Μεταξουργείο (Αθήνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η πλατεία Καραϊσκάκη

Το Μεταξουργείο είναι δυτική συνοικία της Αθήνας που εκτείνεται μεταξύ της λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως, των οδών Θερμοπυλών, Γερμανικού, Λεοννάτου, Κολωνού και Μ. Αλεξάνδρου, της πλατείας Καραϊσκάκη και των οδών Δεληγιάννη και Ανδρομάχης. Περίπου στο κέντρο της βρίκσεται η ομώνυμη πλατεία στην οποία υπάρχει μαρμάρινη κρήνη.

Η ονομασία της συνοικίας και της πλατείας οφείλεται σε εργοστάσιο επεξεργασίας μεταξιού που λειτουργούσε στην περιοχή στα χρόνια του Όθωνα με την επωνυμία «Σηρική Εταιρεία της Ελλάδος Αθανάσιος Δουρούτης & Σία». Το εργοστάσιο στεγάζει σήμερα την πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Το Μεταξουργείο περικλείεται από τις συνοικίες Ακαδημία Πλάτωνος, Κολωνό, Ομόνοια, Ελαιώνα και Κεραμεικό. Διασχίζεται από τις οδούς Λένορμαν, Αχιλλέως και Κωνσταντινουπόλεως καθώς και από επίγειο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ. Η οδός Αχιλλέως, που ξεκινά από την πλατεία Καραϊσκάκη και που άλλοτε ήταν ρέμα αποτελεί σημαντική αρτηρία με την λεωφόρο Αθηνών που συνδέεται με αερογέφυρα πάνω ακριβώς από την άλλοτε λεγόμενη περιοχή «Μπίθουλας» ή «Βύθουλας» που κατέληγε το ρέμα, περισσότερο γνωστή από τη μόνιμη τότε κάτοικό της, τη λαϊκή θρυλική κοκέτα της εποχής Μαντάμ Σουσού.

Μεταξουργείο στον χάρτη: Αθήνα
Μεταξουργείο
Η θέση του Μεταξουργείου στον χάρτη

Γενικά η περιοχή θεωρείται υποβαθμισμένη συνοικία με πολλά παλιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια και οίκους ανοχής. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει ξεκινήσει ανάπλαση κάποιων ζωνών της περιοχής.[1]

Από το Μεταξουργείο διέρχεται η γραμμή 2 του μετρό και η περιοχή εξυπηρετείται από το σταθμό Μεταξουργείου.

Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.[εκκρεμεί παραπομπή]

Εστιατόριο στην Πλατεία Αυδή
Τέχνη του Αλέκου Φασιανού στο σταθμό του μετρό

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]