Κατάλογος πόλεων της Ρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο κατάλογος των πόλεων της Ρωσίας περιλαμβάνει τα αστικά συγκροτήματα της Ρωσίας με πληθυσμό άνω των 120.000 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2010. Διοικητικά κέντρα και πρωτεύουσες των Ομοσπονδιακών υποκειμένων της Ρωσίας εμφανίζονται με έντονους χαρακτήρες.

Κατάταξη Πόλη Πληθυσμός 2010 [1] Υποκείμενο
1 Μόσχα 11.503.501 Μόσχα
2 Αγία Πετρούπολη 4.879.566 Αγία Πετρούπολη
3 Νοβοσιμπίρσκ 1.473.754 Περιφέρεια Νοβοσιμπίρσκ
4 Γεκατερίνμπουργκ 1.349.772 Περιφέρεια Σβερντλόφσκ
5 Νίζνι Νόβγκοροντ 1.250.619 Περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ
6 Σαμάρα 1.164.685 Περιφέρεια Σαμάρα
7 Ομσκ 1.154.116 Περιφέρεια Ομσκ
8 Καζάν 1.143.535 Δημοκρατία του Ταταρστάν
9 Τσελιάμπινσκ 1.130.132 Περιφέρεια Τσελιάμπινσκ
10 Ροστόφ στον Ντον 1.089.261 Περιφέρεια Ροστόφ
11 Ουφά 1.062.319 Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν
12 Βόλγογκραντ 1.021.215 Περιφέρεια Βολγκογκράντ
13 Περμ 991.162 Κράι Περμ
14 Κρασνογιάρσκ 973.826 Κράι Κρασνογιάρσκ
15 Βορόνεζ 889.680 Περιφέρεια Βορόνεζ
16 Σαράτοφ 837.900 Περιφέρεια Σαράτοφ
17 Κρασνοντάρ 744.995 Κράι Κρασνοντάρ
18 Τολιάττι 719.632 Περιφέρεια Σαμάρα
19 Ιζέβσκ 627.734 Δημοκρατία των Ουντμούρτ
20 Ουλιάνοφσκ 614.786 Περιφέρεια Ουλιάνοφσκ
21 Μπαρναούλ 612.401 Κράι Αλτάι
22 Βλαδιβοστόκ 592.034 Κράι Πριμόρσκι
23 Γιαροσλάβλ 591.486 Περιφέρεια Γιαροσλάβλ
24 Ιρκούτσκ 587.891 Περιφέρεια Ιρκούτσκ
25 Τιουμέν 581.907 Περιφέρεια Τιουμέν
26 Χαμπάροφσκ 577.441 Κράι Χαμπάροφσκ
27 Μαχατσκαλά 572.076 Δημοκρατία του Νταγκεστάν
28 Ορενμπούργκ 548.331 Περιφέρεια Ορενμπούργκ
29 Νοβοκουζνέτσκ 547.904 Περιφέρεια Κεμέροβο
30 Κέμεροβο 532.981 Περιφέρεια Κεμέροβο
31 Ριαζάν 524.927 Περιφέρεια Ριαζάν
32 Τομσκ 524.669 Περιφέρεια Τομσκ
33 Άστραχαν 520.339 Περιφέρεια Άστραχαν
34 Πένζα 517.311 Περιφέρεια Πένζα
35 Νάμπερεζνι Τσελνί 513.193 Δημοκρατία του Ταταρστάν
36 Λίπετσκ 508.887 Περιφέρεια Λίπετσκ
37 Τούλα 501.169 Περιφέρεια Τούλα
38 Κίροφ 473.695 Περιφέρεια Κίροφ
39 Τσεμποκσάρι 453.721 Τσουβασία
40 Καλίνινγκραντ 431.902 Περιφέρεια Καλίνινγκραντ
41 Μπριάνσκ 415.721 Περιφέρεια Μπριάνσκ
42 Κουρσκ 415.159 Περιφέρεια Κουρσκ
43 Ιβάνοβο 408.330 Περιφέρεια Ιβάνοβο
44 Μαγκνιτογκόρσκ 407.775 Περιφέρεια Τσελιάμπινσκ
45 Ουλάν Ουντέ 404.426 Δημοκρατία της Μπουργιατίας
46 Τβερ 403.606 Περιφέρεια Τβερ
47 Σταυρούπολη 398.539 Κράι Σταυρούπολης
48 Νίζνι Ταγκίλ 361.811 Περιφέρεια Σβερντλόφσκ
49 Μπέλγκοροντ 356.402 Περιφέρεια Μπέλγκοροντ
50 Αρχάγγελσκ 348.783 Περιφέρεια Αρχάγγελσκ
51 Βλαντίμιρ 345.373 Περιφέρεια Βλαντίμιρ
52 Σότσι 343.334 Κράι Κρασνοντάρ
53 Κουργκάν 333.606 Περιφέρεια Κουργκάν
54 Σμολένσκ 326.861 Περιφέρεια Σμολένσκ
55 Καλούγκα 324.698 Περιφέρεια Καλούγκα
56 Τσιτά 324.444 Κράι Υπερβαϊκάλης
57 Οριόλ 317.747 Περιφέρεια Οριόλ
58 Βόλζισκι 314.255 Περιφέρεια Βολγκογκράντ
59 Τσερεποβέτς 312.310 Περιφέρεια Βόλογκντα
60 Βλαντικαβκάζ 311.693 Δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας - Αλανίας
61 Μούρμανσκ 307.257 Περιφέρεια Μούρμανσκ
62 Σουργκούτ 306.675 Αυτόνομος θύλακας της Χαντίας - Μανσίας
63 Βόλογκντα 301.755 Περιφέρεια Βόλογκντα
64 Σαράνσκ 297.415 Δημοκρατία της Μορδοβίας
65 Ταμπόφ 280.161 Περιφέρεια Ταμπόφ
66 Στερλιταμάκ 273.486 Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν
67 Γκρόζνυ 271.573 Δημοκρατία της Τσετσενίας
68 Γιακούτσκ 269.601 Δημοκρατία των Σαχά
69 Κοστρομά 268.742 Περιφέρεια Κοστρομά
70 Κομσομόλσκ στον Αμούρ 263.906 Κράι Χαμπάροφσκ
71 Πετροζαβόντσκ 261.987 Δημοκρατία της Καρελίας
72 Ταγκανρόγκ 257.681 Περιφέρεια Ροστόφ
73 Νιζνιβάρτοφσκ 251.694 Αυτόνομος θύλακας της Χαντίας - Μανσίας
74 Γιοσκάρ Ολά 248.782 Δημοκρατία της Μαρί Ελ
75 Μπρατσκ 246.319 Περιφέρεια Ιρκούτσκ
76 Νοβοροσίσκ 241.952 Κράι Κρασνοντάρ
77 Τζερζίνσκ 240.742 Περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ
78 Νάλτσικ 240.203 Δημοκρατία του Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια
79 Σάχτι 239.987 Περιφέρεια Ροστόφ
80 Ορσκ 239.800 Περιφέρεια Ορενμπούργκ
81 Σικτιβκάρ 235.006 Δημοκρατία των Κόμι
82 Νιζνικάμσκ 234.044 Δημοκρατία του Ταταρστάν
83 Ανγκάρσκ 233.567 Περιφέρεια Ιρκούτσκ
84 Στάρι Οσκόλ 221.085 Περιφέρεια Μπέλγκοροντ
85 Νόβγκοροντ 218.717 Περιφέρεια Νόβγκοροντ
86 Μπαλασίχα 215.494 Περιφέρεια Μόσχας
87 Μπλαγκοβέστσενσκ 214.390 Περιφέρεια Αμούρ
88 Προκόπιφσκ 210.130 Περιφέρεια Κεμέροβο
89 Μπισκ 210.115 Κράι Αλτάι
90 Χίμκι 207.425 Περιφέρεια Μόσχας
91 Πσκοφ 203.279 Περιφέρεια Πσκοφ
92 Ένγκελς 202.419 Περιφέρεια Σαράτοφ
93 Ρίμπινσκ 200.771 Περιφέρεια Γιαροσλάβλ
94 Μπαλακόβο 199.690 Περιφέρεια Σαράτοφ
