Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Ιουστίνος
Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς
Από26 Μαΐου 2015
ΠροκάτοχοςΠροκόπιος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1969
Μελίτη Φλώρινας, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος (κατά κόσμον Στέφανος Μπαρδάκας, Μελίτη Φλώρινας, 1969) είναι Έλληνας Επίσκοπος και θεολόγος που είναι Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς από το 2015.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Στέφανος Μπαρδάκας γεννήθηκε στη Μελίτη Φλώρινας το 1969 και είναι γόνος Μικρασιατών προσφύγων. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Φλώρινα και εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., από την οποία αποφοίτησε το 1991 με τον βαθμο «Άριστα». Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στον τομέα της Πατερικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. καθώς επίσης και στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Κύπρου. Εργάστηκε στο Κεντρο Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. ως επιστημονικός συνεργάτης.

Το 1993 εκάρη μοναχός στην καλύβη Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου της Μονής Κουτλουμουσίου και χειροτονήθηκε διάκονος, ενώ το 1996 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη. Από τον ίδιο έλαβε και το οφφίκιο του αρχιμανδρίτου και το οφίκιο της Πνευματικής πατρότητος.

Το 1997 διορίσθηκε, με πρόταση του Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου, ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Φλωρίνης. Το 2000 διορίσθηκε από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης Θεόκλητο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης. Το 2011 εξελέγη Καθηγούμενος της Ιεράς Ιστορικής Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλαδορράχης Φλώρινας. Διετέλεσε διευθυντής συντάξεως του Περιοδικού της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης «ΣΑΛΠΙΓΞ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ».

Το 2013 διορίσθηκε Γραμματέας της Ειδικής Επιτροπής για τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά του Εκκλησιαστικού Τηλεοπτικού Σταθμού «4Ε». Στις 26 Μαΐου 2015 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Νεάς Κρήνης και Καλαμαριάς. Η χειροτονία του σε Επίσκοπο έλαβε χώρα στις 1 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συχνά γίνεται αποδέκτης κριτικής για τα συνεχή ταξίδια εκτός της επαρχίας του[1][2] και για λειτουργικές καινοτομίες κατά τις ακολουθίες[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]