Ιερά Μητρόπολις Σμύρνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ιερά Μητρόπολις Σμύρνης είναι Μητρόπολη της Μικράς Ασίας που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Η Μητρόπολη είχε ερημωθεί από το 1922.[1][2][3]

Το 2016 εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Σμύρνης ο Βαρθολομαίος (Σαμαράς), ο πρώτος Μητροπολίτης Σμύρνης μετά το 1922 και τον μάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο.

Ναοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα η Μητρόπολη διαθέτει ένα μόνο Ναό, την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής (διεύθυνση 1374 (Sezer Doğan) Sok. No. 24/1 Alsancak, 35210 Konak, İzmir). Ο Ναός της Αγίας Φωτεινή αποτελεί τη μοναδική σε τακτική λειτουργία Ορθόδοξη Εκκλησία στην Σμύρνη. Εκεί τελούνται καθημερινά όλες οι προβλεπόμενες από το εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ιερές Ακολουθίες, κατά το τυπικό και την τάξη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Αφιερώθηκε στην Αγία Φωτεινή σε ανάμνηση του ομώνυμου καταστραφέντος (το 1922) ναού της πόλης.[4][5] Επίσης υπάρχει και το παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, που διαμορφώθηκε εντός του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου Σμύρνης σε ανάμνηση του παλαιού ομωνύμου Κοιμητηριακού Ναού της Σμύρνης. Στο παρεκκλήσιο τελείται Θεία Λειτουργία κατ’ αμφότερα τα Ψυχοσάββατα κάθε έτους.

Τα τελευταία χρόνια με μέριμνα των δήμων της επαρχίας Σμύρνης, ανακαινίστηκαν 4 παλιοί ελληνορθόδοξοι ναοί: ο Ναός Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου Σμύρνης, το Αγίασμα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Σμύρνης, o Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μενεμένη και ο Ναός του Τιμίου Σταυρού στον Μπουρνόβα. Χρησιμοποιούνται ως πολιτιστικά κέντρα και περιστασιακά τελούνται Θείας Λειτουργίες και ακολουθίες. Στο Ναό των Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου τελούνται Ιερές Ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες μετά από άδεια των αρχών την εορτή των Θεοφανείων (6 Ιανουαρίου), στις μνήμες των Αγίων (εναλλάξ), την Κυριακή της Ορθοδοξίας, το Μ. Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή του Πάσχα. Στο Ναό του Τιμίου Σταυρού στον Μπουρνόβα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε χρόνο, κατά την πανήγυρη αυτού (14 Σεπτεμβρίου), κατόπιν αδείας των αρχών.

Η Ελληνική κοινότητα επίσης συντηρεί και έναν σύλλογο που ονομάζεται " ΡΩΜΑΙΙΚΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ".

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]