Οιχαλία Τρικάλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°36′21″N 21°58′48″E / 39.605852°N 21.980123°E / 39.605852; 21.980123

Οιχαλία
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Δήμος Φαρκαδόνας
Γεωγραφία και στατιστική
Νομός Τρικάλων
Υψόμετρο 110
Πληθυσμός 2.936 (2001)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Νεοχώρι

Η Οιχαλία (παλαιότερη ονομασία Νεοχώρι) είναι κωμόπολη του Νομού Τρικάλων και Δ.Δ. του δήμου Φαρκαδόνας. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού 24 χιλιόμετρα ανατολικά Τρικάλων, ενώ από τη Λάρισα απέχει 44 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 2.936 κάτοικοι. Είναι ο τρίτος σε πληθυσμό οικισμός του Νομού Τρικάλων (μετά τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα). Μέχρι το 1981 ονομαζόταν Νεοχώρι οπότε μετονομάστηκε σε Οιχαλία[1]

Πληθυσμός – Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1882 υπηρχαν 1136 κάτοικοι, το 1920 2123, το 1940 2427, το 1961 3368 και το 1981 3321. Η απογραφή του 1991 έδειξε 3271 κατοίκους, ενώ το 2001 2936.

Η Οιχαλία βρίσκεται στο 25ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Τρικάλων - Λάρισας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οιχαλία αναφέρεται στην εποχή του Ομήρου γύρω στο 1200 π.Χ. με γνωστότερο βασιλιά της τον Εύρυτο. Εικάζεται ότι καταστράφηκε το 1000-800 π.Χ. από τους Θεσσαλούς.

Αργότερα εμφανίστηκε το Νεοχώρι: σύνθετη λέξη από το αρχαίο "ναύς-νηός" (πλοίο). Άρα εικάζεται ότι το Νεοχώρι σημαίνει ο χώρος των πλοίων, δηλαδή ναυπήγησης πλοίων και μάλιστα με ξύλα από τα Χάσια που μεταφέρονταν με τα νερά του Νεοχωρίτη ποταμού.

Το 542 συναντούμε στους επίσημους εκκλησιαστικούς κώδικες το Νηοχώρι (Νεοχώρι), το οποίο υπάγεται στην επισκοπή Γαρδικίου.

Το 1982 το Νεοχώρι με απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου και έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών μετονομάζεται σε Οιχαλία. Το 1995 η κοινότητα, για ιστορικούς λόγους, μετετράπη σε δήμο Οιχαλίας, ξανά με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. Επομένως, ο δήμος Οιχαλίας προϋπήρχε του «Καποδίστρια».

Πρώτος δήμαρχος εξελέγη ο Ιωάννης Γ. Σακελλαρίου, σημερινός νομαρχιακός σύμβουλος. Με την εφαρμογή του νόμου 2539, που είναι γνωστός ως "Καποδίστριας", συνενώθηκαν στο Δήμο Οιχαλίας και οι κοινότητες Πετρωτού, Κρήνης, Κλοκωτού και Γεωργανάδων.

Πρώτος Καποδιστριακός Δήμαρχος εκλέχτηκε στις εκλογές του 1998 ο Κωνσταντίνος Στ. Σακελλαρίου. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2002 νικητής των εκλογών από την πρώτη Κυριακή υπήρξε ο συνδυασμός του Α. Ζιώγκου. Στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου του 2006 νικητής των εκλογών υπήρξε ξανά ο συνδυασμός του Α. Ζιώγκου.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία της Οιχαλίας ήταν κατεξοχήν αγροτική και κτηνοτροφική, γι' αυτό και το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων μετανάστευσε στο εξωτερικό.

Τα τελευταία 13 χρόνια η περιοχή άρχισε να αναπτύσσεται οικονομικά και αυτή τη στιγμή είναι υπό ανάπτυξη.

Δυστυχώς το πρόβλημα με την έλλειψη σε θέματα όπως η εξυπηρέτηση πελατών και η αδιαφορία του δήμου τα τελευταία χρόνια παραμένει!

Μετανάστευση - ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1970 ήταν σταθμός για την Οιχαλία. Τα Νεοχωρίτικα εστιατόρια έκαναν την εμφάνισή τους σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας. Σημαντικά κεφάλαια από τους μετανάστες εισέρρευσαν στην περιοχή. Άρχισαν οι επενδύσεις στα Τρίκαλα, τη Λάρισα και το Βόλο.

Οι εστιάτορες αποτελούσαν ένα καλό αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας. Η αντικατάσταση του γερμανικού μάρκου με το ευρώ μείωσε αισθητά τα κέρδη τους. Προηγήθηκε το Χρηματιστήριο με δύο ΕΛΔΕ στην Οιχαλία, που μείωσε ακόμη περισσότερα τα οικονομικά αποθέματα των Νεοχωριτών.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο όμως έστρεψε πολλούς μετανάστες και προς ΟλλανδίαΑυστρία. Σήμερα, αποδίδουν ικανοποιητικά τα εστιατόρια της Ολλανδίας και της Αυστρίας και οι ιδιοκτήτες τους συνεχίζουν τις επενδύσεις τους (ακίνητα κ.α.) στα Τρίκαλα και τη Λάρισα. Υπάρχουν βέβαια, ακόμη εστιατόρια και στη Γερμανία τα οποία λειτουργούν και αποφέρουν ικανοποιητικά κέρδη στους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, οι πρώτες δόξες έχουν παρέλθει, ίσως ανεπιστρεπτί.

Φορείς, πρόσωπα, δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την εκπαίδευση των παιδιών λειτουργούν: ένας παιδικός σταθμός, ένα τριθέσιο Νηπιαγωγείο, δύο εξαθέσια Δημοτικά, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Οιχαλία βρίσκεται το αγροτικό ιατρείο του Δήμου Φαρκαδόνας και λειτουργούν τρία Φαρμακεία.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Οιχαλία μέχρι το 2010 λειτουργούσε Δημοτική μπάντα που έπερνε μέρος σε γιορτές και εκδηλώσεις του δήμου.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αθλητικός Όμιλος Οιχαλίας "Διγενής" με την ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα φέτος αγωνίζεται στην Α Ερασιτεχνική κατηγορία. Έχει έδρα του το γήπεδο "Μπάμπης Παπαχατζής" που βρίσκεται στην περιοχή "Μπούφος" της Οιχαλίας, στο δρόμο για την Κρήνη.

Με ένα αρκετά δυναμικό ρόστερ ο Κώστας Ζαφείρης (Προπονητής ΑΟ ΔΙΓΕΝΗ) έχει βάλει στόχο φέτος την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την άνοδο της ομάδας μας στην Γ' Εθνική Κατηγορία!

Πολιτιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιούχος άγιος είναι ο Άγιος Νικόλαος, που εορτάζεται κάθε 6η Δεκεμβρίου. Στο διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο γίνεται πανηγύρι στην Ιερά Μονή Ορφανού όπου εορτάζονται τα Γενέθλια της Θεοτόκου. Μεγάλο όμως πανηγύρι γίνεται στις 15 Αυγούστου με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις από το Δήμο που συνήθως διαρκούν μια εβδομάδα. Το πανηγύρι αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κατοίκων της Οιχαλίας.

Η Οιχαλία δεν έχει μόνο ιστορία, αλλά και κάποια κτήρια με αρχιτεκτονική αξία: το δημαρχείο Οιχαλίας εγκαταστάθηκε στο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας. Πρόκειται για ένα κτίριο που θεμελιώθηκε το 1933, ως Δημοτικό σχολείο Νεοχωρίου, επί υπουργού παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου. Λόγω της μεγάλης αρχιτεκτονικής του αξίας, με απόφαση του κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κρίθηκε διατηρητέο, γι’ αυτό και όλες οι εργασίες αναπαλαίωσης έγιναν με υποδείξεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]