Κατάλογος πόλεων της Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης της Πολωνίας

Ένας κατάλογος πόλεων της Πολωνίας. Ο πίνακας κατατάσσει τις πόλεις ανά πληθυσμό με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Πολωνίας.

Έως τις 30 Ιουνίου 2020, υπάρχουν 944 πόλεις στην Πολωνία.[1]

Οι πολωνικές πόλεις ανήκουν στις ακόλουθες περιοχές μεγέθους ως προς τον αριθμό των κατοίκων:

66 πόλεις είναι πόλεις με δικαιώματα πόβιατ. Στις πόλεις της Πολωνίας, οι φορείς της δημόσιας διοίκησης είναι ο πρόεδρος ή ο δήμαρχος της πόλης. Το δημοτικό συμβούλιο είναι το όργανο λήψης αποφάσεων και ελέγχου.

Οι μεγαλύτερες πόλεις ανά πληθυσμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω είναι κατάλογος πόλεων έως 100.00 κατοίκους.[2][3] Οι έδρες είτε ενός βοεβόδα, είτε ενός σέιμικ βοεβοδάτου, σημειώνονται με έντονη γραφή.

Πόλη Βοεβοδάτο Πληθ. 1 Ιανουαρίου 2021 Πληθ. 30 Ιουνίου 2020 Πληθ. Δεκ.
2007
Πληθ.
1999
Πληθ.
1970
Πληθ.
1960
Πληθ.
1950
Πληθ.
1900
Αλλαγές 2020 - 2007
Βαρσοβία Μασοβίας 1.794.166 1.793.579 1.706.624 1.618.468 1.315.648 1.139.189 822.036 756.400 4.92%
Κρακοβία Ελάσσονος Πολωνίας 779.966 780.981 766.583 740.666 583.444 481.296 343.638 120.300 1.63%
L|o|dz|Λοτζ Λοτζ 672.185 677.286 753.192 806.728 762.699 709.698 620.273 351.600 -9.82%
Βρότσουαφ Κάτω Σιλεσίας 641.928 643.782 632.930 643.877 526.000 430.522 308.925 422.700 1.60%
Πόζναν Μείζονος Πολωνίας 532.048 533.830 567.932 578.235 471.900 408.132 320.670 126.000 -5.83%
Γκντανσκ (μέρος της μητροπολιτικής περιοχής της Τρίπολης) Πομερανίας 470.805 471.525 458.717 458.988 365.600 286.940 194.633 140.600 2.66%
Στσέτσιν Δυτικής Πομερανίας 398.255 400.990 410.811 416.988 338.000 269.318 178.907 210.700 -2.17%
Μπίντγκοστς Κουγιαβίας-Πομερανίας 344.091 346.739 361.222 386.855 282.200 232.007 162.524 52.200 -3.61%
Λούμπλιν Λούμπλιν 338.586 339.547 351.806 356.251 238.500 181.304 116.629 53.600 -3.42%
Μπιαουίστοκ Ποντλάσκιε 296.958 297.585 294.143 285.000 168.500 120.921 68.503 66.000 1.16%
Κατοβίτσε (κέντρο της μητροπολιτικής περιοχής του Κατοβίτσε) Σιλεσίας 290.553 291.774 317.220 345.934 305.000 269.926 175.496 31.700 -7.71%
Γκντίνια (μέρος της μητροπολιτικής περιοχής της Τρίπολης) Πομερανίας 244.969 245.867 250.242 253.521 191.500 147.625 103.458 900 -1.56%
Τσενστοχόβα Σιλεσίας 217.530 219.278 242.300 257.812 188.189 164.906 112.198 53.700 -9.02%
Ράντομ Μασοβίας 209.296 210.532 224.857 232.262 159.480 130.116 80.298 30.100 -6.00%
Τόρουν Κουγιαβίας-Πομερανίας 198.613 201.106 206.619 211.955 129.872 104.906 80.637 29.600 -2.50%
Ζέσουφ Κάτω Καρπαθίων 197.863 196.821 166.454 162.049 83.105 62.526 28.133 18.300 17.88%
Σοσνόβιετς (μέρος της μητροπολιτικής περιοχής του Κατοβίτσε)) Σιλεσίας 197.586 198.996 222.586 244.102 145.000 131.654 96.448 86.700 -10.16%
Κιέλτσε Τιμίου Σταυρού 193.415 194.218 205.902 212.383 126.950 89.500 61.332 23.200 -5.37%
