Θρακομακεδόνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πλατεία Αριστοτέλους

Οι Θρακομακεδόνες είναι δημοτική ενότητα του Δήμου Αχαρνών στην Ανατολική Αττική. Ο οικισμός ιδρύθηκε από συνεταιρισμό για τις οικιστικές ανάγκες Μακεδόνων και Θρακών και μέχρι τις αρχές του '80 υπαγόταν στις Αχαρνές, όπου επαναπροσχώρησε με το Νόμο Καλλικράτη το 2010. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 6.200 κατοίκους, η έκταση σε 3,55 τ.χμ. και η πυκνότητα 1.746 κάτοικοι ανά τ.χμ.

Αναπτύσσεται ως προάστιο, περιοχή αμιγούς κατοικίας και πρότυπος προσχεδιασμένος οικισμός, εφάμιλλος του σχεδιασμού της Εκάλης, εκτεινόμενος από την πόλη μέχρι τους πρόποδες της Πάρνηθος.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πάρνηθα όπως φαίνεται από την Πλατεία των Θρακομακεδόνων

Η κοινότητα είναι αρκετά αραιοκατοικημένη (6.200 κάτοικοι στην απογραφή του 2011) και μεγάλη έκτασή του αποτελεί κοινόχρηστους χώρους και πευκόφυτες ζώνες. Έχει καθαρά οικιστικό χαρακτήρα, κυκλικό ρυμοτομικό σχέδιο με φαρδείς συνοικιακούς δρόμους στη γενικότερη ρυμοτομική φιλοσοφία Ψυχικού-Φιλοθέης και Διονύσου. Περιβάλλεται από τους καταπράσινους ορεινούς όγκους της Πάρνηθος και διαθέτει δύο βασικές εισόδους στην πόλη. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εφικτή από τις Αχαρνές Αττικής και από την Εθνική Οδό, στα σύνορα με την Κηφισιά.

Οδός Αριστοτέλους

Συνορεύει με τη Βαρυμπόμπη στα ανατολικά ενώ στα νότια σύνορα οικοδομήθηκε το ολυμπιακό χωριό που φιλοξένησε τους αθλητές των αγώνων της Αθήνας του 2004. Γειτνιάζει δε με την Πολεμική Αεροπορία Δεκέλειας, τη σχολή Ικάρων και τα βασιλικά ανάκτορα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι.

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Θρακομακεδόνες εξυπηρετούνται από 2 γραμμές του ΟΑΣΑ. Από τη γραμμή 504 Θρακομακεδόνες - Ολυμπιακό Χωριό - Κηφισιά και από τη γραμμή 724 Θρακομακεδόνες - Αχαρνές - Νέα Ιωνία.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]