Κατάλογος πόλεων της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Αρμενία χωρίζεται σε δέκα επαρχίες (που λέγονται μαρζ), ενώ το Γιερεβάν και τα προάστιά του αποτελεί ξεχωριστή διοικητική περιφέρεια. Κάθε επαρχία διοικείται από τον κυβερνήτη (μαρζπέτ) που διορίζεται από την κυβέρνηση. Ο διοικητής της περιφέρειας του Γιερεβάν είναι ο Δήμαρχος, που διορίζεται από τον Πρόεδρο της χώρας. Η Αρμενία έχει 953 χωριά, 48 πόλεις και 932 κοινότητες, από τις οποίες 871 είναι αγροτικές και 61 αστικές.

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

N εικόνα θυρεός σημαία όνομα περιοχή έτος ίδρυσης πληθυσμός, 2015 [1] έδαφος km² πηγή
1 Abovyan city, Armenia.JPG Αμποβιάν Κοτάικ 44.4 11 [2]
2 Agarak Armenia.jpg Αγκαράκ Σιουνίκ 4.3 2.5 [3]
3 Alaverdi111.jpg Αλαβερντί Λορί 13.6 18 [4]
4 Akhtala, panoramic scene.jpg Coat of Arms of Akhtala.png Αχταλά Λορί 2.2 4.3 [5]
5 Ayrum town.jpg Αϊρούμ Νταβούς 2.0 1.6 [6]
6 Ashtarak2.jpg Coat of Arms of Ashtarak.png Ασταράκ Αραγκατσότν 19.1 7.5 [7]
7 Aparan center.JPG Coat of Arms of Aparan.png Απαράν Αραγκατσότν 6.4 3.5 [8]
8 Monument to 2001 Sep 11 victims.jpg Αραράτ Αραράτ 20.4 6 [9]
9 Artik.JPG Αρτίκ Σιράκ 18.9 9 [10]
10 Railroad station in Armavir (Armavir, Armenia).JPG Αρμαβίρ Αρμαβίρ 29.0 8.51 [11]
11 Artashat2.jpg Αρτασάτ Αραράτ 21.3 12 [12]
12 Berd landscape.jpg Μπερντ Νταβούς 7.8 3.5 [13]
13 Byureghavan, view from the town.jpg Μπιουρεγκαβάν Κοτάικ 9.5 4 [14]
14 Gavar general view.jpg Coat of Arms of Gavar.png Γκαβάρ Γκεγαρκουνίκ 19.9 16 [15]
15 Gyumri in 2013, from the Vartanants square.jpg Coat of Arms of Gyumri.gif Gyumri flag.PNG Γκιουμρί Σιράκ 118.6 54 [16]
16 455 La ville de Goris.JPG Γκορίς Σιουνίκ 20.3 8 [17]
17 Dastakert town2.jpg Νταστακέρτ Σιουνίκ 0.3 0.5 [18]
18 Dilijan (View from themountain).jpg Coat of Arms of Dilijan.png Ντιλιζάν Νταβούς 23.7 13 [19]
19 Yeghegnadzor landscape1.jpg Γεγεγκνατζόρ Βαγιότς Τσορ 7.8 6 [20]
20 Yeghvard skyline.jpg Γιεγκβάρντ Κοτάικ 11.9 7 [21]
21 Երեւան.JPG Coat of Arms of Yerevan.png Yerevan flag.gif Γιερεβάν Γιερεβάν 1071.8 223
22 Էջմիածնի Մայր Տաճար.jpg Coat of Arms of Vagharshapat (Echmiadzin).jpg Flag of Ejmiatsin.jpg Βαγαρσαπάτ Αρμαβίρ 46.8 13 [22]
23 Թալին ԵԿԵՂԵՑԻ Ս. ԳԵՎՈՐԳ6-1.JPG Ταλίν Αραγκατσότν 5.0 7 [23]
24 6 General view, Tumanyan, Armenia.jpg Τουμανιάν Λορί 1.7 1 [24]
25 Ijevan landscape.jpg Coat of Arms of Ijevan.png Ιτζεβάν Νταβούς 20.8 4.6 [25]
26

