Κουφάλια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°46′42″N 22°34′39″E / 40.77833°N 22.57750°E / 40.77833; 22.57750

Κουφάλια Θεσσαλονίκης
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Κουφάλια Θεσσαλονίκης
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΔήμος Χαλκηδόνος
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Υψόμετρο35 μέτρα
Πληθυσμός7.850 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΙχναί, Ίχναι
Ταχ. κωδ.571 00
Τηλ. κωδ.239
Επίσημος ιστότοπος

Τα Κουφάλια είναι κωμόπολη του νομού Θεσσαλονίκης και αποτελούσε έδρα του ομώνυμου δήμου, σύμφωνα με το σχέδιο Καποδίστριας, ο οποίος καταργήθηκε το 2010. Πλέον είναι έδρα του νέου Δήμου Χαλκηδόνας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Έχει πραγματικό πληθυσμό 8.057 (Κουφάλια 7.766, εργατικές κατοικίες 291) κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Τα Κουφάλια βρίσκονται βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στη Δυτική όχθη του Αξιού. Απέχουν από τη Θεσσαλονίκη 35 χλμ. και βρίσκονται στα όρια των νομών Θεσσαλονίκης και Πέλλας.

Ιστορία του Δήμου Κουφαλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο Δήμος Κουφαλίων είχε πραγματικό πληθυσμό 10.495 κατοίκους.

Στον δήμο περιλαμβάνονταν τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμοί:

 • Δ.Δ. Κουφαλίων [ 8.057 ]
  • τα Κουφάλια [ 7.766 ]
  • οι Εργατικές Κατοικίες [ 291 ]
 • Δ.Δ. Προχώματος [ 2.438 ]
  • ο Ακροπόταμος [ 596 ]
  • ο Καστανάς [ 625 ]
  • το Πρόχωμα [ 1.217 ]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαιότητα βρισκόταν εκεί η αρχαία πόλη Ίχναι ή Ιχναί. Κατά την διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων άποικοι από την μακεδονική πόλη έκτισαν μια ομώνυμη πόλη στα σύνορα Ιράκ -Συρίας (βόρειο Μεσοποταμία). Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν μικτό χωριό και διοικητικά ανήκε στο ναχιγιέ του Βαρδάρη. Παλιά, υπήρχαν δύο οικισμοί, το Κάτω Κουφάλοβο και το Άνω Κουφάλοβο, οι οποίοι συνοπτικά αναφέρονταν ως Κουφάλια. Το 1862 είχε 106 σπίτια.

Τα Κουφάλια Θεσσαλονίκης έγιναν αποδέκτες μεγάλου αριθμού προσφύγων από το Καβακλί Βουλγαρίας, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ανατολικής Ρωμυλίας. Η Ανατολική Ρωμυλία αποτελούσε επαρχία της Βουλγαρίας, όταν η τελευταία ήταν υπό Οθωμανική κατοχή, ωστόσο από τα αρχαία χρόνια είχε εποικιστεί από το ελληνικό στοιχείο. Ονομάσθηκε έτσι κατά την Τουρκοκρατία από την φράση "Ρουμ-Ιλ-Ι" που σημαίνει "χώρα των Ελλήνων". Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με την ανεξαρτητοποίηση της Βουλγαρίας, υπογράφηκε η Συνθήκη του Νεϊγί στις 27 Νοεμβρίου 1919. Η συνθήκη αυτή προέβλεπε αμοιβαία ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Σήμερα οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία αποτελούν το 80% του πληθυσμού του Δ. Δ. Κουφαλίων. Το υπόλοιπο ποσοστό του πληθυσμού αποτελείται κυρίως από γηγενείς Μακεδόνες όπου διέμεναν στα κάτω Κουφάλια και λίγοι από αυτούς διέμεναν στο σημερινό χωρίο, ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και ήταν αυτοί που δέχτηκαν τους πρόσφυγες από την ανατολική Ρωμυλία.Πόντιους και Θρακιώτες.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Κουφάλια λειτουργούν: 1 παιδικός σταθμός, 5 νηπιαγωγεία, 4 δημοτικά σχολεία, 1 γυμνάσιο, 1 γενικό και 1 επαγγελματικό λύκειο, καθώς και το Ι.Ε.Κ. Κουφαλίων.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πολιτιστικό κέντρο "Κωνσταντίνος Χατζάκος" διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων και στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Στην πόλη λειτουργεί επίσης Δημοτικό Ωδείο, ενώ οι πολιτιστικοί σύλλογοι "Αριστοτέλης", "Καβακλί" και "Μακεδονία" διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις.

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Κουφάλια συνδέονται με τη Θεσσαλονίκη με αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Το 81 εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ - Κουφάλια και το 92 συνδέει τα Κουφάλια με τα γειτονικά χωριά των Αθύρων και της Ραχώνας.Επιπλέον,το ΚΤΕΛ του νομού Κιλκίς διασχίζει την κωμόπολη με συγκεκριμένα δρομολόγια.

Βιομηχανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ ιδρύθηκε στα Κουφάλια το 1950 και καταλαμβάνει μία μεγάλη έκταση στο βόρειο άκρο της πόλης. Ξεκίνησε αρχικά με τη συλλογή γάλακτος και την παραγωγή τυριών, ενώ σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, παράγοντας μεγάλη ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στο 3ο χλμ Κουφαλίων-Προχώματος εδρεύει η εταιρεία ΒΙΤΟΜ ΑΒΕΕ της οικογένειας Χριστοδούλου,η οποία ασχολείται με την παραγωγή χυμού και άλλων αγαθών που μπορεί να προέρχονται απο φρούτα όπως μαρμελάδες και κομπόστες.

Ιεροί Ναοί και Μονές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ιεροί Ναοί Αγίου Αθανασίου (πολιούχου), Αγίου Γεωργίου και Αγίου Τρύφωνος είναι οι μεγαλύτεροι ναοί της πόλης, ενώ το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, το οποίο ιδρύθηκε το 1982, είναι από τα πιο γνωστά της περιοχής. Υπάρχει και ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδας στην περιοχή των νεκροταφείων αποτελεί παλιά εκκλησία όπου κάηκε στα προγενέστερα χρόνια και ανακατασκευάστηκε.

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων ανήκει στην 3η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας και είναι το μοναδικό στον Δήμο Χαλκηδόνος.

Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]