Κατάλογος πόλεων της Αλβανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Υπάρχουν 74 πόλεις στην Αλβανία που κατέχουν την ιδιότητα πόλης σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής.[1][2][3][4] Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας είναι τα Τίρανα. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και το σημαντικότερο λιμάνι της είναι το Δυρράχιο. 46 από τις πόλεις που αναφέρονται στον κατάλογο είναι έδρες δήμων με το ίδιο όνομα. Οι υπόλοιπες 28 είναι διοικητικές μονάδες, επίσης γνωστές ως «μονάδες τοπικής διακυβέρνησης» (njësi të qeverisjes vendore).

Πόλεις ανά πληθυσμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Πόλη / Κωμόπολη Πληθυσμός

Απογραφή 2011
Coordinates
1 Τίρανα 858.262 41°19′44″N 19°49′04″E / 41.32889°N 19.81778°E / 41.32889; 19.81778
2 Δυρράχιο 201.519 41°18′47″N 19°26′47″E / 41.31306°N 19.44639°E / 41.31306; 19.44639
3 Αυλώνας 141.513 40°27′16″N 19°29′12″E / 40.45444°N 19.48667°E / 40.45444; 19.48667
4 Ελμπασάν 126.703 41°06′47″N 20°04′54″E / 41.11306°N 20.08167°E / 41.11306; 20.08167
5 Σκόδρα 102.075 42°04′06″N 19°30′44″E / 42.06833°N 19.51222°E / 42.06833; 19.51222
6 Φιέρι 85.845 40°43′30″N 19°33′29″E / 40.72500°N 19.55806°E / 40.72500; 19.55806
7 Κάμζα 66.841 41°23′06″N 19°45′36″E / 41.38500°N 19.76000°E / 41.38500; 19.76000
8 Κορυτσά 51.152 40°36′53″N 20°46′45″E / 40.61472°N 20.77917°E / 40.61472; 20.77917
9 Μπεράτ 32.606 40°42′22″N 19°56′28″E / 40.70611°N 19.94111°E / 40.70611; 19.94111
10 Λούσνια 31.105 40°56′35″N 19°42′15″E / 40.94306°N 19.70417°E / 40.94306; 19.70417
11 Πόγραδετς 20.848 40°54′08″N 20°39′16″E / 40.90222°N 20.65444°E / 40.90222; 20.65444
12 Καβάγια 20.192 41°11′03″N 19°33′43″E / 41.18417°N 19.56194°E / 41.18417; 19.56194
13 Αργυρόκαστρο 19.836 40°04′27″N 20°08′19″E / 40.07417°N 20.13861°E / 40.07417; 20.13861
14 Φούσα-Κρούγια 18.477 41°28′45″N 19°43′14″E / 41.47917°N 19.72056°E / 41.47917; 19.72056
15 Άγιοι Σαράντα 17.233 39°51′35″N 20°01′36″E / 39.85972°N 20.02667°E / 39.85972; 20.02667
16 Λατς 17.086 41°38′11″N 19°42′45″E / 41.63639°N 19.71250°E / 41.63639; 19.71250
17 Κούκεσι 16.719 42°04′42″N 20°25′06″E / 42.07833°N 20.41833°E / 42.07833; 20.41833
18 Σουκθ 15.966 41°22′18″N 19°32′52″E / 41.37167°N 19.54778°E / 41.37167; 19.54778
19 Πάτος 15.937 40°40′59″N 19°37′19″E / 40.68306°N 19.62194°E / 40.68306; 19.62194
20 Λέζα 15.510 41°46′46″N 19°38′44″E / 41.77944°N 19.64556°E / 41.77944; 19.64556
21 Μαμουράς 15.284 41°34′41″N 19°41′48″E / 41.57806°N 19.69667°E / 41.57806; 19.69667
