Κατάλογος πόλεων της Τσεχίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στην Τσεχία ένας δήμος αποκτά το καθεστώς πόλης με νομοθετική πράξη του κοινοβουλίου, οπότε και αποκαλείται θεσπισμένη πόλη (τσεχικά: statutární město). Ο τίτλος, αν και με μεγαλύτερο γόητρο από τον απλό τίτλο městys (κυριολεκτικά, πόλη με αγορά), είναι εν μέρη τελετουργικός.

Το μοντέλο αυτό προέρχεται από την Αυστροουγγαρία και τέθηκε ξανά σε εφαρμογή μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1990, όταν θεσπίστηκαν 13 πόλεις, πέρα από την Πράγα, την πρωτεύουσα. Άλλες 12 θεσπισμένες πόλεις νομοθετήθηκαν το 2000 και στις επόμενες τρεις αναθεωρήσεις.

Όσον αφορά το 2012, οι θεσμοθετημένες πόλεις είναι όλες οι πόλεις της Τσεχίας με πληθυσμό άνω των 40.000 κατοίκων.

Κατάλογος πόλεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθεί ο κατάλογος των πόλεων της Τσεχίας με πληθυσμό άνω των 40.000 κατοίκων.

Όνομα Πληθυσμός (2014)[1] Έκταση (km²) Περιοχή
Prague flag with CoA.svg Πράγα 1.243.201 496 Πράγα
Flag of Brno.svg Μπρνο 377.508 230 Νότια Μοραβική Περιοχή
Flag of Ostrava.svg Όστραβα 295.653 214 Μοραβική-Σιλεσιανή Περιοχή
Flag of Plzen.svg Πλζεν 168.034 138 Περιοχή Πλζεν
Flag of Liberec.svg Λίμπερετς 102.301 106 Περιοχή Λίμπερετς
Olomouc flag.png Όλομουτς 99.489 103 Περιοχή Όλομουτς
Flag of Usti nad Labem.svg Ούστι ναντ Λάμπεμ 93.523 94 Περιοχή Ούστι ναντ Λάμπεμ
Flag of Ceske Budejovice.svg Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε 93.253 56 Νότια Βοημική Περιοχή
Flag of Hradec Kralove.svg Χράντετς Κράλοβε 92.904 106 Περιοχή Χράντετς Κράλοβε
Flag of Pardubice.svg Παρντούμπιτσε 89.432 78 Περιοχή Παρντούμπιτσε
Flag of Zlin.svg Ζλιν 75.278 119 Περιοχή Ζλιν
Havirov prapor.gif Χάβιροβ 76.109 32 Μοραβική-Σιλεσιανή Περιοχή
Kladno prapor.gif Κλάντνο 68.519 37 Κεντρική Βοημική Περιοχή
Flag of Most.svg Μοστ 67.332 87 Περιοχή Ούστι ναντ Λάμπεμ
Opava Flag.png Όπαβα 57.931 91 Μοραβική-Σιλεσιανή Περιοχή
Flag of Frydek-Mistek.svg Φρίντεκ-Μίστεκ 57.135 52 Μοραβική-Σιλεσιανή Περιοχή
Karwina flag.svg Κάρβινα 56.848 57 Μοραβική-Σιλεσιανή Περιοχή
Jihlava prapor.gif Γίχλαβα 50.510 79 Περιοχή Βισότσινα
Flag of Decin.svg Ντέτσιν 50.104 118 Περιοχή Ούστι ναντ Λάμπεμ
Teplice flag.jpg Τέμπλιτσε 50.024 24 Περιοχή Ούστι ναντ Λάμπεμ
Karlovy Vary (CZE) - flag.gif Κάρλοβι Βάρι 49.864 59 Περιοχή Κάρλοβι Βάρι
Chomutov prapor.gif Χόμουτοβ 49.185 29 Περιοχή Ούστι ναντ Λάμπεμ
Prerov.jpg Πρέροβ 47.373 59 Περιοχή Όλομουτς
Vlajkajablonecnadnisou.gif Γιάμπλονετς ναντ Νίσου 45.453 31 Περιοχή Λίμπερετς
Flag of Mlada Boleslav.svg Μλάντα Μπόλεσλαβ 44.272 29 Κεντρική Βοημική Περιοχή
Prostejov prapor.png Προστέγιοβ 44.234 39 Περιοχή Όλομουτς

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]