Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°26′40″N 23°40′49″E / 40.44444°N 23.68028°E / 40.44444; 23.68028

Μεγάλη Παναγία
Μεγάλη Παναγία is located in Greece
Μεγάλη Παναγία
Μεγάλη Παναγία
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή ΕνότηταΧαλκιδικής
ΔήμοςΑριστοτέλη
Δημοτική ΕνότηταΜεγάλης Παναγίας
Δημοτική ΚοινότηταΜεγάλης Παναγίας
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονία
ΝομόςΧαλκιδικής
Υψόμετρο440
Πληθυσμός
Μόνιμος2.367
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΑρεβενίκεια
Ταχ. κώδικας63076
Τηλ. κωδικός23720-3
Γυμνάσιο Μεγάλης Παναγίας

Η Μεγάλη Παναγία (προηγούμενο όνομα Ρεβενίκια) είναι κωμόπολη της Χαλκιδικής η οποία βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Χτίκελα, μεταξύ των χερσονήσων Σιθωνίας και Αγίου Όρους, σε απόσταση 16 χλμ. από τη θάλασσα. Η απόστασή της από το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι περίπου 80 χιλιόμετρα. Αποτελούσε την έδρα του δήμου Παναγίας. Από το 942 μ.Χ. έχουμε τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την Αραβενίκαια ή Αραβενίκεια. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, υλοτομία, γεωργία και τα μεταλλεία. Στην απογραφή του 2001 είχε πληθυσμό 2.592 κατοίκων.

Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον οικισμό υπάρχει 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο, 2θέσιο νηπιαγωγείο, γυμνάσιο, ποδοσφαιρική ομάδα, αγροτικό ιατρείο, δημαρχείο, Κ.Α.Π.Η, Κ.Δ.Α.Π, πολιτιστικό σύλλογο, και σύλλογο γυναικών.

Το Γυμνάσιο Μεγάλης Παναγίας εγκαινιάστηκε το 1983. Βρίσκεται σε μία περίοπτη τοποθεσία και περικλείεται από πλούσιο πευκοδάσος. Διαθέτει γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ, εργαστήριο πληροφορικής, εργαστήριο φυσικών επιστημών, αίθουσα βιβλιοθήκης με πλούσια βιβλιογραφία, εργαστήριο τεχνολογίας, αίθουσα προβολών και  αίθουσες όπου φιλοξενούνται τα  τμήματα των μαθητών. Το κτίριο έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά καθιστώντας το, πολύ λειτουργικό και όμορφο.

Στη Μεγάλη Παναγία υπάρχουν πολλοί ναοί και εξωκλήσια, με σημαντικότερο αυτόν της Κοίμησης της Θεοτόκου, που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από τον οικισμό, η Παναγούδα, που χρονολογείται από τις αρχές του 11ου αιώνα και ο Ναός του Αγίου Βασιλείου (1955).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός υπήρχε από τα βυζαντινά χρόνια με το όνομα Ρεβενίκια. Από το 942 μ.Χ. έχουμε τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την Αραβενίκαια ή Αραβενίκεια. Η ονομασία αυτή δόθηκε στην περιοχή προς τιμή της νίκης των ντόπιων κατοίκων κατά των Αράβων το 904 μ.Χ. Μάλιστα για άγνωστη χρονική περίοδο στις πηγές αναφέρεται το Καπετανίκιον της Αραβενικείας. Το χωριό μετονομάστηκε το 1926 σύμφωνα με την παράδοση που μιλά για ένα όραμα που είδε μια γιαγιά. Στο όραμα είδε μια μαυροφορεμένη γυναίκα που της υπέδειξε να αναφέρει στους προύχοντες του χωριού να σκάψουν σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Η γιαγιά φοβήθηκε να το αναφέρει για να μην την περιγελάσουν. Το όνειρο επαναλήφθηκε και δεύτερη και τρίτη φορά. Όταν το ανέφερε, οι προύχοντες του χωριού την κορόιδεψαν κατ' αρχήν αλλά μετά το θανατικό που έπεσε στα ζώα τους φοβήθηκαν, έσκαψαν και βρήκαν θαμμένη την εικόνα.

Μετά την ανακάλυψη στο σημείο εκείνο χτίστηκε το Ιερό Προσκύνημα το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα. Η εικόνα κλάπηκε το 1978.

Η Μεγάλη Παναγία υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Μαδεμοχωρίων[1], ή κατά άλλους του Κοινού του Μαδεμίου, συνεταιρισμού που υπήρξε στη Χαλκιδική από την Τουρκοκρατία και αποτελούσε μορφή συνεταιρισμού εργατών στο Μαντέμ λάκο, Μεταλλείων Κασσάνδρας. Οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821, μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ο Θεόδωρος Αγγέλου[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βασ. Βλ. Σφυρόερα, Επισκόπηση οικονομική και δημογραφική του τουρκοκρατούμενου ελληνικού χώρου (1669-1821), Αθήνα 1979, σελ. 24.
  2. Νίκος Εμμ. Παπαοικονόμου, "Προσωπογραφία Αγωνιστών του 1821 από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη", έκδοση Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2016, σ. 544-547, ISBN 978-960-9458-12-2

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]