Νομός Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νομός Ηρακλείου
Η θέση του Νομού στην Ελλάδα
Διοίκηση
Χώρα: Ελλάδα
Περιφέρεια: Κρήτη
Αριθμός δήμων: 8
Νομάρχης: Οι Νομαρχίες
καταργήθηκαν στις
31 Δεκεμβρίου 2010
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα: Κρήτη
Αριθμός επαρχιών: 7
Πρωτεύουσα: Ηράκλειο
Πληθυσμός: 304.270
Πυκνότητα: 110,7 κάτ./χλμ²
Έκταση: 2.641 χλμ²
Άλλα
Ταχυδρομικοί κώδικες: 70* **, 71* **
Τηλεφωνικοί κωδικοί: 2810
Πινακίδες αυτοκινήτων: ΗΚ, ΗΡ, ΗΚΑ, ΗΚΕ, ΗΡΑ
Κωδικ. ISO 3166-2: GR-91

Ο Νομός Ηρακλείου είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και συγκεκριμένα ένας από τους 4 νομούς της περιφέρειας Κρήτης.

Φυσική εξέταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νομός Ηρακλείου καταλαμβάνει το ομαλότερο και μεγαλύτερο τμήμα ανάμεσα στην Ίδη και στη Δίκτη. Χωρίζεται σε δυο μέρη από μια χαμηλή οροσειρά. Το βόρειο μέρος περιλαμβάνει κατάφυτες κοιλάδες, χαμηλές λοφοπλαγιές αλλά και πεδιάδες, με σημαντικότερη την πεδιάδα του Καστελλίου. Το νότιο τμήμα κυριαρχείται από την πεδιάδα της Μεσαράς. Στα δυτικά βρίσκεται ο ορεινός όγκος της Ίδης με ψηλότερη κορυφή στην Π.Ε. Ηρακλείου τον Κούσσακα (2209μ). Στα ανατολικά βρίσκεται η Δίκτη με ψηλότερη κορυφή στην Π.Ε. Ηρακλείου τον Αφέντη Χριστό (2141 μ). Στα νότια βρίσκονται τα Αστερούσια όρη με ψηλτερη κορυφή τον Κόφινα (1231 μ).

Επίσης τα τελευταία 20 χρόνια ολόκληρο το βόρειο παραλιακό μέτωπο του νομού, από την Αγία Πελαγία μεχρι τα Μάλια έχει αξιοποιηθεί τουριστικά και αστικοποιηθεί με μεγάλο βαθμό.

Ο νομός Ηρακλέιου διαρρέεται από ποταμούς, όπως ο Γαζανός, ο Αναποδάρης, ο Γιόφορος, ο Αποσελέμης και ο Γεροπόταμος. Πολλοί από αυτούς εκβάλλουν στο Λιβυκό Πέλαγος και άλλοι στο Κρητικό Πέλαγος. Στην Π.Ε. Ηρακλείου ανήκει και η νησίδα Δία, στη βόρεια παραλία. Στο Λιβυκό υπάρχουν διάφορα ερημονήσια, όπως η Παπαδόπλακα και το Τραφονήσι. Στα σημαντικότερα ακρωτήρια περιλαμβάνονται της Χερσονήσου και ο Σταυρός στα βόρεια, όπως επίσης το Λίθινο στα νότια. Κόλποι σχηματίζονται στα μεν βόρεια ο Κόλπος του Ηρακλείου, ενώ στα νότια ο Κόλπος της Μεσαράς.

Οικονομική εξέταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου βασίζεται στη γεωργία και στον τουρισμό. Ειδικότερα, στις πεδιάδες της Μεσαράς, του Ηρακλείου και του Καστελίου παράγονται ελιές, σταφίδες, δημητριακά, εσπεριδοειδή και οπωροκηπευτικά. Σε παράλιες περιοχές, όπως η Άρβη, παράγονται και μπανάνες. Αξιοσημείωτη είναι και η καλλιέργεια του δίκταμου σε περιοχές της Βιάννου, όπως η Έμπαρος.

Ο τουρισμός συντελεί επίσης στην οικονομική ανάπτυξη της Π.Ε. Περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως η Κνωσός, η Φαιστός, η Γόρτυνα, η Τύλισος και τα Μάλια, προσελκύουν αρχαιολάτρες και μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, οι παραλίες και τα τουριστικά καταλύματα σε τόπους όπως τα Μάταλα, το Γάζι και το Τυμπάκι αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου
Περιφερειακή ενότητα
Χάρτης της Ελλάδας με {{{Όνομα}}}
Θέση της Π.Ε. Ηρακλείου στο χάρτη της Ελλάδας.
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Πρωτεύουσα Ηράκλειο
Δήμοι 8
Διοίκηση  
 • Αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης
Διοικητική διαίρεση  
 • Περιφέρεια Κρήτη
Γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτη
Έκταση  
 • Συνολική 2.641 τ.χλμ
 • Κατάταξη 20η
Πληθυσμός  
 • Συνολικός 305.490 (2011)
 • Κατάταξη πληθ.
 • Πυκνότητα 115,6 κάτ./χλμ²
 • Κατάταξη πυκν. ?
Ταχ. κώδικες 70* **, 71* **
Πιν. αυτοκινήτων ΗΚ, ΗΡ, ΗΚΑ, ΗΚΕ, ΗΡΑ
Ιστότοπος crete.gov.gr

Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου αποτελεί τμήμα της Περιφέρειας Κρήτης. Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 η νομαρχία Ηρακλείου καταργήθηκε και συστάθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Πρωτεύουσα της Π.Ε. είναι το Ηράκλειο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Παιδεία, εκδ. Μαλλιάρης- Παιδεία, 2006, τόμος 10, σελ. 74-75.