Καλύβια Θορικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°50′17″N 23°55′26″E / 37.83806°N 23.92389°E / 37.83806; 23.92389

Καλύβια Θορικού
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Καλύβια Θορικού Αττικής
Dimos Kalyvion Thorikou.png
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Αττικής
Πληθυσμός 14 424
Σήμανση Καλυβιών

Τα Καλύβια Θορικού είναι χωριό της Ανατολικής Αττικής, πίσω από τον Υμηττό, σε απόσταση 33 χμ. νοτιοανατολικά των Αθηνών. Μέχρι το 1994 αποτελούσαν κοινότητα οπότε αναγνωρίστηκαν σε δήμο.[1] Το τελευταίο διάστημα ο Δήμος αναπτύσσεται ραγδαία λόγω της εγκατάστασης του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Καλύβια Θορικού ανήκαν γεωγραφικά στη Λαυρεωτική, το νοτιοανατολικό δηλαδή τμήμα του νομού που φτάνει μέχρι και το ακρωτήρι του Σουνίου. Από τη γεωγραφική φυσιογνωμία της περιοχής πηγάζει και η ονομασία του Δήμου, καθώς εκεί διέμεναν σε πρόχειρους καταυλισμούς, που περιβάλλονταν από το Πάνειο Όρος, οι εργάτες του Θορικού Λαυρίου, που διέρχονταν για να εργαστούν στα ορυχεία ή στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της πόλης. Η περιοχή αργότερα συγκλονίζεται από μεγάλο ναυάγιο στις ακτές του Σαρωνικού με πολλά θύματα στις αρχές του 20ου αιώνα και στήνονται κάποιοι ακόμη καταυλισμοί.

Οικιστική ανάπτυξη της περιοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροφωτογραφία των Καλυβίων Θορικού και των γύρω περιοχών

Με το οικιστικό ενδιαφέρον που αποκτούν τα Μεσόγεια κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η περιοχή των Καλυβιών αρχίζει να προσανατολίζεται προς αυτή την τροχιά ανάπτυξης. Μάλιστα, η σημερινή εικόνα του Δήμου μικρή σχέση έχει με την ονομασία "Καλύβια", καθώς πολυτελείς μονοκατοικίες δεσπόζουν μέχρι και τους λοφίσκους του Πανείου Όρους.

Αντιθέτως, η ταχέως αναπτυσσόμενη παράκτια ζώνη του Λαγονησίου προσανατολίζεται στην παραθεριστική τροχιά ανάπτυξης της Νοτιοανατολικής Αττικής (ή Λαυρεωτικής), που εκτείνεται από τη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα κατά μήκος της ανατολικής παραλιακής γραμμής, μέχρι και το Λαύριο.

Η μεγάλη οικιστική δημοφιλία που εκδηλώνεται στα Καλύβια, τον Κουβαρά και την Κερατέα, σε συνδυασμό με τις εναντιώσεις σε μαζικές εντάξεις στο σχέδιο πόλεως που επιζητούν οικονομικοί παράγοντες στην ευρύτερη περιοχή, συμπίπτει με μεγάλες πυρκαγιές που ξεσπούν το μαύρο καλοκαίρι του 2007, κατακαίγοντας σπίτια στις περιοχές αυτές που φαίνονται αβοήθητες, με τα Καλύβια να πλήττονται περισσότερο. Μαζί με τις εκτός σχεδίου μονοκατοικίες στους λόφους του βουνού συμπαρασύρονται στις φλόγες και παραδοσιακές κατοικίες της παραθεριστική πόλης.

Η πλούσια χλωρίδα της περιοχής δημιουργεί πόλο έλξης για πολλούς κατοίκους της πρωτεύουσας που επιλέγουν την περιοχή για δημιουργία εξοχικής κατοικίας ή ακόμα και μόνιμης, ενώ δημιουργούνται νέοι οικισμοί που συνοδεύονται από εξωραϊστικούς συλλόγους (π.χ. Εξωραϊστικός Σύλλογος Βαλομάντρας).

Εικόνα του οικισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προσεγμένο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης που αποτελείται από φαρδείς και άρτιους δρόμους, οι οποίοι κινούνται περιμετρικά του κέντρου προσομοιάζει με το σχέδιο της Κερατέας, ενώ παρουσιάζει πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τη "στενή" ρυμοτομία μεσογειακών Δήμων, όπως το Μαρκόπουλο και η Παιανία. Αυτό οφείλεται στην ενταντική δράση των εξωραϊστικών συλλόγων και στο γεγονός πως η περιοχή άρχισε να κατοικείται μαζικά σε μια πρόσφατη περίοδο που δε στιγματίστηκε από την οικοδομική φιλοσοφία του αγροτικού χωριού, αλλά της παραθεριστικής και οιονεί οικιστικής πόλης.

Διαδικτυακοί Τόποι Ενημέρωσης για τα Καλύβια Θορικού
Ιστοσελίδα Δήμου Δήμος Καλυβίων
Νομαρχία Ανατ.Αττικής Νομαρχία Ανατολικής Αττικής
Όροι Δόμησης και Πολεοδομικές Πληροφορίες Μεσογείων Πολεοδομία Παλλήνης
Ειδήσεις από την περιοχή Πόρτο Ράφτη News

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]