Κίσσαμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°29′38″N 23°39′25″E / 35.49389°N 23.65694°E / 35.49389; 23.65694

Γενική άποψη της Κισσάμου
Ο Δήμος Κισσάμου στο χάρτη της Κρήτης

H Κίσσαμος είναι πόλη της δυτικής Κρήτης[1], (κατ' άλλους γράφεται με ένα σίγμα, Κίσαμος), στον ομώνυμο Κόλπο, δυτικά των Χανίων, με πληθυσμό 4.236 κατοίκους, έδρα του νέου δήμου Κισσάμου (με συνολική έκταση 334 τ.χλμ. και πληθυσμό 10.790 κατοίκους. Ο νέος Δήμος περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Ινναχωρίου και Μηθύμνης.

Αρχαία Πόλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μωσαϊκό στο μουσείο της Κισάμου

Η αρχαία Κίσαμος, παράλια πόλη στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης, έχει εντοπιστεί εδώ και αρκετούς αιώνες στην πεδιάδα που πλαισιώνει τον ομώνυμο κόλπο. Αυτή η αρχαία πόλη ήταν το λιμάνι της αρχαίας Πολυρρηνίας, της παλαιότερης δωρικής πόλης της Κρήτης, 7 χλμ. νότια της Κισσάμου, ναυτικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Κρήτης (το 69 π.Χ.) η Κίσσαμος γνώρισε μεγάλη οικονομική και οικιστική ανάπτυξη.

Ο Πλίνιος (4,12,59) ως Κίσσαμον την τοποθετεί κοντά στην Πέργαμο και την Κυδωνία, ενώ ο Ιεροκλής (Συνέκδ. 14) μεταξύ Κυδωνίας και Καντάνου. Η «Κίσαμος πόλις», όπως την αναφέρει ο Πτολεμαίος (3,17,8), βρίσκεται στο σημερινό κόλπο της Κισσάμου, στα σωζόμενα ερείπια κοντά στο Καστέλι (βενετσιάνικο φρούριο)[2].

Αν και βρισκόταν κοντά στη μεγάλη πόλη Πολυρρηνία της οποίας ήταν επίνειο, λειτούργησε ως αυτόνομη κοινότητα και έκοψε δικά της νομίσματα. Τα νομίσματά της απεικόνιζαν στη μια πλευρά κεφαλή του Ερμή με πέτασο και στην άλλη δελφίνι και τα γράμματα ΚΣ/ΙΩ.

Βενετοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω του πλούτου της και της τοποθεσίας της η Κίσσαμος ήταν πάντοτε καλά οχυρωμένη. Τα τείχη της πόλης πρωτοκτίστηκαν, από τους Βενετούς, (Καλές) και τμήματά τους σώζονται ακόμα, δυτικά του τουρκικού φρουρίου. Μάλιστα ονομάστηκε «Καστέλι» εξ αιτίας του φρουρίου της: Καστέλι ή Καστέλι Κισάμου (για να ξεχωρίζει, καθώς η Κρήτη είχε πολλά Καστέλια).

Σύγχρονη εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου

Στη θέση της σημερινής Κισσάμου βρίσκονταν η ελληνορωμαϊκή πόλη Κίσαμος και το βενετσιάνικο Καστέλι της Κισσάμου (Castel Chissamo). Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής βασίζεται περισσότερο στο κρασί που παράγει, το διάσημο κρασί της Κισσάμου (κύρια ποικιλία αμπελιού το ρωμαίικο), στο λάδι και στην παραγωγή λοιπών αγροτικών προϊόντων, καθώς επίσης και στην τουριστική της υποδομή. Έτσι η μικρή πόλη έχει μετατραπεί σε πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο. Από τη Κίσσαμο μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά σημεία της Πολυρρηνίας και της Φαλάσαρνας, το εντυπωσιακό φαράγγι στα Τοπόλια, τα νησιά ήμερη και άγρια Γραμβούσα, τη Λιμνοθάλασσα του Μπάλου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου[3].

Ανά ώρα η συγκοινωνία με τα Χανιά και από το λιμάνι της Κισσάμου, τακτικά πλοία φεύγουν για τα Αντικύθηρα, τα Κύθηρα και το Γύθειο, Πειραιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δήμος Κισσάμου
  2. Βορείας πλευρᾶς περιγραφή· Ἡράκλειον νδ _ λε γ Πάνορμος νδ γ λε δ Ἀπολλωνία νδ λε δ Κύταιον νδ λε δ Δῖον ἄκρον νγ _γ λε Παντομάτριον νγ _δ λε ιβ Ῥίθυμνα νγ _ λε ιβ Ἀμφιμαλὴς κόλπος νγ δ λε Δρέπανον ἄκρον νγ λε Μινωία νγ λε Πύκτου ποτ. ἐκβολαί νβ _γ λε Κυδωνία νβ _δ λε Κίσαμον ἄκρον νβ _ λε Δικτυνναῖον νβ γ ιβ λδ _γ ιβ Ψάκον ἄκρον νβ γ λδ _γ Κίσαμος πόλις νβ γ ιβ λδ _δ
  3. Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου - Υπουργείο Πολιτισμού

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]