Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°45′29.38″N 22°51′28.33″E / 38.7581611°N 22.8578694°E / 38.7581611; 22.8578694

Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
ΔήμοςΜώλου - Αγίου Κωνσταντίνου
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΦθιώτιδα
Υψόμετρο10
Πληθυσμός2.471 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΔαφνούντας Μέγας Κωνσταντίνος
Ταχ. κωδ.350 06
Τηλ. κωδ.22350
http://www.mwlos.gr/content/agios-konstantinos

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι παραθαλάσσια πόλη και λιμάνι με το πρόγραμμα Καποδίστριας ήταν έδρα του Δήμου Αγίου Κωνσταντίνου [1] στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο Άγιος Κωνσταντίνος έχει 2.471 κατοίκους. Διοικητικά, είναι έδρα της Δημοτικής ενότητας Αγίου Κωνσταντίνου, η οποία βρίσκεται στο Δήμος Καμένων Βούρλων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καποδίστριας ήταν έδρα του Δήμου Αγίου Κωνσταντίνου. Απέχει 48 χιλιόμετρα από τη Λαμία και 167 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Στη θέση που βρίσκεται ο Άγιος Κωνσταντίνος κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η πόλη των Οπούντων Λοκρών Δαφνούντας, η οποία ήταν και η πιο δυτική πόλη τους. Η πόλη ήταν σημαντικό λιμάνι και ήταν περιτειχισμένη. Τμήματα του τείχους σώζονται στη θέση «Ισώματα». Στην περιοχή άρχισαν επί Τουρκοκρατίας να δημιουργούνται οικισμοί, όπως οι Βορλοβός, Ευλογιά και το Νεοχώρι. Το 1832 στη θέση Γράδος ανακαλύφθηκε βυζαντινή εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και οι κάτοικοι των προϋπάρχοντων οικισμών μετακινήθηκαν εκεί, δημιουργώντας τον Άγιο Κωνσταντίνο. Μετά τους σεισμούς του 1894, μέγαλο μέρος του οικισμούς καταστράφηκε. Ο οικισμός στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε βάση πολεοδομικού σχεδίου. Η κατασκευή της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1960, η οποία περνούσε από τον οικισμό, τον μετέτρεψε σε σημαντικό παραθεριστικό τουρισμό. Η εθνική οδός περνούσε από την κωμόπολη μέχρι που ολοκληρώθηκε η νέα χάραξη του δρόμου το 2007, η οποία παρακάμπτει τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος διαθέτει λιμάνι το οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά με τις βόρειες Σποράδες, με τον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας στην Εύβοια και τον Βόλο. Διαθέτει επίσης αγροτικό ιατρείο,πυροσβεστική, φαρμακεία,ΚΕΠ,ταχυδρομείο και λιμεναρχείο. Αξιοθέατα της περιοχής είναι ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου με τα βυζαντινά ψηφιδωτά το παλαιό πηγάδι της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που βρισκόταν  μέσα στο καθολικό της  Ι. Μονής, το οποίο  αργότερα έγινε ο Ενοριακός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και διατηρήθηκε έως την ανέγερση του νέου Ι. Ναού,  από σήμερα (21/12/2020) αναβλύζει ξανά. Ένα ζωντανό μνημείο της ιστορίας του τόπου μας, με τη βοήθεια του Θεού, επιτέλους αποκαταστάθηκε η

ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ»ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ»ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ


Σαν ζωγραφιά στέκει στην παράλια ζώνη της Φθιώτιδας ο Άγιος Κωνσταντίνος. Είναι μια σύγχρονη κωμόπολη και από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις μέρες μας είναι ένα σημαντικό λιμάνι που συνδέει ακτοπλοϊκά τις βόρειες Σποράδες, τον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας και τον Βόλο. Σήμερα θα μάθουμε το μυστικό της παρελθόν και θα σεργιανίσουμε στο σήμερα μέσα από τους γραφικούς της δρόμους, έχοντας συντροφιά μας την πανέμορφη θάλασσα.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, και φτάνοντας στην αρχαιότητα, στην θέση του Άγιου Κωνσταντίνου υπήρχε αρχικά η πόλη Δαφνούς (Δαφνούντας), λιμάνι των Φωκέων μέχρι και τα μέσα του 4ου π.χ. αιώνα και μετά πέρασε στα χέρια των Επικνημιδίων Λοκρών ο Δαφνώνας. Η επικράτεια των Λοκρών ήταν αρκετά μεγάλη και ο Δαφνούντας ήταν η πιο δυτική τους πόλη. Λόγω της γειτνίασης με την θάλασσα εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι. Η πόλη ήταν προστατευμένη από τοίχοι, που τμήματα του μπορείς να δεις ακόμα και σήμερα στην θέση «Ισώματα». Ο Στράβων δίνει μέσα από τα συγγράμματα του πληροφορίες ότι η πόλη καταστράφηκε μετά από έναν τεράστιο σεισμό που με την σειρά του προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της. Ο Όμηρος αναφέρει ότι στον Δαφνούντα υπήρχε ένα μνημείο που ονομάζονταν «Σχεδιείον» και θεωρούνταν ο τάφος του τότε ηγέτη των Φωκέων Σχέδιο που είχε πάρει μέρος στον τρωικό πόλεμο.

Η στρατηγική θέση του Δαφνούντα συνέχισε να αναπτύσσεται και να ακμάζει περνώντας από την ελληνιστική εποχή στην ρωμαϊκή. Πριν την ελληνική επανάσταση άρχισαν να δημιουργούνται οι οικισμοί Βλογιά, Νεοχώρι και Βορλοβός. Μετά τη ελληνική επανάσταση οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών μετακινήθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Γράδος. Το 1832 ανακαλύφθηκε βυζαντινή εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο οικισμός στον Γράδο μετονομάστηκε Άγιος Κωνσταντίνος που πήρε την ονομασία του από ένα μοναστήρι που υπήρχε στην περιοχή. Το 1894 πραγματοποιείται νέος ισχυρός σεισμός που κατάστρεψε μεγάλο μέρος του οικισμού αλλά στην συνέχεια ανοικοδομήθηκε βάση πολεοδομικού σχεδίου. Την δεκαετία του 1960 άρχισε να κατασκευάζεται η εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης  και καθώς περνούσε μέσα από τον οικισμό μετέτρεψε τον Άγιο Κωνσταντίνο σε σημαντικό παραθεριστικό κέντρο.

Σημαντικό αξιοθέατο της πόλης είναι ο ναός του Άγιου Κωνσταντίνου με πανέμορφα βυζαντινά ψηφιδωτά δίπλα από το παλαιό βαπτιστήριο. Η πλατεία του Άγιου Νικολάου μετά τα πλατάνια και το υπαίθριο θέατρο είναι ένα όνειρο. Εδώ θα συναντήσετε πήγες και τρεχούμενα νερά  σε έναν διαμορφωμένο χώρο που μπορείς να απολαύσεις το καφέ ή το φαγητό σου. Η τοποθεσία είναι μαγική και μέσα στην φύση ακούς τα πουλιά να κελαηδούν και τα νερά να τρέχουν. Τα πλατάνια καλύπτουν όλη την περιοχή και τους ζεστούς μήνες προσφέρει μια ανάσα δροσιάς. Εκεί θα συναντήσετε μνημεία πεσόντων από την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου και της κατοχής. Στην περιοχή της Βρωμολίμνης υπάρχει ένας πανέμορφος υδροβιότοπος έκτασης 45 στρεμμάτων όπου χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός για πολλά είδη πουλιών. το παλιό πέτρινο γεφύρι του νερόμυλου το αρχαίο ασκληπιείο του Δαφνούντα (το οποίο δεν είναι επισκέψιμο) , τα πολλά εκκλησάκια με ωραία τοπία, η πολύ ωραίες παραλίες και το υπέροχο βουνό που έχει τα μονοπάτια τα νερά του και το μαγευτικό δάσος.Το φαράγγι μέγα ρέμα που βρίσκεται πάνω από την πόλη στο όρος Κνημίδα (938 μ.), και είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο διασκεδαστικά φαράγγια!

Η όμορφη προσέγγιση του φαραγγιού και οι συνεχόμενες εναλλαγές του με παιχνίδια στο νερό, ανεβάζουν τον πήχη και το καθιστούν ως ένα από τα ωραιότερα φαράγγια στην Ελλάδα!

Εύκολο για αρχάριους, ιδανικό για προχωρημένους και απαιτητικούς.

.[2]

.[1].[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Άγιος Κωνσταντίνος περιοδικό Διακοπές
  2. 2,0 2,1 Δημοτικη Ενοτητα Αγ.Κωνσταντινου Αρχειοθετήθηκε 2014-05-29 στο Wayback Machine. Δήμος Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου