Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτοκινητόδρομος 1 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας)
Aυτοκινητόδρομος 1
Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι
Ο Α.Θ.Ε στην Κατερίνη
Ο χάρτης με την ολοκλήρωση του Α1.
Πληροφορίες δρόμου
Τμήμα της
Μήκος550 χλμ
Σημαντικοί κόμβοι
Βόρειο τέρμα:Εύζωνοι, Σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

Α2 στην Χαλάστρα
Α2 στο Κλειδί
Α12 στο Βελεστίνο
Α3 στην Λαμία
Α13 στην Υλίκη
Α11 στο Σχηματάρι

Α6 στην Μεταμόρφωση
Νότιο τέρμα:Νέο Φάληρο, Πειραιάς
Τοποθεσίες
ΠεριφέρειεςΣτερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Μακεδονία
Σημαντικές πόλειςΑθήνα, Λαμία, Βόλος, Λάρισα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι
Δίκτυο αυτοκινητοδρόμων
Αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας

Ο Αυτοκινητόδρομος 1 (A1, γνωστός και ως Α.Θ.Ε. (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι[1]) και παλαιότερα ως Π.Α.Θ.Ε. (Πειραιάς - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι)[2] είναι (στο μεγαλύτερο μέρος του) αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα, που αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Διαδρομής Ε75. Με μήκος 550 χιλιόμετρα ο συγκεκριμένος οδικός άξονας είναι ο κυριότερος της Ελλάδας,[3] διασχίζοντας τη χώρα κατακόρυφα και συνδέοντας την πρωτεύουσα Αθήνα με τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, καθώς και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Θεσσαλονίκη. Ξεκινά από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά και συνεχίζει βόρεια για να καταλήξει στο συνοριακό σταθμό Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία. Πρακτικά, δεν είναι ολοκληρωμένος αυτοκινητόδρομος, καθώς το τμήμα από Κόμβο Αξιού (στο ύψος της Χαλάστρας) έως το Πολύκαστρο, μήκους 48 χλμ. είναι διπλής κατεύθυνσης.

Εκτός από τον Πειραιά, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ο Αυτοκινητόδρομος Α1 παρέχει πρόσβαση και σε άλλες πόλεις καθώς και σε πολλά εθνικά πάρκα ή φυσικά πάρκα, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και πολλά θέρετρα, ειδικά κατά μήκος της Βόρειας και Κεντρικής Ελληνικής ακτής. Η εθνική σημασία του αυτοκινητόδρομου αντανακλάται μέσω των θετικών οικονομικών επιπτώσεών του στις πόλεις και κωμοπόλεις, που συνδέει καθώς και από τη σημασία του για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Ο αυτοκινητόδρομος αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας (στο μεγαλύτερο μέρος του) και μια λωρίδα έκτακτης ανάγκης σε κάθε κατεύθυνση οδήγησης που χωρίζονται με μια κεντρική νησίδα. Όλες οι διασταυρώσεις του Αυτοκινητόδρομου Α1 είναι ανισόπεδες (δηλαδή διαχωρισμένες μεταξύ τους). Καθώς η διαδρομή διασχίζει τραχύ ορεινό και παραθαλάσσιο έδαφος, απαιτεί γέφυρες, οδογέφυρες, σήραγγες και άλλες παρόμοιες κατασκευές σε τμήματα που ολοκληρώθηκαν κατά κόρον την δεκαετία του 2010, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης σήραγγας στην Ελλάδα και γενικά στα Βαλκάνια.

Σήμερα, η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση του Αυτοκινητοδρόμου 1 έχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος του παραχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρείες: την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. (Κλειδί Ημαθίας - Ράχες Φθιώτιδας), την Κεντρική Οδός Α.Ε. (Ράχες Φθιώτιδας - Σκάρφεια Φθιώτιδας) και την Νέα Οδός Α.Ε. (Σκάρφεια Φθιώτιδας - Μεταμόρφωση Αττικής). Το τμήμα Κλειδί Ημαθίας - Ευζώνοι λειτουργεί και συντηρείται από την Εγνατία Οδός Α.Ε.

Περιγραφή διαδρομής

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ο Α1 στο Κλειδί Ημαθίας

Ο Α.Θ.Ε κινείται στον άξονα νότου-βορρά, ενώνοντας την Αττική με την Κεντρική Μακεδονία, μέσω της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Σε όλο του το μήκος είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Οδού 75, και, μόνο στο τμήμα Κλειδί Ημαθίας - Αξιός, όπου κινείται μαζί με την Εγνατία Οδό, είναι τμήμα και της Ευρωπαϊκής Οδού 90.[4]

Σχεδόν όλος ο αυτοκινητόδρομος, είναι τετράιχνος, δηλαδή, με δύο ή περισσότερες λωρίδες άνα ρεύμα κυκλοφορίας και διαχωριστικό στηθαίο στην μέση. Εξαίρεση αποτελεί το τμήμα Αξιός - Πολύκαστρο, το οποίο έχει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Το μήκος του υπολογίζεται στα 550 χιλιόμετρα.

Το τμήμα από το Φάληρο μέχρι την Μεταμόρφωση είναι γνωστό ως Λεωφόρος Κηφισού και πήρε το όνομά της από τον Κηφισό ποταμό, τον οποίο καλύπτει. Η Λεωφόρος Κηφισού είναι το μόνο τμήμα που η λειτουργία και η συντήρηση του δεν παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία.

Ο Α.Θ.Ε φέρει μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς διοδίων σε όλο του το μήκος, πλην της Λεωφόρου Κηφισού.

1950 - 1973: Προϊστορία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλαιά Εθνική Οδός 1, ήταν μια ιστορική οδός, η οποία σύνδεε την Αθήνα με το Τελωνείο των Ευζώνων, μέσω Δεκέλειας, Αταλάντης, Καμένων Βούρλων, Θερμοπύλων, Λαμίας, Στυλίδας, Αλμυρού, Βελεστίνου, Λάρισας, Κοιλάδας Τεμπών, Κατερίνης, Αλεξάνδρειας, Χαλκηδόνας, Γέφυρας και Πολύκαστρου.[5] Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι προδιαγραφές της άρχισαν να θεωρούνται παρωχημένες, καθώς στην υπόλοιπη Ευρώπη άρχισαν να φτιάχνονται σύγχρονοι για την εποχή αυτοκινητόδρομοι. Έτσι, στα μέσα της δεκαετίας του '50, ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής σε νέα χάραξη της οδού, οι οποίες ξεκίνησαν το 1959 με την παράδοση του τμήματος Λάρισα - Κατερίνη (Αργότερα, ακολούθησαν και τα τμήματα Αθήνα - Λαμία το 1962 και Λαμία - Λάρισα το 1967) και ολοκληρώθηκαν το 1973, με την παράδοση του τμήματος Κατερίνη - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι. Στο μεγαλύτερο μέρος του είχε πλάτος 13-14 μέτρα (εκτός του τμήματος της Κοιλάδας των Τεμπών, που ήταν 10 μ., λόγω του ιδιότυπου ανάγλυφου) και 2 λωρίδες κυκλοφορίας (1 λωρίδα + 1 βοηθητική λωρίδα ανά κατεύθυνση), χωρίς διαχωριστική νησίδα.

Για την απορρόφηση της κίνησης από το τελωνείο των Ευζώνων, το τμήμα Πολύκαστρο - Εύζωνοι και ο Α/Κ Γέφυρας (Έδεσσας) ήταν το πρώτο τμήμα με διατομή αυτοκινητοδρόμου που ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουλίου 1973.[6]

Δεκαετία του 1980: Αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην δεκαετία του 80, σημειώθηκε θεματική αύξηση κίνησης στην υφιστάμενη οδό. Οι εργασίες για τη μετατροπή της Εθνικής Οδού 1α σε κλειστό αυτοκινητόδρομο ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του '80.

1990 - 2000: Ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την δεκαετία του 90, ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του αυτοκινητόδρομου. Στις 19 Αυγούστου 1992 δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Οινόφυτα - Σχηματάρι και στις 22 Μαΐου 1994 δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Μεταμόρφωση Αττικής - Βαρυπόμπτη, και την ίδια μέρα το τμήμα Μαρκόπουλο - Οινόφυτα, λύνοντας το πρόβλημα της αυξημένης κίνησης στην Αττική.

Την ίδια μέρα (22 Μαΐου 1994), έγιναν αναβαθμίσεις στην Εθνική Οδό 1α στην Φθιώτιδα και στην Βοιωτία με σκοπό την μελλοντική εκμετάλλευση του καινούργιου αυτοκινητόδρομου. Ο Α/Κ Αρκίτσας, ο Α/Κ Τραγάνας και ο Α/Κ Κάστρου είχαν πλέον μορφή Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ). Επίσης, λίγο αργότερα στις 22 Ιουλίου 1994, ολοκληρώθηκε το τμήμα Κατερίνη - Κορινός και στις 19 Οκτωβρίου 1994 δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Μεταμόρφωση Αττικής - Άγιοι Ανάργυροι - Λεωφόρος Αθηνών (παλαιότερα γνωστό ως Λεωφόρος Κηφισού).

Το 1995, με την ολοκλήρωση των τμημάτων Κορινός - Κλειδί (22 Ιουλίου 1995), Θήβα - Λίμνη Υλίκη (22 Μαΐου 1995) και Σχηματάρι - Ριτσώνα (22 Μαΐου 1995), ο Α.Θ.Ε είχε διατομή ολοκληρωμένου αυτοκινητόδρομου στα τμήματα Αθήνα - Λίμνη Υλίκη, Κατερίνη - Κλειδί - Θεσσαλονίκη και Πολύκαστρο - Εύζωνοι[6]. Στις 23 Ιουνίου 1997 δόθηκαν στην κυκλοφορία τα τμήματα Βαρυπόμπη - Άγιος Στέφανος και το τμήμα Κρυονέρι - Μαρκόπουλο. Το 1998, είχε έξι λωρίδες στο τμήμα Μεταμόρφωση Αττικής - Θήβα και τέσσερις στο τμήμα Θήβα - Ευαγγελισμός Τεμπών, με εξαίρεση μερικά τμήματα στην Μαγνησία, τα οποία εξακολουθούσαν να έχουν δύο.[6]

Το 1996 ολοκληρώθηκε το Σ.Ε.Α Μαλακάσας (Σ.Ε.Α Σείριος), το μεγαλύτερο Σ.Ε.Α στον αυτοκινητόδρομο και στην Ελλάδα.

Το 1998 επίσης δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Κάστρο - Μαρτίνο (24 Ιουλίου 1998) και αργότερα το 1999, το τμήμα Υλίκη - Κάστρο (24 Ιουλίου 1999). Υπήρξε καθυστέρηση για τα υπόλοιπα τμήματα στο Υλίκη - Άγιος Κωνσταντίνος που ήταν λόγω του ορεινού ανάγλυφου της περιοχής μεταξύ του Κάστρου και της Τραγάνας όπως επίσης και η ανακατασκευή του σταθμού διοδίων της Τραγάνας.[7]

Το 1999 ολοκληρώθηκαν το μεγάλο τμήμα Σκοτίνα - Κατερίνη (22 Αυγούστου 1999) και το Ράχες - Άγιοι Θεώδοροι (22 Ιουνίου 1999). Επίσης στις 14 Μαρτίου 1999, λύθηκε το πρόβλημα της κίνησης στην πόλη της Λάρισας με την παραχώρηση της Ανατολικής Παράκαμψης Λάρισας (Αερινό - Νίκαια - Γυρτώνη). Στην συνέχεια το ίδιο έτος το τμήμα Αταλάντη - Αρκίτσα (24 Ιουλίου 1999) δόθηκε στην κυκλοφορία.

Δεκαετία του 2000: Ολοκλήρωση των υπόλοιπων τμημάτων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Ιουλίου 2000 δίνεται στην κυκλοφορία το τμήμα Αερινό - Αλμυρός, δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη του Βόλου με την πόλη της Λάρισας.

Ύστερα από πολλές καθυστερήσεις στο τμήμα Υλίκη - Άγιος Κωνσταντίνος, στις 25 Ιουνίου 2002 δόθηκαν στην κυκλοφορία τα τμήματα Μαρτίνο - Αταλάντη και Αρκίτσα - Άγιος Κωνσταντίνος.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ξεκίνησαν μελέτες για το Λάρισα - Σκοτίνα. Στις 15 Απριλίου 2002 δόθηκε στην κυκλοφορία ένα μικρό τμήμα που ενώνει την Λάρισα με τον Ευαγγελισμό και στις 16 Μαρτίου 2003 το ενδιάμεσο τμήμα Ραψάνη - Νέοι Πόροι. Ο υπόλοιπος άξονας εγκαταλήφθηκε.

Στις 22 Απριλίου 2003 ολοκληρώθηκε το Αλμυρός - Άγιοι Θεώδοροι, ολοκληρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του Αυτοκινητόδρομου Α.Θ.Ε.

Στις 22 Ιουνίου 2004 κατασκευάστηκε η πρώτη σήραγγα του Α.Θ.Ε, η Σήραγγα Κατερίνης (σήραγγες Μέγας Αλέξανδρος και Φίλιππος),[8] ενώ το ίδιο έτος ολοκληρώθηκε όλος ο άξονας του τμήματος Μεταμόρφωση - Φάληρο (παλαιότερα γνωστό ως Λεωφόρος Κηφισού) με την παράδοση του υπόλοιπου τμήματος (Λεωφόρος Αθηνών - Λεωφόρος Ποσειδώνος) στις 29 Ιουλίου 2004, η οποία είναι το τμήμα του δρόμου που ενώνει την Μεταμόρφωση Αττικής με το Φάληρο, πάνω από τον Κηφισό ποταμό, εντός της Αθήνας.[9]

Μερικοί κόμβοι και πολλά Σ.Ε.Α ήταν μη ολοκληρωμένοι, ειδικά στο τμήμα Ράχες - Βελεστίνο. Το 2005, είχε ολοκληρωθεί σε όλο το μήκος μαζί με τους υπόλοιπους ανισόπεδους κόμβους (στο τμήμα Ράχες - Αλμυρός), εκτός του Πετάλου του Μαλιακού και των Τεμπών.[6]

Πέταλο του Μαλιακού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από δυστυχήματα στο παλαιό Πέταλο Του Μαλιακού που είναι τμήμα της Εθνικής Οδού 1α, ήρθε η ώρα το 2003 να κατασκευαστεί καινούργιος αυτοκινητόδρομος στο Πέταλο του Μαλιακού. Το έργο περιλάμβανε την κατασκευή σηράγγων στο τμήμα αυτοκινητόδρομου με την μεγαλύτερη σήραγγα την Σήραγγα Κνημίδας, στον Άγιο Κωνσταντίνο. Το Νέο Πέταλο του Μαλιακού, ξεκινάει από τον Α/Κ Λογγού στον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τον Α/Κ Καραβόμυλου, κοντά στις Ράχες.

Το 2007 παραδόθηκαν στην κυκλοφορία τα πρώτα τμήματα του Πετάλου του Μαλιακού, το τμήμα Άγιος Κωνσταντίνος - Σκάρφεια (15 Σεπτεμβρίου 2007) και αργότερα στις 29 Νοεμβρίου 2007, ολοκληρώθηκαν τα τμήματα Αγία Παρασκευή - Αγία Μαρίνα και Σκάρφεια - Θερμοπύλες.[10][11][12] Στις 23 Απριλίου 2008 δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Ροδίτσα (Λαμία) - Αγία Παρασκευή και στις 22 Σεπτεμβρίου 2008 παραδόθηκε το τμήμα Θερμοπύλες - Ανθήλη.[13] Το 2009 ολοκληρώθηκε ο Μετωπικός Σταθμός Διοδίων Αγίας Τριάδας.

Το 2015 παραδόθηκε στην κυκλοφορία το τελευταίο τμήμα του Πετάλου του Μαλιακού, το Στυλίδα - Ράχες (16 Μαρτίου 2015) με τις σήραγγες της Στυλίδας, και το τμήμα Ανθήλη - Ροδίτσα (14 Μαρτίου 2015) [14] με τη σύμβαση ανάθεσης για τα τελευταία αυτά τμήματα να έχει υπογραφεί το φθινόπωρο του 2008 και με αρχικό πλάνο ολοκλήρωσης το 2010. Το 2015 επίσης κατασκευάστηκε ο καινούργιος Μετωπικός Σταθμός Διοδίων Μαυρομαντήλας.[15] Ακολούθησε το τμήμα Ευαγγελισμός - Σκοτίνα (παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμώνα), μήκους 25 χιλιομέτρων και με τις μεγάλες σήραγγες στην περιοχή των Τεμπών στις 7 Απρίλίου του 2017. Μετά από αυτήν την ημέρα, το πιο βασικό και σημαντικό τμήμα του Α.Θ.Ε είχε ολοκληρωθεί. Το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη, πια γίνεται με ασφάλεια χωρίς διακοπές του αυτοκινητόδρομου. Το τμήμα Χαλάστρα - Πολύκαστρο είναι ακόμα οδός ταχείας κυκλοφορίας.

Το Νοέμβριο του 2017, με την εκκίνηση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού και την ανακοίνωση των όρων αυτής, έγινε γνωστό ότι το ΤΑΙΠΕΔ ενδέχεται να συμπεριλάβει στο αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης και την αναβάθμιση του τμήματος ΧαλάστραΠολύκαστρο από οδό ταχείας κυκλοφορίας σε κλειστό αυτοκινητόδρομο,[16] κάτι που επιβεβαιώθηκε το Σεπτέμβριο του 2018. Το κόστος κατασκευής εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το υπόλοιπο τμήμα του άξονα από το Πολύκαστρο μέχρι τους Ευζώνους, που έχει ήδη χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου, θα αναβαθμιστεί με πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά όπως στηθαία ασφαλείας, νέα σήμανση και βελτίωση του οδοστρώματος.[17]

Τον Οκτώβριο του 2023 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στον Σ.Ε.Α Πολυκάστρου, με διακοπή της κυκλοφορίας, από κατοίκους και φορείς του Δήμου Παιονίας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, ως διαμαρτυρία για την κατάσταση του δρόμου που ακόμα απομένει διπλής κατέυθυνσης, σε μια προσπάθεια πίεσης προς ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου σ' αυτό το τμήμα (Πολύκαστρο - Χαλάστρα μήκους 48χλμ.), όπου διέρχονται 8.000.000 οχήματα ετησίως [18].

Από την δεκαετία του 2010 και μετά πέρα από την κατασκευή τμημάτων έχει ξεκινήσει και η βαριά συντήρηση και ανακατασκευή τμημάτων. Τον Μάρτιο του 2022[19] ξεκίνησε η αναβάθμιση της Σήραγγας Αλέξανδρος (κλάδος της Σήραγγας Κατερίνης) και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2024[20]. Το 2020 ξεκίνησε η ανακατασκευή του κλάδου προς Θεσσαλονίκη και Ευζώνους της γέφυρας του Αλιάκμονα Ποταμού, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022[21]. Τον Ιανουάριο του 2024[22] ξεκίνησε η βαριά συντήρηση του κλάδου προς Θεσσαλονίκη και Ευζώνους της γέφυρας του Αξιού Ποταμού.

Σχεδόν όλος ο αυτοκινητόδρομος, είναι τετράιχνος, δηλαδή, με δύο ή περισσότερες λωρίδες άνα ρεύμα κυκλοφορίας και διαχωριστικό στηθαίο στην μέση. Εξαίρεση αποτελεί το τμήμα Αξιός - Πολύκαστρο, το οποίο έχει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, χωρίς διαχωριστικό, και με διατομή δίιχνης οδού ταχείας κυκλοφορίας.

Εύζωνοι - Πολύκαστρο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο τμήμα αυτοκινητόδρομου στον Α.Θ.Ε. Διασχίζει τα τοπικά χωριά στην περιοχή των Ευζώνων και του Πολύκαστρου. Στους Εύζωνους βρίσκεται το Τελωνείο Ευζώνων που ενώνει την Ελλάδα με την Βόρεια Μακεδονία.

Διαθέτει συνολικά τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Είναι σχεδιασμένη η ανακαίνηση αυτού του τμήματος με σύγχρονες προδιαγραφές αυτοκινητόδρομου. Συντηρείται από την Εγνατία Οδός Α.Ε.

Πολύκαστρο - Αξιός

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μοναδικό τμήμα στον Αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε που δεν είναι αναβαθμισμένο σε αυτοκινητόδρομο. Θεωρείται το πιο επικύνδηνο τμήμα του άξονα, λόγω συνεχών ατυχημάτων. Έχει συνολικά δύο λωρίδες κυκλόφορίας (μία ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Ο Α/Κ Έδεσσας (Γέφυρα) είναι η μόνη εξαίρεση που έχει μορφή αυτοκινητόδρομου.

Λόγω της κακιάς συντήρησης και τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας στην κυκλοφορία σε αυτό το τμήμα, αναμένεται η αναβάθμιση του σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Συντηρείται από την Εγνατία Οδός Α.Ε.

Κοινό τμήμα αυτοκινητόδρομου με την Εγνατία Οδό. Διασταυρώνεται με την Νέα Δυτική Είσοδο Θεσσαλονίκης στον Α/Κ Αξιού και με την υπόλοιπη Εγνατία Οδό (προς Ηγουμενίτσα) στον Α/Κ Κλειδιού.

Διαθέτει συνολικά έξι λωρίδες κυκλοφορίας (τρεις ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Συντηρείται από την Εγνατία Οδός Α.Ε.

Σύγχρονο τμήμα αυτοκινητόδρομου με (υπο κατασκευή) αναβαθμισμένες γέφυρες που διασχίζει παραλίες και χωριά (Μακρύγυαλος, Κορινός, Αιγίνιο, Μεθώνη) και καταλήγει στην πόλη της Κατερίνης.

Διαθέτει συνολικά έξι λωρίδες κυκλοφορίας (τρεις ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Συντηρείται από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

Παράκαμψη Κατερίνης (Σήραγγα Κατερίνης)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 παραδόθηκε στην κυκλοφορία η Σήραγγα Κατερίνης. Παρακάμπτει υπογείως την πόλη της Κατερίνης. Το 2022 ξεκίνησε η βαριά συντήρηση των σηράγγων με αποτέλεσμα την αλλαγή κυκλοφορίας στον αντίθετο κλάδο της σήραγγας.

Διαθέτει συνολικά έξι λωρίδες κυκλοφορίας (τρεις ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Συντηρείται από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

Κατερίνη - Σκοτίνα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύγχρονο τμήμα αυτοκινητόδρομου που διασχίζει παραλίες και βρίσκεται παράλληλα με τον Όλυμπο.

Διαθέτει συνολικά έξι λωρίδες κυκλοφορίας (τρεις ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Συντηρείται από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

Τμήμα αυτοκινητόδρομου με τρεις οδικές σήραγγες που παρακάπτουν τις επικύνδυνες στροφές της Εθνικής Οδού 1.

Παράκαμψη Πλαταμώνα (Σκοτίνα - Ραψάνη)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάμπτει τις επικύνδυνες στροφές του Πλαταμώνα με την Σήραγγα Πλαταμώνα. Διαθέτει συνολικά τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Συντηρείται από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

Ραψάνη - Ευαγγελισμός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάμπτει την επικύνδυνη Κοιλάδα Των Τεμπών με τις δύο Σήραγγες Τεμπών (Τ1, Τ2). Η Σήραγγα Τεμπών Τ2 είναι η μεγαλύτερη οδική σήραγγα της Ελλάδας. Διαθέτει συνολικά τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Συντηρείται από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

Ευαγγελισμός - Λάρισα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα αυτοκινητόδρομου που ενώνει τον Ευαγγελισμό Τεμπών με την ΒΙ.ΠΕ Λάρισας. Διαθέτει συνολικά τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Συντηρείται από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

Παράκαμψη Λάρισας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα αυτοκινητόδρομου που παρακάμπτει την πόλη της Λάρισας και τα φανάρια της Εθνικής Οδού 1 μέσα στην πόλη.

Διαθέτει συνολικά τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Συντηρείται από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

Τμήμα αυτοκινητόδρομου που διασχίζει προάστια της Λάρισας, το Βελεστίνο (Α/Κ Βελεστίνου προς Βόλο) και τις Ράχες.

Διαθέτει συνολικά τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Συντηρείται από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

Πέταλο Του Μαλιακού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα αυτοκινητόδρομου που παρακάμπτει την Στυλίδα και την Λαμία. Εκεί βρίσκεται η αρχή του Αυτοκινητόδρομου 3 (Ε65). Στην συνέχεια παρακάμπτει τα Καμένα Βούρλα και τις επικύνδυνες στροφές της Εθνικής Οδού 1 στον Άγιο Κωνσταντίνο με την Σήραγγα Κνημίδας και τις υπόλοιπες οδικές σήραγγες.

Διαθέτει συνολικά τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Συντηρείται από την Κεντρική Οδος Α.Ε (Ράχες - Σκάρφεια) και την Νέα Οδός Α.Ε (Σκάρφεια - Άγιος Κωνσταντίνος).

Άγιος Κωνσταντίνος - Ακραίφνιο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα αυτοκινητόδρομου που διασχίζει την Αρκίτσα, τους Λιβανάτες, την Τραγάνα, την Μαλεσίνα και το Ακραίφνιο.

Διαθέτει συνολικά τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Συντηρείται από την Νέα Οδός Α.Ε.

Τμήμα αυτοκινητόδρομου που παρακάμπτει την Λίμνη Υλίκη.

Διαθέτει συνολικά τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Συντηρείται από την Νέα Οδός Α.Ε.

Τμήμα αυτοκινητόδρομου που παρακάμπτει την Θήβα και το Σχημάταρι. Στο τέλος του τμήματος βρίσκεται η αρχή του Αυτοκινητόδρομου 11 που ενώνει το Σχηματάρι με την πόλη της Χαλκίδας στην Εύβοια.

Διαθέτει συνολικά τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Συντηρείται από την Νέα Οδός Α.Ε.

Σχηματάρι - Μεταμόρφωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα αυτοκινητόδρομου που διασχίζει τα Οινόη, τα Οινόφυτα, την Μαλακάσα, την Βαρυπόμπη, τον Άγιο Στέφανο, τους Αχαρναί και την Μεταμόρφωση.

Διαθέτει έξι λωρίδες κυκλοφορίας (τρεις ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Συντηρείται από την Νέα Οδός Α.Ε.

Κύριο λήμμα: Λεωφόρος Κηφισού

Αυτοκινητόδρομος που διασχίζει τα δυτικά προάστια Αττικής και καταλήγει στο Παλαιό Φάληρο (Σ.Ε.Φ). Διαθέτει συνολικά έξι λωρίδες κυκλοφορίας (τρεις ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α και στο τμήμα Οδός Αχαρνών - Α/Κ Αθήνας διαθέτει συνολικά οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας (τέσσερις ανά κατεύθυνση) με Λ.Ε.Α. Το τμήμα αυτό δεν διαχειρίζεται από καμία ιδιωτική εταιρεία.

Ημερομηνία παράδοσης Τμήμα Μήκος
29 Ιουλίου 2004 Λεωφόρος Ποσειδώνος - Λεωφόρος Αθηνών 6,4 χλμ
19 Οκτωβρίου 1994 Λεωφόρος Αθηνών - Άγιοι Ανάργυροι 3,7 χλμ
29 Αυγούστου 1962 Άγιοι Ανάργυροι - Μεταμόρφωση 4,8 χλμ
22 Μαΐου 1994 Μεταμόρφωση - Βαρυμπόμπη 8,8 χλμ
23 Ιουνίου 1997 Βαρυμπόμπη - Άγιος Στέφανος 7 χλμ
19 Ιουνίου 1989 Άγιος Στέφανος - Κρυονέρι 4,2 χλμ
23 Ιουνίου 1997 Κρυονέρι - Μαρκόπουλο 6 χλμ
22 Μαΐου 1994 Μαρκόπουλο - Οινόφυτα 15 χλμ
19 Αυγούστου 1992 Οινόφυτα - Σχηματάρι 13 χλμ
22 Μαΐου 1995 Σχηματάρι - Ριτσώνα 8,6 χλμ
19 Ιουλίου 1989 Ριτσώνα - Θήβα 13 χλμ
22 Μαΐου 1995 Θήβα - Υλίκη 5,7 χλμ
24 Ιουλίου 1999 Υλίκη - Κάστρο 18 χλμ
22 Μαΐου 1994 Α/Κ Κάστρου 2 χλμ
24 Ιουλίου 1998 Κάστρο - Μαρτίνο 10 χλμ
25 Ιουνίου 2002 Μαρτίνο - Τραγάνα 10 χλμ
22 Μαΐου 1994 Α/Κ Τραγάνας 3 χλμ
25 Ιουνίου 2002 Τραγάνα - Αταλάντη 6,7 χλμ
24 Ιουλίου 1999 Αταλάντη - Αρκίτσα 7,8 χλμ
22 Μαΐου 1994 Α/Κ Αρκίτσας 2 χλμ
25 Ιουνίου 2002 Αρκίτσα - Άγιος Κωνσταντίνος 9,4 χλμ
15 Σεπτεμβρίου 2007 Άγιος Κωνσταντίνος - Σκάρφεια 20 χλμ
29 Νοεμβρίου 2007 Σκάρφεια - Θερμοπύλες 12 χλμ
22 Σεπτεμβρίου 2008 Παράκαμψη Θερμοπυλών 5 χλμ
23 Απριλίου 2008 Θερμοπύλες - Ανθήλη 25 χλμ
14 Μαρτίου 2015 Ανθήλη - Ροδίτσα 4,5 χλμ
23 Απριλίου 2008 Ροδίτσα - Αγία Παρασκευή 3,6 χλμ
29 Νοεμβρίου 2007 Αγία Παρασκευή - Αγία Μαρίνα 4,8 χλμ
16 Μαρτίου 2015 Αγία Μαρίνα - Ράχες 19 χλμ
22 Ιουνίου 1999 Ράχες - Άγιοι Θεόδωροι 21 χλμ
22 Απριλίου 2003 Άγιοι Θεόδωροι - Αλμυρός 27 χλμ
23 Ιουλίου 2000 Αλμυρός - Αερινό 16 χλμ
14 Μαρτίου 1999 Αερινό - Λάρισα (Γυρτώνη) 62 χλμ
15 Απριλίου 2002 Λάρισα (Γυρτώνη) - Ευαγγελισμός 9,1 χλμ
7 Απριλίου 2017 Ευαγγελισμός - Ραψάνη 14 χλμ
16 Μαρτίου 2003 Ραψάνη - Νέοι Πόροι 5,8 χλμ
7 Απριλίου 2017 Νέοι Πόροι - Σκοτίνα 9,9 χλμ
22 Αυγούστου 1999 Σκοτίνα - Πλάκα 9,5 χλμ
22 Αυγούστου 1999 Πλάκα - Νέα Έφεσος 9,5 χλμ
22 Αυγούστου 1999 Νέα Έφεσος - Κατερίνη 8,7 χλμ
22 Ιουνίου 2004 Σήραγγα Κατερίνης 1,8 χλμ
22 Ιουλίου 1994 Κατερίνη - Κορινός 9 χλμ
22 Ιουλίου 1995 Κορινός - Κλειδί 24 χλμ
16 Ιουλίου 1988 Κλειδί - Άξιος 13 χλμ
Μελλοντικά Άξιος - Γέφυρα 12 χλμ
27 Ιουλίου 1973 Α/Κ Γέφυρας 2,3 χλμ
Μελλοντικά Γέφυρα - Πολύκαστρο 30 χλμ
27 Ιουλίου 1973 Πολύκαστρο - Εύζωνοι 16 χλμ
Αυτοκινητόδρομος 1 (Α.Θ.Ε.)
Κόμβος Κατεύθ. Αθήνα Κατεύθ. Εύζωνοι Σημειώσεις Παραπ. Λωρίδες
 Τελωνείο Τελωνείο Γευγελής (Гевгелија)    Α 1  Ε 75:

 Βόρεια Μακεδονία: Γευγελή, Σκόπια, Κουμάνοβο[23]

Σύνορα Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας
 Τελωνείο Τελωνείο Ευζώνων  Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος Τελωνείο Ε.Ε. φορτηγών   Βόρεια Μακεδονία (Για φορτηγά με διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης), Τσολιάδες
 Έξοδος Τελωνείο φορτηγών όλων των διαβατηρίων  Τελωνείο φορτηγών όλων των διαβατηρίων Ημίκομβος

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75

20x20εσ[νεκρός σύνδεσμος] 20x20εσ[νεκρός σύνδεσμος]
(84) Ειδομένη - Πλάγια - Χαμηλό - Φανός - Σκρά Επαρχιακή Οδός Κιλκίς 17:

Δυτικά:

Ειδομένη, Φανός, Αξιούπολη,  Τεχνητή Λίμνη Μεταλλείου

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
20x20εσ[νεκρός σύνδεσμος] 20x20εσ[νεκρός σύνδεσμος]
 Έξοδος (82) Εύζωνοι  Εύζωνοι Ημίκομβος

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75

   
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Ευζώνων
 Σταθμός Διοδίων Ευζώνων Μετωπικός Σταθμός Διοδίων Ευζώνων Σταθμός διοδίων
 Έξοδος (81) Πολύκαστρο - Κιλκίς  Δυτικά: Πολύκαστρο, Αξιούπολη, Γουμένισσα

Ανατολικά: Βαφειοχώρι, Μεγάλη Βρύση, Κιλκίς

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια
   
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Πολυκάστρου
Οδός ταχείας κυκλοφορίας
 Έξοδος (80) Γέφυρα  Εθνική Οδός 2, Ευρωπαϊκή Οδός 86

Δυτικά: Έδεσσα,  Πέλλα, Γιαννιτσά

Ανατολικά:

Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα

Εθνική Οδός 2, Ευρωπαϊκή Οδός 86

Δυτικά: Έδεσσα,  Πέλλα, Γιαννιτσά

Οδός ταχείας κυκλοφορίας
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Διασταύρωση (79) Αξιός - Χαλάστρα  Εγνατία Οδός (Α2), Ευρωπαϊκή Οδός 90: Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Βουλγαρία, Τουρκία Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Γέφυρα Αξιού Αξιός Ποταμός
 Σταθμός Διοδίων Μαλγάρων Σταθμός Διοδίων Μαλγάρων Σταθμός διοδίων
 Έξοδος (78) Νέα Μάλγαρα  Δήμος Αξιού, Ν. Μάλγαρα, Κύμινα, Βραχιά, Δέλτα Αξιού Κοινό τμήμα με Α2

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Εγνατία Οδός (Α2)
 Ευρωπαϊκή Οδός 90

Διόδια (μελλοντικά)[24]
Γέφυρα Λουδία Λουδίας Ποταμός
 Διασταύρωση (77) Κλειδιού   Εγνατία Οδός (Α2), Ευρωπαϊκή Οδός 90:
Βέροια, Κοζάνη, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75

Γέφυρα Αλιάκμονα Ποταμός Αλιάκμονας
 Σταθμός Διοδίων Κλειδιού Μετωπικός Σταθμός Διοδίων Κλειδιού Σταθμός διοδίων
 Έξοδος (76Α) Αιγινίου  Αιγίνιο, Αλεξάνδρεια,  Βεργίνα Ημικόμβος

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75

[25][26]
 Έξοδος (76) Αγαθούπολης   ΕΟ 1: Αιγίνιο, Μεθώνη, Νέα Αγαθούπολη Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (75) Μακρύγιαλου   ΕΟ 1: Μακρύγιαλος Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
   
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Κορινού
 Έξοδος (74Α) Κορινού  Ανατολικά: Κορινός

 ΕΟ 1: Κάτω Άγιος Ιωάννης, Νέα Τραπεζούντα, Νέα Χράνη

Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (74) Κατερίνης Βόρειος   Περιφερειακός Κατερίνης: Κατερίνη, Ανδρομάχη, Νέα Έφεσος,Περίσταση,

Καλλιθέα, Παραλία

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
[27]
 Έξοδος (73Α) Κατερίνης Ανατολικός   ΕΟ 1:Κατερίνη Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Σήραγγα Φίλιππος (1095 μ.) Σήραγγα Αλέξανδρος (1100 μ.) Σήραγγα Κατερίνης
 Έξοδος (73) Κατερίνης Νότιος  Κατερίνη,  Παραλία, Ολυμπιακή Ακτή   Περιφερειακός Κατερίνης Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (72) Νέας Εφέσου  Νέα Έφεσος, Κονταριώτισσα, Βροντού,   Καλύβια Βαρικού Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Γέφυρα Μαυρόλογγου Ποταμός Μαυρόλογγος
 Έξοδος (71Α) Δίου   Δίον, Καρίτσα, Λιμένας Λιτοχώρου Ημικόμβος

(στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν είσοδος-έξοδος στην κατεύθυνση προς Ευζώνους)[εκκρεμεί παραπομπή]
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75

 Έξοδος (71) Λιτοχώρου  Δυτικά: Λιτόχωρο,  Όλυμπος

Ανατολικά: Γρίτσα,   Πλάκα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (70Α) Πλάκας  Λιτόχωρο,   Πλάκα Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (70) Λεπτοκαρυάς  Δυτικά: Καρυά, Καλλιπεύκη, Άνω Σκοτίνα

Ανατολικά: Λεπτοκαρυά,   Παραλία Σκοτίνας,  Παλαιός Παντελεήμονας

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια
 Σταθμός Διοδίων Λεπτοκαρυάς Μετωπικός Σταθμός Διοδίων Λεπτοκαρυάς Σταθμός διοδίων
   
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Σκοτίνας
Σήραγγα Πλαταμώνα (Τ3) (2700 μ.) Σήραγγα Πλαταμώνα (Τ3) (2700 μ.)
 Έξοδος (69) Πλαταμώνα   ΕΟ 1: Πλαταμώνας, Κάστρο Πλαταμώνα, Παντελεήμονας, Νέοι Πόροι, Ραψάνη, Πυργετός, Κοιλάδα Τέμπων, Παράλια Ν. Λάρισας Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια[28]
 Έξοδος (68Α) Ραψάνης  -  ΕΟ 1: Κοιλάδα των Τεμπών, Ραψάνη, Πυργετός Ημικόμβος

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75

Γέφυρα Πηνειού Ποταμός Πηνειός
Σήραγγα Τεμπών 2 (Τ2) (6000 μ.) Σήραγγα Τεμπών 2 (Τ2) (6000 μ.)
Σήραγγα Τεμπών 1 (Τ1) (2000μ.) Σήραγγα Τεμπών 1 (Τ1) (2000μ.)
 Έξοδος (68) Ευαγγελισμού  Κοιλάδα Τεμπών, Ευαγγελισμός, Μακρυχώρι, Ελάτεια, Γόννοι, Αμπελάκια Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια
   
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Ευαγγελισμού
 Σταθμός Διοδίων Μακρυχωρίου Σταθμός Διοδίων Μακρυχωρίου Σταθμός διοδίων
 Έξοδος (67Α)Μακρυχωρίου  - Μακρυχώρι, Γόννοι Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια
 Έξοδος Λάρισα Βόρειος (Εθνική Οδός 1)   ΕΟ 1: Λάρισα Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (67) Λάρισας Βόρειος (Γυρτώνης)  ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, Γυρτώνη, Τύρναβος, Κοζάνη

ΕΟ 1: Λάρισα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (66) Συκουρίου  Δυτικά: Λάρισα Δυτικά: Λάρισα, Ομορφοχώρι

Ανατολικά: Νέσσωνας, Συκούριο,  Όσσα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (65) Λάρισας Ανατολικός (Αγιάς)   ΕΟ 6:

Δυτικά: Λάρισα, Μελισσοχώρι
Ανατολικά: Γαλήνη, Πλατύκαμπος, Αγιά, Αγιόκαμπος, Γλαύκη, Χάλκη, Βόλος (Π.Ε.Ο.),

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (64) Λάρισας Νότιος (Νίκαιας)   ΕΟ 1  ΕΟ 108  Ε 92:

Λάρισα,  AEL FC Arena, Πηνειάδα, Φαρκαδόνα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Νίκαια, Χάλκη

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
   
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Νίκαιας
 Σταθμός Διοδίων Μοσχοχωρίου Μετωπικός Σταθμός Διοδίων Μοσχοχωρίου Σταθμός διοδίων
 Έξοδος (63) Κιλελέρ  Δυτικά: Νέο Περιβόλι, Σοφό, Ζάππειο

Βόρεια: Μοσχοχώρι, Κυπαρίσσια, Νέα Λεύκη, Χάλκη
Ανατολικά: Κιλελέρ,  Κάρλα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Ευρωπαϊκή Οδός 92
Πλευρικά διόδια[29][30]
 Έξοδος (62) Μεγάλου Μοναστηρίου  Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Μεγάλο Μοναστήρι Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Ευρωπαϊκή Οδός 92
Πλευρικά διόδια[31][32]
 Διασταύρωση (61) Βελεστίνου   ΕΟ 6  Αυτοκινητόδρομος 12  Ε 92:

Βόρεια: Ριζόμυλος,  Κάρλα
Ανατολικά: Βελεστίνο,  Σέσκλο,   Βόλος,  Πήλιο

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Πλευρικά διόδια[33]
 Έξοδος (60) Αερινού  Αερινό Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (59) Μικροθηβών   ΕΟ 30:

Δυτικά: Παλαιόμυλος, Φάρσαλα, Σοφάδες, Καρδίτσα
Ανατολικά: Μικροθήβες, Νέα Αγχίαλος, Βόλος

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (58) Αλμυρού  Αλμυρός,  Νέα Αγχίαλος Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (57Α) ΒΙ.ΠΕ. Αλμυρού  Αλμυρός, Βιομηχανική περιοχή Αλμυρού Ημικόμβος

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75

 Έξοδος (57) Σούρπης  Σούρπη, Αγία Τριάδα Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
   
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Αλμυρού
 Έξοδος (56) Αγίων Θεοδώρων  Άγιοι Θεόδωροι, Πτελεός Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (55) Γλύφας  Πελασγία, Βαθύκοιλο,  Γλύφα Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Πλευρικά διόδια
 Σταθμός Διοδίων Πελασγίας Μετωπικός Σταθμός Διοδίων Πελασγίας Σταθμός διοδίων
 Έξοδος (54) Ραχών   ΕΟ 1: Ράχες, Αχλάδι Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (53Α) Παραλίας Ραχών  Ράχες,  Παραλία Ραχών Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (53) Καραβόμυλος   ΕΟ 1α: Καραβόμυλος, Στυλίδα Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
[34]
 Έξοδος (52) Στυλίδα  Στυλίδα Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια
Σήραγγα (600 μ.) Σήραγγα (300 μ.)
Σήραγγα (800 μ.) Σήραγγα (800 μ.)
Σήραγγα (450 μ.) Σήραγγα (450 μ.)
 Έξοδος (51) Αγία Μαρίνα   ΕΟ 1α: Στυλίδα, Αγία Μαρίνα, Αυλάκι Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια
 Σταθμός Διοδίων Μαυρομαντήλης Σταθμός Διοδίων Μαυρομαντήλης Σταθμός διοδίων
 Έξοδος (50) Αγία Παρασκευή   ΕΟ 1: Αγία Παρασκευή,  Λαμία, Ροδίτσα, Μεγάλη Βρύση Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (49) Λαμία  Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Διασταύρωση (48Β) Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Α3) από/προς Θεσσαλονίκη/Ευζώνους   Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Α3):
Λαμία (δυτικά), Καρπενήσι, Ξυνιάδα, Καρδίτσα, Τρίκαλα
Ημίκομβος

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Ευρωπαϊκή Οδός 65

Γέφυρα Σπερχειού Ποταμός Σπερχειός
 Έξοδος (48Α) Ανθήλη  Ανθήλη Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Ευρωπαϊκή Οδός 65
 Διασταύρωση (48) Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Α3) από/προς Αθήνα   Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Α3):
Λαμία (δυτικά), Καρπενήσι, Ξυνιάδα, Καρδίτσα, Τρίκαλα
Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Ευρωπαϊκή Οδός 65
[35][36]
Γέφυρα Ασωπού Ποταμός Ασωπός
 Έξοδος (47) Μπράλος  Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια
 Έξοδος (46) Θερμοπύλες  Θερμοπύλες

Ημικόμβος

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75

 Σταθμός Διοδίων Αγίας Τριάδας Σταθμός Διοδίων Αγίας Τριάδας Σταθμός διοδίων
 Έξοδος (45) Μώλος, Σκαρφεία   ΕΟ 1: Μώλος, Σκάρφεια, Άγιος Σεραφείμ Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια
 Έξοδος (44) Σκαρφεία  ΕΟ 1: Άγιος Σεραφείμ, Σκαρφεία Ημίκομβος

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75

[37]
Γέφυρα Βοάγριου Ποταμός Βοάγριος
 Έξοδος (43) Καμένα Βούρλα (Ανατολικά)   ΕΟ 1: Καμένα Βούρλα Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Σήραγγα (500 μ.) Σήραγγα (90 μ.)
Σήραγγα (270 μ.) Σήραγγα (270 μ.)
 Έξοδος (43) Καμένα Βούρλα (Δυτικά)   ΕΟ 1: Καμένα Βούρλα Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Σήραγγα (295 μ.) Σήραγγα (295 μ.)
Σήραγγα Ασπρονερίου (277 μ.) Σήραγγα Ασπρονερίου (277 μ.)
Σήραγγα Κνημίδας (2500 μ.) Σήραγγα Κνημίδας (2500 μ.)
 Έξοδος (42) Άγιος Κωνσταντίνος (Λατομείο)  Άγιος Κωνσταντίνος, Ασπρονέρι Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Σήραγγα Διχαλορέματος (680 μ.) Σήραγγα Διχαλορέματος (680 μ.)
 Έξοδος (41) Λογγός   ΕΟ 1:  Λογγός,  Άγιος Κωνσταντίνος Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (40) Αρκίτσα   Αρκίτσα Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (39) Λιβανάτες  Λιβανάτες, Μεγαπλάτανος Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (38) Αταλάντη  Αταλάντη Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
   
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Αταλάντης
 Έξοδος (37) Τραγάνα  Τραγάνα, Προσκυνάς Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια
 Σταθμός Διοδίων Τραγάνας Σταθμός Διοδίων Τραγάνας Σταθμός διοδίων
 Έξοδος (36) Μαλεσίνα  Μαλεσίνα Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (35) Μαρτίνο  Μαρτίνο, Λάρυμνα,  ΛΑΡΚΟ Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (34) Κάστρο  Δυτικά: Κάστρο, Ορχομενός, Λιβαδειά, Αράχωβα,  Παρνασσός Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (33) Ακραίφνιο  Βόρεια: Ακραίφνιο, Κόκκινο

Νότια: Αλίαρτος

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Γέφυρα Κηφισού Ποταμός Κηφισός
 Έξοδος (32) Υλίκη (Στρατόπεδο)  Βόρεια:  Υλίκη

Νότια: Βάγια, Μαυρομμάτι, Θεσπιές, Λεοντάρι

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Σταθμός Διοδίων Θήβας Σταθμός Διοδίων Θήβας Σταθμός διοδίων
 Έξοδος (31) Θήβα  Συνδετήρια Οδός  ΕΟ 3  Ε 962:
Θήβα, Ερυθρές,  Πλαταιές, Οινόη Αττικής, Άγιος Σωτήρας
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια
 Έξοδος (30) Ριτσώνα   ΕΟ 44:

Δυτικά: Ελαιώνας, Θήβα
Ανατολικά: Ριτσώνα, Χαλκίδα (Παλιός δρόμος)

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
   
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Τανάγρας
 Έξοδος (29) Σχηματάρι   ΕΟ 1  ΕΟ 44β  Α11:
Σχηματάρι, Βαθύ, Χαλκίδα
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Διασταύρωση (28) Σχηματάρι   Αυτοκινητόδρομος Σχηματάρι-Χαλκίδα (Α11):
Βαθύ, Χαλκίδα
Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (27) Οινόη  Οινόη Βοιωτίας, Άγιος Θωμάς, Κλειδί Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (26) Οινόφυτα  Βόρεια:  ΕΟ 1: Οινόφυτα

Νότια:  ΕΟ 1α: Αυλώνας

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια
   
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Σείριος
 Έξοδος (25) Μαλακάσα   ΕΟ 1α  ΕΟ 79:
Μαλακάσα, Μήλεσι, Ωρωπός,  Νέα Παλάτια
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια
 Έξοδος (24) Μαρκόπουλο  Μαρκόπουλο Ωρωπού, Κάλαμος, Νέα Παλάτια Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (23) Καπανδρíτι   ΕΟ 1α  ΕΟ 81:

Δυτικά: Αφίδνες
Ανατολικά: Καπανδρίτι, Κάλαμος, Βαρνάβας, Γραμματικό

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια
   
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων
Καπανδριτίου
 Έξοδος (22) Aφíδνες  Αφίδνες,  Λίμνη Μαραθώνα Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Σταθμός Διοδίων Αφιδνών Σταθμός Διοδίων Αφιδνών Σταθμός διοδίων
 Έξοδος (21) Άγιος Στέφανος (Μπογιάτι)   ΕΟ 83:

Δυτικά:  Κρυονέρι
Ανατολικά: Άγιος Στέφανος, Άνοιξη, Σταμάτα, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη,  Αγία Μαρίνα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια (μελλοντικά)
   
Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων
Αγίου Στεφάνου
 Έξοδος (20) Βαρυμπόμπη  Δυτικά: Βαρυμπόμπη,  Πάρνηθα

Ανατολικά: Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Δροσιά, Διόνυσος

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Διόδια (μελλοντικά)
 Έξοδος (19) Κηφισιά  Νέα Ερυθραία, Κηφισιά Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (18) Δεκέλεια  Λεωφόρος Κύμης:

Δυτικά: Αχαρνές, Ολυμπιακό Χωριό,  Δεκέλεια, Θρακομακεδόνες
Ανατολικά: Κηφισιά

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (17) Τατόι  Τατόι, Λυκόβρυση Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Έξοδος (16) Λυκόβρυση  Βόρεια: Αχαρνές

Νότια: Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
 Διασταύρωση (15) Μεταμόρφωση   Αττική Οδός (Α6)  Ε 94:

Δυτικά: Αχαρνές, Καματερό, Άνω Λιόσια, Φυλή,  Ασπρόπυργος, Μαγούλα, Ελευσίνα, Κόρινθος
Ανατολικά: Ηράκλειο, Πεύκη,  ΟΑΚΑ, Μαρούσι, Βριλήσσια, Γέρακας, Παλλήνη,  Ελ. Βενιζέλος

Διόδια στην Έξοδο και στις δύο κατευθύνσεις
 Έξοδος (14) Κόκκινος Μύλος  Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο   Μ.Π. Αθηνών
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Λεωφόρος Κηφισού
 Έξοδος (13) Νέα Φιλαδέλφεια   Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία,  Πευκάκια Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Λεωφόρος Κηφισού
 Έξοδος (12) Ανακάσα  Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Περισσός Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Λεωφόρος Κηφισού
 Έξοδος (11) Αχαρνών  Οδός Αχαρνών:

Νέα Χαλκηδόνα, Άνω Πατήσια,  Κάτω Πατήσια, Άγιος Παντελεήμονας, Πλατεία Βάθης

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Λεωφόρος Κηφισού
 Έξοδος (10) Άγιοι Ανάργυροι  Δυτικά: Άγιοι Ανάργυροι, Ίλιον

Ανατολικά: Άγιος Ελευθέριος, Πατησίων, Γαλάτσι

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Λεωφόρος Κηφισού
 Έξοδος (9) Λιοσίων  Οδός Λιοσίων:

Βόρεια: Τρεις Γέφυρες, Άγιοι Ανάργυροι
Νότια:  Αττική, Άγιος Παντελεήμονας, Πλατεία Βάθης

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Λεωφόρος Κηφισού
 Έξοδος (8Α) Περιστέρι Βόρεια  Περιστέρι, Ίλιον, Πετρούπολη Ημικόμβος
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Λεωφόρος Κηφισού
 Έξοδος (8) Σεπόλια  Δυτικά: Μπουρνάζι, Περιστέρι, Ανθούπολη

Ανατολικά: Σεπόλια, Αττική,  Σταθμός Λαρίσης, Βικτωρία

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Λεωφόρος Κηφισού
 Έξοδος (7) Περιστέρι Νότια  Δυτικά:  Άγιος Αντώνιος, Περιστέρι

Ανατολικά: Κολωνός, Μεταξουργείο

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Λεωφόρος Κηφισού
 Έξοδος (6) Αθήνα  Λεωφόρος Αθηνών  ΕΟ 8:

Δυτικά: Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Δαφνί, Σκαραμαγκάς,  Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Ολυμπία Οδός
Ανατολικά: Μεταξουργείο, Ομόνοια, Σύνταγμα,  Ακρόπολη

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Λεωφόρος Κηφισού
 Έξοδος (5) Αιγάλεω  Ιερά Οδός:

Δυτικά: Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι
Ανατολικά:  Ελαιώνας, Κεραμεικός, Θησείο

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Λεωφόρος Κηφισού
 Έξοδος (4) Πέτρου Ράλλη  Λεωφόρος Πέτρου Ράλλη:

Δυτικά: Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Νίκαια, Κορυδαλλός, Κερατσίνι
Ανατολικά: Ταύρος, Ελαιώνας, Πετράλωνα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Λεωφόρος Κηφισού
 Έξοδος (3) Αγ. Ιωάννης Ρέντης  Άγιος Ιωάννης Ρέντης Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Λεωφόρος Κηφισού
 Έξοδος (2) Μοσχάτο  Οδός Πειραιώς  ΕΟ 56:

Δυτικά: Πειραιάς, Δραπετσώνα
Ανατολικά: Μοσχάτο, Καλλιθέα, Ταύρος, Αθήνα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Λεωφόρος Κηφισού
 Έξοδος (1) ΣΕΦ  Λεωφόρος Ποσειδώνος  ΕΟ 56α:

Δυτικά:  Ε 75: Νέο Φάληρο,  ΣΕΦ,  Γ. Καραϊσκάκης,  Πειραιάς
Ανατολικά: Καλλιθέα, Τζιτζιφιές, Λεωφόρος Συγγρού, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 75
Λεωφόρος Κηφισού

Ο Αυτοκινητόδρομος ΑΘΕ έχει τους εξής κάθετους άξονες: (Με μπεζ οι ολοκληρωμένοι και με λευκό οι μη-ολοκληρωμένοι.)

Όνομα Κόμβος διασταύρωσης

Σχηματάρι - Χαλκίδα

Σχηματάρι

Βελεστίνο - Βόλος

Βελεστίνο

Θήβα - Ελευσίνα (Ακυρωμένος)

Υλική

Τμήματα του Αυτοκινητοδρόμου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενημερωτικές ταμπέλες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
 • ΦΕΚ 253ΑΑΠ/2015 Χαρακτηρισμός και Αρίθμηση Αυτοκινητοδρόμων
 1. Καθημερινή, Άλλαξε η λίστα των αυτοκινητόδρομων
 2. Newsroom (2015-11-24). «Η Εθνική Οδός είχε τη δική της ιστορία». CNN.gr. https://www.cnn.gr/taksidi/protaseis/story/9711/h-ethniki-odos-eixe-ti-diki-tis-istoria. Ανακτήθηκε στις 2018-06-23. 
 3. Καραγιάννης, Νίκος. «ΠΑΘΕ: Τα μεγάλα έργα που ολοκληρώνουν την βασική οδική αρτηρία της Ελλάδας: Ο βασικός οδικός διάδρομος της χώρας». ypodomes.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-10-02. https://web.archive.org/web/20141002203049/http://www.ypodomes.com/index.php/alles-upodomes/endiaferouses-eidiseis/item/26978-παθε-τα-μεγάλα-έργα-που-ολοκληρώνουν-την-βασική-οδική-αρτηρία-της-ελλάδας. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2014. 
 4. «EUROPEAN AGREMENT ON MAIN INTERNATIONAL TRAFFIC ARTERIES (AGR)» (PDF) (PDF). United Nations Economic Commission for Europe. 28 Μαρτίου 2008. 
 5. βλ. ΦΕΚ 546/τ. Β'/11-12-1963, αριθμ. Γ. 43198/29-11-1963 Απόφαση Υπουργού Δημοσίων Έργων, Περί αριθμήσεως εθνικών οδών
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 ΨΑΡΡΑΣ-ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ (2007). ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΠΑΘΕ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ ΤΟΥ ΜΑΛΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ (PDF). Βόλος: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. σελ. 64-65. 
 7. «Λαλιώτης: Tέλος 2001 έτοιμο το 80% του ΠΑΘΕ | naftemporiki.gr». m.naftemporiki.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2018. 
 8. Newsroom (2018-01-30). «Κατερίνη: Η απομάκρυνση πινακίδων που πυροδότησε θεωρίες… συνομωσίας». CNN.gr. https://www.cnn.gr/news/ellada/story/115516/katerini-h-apomakrynsi-pinakidon-poy-pyrodotise-theories-synomosias. Ανακτήθηκε στις 2018-08-20. 
 9. Newsroom. «Το κακούργημα του Κηφισού | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2020. 
 10. «Παράδοση τμημάτων στο πέταλο του Μαλιακού» (στα αγγλικά). https://www.euro2day.gr/news/economy/article/138907/paradosh-tmhmaton-sto-petalo-toy-maliakoy.html. Ανακτήθηκε στις 2018-10-11. 
 11. «Παράδοση άλλων 32 χλμ. στον Μαλιακό, Γιωργος Λιαλιος | Kathimerini». http://www.kathimerini.gr/298055/article/epikairothta/ellada/paradosh-allwn-32-xlm-ston-maliako. Ανακτήθηκε στις 2018-10-11. 
 12. «ΥΠΕΧΩΔΕ: Στην κυκλοφορία τμήματα του αυτοκινητόδρομου στο Πέταλο Μαλιακού | naftemporiki.gr». m.naftemporiki.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2018. 
 13. «Δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα παράκαμψης των Θερμοπυλών στον Μαλιακό - ΤΑ ΝΕΑ». ΤΑ ΝΕΑ. 2008-09-18. https://www.tanea.gr/2008/09/18/greece/dothike-stin-kykloforia-to-tmima-parakampsis-twn-thermopylwn-ston-maliako/. Ανακτήθηκε στις 2018-09-27. 
 14. «Στην κυκλοφορία όλα τα τμήματα στον Μαλιακό, του Γιώργου Λιάλιου | Kathimerini». http://www.kathimerini.gr/807456/article/epikairothta/ellada/sthn-kykloforia-ola-ta-tmhmata-ston-maliako. Ανακτήθηκε στις 2018-09-26. 
 15. «Κατασκευάζεται και το τελευταίο τμήμα στο πέταλο του Μαλιακού - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. 2008-11-25. https://www.tovima.gr/2008/11/25/archive/kataskeyazetai-kai-to-teleytaio-tmima-sto-petalo-toy-maliakoy/. Ανακτήθηκε στις 2018-09-28. 
 16. «Εγνατία: Πρόβλεψη κατασκευής αυτοκινητόδρομου στο Χαλάστρα-Εύζωνοι βάζει το ΤΑΙΠΕΔ - ypodomes.com». https://www.ypodomes.com/index.php/special-editions/oikonomia-xrimatodotisi/item/43902-egnatia-provlepsi-kataskevi-aftokinitodromou-sto-xalastra-eyzonoi-vazei-to-taiped. Ανακτήθηκε στις 2018-08-20. [νεκρός σύνδεσμος]
 17. «Εγνατία Οδός: Οριστικά στο αντικείμενο η αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο του Χαλάστρα-Πολύκαστρο - ypodomes.com». https://ypodomes.com/egnatia-odos-oristika-sto-antikeimeno-i-anavathmisi-se-aftokinitodromo-tou-xalastra-polykastro/. Ανακτήθηκε στις 2018-10-07. 
 18. ΣοφοκλέουςIn, 1η Οκτωβρίου 2023, Κιλκίς: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση της ΠΑΘΕ στο τμήμα προς Ευζώνους, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 19. Ypodomes.com, Newsroom (28 Μαρτίου 2022). «Ξεκινούν οι εργασίες αναβάθμισης της Σήραγγας Κατερίνης». Ypodomes.com. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
 20. «Σήραγγα Κατερίνης: Ανάσα στον οδικό τουρισμό της Πιερίας από το 2024». www.makthes.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
 21. Ypodomes.com, Newsroom (20 Δεκεμβρίου 2022). «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Στην κυκλοφορία η αναβαθμισμένη γέφυρα Αλιάκμονα». Ypodomes.com. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
 22. «Κλείνει το ρεύμα της ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη λόγω εργασιών στη γέφυρα Αξιού». 7 Ιανουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
 23. «AGRroads2007.ai» (PDF). 
 24. ««Κυκλώνουν» με πλευρικά διόδια τα Μάλγαρα, του Γιώργου Λιάλιου | Kathimerini». http://www.kathimerini.gr/973033/article/epikairothta/ellada/kyklwnoyn-me-pleyrika-diodia-ta-malgara. Ανακτήθηκε στις 2018-08-20. 
 25. press724.gr: Κόμβος Αιγινίου: Το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας
 26. «Δείτε πως έγινε ο νέος κόμβος του Αιγινίου – πότε παραδίδεται στην κυκλοφορία». Δείτε πως έγινε ο νέος κόμβος του Αιγινίου – πότε παραδίδεται στην κυκλοφορία - Verianet. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2020-09-19. https://web.archive.org/web/20200919030535/https://www.verianet.gr/post/51609:%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%B5-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B5%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-. Ανακτήθηκε στις 2018-08-20. 
 27. ypodomes.com: Αρχειοθετήθηκε 2016-07-13 στο Wayback Machine. Περιφερειακός Κατερίνης: Οι απαλλοτριώσεις έφεραν παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2017
 28. ypodomes:com Αρχειοθετήθηκε 2017-07-05 στο Wayback Machine.: Εγκαινιάστηκε η Παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμώνα, πλήρης αυτοκινητόδρομος ο Αθήνα-Θεσσαλονίκη
 29. «Πλευρικά διόδια στο Κιλελέρ από αύριο | larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας». larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας. 2018-06-27. http://www.larissanet.gr/2018/06/27/plevrika-diodia-sto-kileler-apo-avrio/. Ανακτήθηκε στις 2018-10-15. 
 30. «Σε λειτουργία τα πλευρικά διόδια στο Κιλελέρ | larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας». larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας. 2018-08-31. http://www.larissanet.gr/2018/08/31/se-leitourgia-ta-plevrika-diodia-sto-kileler/. Ανακτήθηκε στις 2018-10-15. 
 31. «Κατασκευάζονται πλευρικά διόδια στον κόμβο Μ. Μοναστηρίου | larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας». larissanet.gr - H Νέα Εφημερίδα της Λάρισας. 2018-10-19. http://www.larissanet.gr/2018/10/19/kataskevazontai-plevrika-diodia-ston-komvo-m-monastiriou/. Ανακτήθηκε στις 2018-10-25. 
 32. «Ξεκινά η κατασκευή πλευρικών διοδίων στον Κόμβο Μ. Μοναστηρίου. Πως θα διεξάγεται η κυκλοφορία από 22/10 - Metaforespress». Metaforespress. 2018-10-19. https://www.metaforespress.gr/autokinitodromoi/%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AE-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BD/. Ανακτήθηκε στις 2018-10-25. 
 33. «Ανοίγουν τα πλευρικά διόδια στο Βελεστίνο -Στον δρόμο προς Αθήνα | Kathimerini». http://www.kathimerini.gr/969672/article/epikairothta/ellada/anoigoyn-ta-pleyrika-diodia-sto-velestino--ston-dromo-pros-a8hna. Ανακτήθηκε στις 2018-10-15. 
 34. Πέταλο Μαλιακού: Από Δευτέρα παραδίδονται τα έργα του αυτοκινητόδρομου skai .gr
 35. ypodomes.com: Αρχειοθετήθηκε 2016-10-18 στο Wayback Machine. Στο τέλος του έτους οι αποφάσεις για Λαμία-Ξυνιάδα, Τρίκαλα-Εγνατία
 36. Στην τελική ευθεία ο αυτοκινητόδρομος Ε65 kathimerini.gr
 37. «OpenStreetMap (υπό σχεδιασμό κόμβος Σκαρφείας)». OpenStreetMap. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2019. 
 • Ενημερωτικό φυλλάδιο ΥΠΕΧΩΔΕ για το τμήμα Λάρισα-Κατερίνη
 • Ενημερωτικό φυλλάδιο ΥΠΕΧΩΔΕ για το τμήμα Λαμία–Λάρισα
 • Ενημερωτικές ταμπέλες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα τμήματα Παράκαμψη Αγίου Κωνσταντίνου και Πέταλο Μαλιακού

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδραστικός χάρτης της Νέα Οδός ΑΕ. (Περιλαμβάνει και τους κόμβους του ΑΘΕ στο τμήμα Μεταμόρφωση-Σκάρφεια)

Διαδραστικός χάρτης της Κεντρική Οδός ΑΕ (Περιλαμβάνει και τους κόμβους του ΑΘΕ στο τμήμα Σκάρφεια-Ράχες)

Διαδραστικός χάρτης της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ (Περιλαμβάνει και τους κόμβους του ΑΘΕ στο τμήμα Ράχες-Κλειδί)

Διαδραστικός χάρτης της Εγνατία Οδός ΑΕ Αρχειοθετήθηκε 2020-02-22 στο Wayback Machine. (Περιλαμβάνει και τους κόμβους του ΑΘΕ στο τμήμα Κλειδί-Εύζωνοι)