Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νεκτάριος Ντόβας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6  Αυγούστου 1953
Βόλος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσανέα ελληνική γλώσσα
Ομιλούμενες γλώσσεςκαθαρεύουσα
αρχαία ελληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (έως 1979)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμητροπολίτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος (κατά κόσμον Δημήτριος Ντόβας) είναι Έλληνας θεολόγος και επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στον Βόλο στις 6 Αυγούστου 1953. Αποφοίτησε από τη Ριζάρειο Σχολή το 1973. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1979.

Το 1973 εκάρη μοναχός στη Μονή Ξενιάς του νομού Μαγνησίας. Το 1975 χειροτονήθηκε διάκονος και δύο χρόνια αργότερα πρεσβύτερος, λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Και οι δύο χειροτονίες του τελέστηκαν από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλο.

Διετέλεσε Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου. Παράλληλα, από το 1975 έως και το 1986 υπήρξε διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Μητροπολίτη Δημητριάδος, ενώ το 1986 εξελέγη καθηγούμενος της Μονής Άνω Ξενιάς.

Στις 11 Οκτωβρίου 2002 εξελέγη Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων[1] από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ η χειροτονία του σε επίσκοπο πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αργότερα.

Είναι συγγραφέας διαφόρων βιβλίων και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο. Υπήρξε επίσης τακτικό μέλος της Διοικούσης Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Μοναχικού Βίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ««Νικητής» βγήκε από τις εκλογές στην Ιεραρχία ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος». in.gr. 11 Οκτωβρίου 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]