22 Επισκοπή 13.251 41°41′06″N 20°25′57″E / 41.68500°N 20.43250°E / 41.68500; 20.43250
23 Κούτσοβα 12.654 40°48′19″N 19°54′54″E / 40.80528°N 19.91500°E / 40.80528; 19.91500
24 Κρούγια 11.721 41°30′45″N 19°47′30″E / 41.51250°N 19.79167°E / 41.51250; 19.79167
25 Βόρα 10.901 41°23′38″N 19°39′23″E / 41.39389°N 19.65639°E / 41.39389; 19.65639
26 Μπουρέλ 10.862 41°36′38″N 20°00′45″E / 41.61056°N 20.01250°E / 41.61056; 20.01250
27 Ρεσέν 8.803 41°46′06″N 19°52′29″E / 41.76833°N 19.87472°E / 41.76833; 19.87472
28 Μιλότ 8.461 41°40′59″N 19°43′02″E / 41.68306°N 19.71722°E / 41.68306; 19.71722
29 Ντιβγιάκα 8.445 40°59′36″N 19°31′51″E / 40.99333°N 19.53083°E / 40.99333; 19.53083
30 Γκραμς 8.440 40°52′12″N 20°11′01″E / 40.87000°N 20.18361°E / 40.87000; 20.18361
31 Μπουλκίζα 8.177 41°29′34″N 20°13′00″E / 41.49278°N 20.21667°E / 41.49278; 20.21667
32 Βάου ι Ντέγια 8.117 42°00′34″N 19°38′22″E / 42.00944°N 19.63944°E / 42.00944; 19.63944
33 Σεντσίν 8.091 41°48′51″N 19°35′30″E / 41.81417°N 19.59167°E / 41.81417; 19.59167
34 Κλος 7.873 41°30′23″N 20°05′09″E / 41.50639°N 20.08583°E / 41.50639; 20.08583
35 Μπαλς 7.657 40°36′01″N 19°44′08″E / 40.60028°N 19.73556°E / 40.60028; 19.73556
36 Σιτζάκ 7.568 41°20′44″N 19°33′46″E / 41.34556°N 19.56278°E / 41.34556; 19.56278
37 Ούρα Βατζγκουρόρε 7.232 40°46′25″N 19°52′42″E / 40.77361°N 19.87833°E / 40.77361; 19.87833
38 Ρογκοζίνα 7.049 41°04′35″N 19°39′54″E / 41.07639°N 19.66500°E / 41.07639; 19.66500
39 Λιμπράζντ 6.937 41°11′00″N 20°19′01″E / 41.18333°N 20.31694°E / 41.18333; 20.31694
40 Τσέρρικ 6,695 41°01′35″N 19°59′22″E / 41.02639°N 19.98944°E / 41.02639; 19.98944
41 Μανζά 6.652 41°26′29″N 19°35′05″E / 41.44139°N 19.58472°E / 41.44139; 19.58472
42 Πεκίν 6.353 41°02′42″N 19°44′59″E / 41.04500°N 19.74972°E / 41.04500; 19.74972
43 Βίγλιστα 6,250 40°37′31″N 20°59′22″E / 40.62528°N 20.98944°E / 40.62528; 20.98944
44 Κρούμα 6.006 42°11′50″N 20°24′53″E / 42.19722°N 20.41472°E / 42.19722; 20.41472
45 Πρεμετή 5.945 40°14′10″N 20°21′06″E / 40.23611°N 20.35167°E / 40.23611; 20.35167
46 Πρένιας 5.847 41°04′17″N 20°32′54″E / 41.07139°N 20.54833°E / 41.07139; 20.54833
47 Δέλβινο 5.754 39°56′57″N 20°05′52″E / 39.94917°N 20.09778°E / 39.94917; 20.09778
48 Όρικουμ 5.503 40°19′40″N 19°28′30″E / 40.32778°N 19.47500°E / 40.32778; 19.47500
49 Μπαϊράμ Τσούρι 5.340 42°21′25″N 20°04′25″E / 42.35694°N 20.07361°E / 42.35694; 20.07361
50 Ρόσκοβετς 4.975 40°44′17″N 19°42′15″E / 40.73806°N 19.70417°E / 40.73806; 19.70417
51 Ρούμπικ 4.454 41°45′55″N 19°46′50″E / 41.76528°N 19.78056°E / 41.76528; 19.78056
