Νέα Παλάτια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°19′N 23°47′E / 38.317°N 23.783°E / 38.317; 23.783

Νέα Παλάτια Αττικής
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νέα Παλάτια Αττικής
38°19′0″N 23°47′0″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ωρωπού
Πληθυσμός2.723 (2011 και 2011)
Ταχ. κωδ.19015
Τηλ. κωδ.22950
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Τα Νέα Παλάτια είναι χωριό της Αττικής, κοντά στον Ωρωπό. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Ωρωπού, ενώ μέχρι πρόσφατα αποτελούσε έδρα της ομώνυμης κοινότητας. Ο πληθυσμός του είναι 2.723 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Τα Νέα Παλάτια δημιουργήθηκαν το 1923 από πρόσφυγες, προερχόμενους από τα Παλάτια της Προκοννήσου.

Πορεία του πληθυσμού:

Έτος 2001 2011
Πληθ. 2.423 2.723

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βορειοδυτικά: Άγιος Κωνσταντίνος Βόρεια: Νότιος Ευβοϊκός κόλπος Βορειοανατολικά: Νότιος Ευβοϊκός κόλπος
Δυτικά: Σκάλα Ωρωπού Νέα Παλάτια Ανατολικά: Μαρκόπουλο Ωρωπού
Νοτιοδυτικά: Ωρωπός Νότια: Νέα Πολιτεία Νοτιοανατολικά: Μαρκόπουλο Ωρωπού

Στα βόρεια βρέχονται από τον Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο και συνορεύουν στα νότια με την Νέα Πολιτεία Αττικής μικρός οικισμός ο οποίος υπάγεται διοικητικά στην Σκάλα Ωρωπού, ανατολικά με το Μαρκόπουλο Ωρωπού στην περιοχή της παραλίας και δυτικά με την ίδια την Σκάλα Ωρωπού με την οποία συνδέονται άμεσα.

Διοικητικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέων Παλατίων Ωρωπού
Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου - Νέα Παλάτια
Χώρος 2ου Δημοτικού σχολείου Ωρωπού - Νέα Παλάτια
Οδός Γ. Γεννηματά - Νέα Παλάτια

Από το 1928 αποτέλεσε ανεξάρτητη κοινότητα, στα διοικητικά όρια της συμπεριλαμβάνονταν οι οικισμοί Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Αθανάσιος, Αγία Αικατερίνη και Πόντιοι.[1]. Το 2002 συνενώθηκαν με τις γειτονικές κοινότητες Σκάλας Ωρωπού και Ωρωπού δημιουργώντας τον Δήμο Ωρωπού με έδρα την Σκάλα. Το 2011 συνενώθηκε με πολλούς άλλους δήμους όπως την Μαλακάσα, το Καπανδρίτι, τον Κάλαμο, περιλαμβάνοντας στο σύνολο της ολόκληρη την ΒΑ Αττική στον νέο μεγάλο Καλλικρατικό Δήμο Ωρωπού με έδρα επίσης την Σκάλα Ωρωπού. Πρώτος Καλλικρατικός δήμαρχος Ωρωπού εξελέγη ο Γιάννης Οικονομάκος (2010), ακολούθησε το 2014 νέος δήμαρχος ο Θωμάς Ρούσσης.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαία ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιολογικά ευρήματα υποδεικνύουν την κατοίκηση της περιοχής των Νέων Παλατίων από τη μεσοελλαδική περίοδο[2]. Στα ανατολικά των Νέων Παλατίων βρέθηκαν λείψανα Μυκηναϊκής εποχής (1500 - 1100 π.χ.) με οργανωμένο οικισμό. Η περιοχή ήταν κατοικήσιμη σε όλη την περίοδο της αρχαιότητας βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Θηβών, μετά τον 5ο π.χ. αιώνα πέρασε υπό την κυριαρχία των Αθηναίων. Τα πρωτοχριστιανικά χρόνια και τον Μεσαίωνα η περιοχή ερημώθηκε, οι λιγοστοί κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ορεινούς οικισμούς όπως ο Ωρωπός και το Συκάμινο.

Σύγχρονη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οικισμός δημιουργήθηκε το 1923 από πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, προερχόμενοι από την Προκόννησο της Προποντίδας (ο κύριος οικισμός του νησιού ονομαζόταν Παλάτια)[3].

Τα Παλάτια ήταν η πρωτεύουσα της νήσου του Μαρμαρά η οποία από τα αρχαία χρόνια εξήγαγε στους Έλληνες και τους Ρωμαίους ένα από τα καλύτερα μάρμαρα στον κόσμο, την εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής η πρωτεύουσα Παλάτια απαριθμούσε περίπου 1000 κατοίκους στο σύνολο τους Έλληνες. Οι πρόσφυγες έφτασαν στην περιοχή μέσω της Χαλκίδας, ενθουσιασμένοι επειδή το περιβάλλον τους θύμιζε πολύ την ιδιαίτερη πατρίδα τους αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον νέο τους οικισμό. Οι πρόσφυγες ανήγειραν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο κέντρο του νέου τους οικισμού με μάρμαρο που έφεραν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους στο νησί του Μαρμαρά, σε αυτόν μετέφεραν όλα τα θρησκευτικά κειμήλια από τους 3 ναούς της παλιάς τους πρωτεύουσας Κοιμήσεως Θεοτόκου, Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου. Ο ναός ονομάστηκε Κοίμησις της Θεοτόκου άλλα είναι τρισυπόστατος, γιορτάζει στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στις 23 Απριλίου και του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη στις 26 Οκτωβρίου.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός είναι μικρός σε έκταση αλλά έντονα πυκνοκατοικημένος με το Ιπποδάμειo σύστημα περιλαμβάνοντας πολλές πλατείες, έχει έντονη κίνηση με κάθε μορφής καταστήματα όλο τον χρόνο. Τα Νέα Παλάτια Ωρωπού με την γειτονική Σκάλα δημιουργούν στους επισκέπτες την εντύπωση ότι πρόκειται για την ίδια την πόλη του Ωρωπού κάτι που δημιουργεί παρεξήγηση αφού ο αυθεντικός Ωρωπός είναι ο ορεινός αγροτικός οικισμός. Διασχίζεται παραλιακά από την επαρχιακή Οδό Αμφιαρείου - Χαλκουτσίου, κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν άφθονες ψαροταβέρνες, φαγάδικα, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες ενώ προς την μεριά της παραλίας βρίσκεται το Λιμεναρχείο Ωρωπού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Διοικητικές Μεταβολές των ΟΤΑ, Κοινότητα Νέων Παλατίων
  2. «Υπουργείο Πολιτισμού - Αμφιάρειο Ωρωπού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2007. 
  3. Θεόδωρος Ηλιάδης, «Προκόννησος- Παλάτια-Νέα Παλάτια», Κοινότητα Νέων Παλατίων 2001.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Larousse-Britannica, 2007, τόμ. 43, σελ. 649
  • Καθολική Εγκυκλοπαίδεια (1913), Τόμος 12, Προκόννησος

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]