Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου & Χαλκηδόνος
Γενικές πληροφορίες
Ίδρυση1974
XώραΕλλάδα
ΠεριοχήΔήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Δήμος Νέας Ιωνίας και Δήμος Ηρακλείου Αττικής
ΈδραΛεωφ. Ηρακλείου 340, 14231, Νέα Ιωνία
ΥπαγωγήΕκκλησία της Ελλάδος
Πιστοί250.125
Αρχιερατικές περιφέρειες4
Ενορίες22
Μονές2
Μητροπολιτικός ναόςΑγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας
Ιστοσελίδαnif.gr
Ιεραρχία
ΜητροπολίτηςΓαβριήλ
ΠρωτοσύγκελλοςΑρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης
Γενικός Αρχιερατικός ΕπίτροποςΑρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ηλιάκης

Η Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος είναι Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως βρίσκεται στη Νέα Ιωνία Αττικής, ενώ περιλαμβάνει τις περιοχές του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, του Δήμου Νέας Ιωνίας και του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Πολιούχος της είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Νεαπολίτης (εκ Νεαπόλεως Μικράς Ασίας).

Ιστορικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περιοχές της Μητροπόλεως κατοικήθηκαν κυρίως από Έλληνες της Μικρασίας, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Αρχικά, οι πρόσφυγες Έλληνες μετέφεραν στις περιοχές της Μητροπόλεως ανεκτίμητους θησαυρούς, όπως ιερά σεβάσματα, άγιες εικόνες και λείψανα Αγίων. Ανάμεσα σε αυτά η εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ από τη Νεάπολη της Καππαδοκίας και το λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου από την ίδια μικρασιατική πόλη. Οι περισσότεροι ναοί αρχικά ήταν πρόχειροι και ξύλινοι και έπειτα, πλάι στα ταπεινά σπίτια, θεμελιώθηκαν μεγαλύτεροι.

Το 1923 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ο Χρυσόστομος Α' (Παπαδόπουλος), ο οποίος έως και τον θάνατό του το 1938 στάθηκε πνευματικά και υλικά στις προσφυγικές περιοχές, με το όνομά του να αναγράφεται σε πολλούς Ναούς της Μητροπόλεως, μεταξύ των ευεργετών ή στην πλάκα εγκαινίων.

Μέχρι και το 1974, οι περιφέρειες της Μητροπόλεως βρίσκονταν στα κανονικά όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η ίδρυση της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας έγινε το 1974, όπως και άλλων νέων μητροπόλεων στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφού ίδρυσε την νέα πλέον Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, εξέλεξε ως πρώτο επίσκοπο αυτής τον Μητροπολίτη Τιμόθεο (Ματθαιάκη), ο οποίος μέχρι τότε ήταν Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Στα χρόνια της αρχιερατείας του, οργάνωσε τις πρώτες διοικητικές δομές, ίδρυσε ιδρύματα, θεμελίωσε και εγκαινίασε τους περισσότερους ναούς της Μητρόπολης. Απεβίωσε το 1992.

Δεύτερος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας εξελέγη ο Κωνσταντίνος (Φαραντάτος), ο οποίος αρχικά υπηρέτησε ως εφημέριος στον ιερό ναό Αγίας Ευφημίας Χαλκηδόνος και ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, συνεχίζοντας το έργο του προκατόχου του μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε και παραιτήθηκε για λόγους υγείας[1] (και απεβίωσε στις 23 Ιανουαρίου 2020[2]).

Στις 11 Οκτωβρίου 2014, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε ως νέο Μητροπολίτη τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Βοηθό Επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ[3]. Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ έλαβε χώρα στον μητροπολιτικό ναό των Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας την 1η Νοεμβρίου 2014 με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ιεραρχών, του Πρωθυπουργού, υπουργών, βουλευτών, λοιπών Αρχών και λαού[4].

Στις 8 Νοεμβρίου 2019, μετά από πρόταση του Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ προς την Ιερά Σύνοδο, η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας μετονομάστηκε σε Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος[5].

Επισκοπικός Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Έτη Σημειώσεις
Τιμόθεος (Ματθαιάκης) 22 Μαΐου 1974[6] – 14 Φεβρουαρίου 1992 από Μαρωνείας και Κομοτηνής
Κωνσταντίνος (Φαραντάτος̠) 29 Μαΐου 1994 – 2 Σεπτεμβρίου 2014 παραιτήθηκε για λόγους υγείας
Γαβριήλ (Παπανικολάου) 11 Οκτωβρίου 2014 – σήμερα από Διαυλείας

Ιερές Μονές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ανδρώα Ιερά Μονή Παναγίας Πανάχραντου
  • Γυναικεία Ιερά Μονή Οσίου Ιερωνύμου – Παναγίας Φοβεράς Προστασίας εις Σκούρτα Βοιωτίας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημη ιστοσελίδα ΙΜ Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος