Αυτοκινητόδρομοι της Βόρειας Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η πινακίδα ενημερώνει τους αυτοκινητιστές που ταξιδεύουν στον αυτοκινητόδρομο avtopat

Οι αυτοκινητόδρομοι στη Βόρεια Μακεδονία, που ονομάζονται αβτοπάτ (Σλαβομακεδονικά: автопат) και το όνομα, όπως και η μετάφρασή της σε περισσότερες γλώσσες, σημαίνει δρόμος αυτοκινήτων.

Το σύστημα δρόμων το έχει κληρονομήσει από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Τα διόδια επί πληρωμή(patarini) παραμένουν στη θέση τους και το όριο ταχύτητας είναι 130 χλμ/ώρα (81 mph).[1]

Οι αυτοκινητόδρομοι είχαν αρχικά επισημανθεί με κίτρινο χρώμα στης γραμμές και ορισμένα από αυτά παραμένουν στη θέση τους, έχουν όμως σταδιακά καταργηθεί και αντικατασταθεί με λευκό. Οι πινακίδες των αυτοκινητόδρομων διατηρούν το πράσινο χρώμα στο φόντο τους, ένα χαρακτηριστικό που μοιράζονται με την Ελβετία, την Ιταλία, τη Δανία, τη Σουηδία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς και τις άλλες δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Οι δρόμοι είναι ευθύγραμμοι στο σύνολό τους με καλή επίστρωση άσφαλτου, και καλύτερα διατηρημένοι από τις εθνικές οδούς.

Αυτοκινητόδρομος Α1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγάλο μέρος του αυτοκινητόδρομου χτίστηκε ενώ η ΠΓΔ της Μακεδονίας ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας, με το τμήμα του Κουμάνοβο-Petrovec να άνοιξε για πρώτη φορά για την κυκλοφορία το 1979. Ο αυτοκινητόδρομος ολοκληρώθηκε το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Για περίπου 30 χιλιόμετρα μεταξύ του αεροδρομίου των Σκοπίων και το Βέλες, η διασπάσεις του αυτοκινητόδρομου, δημιουργεί μια σταδιακή απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

Ο αυτοκινητόδρομος Α1 είναι μέρος της ευρωπαϊκής οδού Ε75.

Αυτοκινητόδρομος Α2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοκινητόδρομος Α2 είναι μια οδός η οποία θα συνδέσει την Kriva Palanka και τα σύνορα Deve Bair στην διασταύρωση με τη Βουλγαρία και την Οχρίδα. Η διαδρομή περνάει μέσα από τα Σκόπια της περιφερειακής οδούς και εισέρχεται στον αυτοκινητόδρομο που έχει ήδη κατασκευαστεί που συνδέει το Τέτοβο με το Γκόστιβαρ. Το τμήμα της διαδρομής που παρακάμπτει το Kicevo και τελειώνει στην Οχρίδα σχεδιάζεται να μετατραπεί σε αυτοκινητόδρομο με 4 λωρίδες εως το 2016.

Αυτοκινητόδρομος Α3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοκινητόδρομος Α3 θα διασχίσει τη χώρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά, ανάμεσα στα σύνορα με τη Βουλγαρία, κοντά στο Delcevo, μέσω Kocani, Štip (διασταύρωση Α4), στο Βέλες (διασταύρωση Α1), στο Πρίλεπ, στην Μπίτολα, και θα καταλήγει σε Οχρίδα (διασταύρωση Α2).

Αυτοκινητόδρομος Α4[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοκινητόδρομος Α4 είναι η σύνδεση των Σκοπίων με το Κοσσυφοπέδιο, και είναι μέρος της ευρωπαϊκής οδού Ε65.

Το επόμενο τμήμα του Α4 θα συνδεθεί με το Štip (διασταύρωση Α3) μέσω Radoviš και την Στρούμιτσα στα σύνορα με τη Βουλγαρία, κοντά στο Νόβο Σέλο.[2][3]

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Οδός που περνάει εν μέρει από τη Βόρεια Μακεδονία
Tabliczka E65.svg
4.340 χλμ. Μάλμοε - Χανιά Flag of Greece with border.svg
Μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Οδός που περνάει εν μέρει από τη Βόρεια Μακεδονία
Tabliczka E75.svg
4.340 χλμ. Βάρντο - Σητεία Flag of Greece with border.svg

A3 Motorway Cyprus.png Εθνική Οδός 5Κ (Βόρεια Μακεδονία) A1 Motorway Cyprus.png Αυτοκινητόδρομος Α1 (Βόρεια Μακεδονία) A2 Motorway Cyprus.png Αυτοκινητόδρομος Α3 (Βόρεια Μακεδονία) A4 Motorway Cyprus.png Αυτοκινητόδρομος Α4 (Βόρεια Μακεδονία)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ^ Ministry of Internal Affairs Law for Public Transport p.29 (Mk)  https://web.archive.org/web/20130123231916/http://www.mvr.gov.mk/Uploads/ZBSP-%20neoficijalen%20precisten%20tekst%20od%2020.11.2012.doc.pdf
  2. ^ http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Macedonia/Road_network?setlang=en
  3. ^ https://web.archive.org/web/20161011210143/http://www.mtc.gov.mk/new_site/images/storija_doc/115/1908/13-2010.pdf