Ρόδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 36°11′01″N 27°57′50″E / 36.1836°N 27.9639°E / 36.1836; 27.9639

Ρόδος
Η οδός Ιπποτών στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
Γεωγραφία
Συντεταγμένες Ν 36ο 27΄ Ε 25ο 13΄
Αρχιπέλαγος Αιγαίο Πέλαγος
Νησιωτικό σύμπλεγμα Δωδεκάνησα
Έκταση 1400,684 km2
Υψόμετρο 1.215 m
Υψηλότερη κορυφή Αττάβυρος
Χώρα
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Περιφερειακή Ενότητα Π.Ε. Ρόδου
Πρωτεύουσα Ρόδος (πόλη)
Δημογραφικά
Πληθυσμός 115.290 (απογραφής 2011)
Πρόσθετες πληροφορίες
Ιστοσελίδα www.rhodes.gr

Η Ρόδος, με έκταση 1400,68  χλμ2, είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και το τέταρτο σε έκταση νησί της Ελλάδας, μετά την Κρήτη, την Εύβοια και τη Λέσβο. O πληθυσμός της ανέρχεται σε 115.290 κατοίκους, σύμφωνα με απογραφή που έγινε το 2011, γεγονός που καθιστά τη Ρόδο το τρίτο πολυπληθέστερο ελληνικό νησί - μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας και 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τουρκίας. Διαθέτει ακτογραμμές μήκους 253 χιλιομέτρων και το ψηλότερο σημείο του νησιού είναι η κορυφή του βουνού Αττάβυρος σε ύψος 1.215 μ.

Η Ακρόπολη της Λίνδου

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη της Ρόδου με πληθυσμό περίπου 55.000 κατοίκους, η οποία αποτελεί την έδρα της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας, που περιλαμβάνει επίσης τα νησιά Χάλκη, Σύμη, Τήλο και Καστελλόριζο. Στην πόλη της Ρόδου υπάρχει η Μεσαιωνική πόλη, η οποία έχει ενταχθεί από το 1988 στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Στο νησί λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα: το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών.

Οι σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές είναι το προσκύνημα στην Παναγιά της Κρεμαστής (πρώτο δεκαπενθήμερο Αυγούστου) με πλούσιες εκδηλώσεις πολιτισμού, της Παναγιάς Τσαμπίκας (8/9), του Αγίου Σουλά (τέλος Ιουλίου), της Παναγιάς Σκιαδενής στο χωριό Μεσαναγρός (Σάββατο του Λαζάρου - Κυριακή του Θωμά) με λιτανεία εικόνας που γίνεται με τελετουργικό τρόπο, της Παναγιάς Υψενής στη Λάρδο και της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου)στο χωριό Απόλλωνα.

Το νησί της Ρόδου βρίσκεται στο σταυροδρόμι δυο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και των ακτών της Μέσης Ανατολής όπως είναι η Κύπρος και η Αίγυπτος, γεγονός που την κατέστησε σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών.

Ονομασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προέλευση του ονόματος Ρόδος που επικράτησε για το νησί έχει κυρίως συσχετισθεί με το ρόδο, ιερό λουλούδι του θεού Ήλιου. Επίσης η Ρόδος είχε από την αρχαιότητα πολλές ονομασίες που σχετίζονται με την βλάστηση, το σχήμα και άλλες ιδιότητες του νησιού:

 • Αιθρία: για το ωραίο κλίμα της.
 • Αστερία: για τον έναστρο ουρανό της.
 • Αταβυρία : Το ψηλότερο βουνό της ονομάζεται Αττάβυρος.
 • Ηλιάς : Λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του έτους.
 • Κορυμβία: για το σχήμα κορύμβου που καταλήγει σε δυο κορυφές.
 • Μακαρία: δηλαδή ευτυχισμένη.
 • Οφιούσα – Ολόεσσα - Φιδούσα: γιατί είχε πολλά φίδια.
 • Πελαγία : Το νησί αναδύθηκε μέσα από το πέλαγος.
 • Ποιήεσσα: για την πλούσια βλάστηση της.
 • Ποντία: θαλασσινή.
 • Σταδία: Από το σχήμα του νησιού που είναι σαν αρχαίο στάδιο.
 • Τελχινίς: από τους πρώτους κατοίκους της.
 • Τρινακρία: γιατί το σχήμα της αποτελείται από δύο τρίγωνα.
 • Ελαφούσα: Λόγω των ελαφιών Πλατόνι ή Dama Dama
 • Ανεμόεσσα: Λόγω των δυνατών ανέμων ιδίως στη βορεινή πλευρά του νησιού
 • Απολλωνία.
 • Ομβρία.

Αναφέρεται επίσης και ως:

 • Νησί των ιπποτών.
 • Νησί του ήλιου.
 • Σμαραγδένιο νησί.

Γραπτές αναφορές των ονομάτων συναντάμε στους αρχαίους συγγραφείς:

Γεωμορφολογικός χάρτης του νησιού της Ρόδου

Μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί μύθοι έχουν συνδεθεί με τη δημιουργία της Ρόδου. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, όταν ο Δίας επικράτησε των Γιγάντων, αποφάσισε να μοιράσει τη γη στους Ολύμπιους Θεούς. Ο Ήλιος όμως, έλειπε από τη μοιρασιά κι έμεινε χωρίς γη. Ο Δίας για να μην τον αδικήσει είπε να ξανακάνουν τη μοιρασιά, αλλά ο Ήλιος τότε είπε πως η γη που θα αναδυόταν από τη θάλασσα, όταν θα ανατέλλει το επόμενο πρωινό, θα γινόταν δική του. Έτσι αναδύθηκε ένα πανέμορφο και καταπράσινο νησί, η Ρόδος. Ο Ήλιος συνεπαρμένος από την ομορφιά της την έλουσε με τις ακτίνες του. Από τότε η Ρόδος είναι το νησί του Ήλιου, το πιο φωτεινό και λαμπερό.

Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι η Ρόδος ήταν νύμφη, κόρη του Ποσειδώνα και γυναίκα του Ήλιου.

Ο Ήλιος με τη νύμφη Ρόδο γέννησε εφτά γιους, τους Ηλιάδες: τον Όχιμο, τον Κέρκαφο, τον Μάκαρα, τον Ακτίνα, τον Τενάγη, τον Τρίοπα, τον Κάνδαλο και μια κόρη την Ηλεκτρυώνη. Ο Κέρκαφος γέννησε τρεις γιους, τον Κάμειρο, τον Ιάλυσο και τον Λίνδο που μοίρασαν το νησί σε τρία μέρη και ο καθένας είχε τη δική του πόλη που της έδωσε το όνομά του.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O χώρος της αρχαίας Καμείρου

Σαν πρώτοι κάτοικοι του νησιού αναφέρονται οι Κάρες, που προέρχονταν από την Μικρά Ασία. Ακολούθησαν οι Φοίνικες και οι Μινωίτες, από τη γειτονική Κρήτη, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ιαλυσού το 1500π.Χ. και συνέβαλαν στην οικονομική άνθηση του νησιού. Αργότερα το 1100περίπου π.Χ. οι Δωριείς κυριαρχούν στο νησί και ιδρύουν τις τρεις μεγάλες πόλεις: Λίνδο, Κάμιρο και Ιαλυσό. Κατά την περίοδο της μακεδονικής κυριαρχίας οι Ροδίτες συμμάχησαν με τους Μακεδόνες. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου συμμάχησαν με τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου.

Το πολεοδομικό σχέδιο της αρχαίας πόλης της Ρόδου βασίστηκε στις πολεοδομικές και φιλοσοφικές ιδέες του διάσημου αρχαίου Έλληνα πολεοδόμου Ιππόδαμου. Το σχέδιο των δρόμων της αρχαίας πόλης είναι γνωστό χάρη σε αρχαιολογικές ανασκαφές δεκαετιών. Τα οικοδομικά τετράγωνα, είχαν τις ακόλουθες διαστάσεις 47,70x26,50 m και είχαν όλα το ίδιο μέγεθος. Καθένα από αυτά περιελάμβανε τρία σπίτια και περιτριγυριζόταν από δρόμους πλάτους 5-6 μέτρων. Το πιο ονομαστό δημιούργημα ήταν ο Κολοσσός, ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου, ο οποίος φτιάχτηκε ανάμεσα στο 304 π.Χ. με 293 π.Χ. από τον Λίνδιο γλύπτη Χάρη. Η κατασκευή του Κολοσσού διήρκεσε 12 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 282 π.Χ. Για πολλά έτη, το άγαλμα ήταν τοποθετημένο, πιθανότατα, στην είσοδο του λιμανιού και προσωποποιούσε τον θεό Ήλιο μέχρι την στιγμή που ένας δυνατός σεισμός χτύπησε την Ρόδο το 226 π.Χ. Η πόλη υπέστη σοβαρότατες ζημιές και το άγαλμα του Κολοσσού κατέρρευσε.[1]

Ιπποτική Περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1309 το νησί πουλήθηκε στο τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Το τάγμα ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα στην Ιερουσαλήμ με στόχο την νοσηλεία και περίθαλψη των προσκυνητών και σταυροφόρων αλλά πολύ σύντομα μετεξελίχθηκε σε μάχιμη στρατιωτική μονάδα η οποία απέκτησε μεγάλες εκτάσεις γης.

Έχοντας οπισθοχωρήσει από την Ιερουσαλήμ και αργότερα από την Κύπρο, το τάγμα ίδρυσε την έδρα του στη Ρόδο και απέκτησε κατά την χρονική περίοδο αυτή ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την διάρκεια της παραμονής των Ιπποτών στη Ρόδο, οι οχυρώσεις επεκτάθηκαν, εκσυγχρονίσθηκαν και συνεχώς ενισχύονταν. Ένα νοσοκομείο, ένα παλάτι, αρκετές εκκλησίες ήταν ορισμένα από τα πολλά δημόσια κτίρια τα οποία ανεγέρθηκαν την εποχή αυτή. Τα κτίρια αυτά αποτελούν αξιοσημείωτα παραδείγματα της Γοτθικής και Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Παρόλες τις προστριβές που υπήρχαν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το θαλάσσιο εμπόριο αποτελούσε πηγή πλούτου και οι αγορές της πόλης ήταν ακμάζουσες. Την περίοδο της κατοχής των Ιπποτών το νησί της Ρόδου διήγε περίοδο ακμής και οι σχέσεις μεταξύ των Ιπποτών και των ντόπιων χαρακτηρίζονταν από ανοχή και συχνά από στενή συνεργασία. Οι περισσότεροι από τους δρόμους της Μεσαιωνικής πόλης συμπίπτουν με τους δρόμους της αρχαίας πόλης ενώ διατηρήθηκε η διαίρεση της πόλης σε δύο ζώνες. Το τάγμα στη Ρόδο διατηρούσε ένα πολύ καλά οργανωμένο αρχείο το οποίο περιλάμβανε έγγραφα που είχαν εκδοθεί από τις διοικητές αρχές, αλληλογραφία, νομικά έγγραφα κ.α.

Το αρχείο αυτό διατηρείται έως τις μέρες μας και σώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Μάλτας. Το αρχείο αυτό αποτελεί μια αξιόλογη πηγή πληροφόρησης για την περίοδο αυτή.

Η πόλη είχε διαιρεθεί σε δύο ζώνες με ένα εσωτερικό τείχος. Το βόρειο τμήμα το οποίο ήταν γνωστό ως Chastel, Chateau, Castrum, Castellum ή Conventus, όπου βρισκόταν το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ο καθολικός καθεδρικός ναός και η κατοικία του καθολικού επισκόπου, τα καλύμματα των «γλωσσών», οι κατοικίες των Ιπποτών, ένα νοσοκομείο κ.α. Το νότιο τμήμα γνωστό ως ville, burgus ή burgum ήταν η περιοχή όπου ζούσαν οι λαϊκοί και περιλάμβανε την αγορά, συναγωγές, εκκλησίες καθώς και δημόσια και εμπορικά κτίρια. Το 1522 η πόλη κατακτήθηκε από τον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή.

Τουρκοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρόδος σε Οθωμανικό χάρτη του 1528, από τον Πίρι Ρέις

Με την τουρκική κατάκτηση η Ρόδος έμεινε υπόδουλη για τέσσερις αιώνες έως το 1912 οπότε και κατελήφθη από τους Ιταλούς.

Με την παράδοση της Ρόδου, οι ιπποτικές γαλέρες πήραν τους ιππότες που σώθηκαν και τα κειμήλια που μπορούσαν να μεταφέρουν και έφυγαν για την Κρήτη. Μαζί τους έφυγαν 4 με 5 χιλιάδες Ροδίτες που δεν είχαν εμπιστοσύνη στους νέους κατακτητές.

Οι πρώτοι διοικητές της Ρόδου ήταν στρατιωτικοί, αξιωματικοί του πεζικού. Πριν φύγει ο Σουλειμάν διόρισε διοικητή ένα Γενίτσαρο τον Ιμπραήμ που είχε τον τίτλο του αγά.


Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρόδος χωριζόταν στις παρακάτω Δημοτικές Ενότητες:

Με τις αλλαγές από τον Καλλικράτη προέκυψε ένας ενιαίος Δήμος.


Η δημοτική μονάδα σύμφωνα με την παλιά δικοιητική διαίρεση 'καποδίστρας'[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλεις - χωριά Πληθυσμός Δημοτική μονάδα Πόλεις - χωριά Πληθυσμός Δημοτική μονάδα
Ρόδος (πόλη) 50,636 Ρόδου Γεννάδι 671 Νότιας Ρόδου
Ιαλυσός 11,331 Ιαλυσού Σάλακος 576 Καμείρου
Αφάντου 6,329 Αφάντου Κρητηνία 503 Ατταβύρος
Αρχάγγελος 5,476 Αρχαγγέλου Κατταβιά 307 Νότιας Ρόδου
Κρεμαστή 5,396 Πεταλούδων Διμυλιά 465 Κάμειρου
Καλυθιές 4,832 Καλλιθέας Καλαβάρδα 502 Καμείρου
Κοσκινού 3,679 Καλλιθέας Πυλώνα 627 Λίνδου
Παστίδα 3,641 Πεταλούδων Ίστριος 291 Νότιας Ρόδου
Παραδείσι 2,667 Πεταλούδες Δαματριά 641 Πεταλούδων
Μαριτσά 1,808 μεταλούδες Λάερμα 361 Λίνδου
Έμπωνα 1,242 Ατταβύρου Απολλακιά 496 Νότιας Ροδου
Σορωνή 1,278 Καμερου Πλατάνια 196 Κάμείρου
Λάρδος 1,380 Λίνδου Κάλαθος 502 Λίνδου
Ψίνθος 853 Καλλιθέας Λαχανιά 153 Νότιας Ρόδου
Μαλώνα 1,135 Αρχαγγέλου Μονόλιθο 181 Ατταβύρου
Λίνδος 3,087 Λίνδου Μεσσαναγρός 155 Νότιας Ρόδου
Απόλλωνα 845 Κάμείρου Προφίλια 304 Νοτιας Ρόδου
Μάσσαρι 1,004 Αρχαγγέλου Αρνίθα 215 Νότιας Ρόδου
Φάνες 858 Καμείρου Σιάνα 152 Ατταβύρου
Θεολόγος 809 Πεταλούδων Βάτι 323 Νότιας Ρόδου
Αρχίπολη 582 Αφάντου Άγιος Ισίδωρος 355 Ατταβύρου
Ασκληπειό 646 Νότιας Ρόδου


Ονομασίες επί Τουρκοκρατίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρόδος επί Τουρκοκρατίας είχε 44 χωριά και αρκετούς συνοικισμούς. Κάποια από αυτά πήραν το όνομα τους από Κατακτητές, από εύπορες οικογένειες, από την τοποθεσία και το διατηρούν μέχρι σήμερα. Κάποια άλλα χωριά έχουν λάβει νέα ή παρεμφερή ονομασία.

 • Απολακκιά = Μυριομόδης
 • Αρχάγγελος = Ποντώρεια
 • Γεννάδι κ γύρω περιοχές = Γεφανειά. Το Γεννάδι απέχει 64 χλμ. από την πόλη της Ρόδου
 • Δαματριά = Δαμάτηρ
 • Θεολόγος = Τόλογγος
 • Ιξιά = Μίξη
 • Κολύμπια = San Benedetto (επί Ιταλών)
 • Κρητηνία = Κάστελλο
 • Λάερμα = Λάδαρμα
 • Λάρδος = Λάρτος
 • Μεσαναγρός = Καταγρός
 • Παραδείσι = Βιλλανόβα (από την ιπποτοκρατία μέχρι την τουρκοκρατία)
 • Παστίδα = Παστία
 • Σάλακος = Σαλακόμαντρες
 • Φαληράκι= Παχύναμμος
 • Φάνες = Φανίον, φανός, φανάριον

Πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μυθολογία:

 • Ιμαλία, νύμφη
 • Όχιμος, γιος του θεού Ήλιου και βασιλιάς του νησιού
 • Κέρκαφος, γιος του θεού Ήλιου και βασιλιάς του νησιού μετά τον Όχιμο
 • Τληπόλεμος, βασιλιάς του νησιού που πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο στο πλευρό των Αχαιών

Αρχαιότητα:

 • Κλεόβουλος, τύραννος της Λίνδου και ένας από τους επτά σοφούς (6ος αιώνας π.Χ.)
 • Τιμοκρέων, λυρικός ποιητής, αλλά και αθλητής του πεντάθλου (5ος αιώνας π.Χ.)
 • Διαγόρας, ολυμπιονίκης στην Πυγμή την 79η Ολυμπιάδα (464 π.Χ)
 • Δαμάγητος, γιος του Διαγόρα και ολυμπιονίκης στο Παγκράτιο την 82η και την 83η Ολυμπιάδα (452 και 448 π.Χ)
 • Ακουσίλαος, γιος του Διαγόρα και ολυμπιονίκης στην Πυγμή την 83η Ολυμπιάδα (448 π.Χ)
 • Δωριέας, γιος του Διαγόρα και ολυμπιονίκης στο Παγκράτιο τρεις συνεχόμενες φορές - 87η, 88η και 89η Ολυμπιάδα (432, 428 και 424 π.Χ.)
 • Ευκλής, εγγονός του Διαγόρα και ολυμπιονίκης στην Πυγμή την 94η Ολυμπιάδα (404 π.Χ.)
 • Πεισίδωρος, εγγονός του Διαγόρα και ολυμπιονίκης
 • Καλλιπάτειρα, κόρη του Διαγόρα και η πρώτη γυναίκα της αρχαιότητας που μπήκε μέσα σε αθλητικό χώρο και παρακολούθησε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες
 • Χάρης ο Λίνδιος, γλύπτης και δημιουργός του Κολοσσού της Ρόδου (3ος αιώνας π.Χ.)
 • Μέντωρ, στρατηγός της Περσικής αυτοκρατορίας
 • Μέμνων, στρατηγός της Περσικής αυτοκρατορίας
 • Δεινοκράτης, πολεοδόμος και αρχιτέκτονας του μεγάλου Αλεξάνδρου (ήταν ο εμπνευστής του τύπου «Καννάβου», που αποτέλεσε αργότερα το πρότυπο για τη δημιουργία πολλών νέων πόλεων.)
 • Λεωνίδας, διάσημος ολυμπιονίκης δρομέας, που έζησε τον 2ο π.Χ αιώνα. Οι δώδεκα, συνολικά, νίκες του, τον ανέδειξαν ως τον πιο πολυνίκη αθλητή στην ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων.
 • Αγησίστρατος ο Λίνδιος, ολυμπιονίκης στην Πάλη Παίδων την 152η Ολυμπιάδα (172 π.Χ.)
 • Ίππαρχος ο Νικαεύς, αστρονόμος, γεωγράφος, χαρτογράφος και μαθηματικός που έδρασε στη Ρόδο (2ος αιώνας π.Χ.)
 • Παναίτιος, φιλόσοφος (185 π.Χ. - 109 π.Χ.)
 • Ποσειδώνιος ο Απαμεύς, πολυμαθής Στωικός φιλόσοφος, αστρονόμος, γεωγράφος, πολιτικός, ιστορικός και δάσκαλος που έδρασε στη Ρόδο (περ. 135 π.Χ. – 51 π.Χ.)
 • Αγήσανδρος, ένας από τους γλύπτες που κατασκεύασαν το σύμπλεγμα του Λαοκόωντα (1ος αιώνας π.Χ.)
 • Γέμινος, φιλόσοφος, αστρονόμος, μαθηματικός, μετεωρολόγος και γεωγράφος (1ος αιώνας π.Χ.)

Τουρκοκρατία:

 • Ιωαννίκιος Β΄, οικουμενικός πατριάρχης Κωνσταντινούπολης από το 1646 μέχρι 1656.

Ελληνική επανάσταση:

 • Γεώργιος Ρόδιος, αγωνιστής του 1821
 • Παναγιώτης Σπανός, αγωνιστής του 1821
 • Αθανάσιος Ανθού, αγωνιστής του 1821
 • Παναγιώτης Ρόδιος, συγγραφέας, πολιτικός, αγωνιστής του 1821
 • Αναστάσιος Ρόδιος, μέλος της φιλικής εταιρίας
 • Βασίλειος Βενετοκλής, μέλος της φιλικής εταιρίας

Ιταλοκρατία:

 • Ιωάννης Καζούλης, μεγάλος ευεργέτης και πατριώτης, πρόσφερε οικονομική ενίσχυση στους πολέμους 1912-13 και κατετάγη ως έφεδρος αξιωματικός στον Ελληνικό στρατό

Β΄ παγκόσμιος πόλεμος:

 • Γιώργος Κωσταρίδης, κατάσκοπος
 • Μιχάλης Βρούχος, κατάσκοπος

Σύγχρονα πρόσωπα:

 • Νίκος Γκάλης, η σημαντικότερη μορφή στην Ελληνική καλαθοσφαίριση έχει καταγωγή από τη Ρόδο
 • Βασίλης Καζούλης, τραγουδιστής της ροκ μουσικής, τον ανέδειξε ο Σταμάτης Σπανουδάκης και ο Διονύσης Σαββόπουλος
 • Νίκη Ξάνθου, πρώην αθλήτρια στο άλμα εις μήκος με σημαντικούς τίτλους.
 • Βαλάντης (Χρυσοβαλάντης Αυγενικός), τραγουδιστής
 • Τριαντάφυλλος (Χατζηνικολάου), τραγουδιστής
 • Νίνο (Στέφανος Σακελάριος Ξυπολιτάς), τραγουδιστής
 • Ιωάννης Κλαδάκης, τραγουδιστής και οργανοπαίχτης παραδοσιακής μουσικής Δωδεκανήσου-Ρόδου.
 • Γιώργος Σκαρτάδος, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής
 • Τζον Κυριακού, πράκτορας της CIA με 12 τιμητικές διακρίσεις
 • Κωνσταντία Σπυροπούλου, παρουσιάστρια, μοντέλο με διάκριση το 2007 "Miss Europe face"
 • Albert Alick Bowlly, ο πρώτος Έλληνας ποπ-σταρ με Ροδίτικη καταγωγή
 • Μιρέλα Πάχου, τραγουδίστρια

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "σμαραγδένιο νησί" κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες τουρίστες από όλα τα μέρη της Γης που το επισκέπτονται για να απολαύσουν τη θάλασσα, τη φύση και τα αξιοθέατα του, τα γνωστότερα από τα οποία είναι :

Κοιλάδα Σαλάκου
Η κοιλάδα τιων πεταλούδων

Γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεγάλη πυρκαγιά Ιουλίου του 2008, από το χωριό Αγ. Ισίδωρος

Τον Ιούλιο του 2008 ξέσπασε στο νησί μεγάλη πυρκαγιά με σημείο έναρξης το χωριό Άγ. Ισίδωρος του Δήμου Αταβύρου. Ως αιτία της πυρκαγιάς αναφέρθηκε η προσπάθεια κατοίκου του χωριού να κάψει ξηρά χόρτα και κλαδιά στο χωράφι του με θερμοκρασία περιβάλλοντος 36 βαθμούς Κελσίου και ένταση ανέμων 6 Μποφόρ. Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και στις έξι ημέρες διάρκειάς της έκαψε συνολικά 120.000 στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργειών. Στα σημεία ακμής της επιχείρησαν από αέρος 2 ελικόπτερα και 9 πυροσβεστικά αεροσκάφη. Στις χερσαίες επιχειρήσεις συμμετείχαν πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής, μικρά οχήματα του τοπικού οργανισμού δασοπυρόσβεσης και ομάδες εθελοντών. Αν και, στην αρχή απαγορεύτηκε από τον Δήμο Νότιας Ρόδου η χρήση αντι-πύρ, οι κάτοικοι του Αγίου Ισιδώρου χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνική με επιτυχία, 10 χλμ έξω από το χωριό τους αποτρέποντας την φωτιά να πλησιάσει στο χωριό.

Η Ρόδος είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα, που είχε έφιππη δημοτική αστυνομία το 1996.[2]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεπτομερείς ναυτιλιακές πληροφορίες για την νήσο Ρόδο παρέχει ο Ελληνικός Πλοηγός 4ος τόμος και ιδιαίτερα ο χάρτης ελληνικής έκδοσης: ΧΕΕ-453 που καλύπτει και τη νήσο Χάλκη Δωδεκανήσου, αλλά και ο χάρτης ΧΕΕ-452 που καλύπτει όλο τον θαλάσσιο χώρο μέχρι Καστελόριζο και τις έναντι ακτές της Μικράς Ασίας.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ροδίτικη παράδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποτά:

Φαγητά:

 • Πιταρούδια
 • Μίλλα και Τσιρίγγια
 • Πουγγιά
 • Κεφαλόποδα της Λαμπρής
 • Αβρανιές
 • Λακάνη
 • Μάτσι ή πλαστά μακαρόνια
 • Τσουβράς
 • Γιαπράκια/Σαρμαδάκια
 • Γιαχνί
 • Λαδόπιτα
 • Ταχινόπιτα

Γλυκά:

 • Μελεκούνι
 • Φανουρόπιτα
 • Μουχαλεμπί
 • Τακάκια
 • Εσχαρίτης
 • Αμυγδαλωτά άσπρα
 • Κατημέρια
 • Μοσχοπούγκια χωρίς φύλλο
 • Μαντινάδες
 • Πελιές από καΐσι

Ροφήματα:

 • Αλυσφακιά

Ζώα Ρόδου:

 • Αλογάκι της Ρόδου (το 2ο στον κόσμος και μικρότερο στην Ελλάδα)
 • Ροδίτικο κυνηγόσκυλο ταζι

Φυτά Ρόδου:

Η Ρόδος φημίζεται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Για τις παραλίες της, μία παραλία στην Λίνδο διακρίθηκε στις 10 καλύτερες τις Ευρώπης
 • Για τα κρασιά της, κυρίως στο χωριό Έμπωνα υπάρχουν διεθνείς διακρίσεις
 • Για τα σύκα της είναι φημισμένη από την αρχαιότητα
 • Για το θυμαρίσιο μέλι που παράγει
 • Για το Ροδίτικο καμάκι στον τουρισμό
 • Για την κατασκευή καραβιών στην αρχαιότητα
 • Οι Ροδίτες Σφενδονήτες ήταν γνωστοί στην αρχαιότητα
 • Ροδίτικο ναυτικό δίκαιο.
 • Κύριοι θεμελιωτές φυσικού δικαίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Παρίσι στην Γαλλία πήρε το όνομα του από τους Ροδίτες βαρκάρηδες, το όνομα βγαίνει από το παρείες που σημαίνει όχθες και το ίσον εννοώντας ίση απόσταση.

Ο Ροδανός ποταμός επίσης πήρε το όνομα του από τους Ροδίτες.

Ολοκληρωμένο το άρθρο την τοπική εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • "Ρόδος: Το όνομα της Ρόδου". Ειδικό αφιέρωμα περιοδικού Γεωτρόπιο, τεύχος 12 σ.20-31 (Ιουλ. 2000)
 • Esther Fintz Menascé: Gli Ebrei a Rodi. Storia di un’antica comunità annientata dai nazisti. 2. ed., 5. rist. Guerini e associati, Mailand 2000, ISBN 88-7802-312-4.
 • Χριστόδουλος Παπαχριστοδούλου: Ιστορία τής Ρόδου: Από τούς προϊστορικούς χρόνους έως την ενσωμάτωση τής Δωδεκανήσου (1948). Δέμοδ Ρόδου, Σεγέ Γαμματόν καί Τεχόν Δώδεκανήσου, Αθήνα 1994. (Σειρά αυτοτελών εκδόσεων. αρ. 1).
 • Μαρία Ευθυμίου-Χατζηλάκου, «Γαλλική προξενική έκθεση για τη Ρόδο του 1731», π. Δωδεκανησιακά Χρονικά, 13 (1989), σ.269-276
 • Τα οθωμανικά τεμένη στην παλαιά πόλη της Ρόδου: Σουλτάν Σουλεϊμάν τζαμί, Μουράντ Ρέις τζαμί, Σουλτάν Μουσταφά τζαμί, Μεχμέτ Αγά τζαμί. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Σχολή Φιλοσοφική - Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης: Διατριβή. http://phdtheses.ekt.gr/eadd/handle/10442/25418. 
 • Θεογιάννης Μπογιάννος(Διπλωματούχος Δημοσιογραφικής Σχολής Λονδίνου),«ΡΟΔΟγνωσία:Η Αληθινή Ιστορία της Ρόδου»,Ρόδος 2001
 • Αλέξης Σαββίδης, «Η Ρόδος και δυναστεία των Γαβαλάδων», Δελτίον της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, τομ.24, σελ.358-376
 • Πάρις Γουναρίδης, «Η τύχη της Ρόδου κατά τον ΙΓ' αιώνα», Σύμμεικτα, τομ.15 (2002), σελ.177-182

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει λήμμα που έχει σχέση με το λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
voyage logo
Στα Βικιταξίδια υπάρχουν ταξιδιωτικές οδηγίες για τoν προορισμό