Σαρωνίδα Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελληνική Δημοκρατία Ελληνική Σημαία

Κοινότης Σαρωνίδος Αττικής
ILK 008564.gif

ILK 008622 Saronida.gif

Στατιστικά Στοιχεία
Υψόμετρο Πόλης: 10 μ
Έκταση Κοινότητος: 6,670 χμ2 (6.670 στρέμματα)
Πληθυσμός Κοινότητος: 2.102 κάτοικοι (2001)
Πυκνότητα Δόμησης: 315 κάτοικοι/χμ2 (2001)
Γεωγραφικά Δεδομένα
Πληροφορίες Δήμου

Συντεταγμένες: 37°45′N 23°54′E / 37.75°N 23.9°E / 37.75; 23.9

Η Σαρωνίδα στην αρχαιότητα αποτελούσε έκταση της περιφέρειας του αττικού Δήμου Σαρωνικού που τοποθετείτο στην παράλια τριττύα, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Κλεισθένους. Σήμερα συνιστά δημοφιλή παραθεριστική κοινότητα της Νοτιοανατολικής Αττικής οικοδομημένη στις ακτές του Σαρωνικού Κόλπου, στο ευρύτερο οικιστικό συγκρότημα της Λαυρεωτικής. Διοικητικά δε, υπάγεται στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Τα διοικητικά όρια της κοινότητος εκτείνονται από την παραθεριστική ζώνη του Λαγονησίου έως και τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου, κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της Νοτιοανατολικής Αττικής. Η περιοχή τοποθετείται σε απόσταση 45 περίπου χιλιομέτρων νοτιοανατολικά των Αθηνών και 10 χιλιόμετρα δυτικά του Λαυρίου.

Η συνοικία των 6.670 στρεμμάτων απλώνεται σε υψόμετρο μόλις 10 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας, ενώ περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους. Στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό των 2584 κατοίκων, αριθμός ο οποίος αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες οπότε και επισκέπτονται οι Αθηναίοι τις παραθεριστικές τους κατοικίες. Η πυκνότητα δόμησης ορίζει 315 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο γης.

Το κέντρο της κοινότητας εντοπίζεται μπροστά στη θάλασσα του Σαρωνικού, στον κόμβο των Λεωφόρων Σουνίου και Σαρωνίδος, απ'όπου καθίσταται η περιοχή προσβάσιμη. Η Σαρωνίδα διαθέτει οργανωμένο ρυμοτομικό σχέδιο που απαρτίζεται από ημικυκλικές οδούς που ξεκινούν από το λόφο και συναντιώνται στην παραλιακή.

Η περιοχή, που παλαιότερα ονομαζόταν "ΠΕΥΚΑ ΓΙΟΥΡΝΤΑ", μετονομάστηκε σε "ΣΑΡΩΝΙΣ" το έτος 1965. Η ονομασία προέρχεται από τον Σαρωνικό Κόλπο, στον οποίο έχει θέα ο οικισμός. Μέχρι το 1979 υπαγόταν διοικητικά στην Κοινότητα Αναβύσσου, ενώ έκτοτε αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητη Κοινότητα Σαρωνίδος.

Βόρεια της Σαρωνίδας βρίσκεται το Λαγονήσι και τα Καλύβια Θορικού, δυτικά βρέχεται από τον Σαρωνικό και νότια και ανατολικά της βρίσκεται η περιοχή της Αναβύσσου. Η περιοχή παρουσιάζει σημαντική τουριστική κίνηση και έχει μεγάλο αριθμό καλοκαιρινών κατοικιών λόγω της μεγάλης και αμμώδους παραλίας της. Τα τελευταία όμως χρόνια, όλο και περισσότεροι την επιλέγουν για μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

Μετά το πρόγραμμα Καλλικράτης, η κοινότητα Σαρωνίδας ενσωματώθηκε διοικητικά στο νέο Δήμο Σαρωνικού.

Στη Σαρωνίδα εδρεύει ο Ναυταθλητικός Όμιλος Σαρωνίδας από το 1975,(Πρόεδρος Δημήτρης Βόγγολης) με δραστηριότητες στην Καλαθοσφαίριση με Ομάδα Ανδρών Δ κατηγορίας με Ομάδα Παίδων και Ακαδημίες Καλαθοσφαίρισης. Ακαδημίες Αντισφαίρισης και Ενηλίκων.

Με προγράμματα Γυμναστικής,ΠΙΛΑΤΕΣ, ΓΙΟΝΓΚΑ και ΑΕΡΟΒΙΚΗΣ στην Ξηρά και Θάλασσα.

Με πρόγραμμα εκμάθησης Κολύμβησης "Παιδί και Θάλασσα.

Διοργανώνει κάθε χρόνο Αγώνα Βάδην ,συμμετέχει στις Εθνικές Παρελάσεις και διεξάγει αγώνες με ευπαθείς κοινωνικές Ομάδες.

Έχει και Ομάδα Πυρασφάλειας.

Στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ στη συμβολή Διονύσου και Έκτορος υπάρχει πυροφυλάκιο απ όπου εθελοντές Πυρασφάλειας φυλάνε σκοπιά κατά τους θερινούς μήνες.

Επίσης εδρεύει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος (Πρόεδρος Μαρία Χαριτάκη) με προγράμματα Παραδοσιακών Χορών, εικαστικών και διοργανώνει Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών κάθε καλοκαίρι, καθώς και ο Σύλλογος "ΠΑΝΟΡΑΜΑ" (Πρόεδρος Βασίλειος Πετρόπουλος).

Συγκοινωνιακά συνδέεται με λεωφορεία της γραμμής 122 του ΟΑΣΑ[1], με αφετηρία το σταθμό μετρό Ελληνικό και τέρμα την Πλατεία Σαρωνίδας.Eπίσης συνδεεται με την Ανάβυσσο με τη νέα κυκλική λεωφορειακή γραμμή με αριθμό γραμμής 123 και ονομασία «ΣΑΡΩΝΙΔΑ-ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ». Η Αφετηρία της νέας λεωφορειακής γραμμής ορίζεται επί της λεωφόρου Σαρωνίδος, μεταξύ της οδού Λευκάδος και της λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου.

Πληθυσμιακή Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πληθυσμιακή εξέλιξη της περιοχής διακρίνεται στα στοιχεία που παρέχει η ΕΣΥΕ:

Χρονολογία Πληθυσμός Δήμου Έκταση Δήμου Πυκνότητα Δόμησης Προστιθείς Πληθυσμός Νέα Αύξηση Πληθυσμού Συνολική Αύξηση
1981 733 κάτοικοι 6,670 χμ2 110 κάτοικοι / χμ2 +733 κάτοικοι - -
1991 1.572 κάτοικοι 6,670 χμ2 236 κάτοικοι / χμ2 + 839 κάτοικοι + 116,46% 116,46%
2001 2.102 κάτοικοι 6,670 χμ2 315 κάτοικοι / χμ2 + 530 κάτοικοι + 33,71% 150,35%

πρωτογενείς πηγές:ΕΣΥΕ

 Λαγονήσι   Όλυμπος   Όλυμπος 
 Σαρωνικός     Brosen windrose el.svg  Κερατέα    
 Σαρωνικός   Ανάβυσσος    Ανάβυσσος 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα