Κατάλογος πόλεων της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Αρμενία χωρίζεται σε δέκα νομούς (που λέγονται μαρζ), ενώ το Γιερεβάν και τα προάστιά του αποτελεί ξεχωριστή διοικητική περιφέρεια. Κάθε νομός διοικείται από τον κυβερνήτη (μαρζπέτ) που διορίζεται από την κυβέρνηση. Ο διοικητής της περιφέρειας του Γιερεβάν είναι ο Δήμαρχος, που διορίζεται από τον Πρόεδρο της χώρας. Η Αρμενία έχει 953 χωριά, 48 πόλεις και 932 κοινότητες, από τις οποίες 871 είναι αγροτικές και 61 αστικές.

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

N εικόνα θυρεός σημαία όνομα περιοχή έτος ίδρυσης πληθυσμός, 2015 [1] έδαφος km² πηγή
1 Abovyan city, Armenia.JPG Αβοβιαν Κοντάικ 44.4 11 [2]
2 Agarak Armenia.jpg Αγαρακ Σιουνίκ 4.3 2.5 [3]
3 Alaverdi111.jpg Αλάβερδι Λορί 13.6 18 [4]
4 Akhtala, panoramic scene.jpg Coat of Arms of Akhtala.png Αχθαλά Λορί 2.2 4.3 [5]
5 Ayrum town.jpg Αιρυμ Νταβούς 2.0 1.6 [6]
6 Ashtarak2.jpg Coat of Arms of Ashtarak.png Ασταράκ Αρακατσότν 19.1 7.5 [7]
7 Aparan center.JPG Coat of Arms of Aparan.png Απαράν Αρακατσότν 6.4 3.5 [8]
8 Monument to 2001 Sep 11 victims.jpg Αραράτ Αραράτ 20.4 6 [9]
9 Artik.JPG Αρθίκ Σιράκ 18.9 9 [10]
10 Railroad station in Armavir (Armavir, Armenia).JPG Αρμαβίρ Αρμαβίρ 29.0 8.51 [11]
11 Artashat2.jpg Αρτασάτ Αραράτ 21.3 12 [12]
12 Berd landscape.jpg Βερδ Νταβούς 7.8 3.5 [13]
13 Byureghavan, view from the town.jpg Φιουρεχαβάν Κοντάικ 9.5 4 [14]
14 Gavar general view.jpg Coat of Arms of Gavar.png Γκαβάρ Γκεγαρκουνίκ 19.9 16 [15]
15 Gyumri in 2013, from the Vartanants square.jpg Coat of Arms of Gyumri.gif Gyumri flag.PNG Γκιουμρί Σιράκ 118.6 54 [16]
16 455 La ville de Goris.JPG Γορις Σιουνίκ 20.3 8 [17]
17 Dastakert town2.jpg Δάστακερτ Σιουνίκ 0.3 0.5 [18]
18 Dilijan (View from themountain).jpg Coat of Arms of Dilijan.png Διλιτζαν Νταβούς 23.7 13 [19]
19 Yeghegnadzor landscape1.jpg Εγεγκνατσόρ Βαγιότς Τσορ 7.8 6 [20]
20 Yeghvard skyline.jpg Εγβάρδ Κοντάικ 11.9 7 [21]
21 Երեւան.JPG Coat of Arms of Yerevan.png Yerevan flag.gif Γιερεβάν Γιερεβάν 1071.8 223
22 Էջմիածնի Մայր Տաճար.jpg Coat of Arms of Vagharshapat (Echmiadzin).jpg Flag of Ejmiatsin.jpg Βαγαρσαπάτ Αρμαβίρ 46.8 13 [22]
23 Թալին ԵԿԵՂԵՑԻ Ս. ԳԵՎՈՐԳ6-1.JPG Ταλίν Αρακατσότν 5.0 7 [23]
24 6 General view, Tumanyan, Armenia.jpg Θουμανιαν Λορί 1.7 1 [24]
25 Ijevan landscape.jpg Coat of Arms of Ijevan.png Ιτσεβάν Νταβούς 20.8 4.6 [25]
26

Zachatztor aus dem Lift.JPG

Ζαχατστορ Κοντάικ 1.2 4 [26]
27 Kapan general view.jpg Coat of Arms of Kapan.jpg Καπάν Σιουνίκ 42.7 36 [27]
28 Hrazdan town, 2013.jpg Ραζντάν Κοντάικ 41.6 22 [28]
29 Chambarak landscape.jpg Αμβαρακ Γκεγαρκουνίκ 5.8 6 [29]
30 Masis kaghak.jpg Μασίς Αραράτ 20.5 5.7 [30]
31 Maralik-Rublevka.jpg Μαραλίκ Σιράκ 5.5 4 [31]
32 Martuni Armenia, Gegharkunik.jpg Μαρτουνί Γκεγαρκουνίκ 12.5 10 [32]
33 Metsamor town view.jpg Μετσαμόρ Αρμαβίρ 9.0 4 [33]
34 Meghri.jpg Μεγρή Σιουνίκ 4.6 3 [34]
36 Noyemberyan landscape.jpg Νογιεμβεριάν Νταβούς 5.0 3.6 [35]
37 Shamlugh town Armenia.jpg Σαμλούγ Λορί 0.8 3.6 [36]
38 Charentsavan town1.jpg Σαρεντσαβάν Κοντάικ 20.5 5 [37]
39 Djermuk.JPG Coat of Arms of Jermuk.gif Τζιεμίρκ Βαγιότς Τσορ 5.4 5 [38]
40 Sisian general.jpg Σισιάν Σιουνίκ 14.9 9 [39]
41 Spitak Спитак, Армения.jpg Σπιτάκ Λορί 13.0 5.6 [40]
42 Stepanavan skyline.jpg Coat of Arms of Stepanavan.png Στεπαναβάν Λορί 13.2 14 [41]
43 Sevan beach.jpg Σεβάν Γκεγαρκουνίκ 20.6 8.5 [42]
44 Arevik stadium Yeghegnadzor stadium.jpg Βαΐκ Βαγιότς Τσορ 5.8 5.6 [43]
45 Vanadzor.jpeg Coat of Arms of Vanadzor.gif Βανάντζορ Λορί 82.8 32 [44]
46 Vardenis 012.jpg Վարդենիս Γκεγαρκουνίκ 12.6 10 [45]
47 Vedi town.jpg Վեդի Αραράτ 11.6 5.6 [46]
48 Tashir town centre image.jpg Տաշիր Λορί 7.6 5.6 [47]
49 Kajaran.jpg Coat of Arms of Kajaran.png Քաջարան Σιουνίκ 7.0 2.8 [48]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Population estimates 1 July 2015» (στα Αρμενικά). http://armstat.am/file/article/bnakch_01.07.2015.pdf. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2015. 
  2. «Αβοβιαν»: Διοικητής της Kotayk 7 Φλεβάρη 2014
  3. «Αγαρακ»: Κυβερνήτης της Σιουνίκ
  4. «Αλάβερδι»: Κυβερνήτης της Λορί ։
  5. «Αχθαλά»: Κυβερνήτης της Λορί։
  6. «Αιρυμ»: ΝταβούςΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  7. «Ασταράκ»: Αρακατσότν Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  8. «Απαραν»: Αρακατσότν Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  9. «Αραράτ»: ΑραράτΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  10. «Αρθίκ»: ΣιράκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  11. «Αρμαβίρ»: ΑρμαβίρΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  12. «Αρτασάτ»: ΑραράτΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  13. «Βερδ»: ΝταβούςΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  14. «Ψυρεχαβαν»: ΚοντάικΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  15. «Γκαβάρ »: Γκεγαρκουνίκ Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  16. «Γκιουμρί»: ΣιράκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  17. «Γορις» ΣιουνίκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  18. «Δάστακερτ» ΣιουνίκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  19. «Διλιτζαν»: ΝταβούςΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  20. «Εγεγκνατσόρ»: Βαγιότς ΤσορΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  21. «Εγβάρδ»: Κοντάικ Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  22. «Βαγαρσαπάτ»: ΑρμαβίρΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  23. «Ταλίν»: Αρακατσότν Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  24. «Θουμανιαν»: Κυβερνήτης της Λορί։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  25. «Ιτσεβάν»: ΝταβούςΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  26. «ζαχκατσορ»: ΚοντάικΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  27. «Կապան»: ΣιουνίκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  28. «Ηραζδαν»: ΚοντάικΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  29. «Αμβαρακ»: Γκεγαρκουνίκ Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  30. «Μασίς»: ΑραράτΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  31. «Μαραλίκ»: ΣιράκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  32. «Μαρτουνί»: Γκεγαρκουνίκ Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  33. «Μετσαμωρ»: ΑρμαβίρΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  34. «Μεγρή»: ΣιουνίκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  35. «Νοιεμβερηαν»: ΝταβούςΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  36. «Σαμλούγ»: Κυβερνήτης της Λορί։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  37. «Չարենցավան»: ΚοντάικΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  38. «Ջերմուկ»: Βαγιότς ΤσορΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  39. «Սիսիան»: ΣιουνίκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  40. «Սպիտակ»: Κυβερνήτης της Λορί։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  41. «Ստեփանավան»: Κυβερνήτης της Λορί։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  42. «Սեվան»: Γκεγαρκουνίκ Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  43. «Վայք»: Βαγιότς ΤσορΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  44. «Վանաձոր»: Κυβερνήτης της Λορί։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  45. «Վարդենիս»: Γκεγαρκουνίκ Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  46. «Վեդի»: ΑραράτΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  47. «Տաշիր»: Κυβερνήτης της Λορί։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  48. «Քաջարան»: ΣιουνίκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014: