Ιερά Μητρόπολις Σμύρνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ιερά Μητρόπολις Σμύρνης[1][2][3][4] είναι Μητρόπολη της Μικράς Ασίας που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Η Μητρόπολη είχε ερημωθεί από το 1922.

Το 2016 χειροτονήθηκε ο πρώτος Μητροπολίτης μετά το 1922, ο Μητροπολίτης Βαρθολομαίος. Την χρονιά εκείνη επίσης τελέστηκαν για πρώτη φορά και Θεοφάνεια.

Σήμερα η Μητρόπολη αριθμεί μία εκκλησία και ένα παρεκκλήσι που βρίσκεται στον περίβολο του Ορθοδόξου νεκροταφείου το οποίο παραχώρησε ο δήμος Σμύρνης στην Ορθόδοξη κοινότητα. Πέρα από την μοναδική ελληνική εκκλησία της Σμύρνης, η Αγία Φωτεινή αποτελεί και την μοναδική Ορθόδοξη εκκλησία στην Σμύρνη και εκεί προσεύχονται και άλλοι Ορθόδοξοι λαοί οι οποίοι αριθμούν πάνω από 7000 άτομα.

Τα τελευταία χρόνια με μέριμνα των δήμων της επαρχίας Σμύρνης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του ελληνικού προξενείου της Σμύρνης αλλά και Ελλήνων κατοίκων της ή Ελλήνων με καταγωγή από την περιοχή, ανακαινίστηκαν 4 παλιοί ελληνορθόδοξοι ναοί. Χρησιμοποιούνται σαν πολιτιστικά κέντρα και περιστασιακά τελούνται Θείας Λειτουργίες.

Το ελληνορθόδοξο ποίμνιο αριθμοί 200-250 άτομα ( κατά άλλες αναφορές 300 ). Επίσης γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στον περίβολο της Αγίας Φωτεινής όπως συναυλίες Ελλήνων. Η Ελληνική κοινότητα επίσης συντηρεί και έναν σύλλογο που ονομάζεται " ΡΩΜΑΙΙΚΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ". Τα τελευταία Χρόνια στην Αγία Φωτεινή λειτουργεί και κατηχητικό σχολείο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]