Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°45′29″N 22°51′28″E / 38.758164°N 22.857871°E / 38.758164; 22.857871

Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας
Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας βρίσκεται στο τόπο Greece
Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας
Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Δήμος Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου
Υψόμετρο 10 m
Πληθυσμός 2 471
Ταχ. κωδ. 350 06
Τηλ. κωδ. 22350
Ιστοσελίδα http://www.mwlos.gr/content/agios-konstantinos

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι παραθαλάσσια κωμόπολη και λιμάνι στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο Άγιος Κωνσταντίνος έχει 2.471 κατοίκους. Διοικητικά, είναι έδρα της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, της Δημοτικής ενότητας Αγίου Κωνσταντίνου, η οποία βρίσκεται στο Δήμο Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καποδίστριας ήταν έδρα του Δήμου Αγίου Κωνσταντίνου. Απέχει 48 χιλιόμετρα από τη Λαμία[1] και 163 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Στη θέση που βρίσκεται ο Άγιος Κωνσταντίνος κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η πόλη των Οπούντων Λοκρών Δαφνώνας, η οποία ήταν και η πιο δυτική πόλη τους. Η πόλη ήταν σημαντικό λιμάνι και ήταν περιτειχισμένη. Τμήματα του τείχους σώζονται στη θέση «Ισώματα». Στην περιοχή άρχισαν επί Τουρκοκρατίας να δημιουργούνται οικισμοί, όπως οι Βορλοβός, Ευλογιά και το Νεοχώρι. Το 1832 στη θέση Γράδος ανακαλύφθηκε βυζαντινή εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και οι κάτοικοι των προϋπάρχοντων οικισμών μετακινήθηκαν εκεί, δημιουργώντας τον Άγιο Κωνσταντίνο. Μετά τους σεισμούς του 1894, μέγαλο μέρος του οικισμούς καταστράφηκε. Ο οικισμός στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε βάση πολεοδομικού σχεδίου. Η κατασκευή της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1960, η οποία περνούσε από τον οικισμό, τον μετέτρεψε σε σημαντικό παραθεριστικό τουρισμό.[2] Η εθνική οδός περνούσε από την κωμόπολη μέχρι που ολοκληρώθηκε η νέα χάραξη του δρόμου το 2007, η οποία παρακάμπτει τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος διαθέτει λιμάνι το οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά με τις βόρειες Σποράδες, με τον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας στην Εύβοια και τον Βόλο. Διαθέτει επίσης αγροτικό ιατρείο, φαρμακείο, αστυνομικό τμήμα, ταχυδρομείο και λιμεναρχείο.[1] Αξιοθέατα της περιοχής είναι ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου με τα βυζαντινά ψηφιδωτά και η πλατεία του Αγίου Νικολάου με τα πλατάνια και το υπαίθριο θέατρο.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Άγιος Κωνσταντίνος περιοδικό Διακοπές
  2. 2,0 2,1 Δημοτικη Ενοτητα Αγ.Κωνσταντινου Δήμος Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου