Ιερά Μητρόπολις Σμύρνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ιερά Μητρόπολις Σμύρνης είναι Μητρόπολη της Μικράς Ασίας που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Η Μητρόπολη είχε ερημωθεί από το 1922.[1][2][3][4]

Το 2016 χειροτονήθηκε ο Μητροπολίτης Βαρθολομαίος, ο πρώτος Μητροπολίτης μετά το 1922 και τον μάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο. Το 2016 επίσης εορτάστηκαν για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα Θεοφάνεια με τον Αγιασμό των υδάτων.

Ναοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα η Μητρόπολη αριθμεί την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής και το παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Η Αγία Φωτεινή αποτελεί τη μοναδική σε λειτουργία ελληνική εκκλησία της Σμύρνης και τη μοναδική Ορθόδοξη εκκλησία στην Σμύρνη. Εκεί προσεύχονται και άλλοι Ορθόδοξοι πιστοί διαφόρων εθνικοτήτων οι οποίοι αριθμούν πάνω από 7000 άτομα. Το παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, διαμορφώθηκε εντός του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου Σμύρνης σε ανάμνηση του παλαιού ομωνύμου Κοιμητηριακού Ναού της Σμύρνης. Στο παρεκκλήσιο τελείται Θεία Λειτουργία κατ’ αμφότερα τα Ψυχοσάββατα κάθε έτους.

Τα τελευταία χρόνια με μέριμνα των δήμων της επαρχίας Σμύρνης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του ελληνικού προξενείου της Σμύρνης ανακαινίστηκαν 4 παλιοί ελληνορθόδοξοι ναοί όπως ο Ιερός Ναός Αγίου Βουκόλου Σμύρνης, το Αγίασμα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Σμύρνης, o Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μενεμένη και ο Ναός του Τιμίου Σταυρού στον Μπουρνόβα. Χρησιμοποιούνται ως πολιτιστικά κέντρα και περιστασιακά τελούνται Θείας Λειτουργίες και ακολουθίες.

Επίσης γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στον περίβολο της Αγίας Φωτεινής όπως συναυλίες Ελλήνων. Η Ελληνική κοινότητα επίσης συντηρεί και έναν σύλλογο που ονομάζεται " ΡΩΜΑΙΙΚΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ". Τα τελευταία Χρόνια στην Αγία Φωτεινή λειτουργεί και κατηχητικό σχολείο.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]