Zachatztor aus dem Lift.JPG

Τσαγκαντσόρ Κοτάικ 1.2 4 [26]
27 Kapan general view.jpg Coat of Arms of Kapan.jpg Καπάν Σιουνίκ 42.7 36 [27]
28 Hrazdan town, 2013.jpg Ραζντάν Κοτάικ 41.6 22 [28]
29 Chambarak landscape.jpg Τσαμπαράκ Γκεγαρκουνίκ 5.8 6 [29]
30 Masis kaghak.jpg Μασίς Αραράτ 20.5 5.7 [30]
31 Maralik-Rublevka.jpg Μαραλίκ Σιράκ 5.5 4 [31]
32 Martuni Armenia, Gegharkunik.jpg Μαρτουνί Γκεγαρκουνίκ 12.5 10 [32]
33 Metsamor town view.jpg Μετσαμόρ Αρμαβίρ 9.0 4 [33]
34 Meghri.jpg Μεγρί Σιουνίκ 4.6 3 [34]
36 Noyemberyan landscape.jpg Νογιεμπεριάν Νταβούς 5.0 3.6 [35]
37 Shamlugh town Armenia.jpg Σαμλούγ Λορί 0.8 3.6 [36]
38 Charentsavan town1.jpg Τσαρεντσαβάν Κοτάικ 20.5 5 [37]
39 Djermuk.JPG Coat of Arms of Jermuk.gif Τζερμούκ Βαγιότς Τσορ 5.4 5 [38]
40 Sisian general.jpg Σισιάν Σιουνίκ 14.9 9 [39]
41 Spitak Спитак, Армения.jpg Σπιτάκ Λορί 13.0 5.6 [40]
42 Stepanavan skyline.jpg Coat of Arms of Stepanavan.png Στεπαναβάν Λορί 13.2 14 [41]
43 Sevan beach.jpg Σεβάν Γκεγαρκουνίκ 20.6 8.5 [42]
44 Arevik Stadium, Vayk.jpg Βαΐκ Βαγιότς Τσορ 5.8 5.6 [43]
45 Vanadzor.jpeg Coat of Arms of Vanadzor.gif Βανατζόρ Λορί 82.8 32 [44]
46 Vardenis 012.jpg Βαρντενίς Γκεγαρκουνίκ 12.6 10 [45]
47 Vedi town.jpg Βεντί Αραράτ 11.6 5.6 [46]
48 Tashir town centre image.jpg Τασίρ Λορί 7.6 5.6 [47]
49 Kajaran.jpg Coat of Arms of Kajaran.png Κατζαράν Σιουνίκ 7.0 2.8 [48]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Population estimates 1 July 2015» (στα Αρμενικά). http://armstat.am/file/article/bnakch_01.07.2015.pdf. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2015. 
  2. «Αμποβιάν»: Διοικητής της Kotayk 7 Φλεβάρη 2014
  3. «Αγκαράκ»: Κυβερνήτης της Σιουνίκ
  4. «Αλαβερντί»: Κυβερνήτης της Λορί ։
  5. «Αχταλά»: Κυβερνήτης της Λορί։
  6. «Αϊρούμ»: ΝταβούςΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  7. «Ασταράκ»: Αραγκατσότν Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  8. «Απαράν»: Αραγκατσότν Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  9. «Αραράτ»: ΑραράτΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  10. «Αρτίκ»: ΣιράκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  11. «Αρμαβίρ»: ΑρμαβίρΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  12. «Αρτασάτ»: ΑραράτΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  13. «Μπερντ»: ΝταβούςΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  14. «Μπιουρεγκαβάν»: ΚοτάικΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  15. «Γκαβάρ »: Γκεγαρκουνίκ Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  16. «Γκιουμρί»: ΣιράκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  17. «Γκορίς» ΣιουνίκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  18. «Νταστακέρτ» ΣιουνίκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  19. «Ντιλιζάν»: ΝταβούςΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  20. «Γεγεγκνατζόρ»: Βαγιότς ΤσορΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  21. «Γιεγκβάρντ»: Κοτάικ Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  22. «Βαγαρσαπάτ»: ΑρμαβίρΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  23. «Ταλίν»: Αραγκατσότν Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  24. «Τουμανιάν»: Κυβερνήτης της Λορί։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  25. «Ιτζεβάν»: ΝταβούςΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  26. «Τσαγκαντσόρ»: ΚοτάικΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  27. «Καπάν»: ΣιουνίκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  28. «Ραζντάν»: ΚοτάικΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  29. «Τσαμπαράκ»: Γκεγαρκουνίκ Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  30. «Μασίς»: ΑραράτΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  31. «Μαραλίκ»: ΣιράκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  32. «Μαρτουνί»: Γκεγαρκουνίκ Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  33. «Μετσαμόρ»: ΑρμαβίρΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  34. «Μεγρί»: ΣιουνίκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  35. «Νογιεμπεριάν»: ΝταβούςΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  36. «Σαμλούγ»: Κυβερνήτης της Λορί։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  37. «Τσαρεντσαβάν»: ΚοτάικΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  38. «Τζερμούκ»: Βαγιότς ΤσορΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  39. «Σισιάν»: ΣιουνίκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  40. «Σπιτάκ»: Κυβερνήτης της Λορί։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  41. «Στεπαναβάν»: Κυβερνήτης της Λορί։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  42. «Σεβάν»: Γκεγαρκουνίκ Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  43. «Βαΐκ»: Βαγιότς ΤσορΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  44. «Βανατζόρ»: Κυβερνήτης της Λορί։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  45. «Βαρντενίς»: Γκεγαρκουνίκ Κυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  46. «Βεντί»: ΑραράτΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  47. «Τασίρ»: Κυβερνήτης της Λορί։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014:
  48. «Κατζαράν»: ΣιουνίκΚυβερνήτης։ Վերցված է՝ 07 Փետրվարի 2014: