Ελευσίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°2′29″N 23°32′43″E / 38.04139°N 23.54528°E / 38.04139; 23.54528

Ελευσίνα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ελευσίνα
38°2′29″N 23°32′43″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ελευσίνας
 • ΔήμαρχοςΓεώργιος Γεωργόπουλος
Έκταση18,455 km²
Υψόμετρο5 μέτρα
Πληθυσμός29.619 (2021)
Ταχ. κωδ.19200
Τηλ. κωδ.210
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ελευσίνα είναι πολη της Αττικής και έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ευρισκόμενη σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας στο Θριάσιο Πεδίο. Έχει έκταση 20 τ.χλμ. και πληθυσμό 24.910 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Σήμερα σύμφωνα με την απογραφή του 2021 έχει πληθυσμό 29.619 κατοίκους. Κατά την αρχαιότητα η Ελευσίνα αποτελούσε μαζί με την αρχαία Αθήνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και τη Δήλο τις 5 ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδος και σε αυτήν κατέληγε η Ιερά Οδός. Η πόλη αναδείχθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2023.[1]

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη Ελευσίς-ίνος αναφέρεται για πρώτη φορά στον Ορφικό ύμνο «Δήμητρος Ελευσινίας, θυμίαμα στύρακα».[2] Επιπλέον, ο Ησύχιος μας αναφέρει ότι το παλαιότερο όνομα της Ελευσίνας ήταν Σαισαρία. Σύμφωνα με το μύθο, η Σαισαρία ήταν η μικρότερη κόρη του βασιλιά Κελεού. Ο Κελεός αναφέρεται ως ο πρώτος ιεροφάντης και ότι πρώτος χειροτόνησε τις κόρες του ιέρειες της θεάς Δήμητρας. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, ο Κελεός ήταν ο οικιστής της Ελευσίνας, ο οποίος για να τιμήσει τον πατέρα του, τον ήρωα Ελεύσινο, έδωσε το όνομά του στην πόλη[3].

Η λέξη Ελευσίνα είναι ομιλούν όνομα και προέρχεται από το ρήμα ελεύθω = έρχομαι[εκκρεμεί παραπομπή]. Δηλαδή ο τόπος της αφίξεως, του ερχομού, της παρουσίας, της αποκάλυψης. Έτσι και η λέξη Ελευσίς, με την ετυμολογία της και το μύθο της, μας δηλώνει την έλευση κάποιου σημαίνοντος γεγονότος, την έλευση της περιπλανώμενης Γης Μητέρας, για να φέρει το φως, την άνοιξη.

Στην ελληνιστική εποχή άποικοι από την πόλη ίδρυσαν μια ομώνυμη πόλη πλάι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ένα χωριό Ελευσίς στην όαση του Φαγιούμ.

Ο αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας
Απεικόνιση των προπυλαίων της αρχαίας Ελευσίνας, 1887

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαιότητα η Ελευσίνα ήταν για 2.000 χρόνια (1600 π.Χ. - 400 μ.Χ.) μία από τις πέντε ιερές πόλεις, με τα Ελευσίνια Μυστήρια να προσελκύουν προσκυνητές από όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Το όνομα της πόλης έγινε ακόμα πιο γνωστό χάρη στον μεγάλο τραγικό ποιητή Αισχύλο. Ακολούθησαν 14 αιώνες στη διάρκεια των οποίων η Ελευσίνα περιέπεσε σε αφάνεια.

Ενδεικτικό είναι ότι συγγραφείς της βυζαντινής εποχής την αναφέρουν ως "μικρό χωρίον", ενώ λίγο πριν την Τουρκοκρατία η περιοχή είχε ερημωθεί από τους πολέμους, τις επιδρομές και τις αιχμαλωσίες. Αυτή την εποχή εποικίστηκε από Αρβανίτες. Ευρωπαίοι περιηγητές την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας περιγράφουν την Ελευσίνα να έχει λιγοστούς κατοίκους και πολλά αρχαία ερείπια[4].

Νεότερα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1827, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού κράτους, η Ελευσίνα ήταν μία μικρή πόλη των 250 κατοίκων, αρβανίτικης καταγωγής[5]. Τη δεκαετία του 1860 η Ελευσίνα άρχισε να αλλάζει όψη με την ανέγερση νέων κατοικιών και με την εγκατάσταση σ' αυτή περιστασιακών εμπόρων. Την αργόσυρτη πορεία της επιτάχυναν η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής (1884) και η τομή του Ισθμού της Κορίνθου. Καθοριστική είναι η δεκαετία του 1880, όπου άρχισε η βιομηχανική ανάπτυξη. Ιδρύθηκε το Σαπωνοποιείο Χαριλάου (1875), η βιομηχανία τσιμέντου Τιτάν (1902), τα οινοπνευματοποιεία Βότρυς (1906) και Κρόνος (1922).

Στην Ελευσίνα εγκαταστάθηκαν πολλές οικογένειες Μικρασιατών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και δημιούργησαν τον συνοικισμό της Άνω Ελευσίνας, διπλασιάζοντας τον συνολικό πληθυσμό της και εμπλουτίζοντας την περιοχή πολιτισμικά και οικονομικά.[6]

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1941-1945) αναπτύχθηκε ισχυρή αντίσταση μέσα στην πόλη, στα εργοστάσια και το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μετακινήθηκαν στην Ελευσίνα εργαζόμενοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να εργαστούν στις βιομηχανίες της περιοχής. Η βιομηχανική δραστηριότητα, όμως, αναπτύχθηκε άναρχα πάνω στις αρχαιότητες και δίπλα στην περιοχή κατοικίας. Η ρύπανση του περιβάλλοντος πήρε μεγάλες διαστάσεις. Στον 21ο αιώνα, την εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης, η αρχαιολογική ιστορία και η πρόσφατη βιομηχανική διαμόρφωσαν την εικόνα της σύγχρονης Ελευσίνας. Η ρύπανση χάρη και στους αγώνες των πολιτών έχει μειωθεί.

Εγκατάσταση από τον Κόκκινος Αλέξανδρος της πλώρης του πλοίου "Αλεξάνδρα" στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας. Το 1962 ανακαλύφθηκε στην Ελευσίνα μία μεγάλη οικία ιερέων των χρόνων της Ρωμαιοκρατίας[7].

Οδικό δίκτυο - Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελευσίνα εξυπηρετείται από τη νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών, την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών, η οποία διασχίζει τα διυλιστήρια Ελευσίνας των ΕΛΠΕ, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο της Αθήνας και την Αττική Οδό. Συνορεύει με τον Ασπρόπυργο (ανατολικά), τη Μάνδρα (βορειοδυτικά), το Λουτρόπυργο και τη Νέα Πέραμο (δυτικά). Διαθέτει μεγάλο εμπορικό λιμένα, τον 2ο στην Αττική μετά του Πειραιά, και στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Στην Παραλία της Ελευσίνας είναι το τέρμα των λεωφορειακών γραμμών από τον Πειραιά (845 από Λεωφ. Θηβών-Λεωφ. Αθηνών και 871 από Λεωφ. Σχιστού), από τις Αχαρνές (878 από Λεωφ. ΝΑΤΟ-Ασπρόπυργο και 879 από Λεωφ. ΝΑΤΟ-Θριάσειο) και της κυκλικής γραμμής προς το Μετρό (876 Σταθμός Αγ. Μαρίνας). Επίσης εκεί είναι η αφετηρία των τοπικών γραμμών προς Μάνδρα, Μαγούλα και προς το Ρουπάκι Ασπροπύργου.

Η πόλη της Ελευσίνας είναι από την 1η Ιανουαρίου επισήμως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Στις 4 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης και είχε διάρκεια δύο ημέρες (4 και 5 Φεβρουαρίου). Αυτή περιελάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα με εντυπωσιακά δρώμενα, ακόμα και μέσα στη θάλασσα, μουσική, χορό, εκθέσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημοτική ενότητα Ελευσίνας.

