Νεμέα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νεμέα
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Νεμέα
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Δήμος Νεμέας
Δημοτική κοινότητα Νεμέας
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοπόννησος
Περιφερειακή ενότητα Κορινθίας
Υψόμετρο 320
Πληθυσμός 3.853 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Άγιος Γεώργιος
Ταχ. κωδ. 20500
Τηλ. κωδ. 27460

H Νεμέα, (παλαιότερη ονομασία Άγιος Γεωργιος) βρίσκεται 41 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κορίνθου[1], κοντά στο όρος Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο 312 μέτρων[2]. Έχει πληθυσμό 3.853 κατοίκων (απογραφή 2011)[3].

Η ευρύτερη περιοχή της Νεμέας αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας στην οποία παράγονται τα ονομαστά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) Νεμέα[4]. Η περιοχή είναι ονομαστή για το κρασί της από τα αρχαία χρόνια, όταν ονομαζόταν Φλιάσιον Πεδίον εξαιτίας της πόλης της αρχαίας Φλειούντας.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νεμέα μέχρι το 1923 ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος[5] από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία. Το όνομα Νεμέα αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1840 με την δημιουργία του δήμου Νεμέας και καθιερώθηκε στην πόλη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέλος, σχετικά με το όνομα Φλειούς, καθιερώθηκε στην ομώνυμη αρχαία πόλη από τον Φλία ή Φλιοῦς, που σύμφωνα με τον Παυσανία, ίσως ήταν εγγονός του Τημένου και γιος της Αιρεθυρέας, κόρης του Άραντος[6]. Σύμφωνα με αυτή την παράδοσή ήταν και σύζυγος της Χθονοφύλης. Άλλη παράδοση αναφέρει τον Φλίαντα ως Αργοναύτη, γιο του Διόνυσου και της Αριάδνης ο Υγίνος αναφέρει ότι ήταν γιος της Αριάδνης και του Διόνυσου και τον χαρακτηρίζει "Φλιάσιο" ενώ άλλη ως γιο του Διόνυσου και της Χθονοφύλης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτες μαρτυρίες για οικισμό στην περιοχή έχουμε το 1500 π.Χ. στο ύψωμα Τσουγκίζα, όμως δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα.Τον 10ο αιώνα π.Χ. κτίζεται 3 χλμ. από την Νεμέα η πόλη Φλειούντα η οποία θεωρείται η πόλη της αρχαίας Νεμέας και η οποία γνώρισε ακμή τον 6ο αιώνα π.Χ.Το 576 π.Χ. δίπλα από την σημερινή Αρχαία Νεμέα (Ηράκλειο) υπήρχε ονομαστό ιερό του Δία. Ο ναός του Δία ήταν περίπτερος δωρικού ρυθμού με 6 κολώνες στις στενές πλευρές και 12 στις μακρές[2]. Στον περιβάλλοντα χώρο του ναού υπήρχαν ξενώνας, λουτρό, στάδιο και εκεί διεξάγονταν από το 573 π.Χ. τακτικά κάθε 2 χρόνια τα Νέμεα[7][8].

Τα βυζαντινά χρόνια, το χωριό δέχτηκε πολλές επιθέσεις από Σλάβους και Βούλγαρους,εμποδίζοντάς τους όμως να προχωρήσουν περαιτέρω. Κατακτήθηκε πρώτα από τους Λατίνους και μετά από τους Τούρκους. Στην επανάσταση του 1821 πήραν μέρος στον αγώνα πολλοί κάτοικοι με αρχηγό τον Δανιήλ Παμπούκη. Απελευθερώθηκαν το 1822, όταν έφυγε και το τελευταίο στράτευμα Τούρκων από την Νεμέα.

Η περιοχή κατακτήθηκε από τους Ιταλούς στις 26 Απριλίου 1941, ενώ στην κατοχή εδώ δημιουργήθηκαν πολλά αντάρτικα στρατεύματα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νεμέα είναι χτισμένη πάνω σε λόφο για αυτό είναι μια ημιορεινή πόλη. Η σύνθεση του εδάφους είναι τέλεια για την καλλιέργεια κρασιού.[εκκρεμεί παραπομπή]

Η περιοχή δεν είναι σεισμογενής, αλλά λόγω του ότι είναι κοντά στην Κόρινθο (σεισμό 1858, 1928 και 1932) και στην Αθήνα (σεισμοί 1981 και 1999), ταρακουνιέται συχνά. Η Νεμέα χωρίζεται γεωγραφικά στην παλαιά και τη νέα πόλη. Η παλιά είναι χτισμένη πάνω σε βουνό, λόγω του ότι τότε που χτίστηκε οι επιδρομές και οι λεηλασίες από τους Τούρκους ήταν συχνές. Η νέα πόλη χτίστηκε μετά τον πόλεμο και χωρίζεται σε κέντρο και σε άκρες.

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Νεμέα κύριο και δημοφιλές προϊόν είναι το κρασί . Επίσης παράγεται λάδι και σταφίδα. Παλιότερα παραγόταν και σιτάρι.

Γιορτές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Νεμέα γίνεται κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου η γιορτή του κρασιού. Κρατάει 3 μέρες και πάνω στα πεζοδρόμια στήνονται τραπέζια και κόσμος επισκέπτεται το μικρό μουσείο, όπου εκτίθεται λεύκωμα με παλιές νεμεώτικες φωτογραφίες. Επίσης το Δεκαπενταύγουστο γίνονται εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Οδηγικές χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ πόλεων, χωριών - apostaseis.gr». www.apostaseis.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-12-22. 
  2. 2,0 2,1 Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996, σελ. 107, τομ. 24. 
  3. Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011
  4. «ΠΟΠ Νεμέα | newwinesofgreece.com». www.newwinesofgreece.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2017-12-22. 
  5. «Πανδέκτης: Agios Georgios -- Nemea». pandektis.ekt.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-12-22. 
  6. «Το αρχαίο θέατρο της Φλιούντας». Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ». http://www.diazoma.gr/200-Stuff-03-Diazoma/Tour-023_Fliountas-v1.pdf. 
  7. «Νέμεα ή Νέμεια». ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. 2011-06-19. https://argolikivivliothiki.gr/2011/06/19/%CE%BD%CE%AD%CE%BC%CE%B5%CE%B1-%CE%AE-%CE%BD%CE%AD%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%B1/. Ανακτήθηκε στις 2017-12-22. 
  8. «Αρχαία Ιστορία - Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων». nemeangames.org. Ανακτήθηκε στις 2017-12-22.