52 Τεπελένι 4.342 40°17′58″N 20°01′17″E / 40.29944°N 20.02139°E / 40.29944; 20.02139
53 Πολιτσάν 4.318 40°36′44″N 20°05′56″E / 40.61222°N 20.09889°E / 40.61222; 20.09889
54 Μαλίκ 4.290 40°42′30″N 20°42′00″E / 40.70833°N 20.70000°E / 40.70833; 20.70000
55 Τσοροβόντα 4.051 40°30′16″N 20°13′28″E / 40.50444°N 20.22444°E / 40.50444; 20.22444
56 Ερσέκα 3.746 40°20′20″N 20°40′49″E / 40.33889°N 20.68028°E / 40.33889; 20.68028
57 Κόπλικ 3.734 42°12′48″N 19°26′23″E / 42.21333°N 19.43972°E / 42.21333; 19.43972
58 Πούκα 3.607 42°02′40″N 19°54′01″E / 42.04444°N 19.90028°E / 42.04444; 19.90028
59 Χειμάρρα 2.822 40°06′13″N 19°44′54″E / 40.10361°N 19.74833°E / 40.10361; 19.74833
60 Κλεισούρα 2.651 40°18′46″N 20°11′34″E / 40.31278°N 20.19278°E / 40.31278; 20.19278
61 Μεμαλιάι 2.647 40°21′03″N 19°58′59″E / 40.35083°N 19.98306°E / 40.35083; 19.98306
62 Φουσέ-Αρέζ 2.513 42°04′05″N 20°01′48″E / 42.06806°N 20.03000°E / 42.06806; 20.03000
63 Μπαϊζά 2.346 42°16′51″N 19°26′03″E / 42.28083°N 19.43417°E / 42.28083; 19.43417
64 Κράμπα 2.343 41°13′04″N 19°58′11″E / 41.21778°N 19.96972°E / 41.21778; 19.96972
65 Σελενίτσα 2.235 40°32′10″N 19°38′14″E / 40.53611°N 19.63722°E / 40.53611; 19.63722
66 Κονίσπολη 2.123 39°39′40″N 20°10′44″E / 39.66111°N 20.17889°E / 39.66111; 20.17889
67 Λιμποχόβα 1.992 40°01′53″N 20°15′45″E / 40.03139°N 20.26250°E / 40.03139; 20.26250
68 Ρεπς 1.899 41°52′03″N 20°01′32″E / 41.86750°N 20.02556°E / 41.86750; 20.02556
69 Φιέρζα 1.607 42°17′00″N 20°02′00″E / 42.28333°N 20.03333°E / 42.28333; 20.03333
70 Κράστα 1.540 41°25′24″N 20°12′32″E / 41.42333°N 20.20889°E / 41.42333; 20.20889
71 Λεσκοβίκι 1.525 40°09′09″N 20°36′02″E / 40.15250°N 20.60056°E / 40.15250; 20.60056
72 Φοινίκη 1.333 39°54′22″N 20°03′41″E / 39.90611°N 20.06139°E / 39.90611; 20.06139
73 Ούλαζ 1.229 41°40′52″N 19°53′30″E / 41.68111°N 19.89167°E / 41.68111; 19.89167
74 Κουρμπνές 489 41°46′55″N 20°05′17″E / 41.78194°N 20.08806°E / 41.78194; 20.08806

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Home - Instat». www.instat.gov.al. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2019. 
  2. «A new urban-rural classification of the Albanian population» (PDF). www.instat.gov.al. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2019. 
  3. Shahollari, Luan (7 Απριλίου 2014). «Sa qytete dhe fshatra ka Shqipëria?». Gazeta Dita. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2019. 
  4. Population and Housing Census 2011 Αρχειοθετήθηκε 2014-11-14 στο Wayback Machine.