Μουσεία-Μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχαιολογικός χώρος χιονισμένος
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας
 • Μουσείο Μικρασιατών Ελευσίνας[8][9]
 • Μνημείο Μικρασιάτισσας Μάνας στην Πλατεία Μικρασιατών της Ελευσίνας[10]
 • Παναγία Μεσοσπορίτισσα, Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας
  Ρωμαϊκό υδραγωγείο στην οδό Δήμητρος 74

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Στις 23 Απριλίου πραγματοποιείται το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της πόλης στην ομώνυμη πλατεία με ελευσινιώτικους χορούς και περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου.
 • Από τον Αύγουστο και για πολλές μέρες διοργανώνονται προς τιμήν του μεγάλου δραματικού ποιητή Αισχύλου τα λεγόμενα Αισχύλεια που περιλαμβάνουν: λογοτεχνικές βραδιές, αθλητικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών κ.ά.
 • Κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, λαμβάνει χώρα στο μεταβυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας ένα έθιμο με πανάρχαιες αναφορές τα «πολυσπόρια»[11], που αναβίωσε με τη συμβολή του Λαογραφικού Συλλόγου της Ελευσίνας το «Αδράχτι».
 • Τον Νοέμβριο του 2011 ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού πως η Ελευσίνα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, μαζί με το Νόβισαντ της Σερβίας και την Τιμισοάρα της Ρουμανίας.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όμιλος Καλαθοσφαίρισης Ελευσίνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο.Κ. Ελευσίνας
ΌνομαΌμιλος Καλαθοσφαίρισης Ελευσίνας
Χρώματα          Μπλε, Λευκό
ΠρωταθλήματαΕΣΚΑΝΑ
Ιστοσελίδαhttp://okebc.gr
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το σωματείο

Ο Ο.Κ. Ελευσίνας[12] με διακριτικό τίτλο Ο.Κ.Ε. (Όμιλος Καλαθοσφαίρισης Ελευσίνας), είναι ελληνικός σύλλογος καλαθοσφαίρισης που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ελευσίνας και έχει έδρα στο 2ο Κλειστό Γυμναστήριο Ελευσίνας (Γούβα). Η ομάδα συστάθηκε το 1980. Τα χρώματα του συλλόγου είναι το μπλε και το λευκό. Την αγωνιστική περίοδο 2016-17 αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής (ΕΣΚΑΝΑ), στην τρίτη κατηγορία.


Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023

Μία από τις πέντε πιο σημαντικές ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης[13] για το 2023.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλατεία Μαγούλας

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα η Ελευσίνα κατέχει το ρεκόρ της υψηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας στην ηπειρωτική Ευρώπη με 48,0 °C στις 10 Ιουλίου 1977.[14]

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ελευσίνα 2021
 2. «3. Ονομασία της Ελευσίνας». Ελευσίνα Οδηγός Πόλης. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020. 
 3. Πόλλυ Αλεξοπούλου-Μπάγια (2005). Ιστορία της Ελευσίνας. Από την Προϊστορική μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο (2η έκδοση). Δήμος Ελευσίνας. σελ. 18, υποσ. 5α. 
 4. Πόλλυ Αλεξοπούλου-Μπάγια (2005). Ιστορία της Ελευσίνας. Από την Προϊστορική μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο (2η έκδοση). Δήμος Ελευσίνας. σελίδες 23–26. 
 5. Κωνσταντίνος Μπέλσης. «Ο Δήμος Ειδυλλίας στις αρχές της περιόδου της Συνταγματικής Μοναρχίας (1844). Στοιχεία για τον πληθυσμό και την οικονομία». keni.panteion.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2018. 
 6. Οι Μικρασιάτες στην Ελευσίνα μετά την Καταστροφή του 1922
 7. Πλήθος αρχαίων σε όλη τη χώρα, Ιστορικό Λεύκωμα 1962, σελ. 149, Καθημερινή (1997)
 8. Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας
 9. «Ένα "μικρό" λαογραφικό μουσείο άνοιξε στην Ελευσίνα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2016. 
 10. Μνημεία Μικρασιατών – Μικρασιάτισσα Μάνα
 11. Newsroom (20 Νοεμβρίου 2019). «Το έθιμο της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας με ρίζες από τα Ελευσίνια Μυστήρια». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2024. 
 12. «Ο.Κ. Ελευσίνας». okebc.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. 
 13. «2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». 2023 Eleusis. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2022. 
 14. [1]. Arizona State University World Meteorological Organization.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]