95 Σεβεροντβίνσκ 192.353 Περιφέρεια Αρχάγγελσκ
96 Αρμαβίρ 188.832 Κράι Κρασνοντάρ
97 Ποντόλσκ 187.961 Περιφέρεια Μόσχας
98 Κορολιόφ 183.402 Περιφέρεια Μόσχας
99 Γιούζνο Σαχαλίνσκ 181.728 Περιφέρεια Σαχαλίνης
100 Πετροπάβλοφσκ Καμτσάτσκι 179.780 Κράι Καμτσάτκα
101 Σίζραν 178.750 Περιφέρεια Σαμάρα
102 Νορίλσκ 175.365 Κράι Κρασνογιάρσκ
103 Ζλατούστ 174.962 Περιφέρεια Τσελιάμπινσκ
104 Κάμενσκ Ουράλσκι 174.689 Περιφέρεια Σβερντλόφσκ
105 Μιτίστσι 173.160 Περιφέρεια Μόσχας
106 Λιούμπερτσι 172.525 Περιφέρεια Μόσχας
107 Βολγκοντόνσκ 170.841 Περιφέρεια Ροστόφ
108 Νοβοτσερκάσσκ 168.746 Περιφέρεια Ροστόφ
109 Αμπακάν 165.214 Δημοκρατία της Χακασίας
110 Ναχότκα 159.719 Κράι Πριμόρσκι
111 Ουσουρίσκ 158.004 Κράι Πριμόρσκι
112 Μπιριζνικί 156.466 Κράι Περμ
113 Σαλαβάτ 156.095 Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν
114 Ηλεκτροστάλ 155.196 Περιφέρεια Μόσχας
115 Μιάς 151.751 Περιφέρεια Τσελιάμπινσκ
116 Ρουμπτσόφσκ 147.002 Κράι Αλτάι
117 Almetyevsk 146.393 Δημοκρατία του Ταταρστάν
118 Κοβρόφ 145.214 Περιφέρεια Βλαντίμιρ
119 Κόλομνα 144.589 Περιφέρεια Μόσχας
120 Μαϊκόπ 144.249 Δημοκρατία της Αντιγκέα
121 Πιατιγκόρσκ 142.511 Κράι Σταυρούπολης
122 Οντιντσόβο 138.930 Περιφέρεια Μόσχας
123 Kopeysk 137.601 Περιφέρεια Τσελιάμπινσκ
124 Νοβομοσκόφσκ 131.386 Περιφέρεια Τούλα
125 Zheleznodorozhny 131.257 Περιφέρεια Μόσχας
126 Χασαβιούρτ 131.187 Δημοκρατία του Νταγκεστάν
127 Τσερκέσκ 129.069 Δημοκρατία των Καρατσάι - Τσερκεσίων
128 Κισλοβόντσκ 128.553 Κράι Σταυρούπολης
129 Serpukhov 127.041 Περιφέρεια Μόσχας
130 Περβοουράλσκ 124.528 Περιφέρεια Σβερντλόφσκ
131 Novocheboksarsk 124.097 Τσουβασία
132 Nefteyugansk 122.855 Αυτόνομος θύλακας της Χαντίας - Μανσίας
133 Ντιμίτροβγκραντ 122.580 Περιφέρεια Ουλιάνοφσκ
134 Νεφτεκάμσκ 121.733 Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν
135 Orekhovo-Zuyevo 120.670 Περιφέρεια Μόσχας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Russian Federal State Statistics Service (2011). «Всероссийская перепись населения 2010 года. Том 1 [2010 All-Russian Population Census, vol. 1]» (στα Russian). Всероссийская перепись населения 2010 года (2010 All-Russia Population Census). Federal State Statistics Service. http://www.gks.ru/free_doc/new_site/perepis2010/croc/perepis_itogi1612.htm. Ανακτήθηκε στις June 29, 2012.