Γκλιβίτσε (μέρος της μητροπολιτικής περιοχής του Κατοβίτσε) Σιλεσίας 177.049 178.186 197.393 212.164 172.000 135.300 119.968 52.400 -9.52%
Όλστιν Βαρμίας-Μαζουρίας 171.249 171.853 175.710 171.131 94.753 67.887 43.831 24.300 -2.12%
Ζάμπζε (μέρος της μητροπολιτικής περιοχής του Κατοβίτσε) Σιλεσίας 170.924 171.691 189.062 200.177 197.840 190.049 172.355 26.000 -8.82%
Μπιέλσκο-Μπιάουα Σιλεσίας 169.756 170.303 175.690 178.963 106.200 75.527 17.400 -2.86%
Μπίτομ (μέρος της μητροπολιτικής περιοχής του Κατοβίτσε) Σιλεσίας 163.255 164.447 184.765 205.560 187.500 182.578 173.955 51.400 -10.56%
Ζιελόνα Γκούρα Λούμπους 140.892 141.280 117.523 118.182 73.485 54.291 31.634 21.000 20.17%
Ρίμπνικ Σιλεσίας 137.128 137.782 141.080 144.582 43.700 34.099 27.222 7.200 -2.11%
Ρούντα Σλόνσκα (μέρος της μητροπολιτικής περιοχής του Κατοβίτσε) Σιλεσίας 136.423 137.030 144.584 159.665 143.122 131.667 33.962 14.800 -4.99%
Οπόλε Οπόλε 127.839 128.012 126.748 129.553 86.900 63.500 38.464 30.100 1.02%
Τίχι (μέρος της μητροπολιτικής περιοχής του Κατοβίτσε) Σιλεσίας 126.871 127.307 129.776 133.178 71.500 49.914 4.900 -1.68%
Γκόζουφ Βιελκοπόλσκι Λούμπους 122.589 123.341 125.411 126.019 74.782 58.671 32.825 33.600 -1.43%
Έλμπλονγκ Βαρμίας-Μαζουρίας 118.582 119.097 126.710 129.782 90.051 76.513 48.112 52.500 -5.83%
Ντομπρόβα Γκουρνίτσα (μέρος της μητροπολιτικής περιοχής του Κατοβίτσε) Σιλεσίας 118.285 118.899 128.795 131.037 61.700 55.720 32.446 3.000 -7.32%
Πουότσκ Μασοβίας 118.268 118.989 126.968 131.011 71.900 42.798 33.128 27.000 -5.94%
Βάουμπζιχ Κάτω Σιλεσίας 109.971 110.603 123.635 136.923 125.200 117.209 93.842 16.400 -9.93%
Βουοτσουάβεκ Κουγιαβίας-Πομερανίας 108.561 109.347 118.432 123.373 82.599 66.820 54.536 23.000 -7.22%
Τάρνουφ Ελάσσονος Πολωνίας 107.498 108.177 116.118 118.297 85.929 70.835 37.405 31.700 -6.58%
Χόζουφ (μέρος της μητροπολιτικής περιοχής του Κατοβίτσε) Σιλεσίας 106.846 107.443 113.678 121.708 151.946 147.037 129.456 57.900 -5.16%
Κοσάλιν Δυτικής Πομερανίας 106.235 106.880 107.376 109.941 65.200 44.410 18.940 20.400 -0.31%

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ludnosc/ludnosc/ludnosc-stan-i-struktura-ludnosci-oraz-ruch-naturalny-w-przekroju-terytorialnym-stan-w-dniu-31-12-2019,6,27.html
  2. 2016 population - GUS – Baza Demografia: Wyniki badań bieżących: Stan i struktura ludności: Ludność: 2016: Ludność stan w dniu 31 XII (Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία: Βάση δεδομένων δημογραφίας: Πληθυσμός έως 31 Δεκεμβρίου 2016).
  3. 2007 population - GUS – Baza Demografia: Wyniki badań bieżących: Stan i struktura ludności: Ludność: 2007: Ludność stan w dniu 31 XII (Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία: Βάση δεδομένων δημογραφίας: Πληθυσμός στις 31 Δεκεμβρίου 2007).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]