Θεσπιές Βοιωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον σύγχρονο οικισμό. Για την αρχαία πόλη, δείτε: Θεσπιές.

Συντεταγμένες: 38°18′13.0″N 23°9′0.0″E / 38.303611°N 23.150000°E / 38.303611; 23.150000

Θεσπιές
Θεσπιές is located in Greece
Θεσπιές
Θεσπιές
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
Περιφερειακή ΕνότηταΒοιωτίας
ΔήμοςΑλιάρτου-Θεσπιέων
Δημοτική ΕνότηταΘεσπιέων
Γεωγραφία και Στατιστική
Υψόμετρο370 μέτρα
Πληθυσμός1.139 (2011)
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΡημόκαστρο ή Ερημόκαστρο
Ταχ. κώδικας320 02

Οι Θεσπιές είναι χωριό του Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων[1] του Νομού Βοιωτίας, ενώ έως το 2010 υπήρξε έδρα του τέως Δήμου Θεσπιέων. Με τα χωριά Άσκρη, Λεοντάρι, Νεοχώρι και Μαυρομμάτι συναποτελούν τη δημοτική ενότητα Θεσπιέων.

Είχαν πληθυσμό 1.139 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Στις Θεσπιές, όπως και σε όλα τα γειτονικά χωριά, στο παρελθόν ομιλούνταν η Αρβανίτικη γλώσσα.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλαιότερη ονομασία των Θεσπιών είναι "Ρημόκαστρο" ή "Ερημόκαστρο"[2]. Το χωριό μετονομάστηκε σε Θεσπιές λόγω της θέσης του κοντά στα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας πόλης.

Η ιστορία των Αρχαίων Θεσπιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία των Θεσπιών ξεκινάει από την αρχαιότητα. Για το όνομά της δίνονται δύο εκδοχές. Η πρώτη αναφέρει ότι πήρε το όνομά της από τον Θέσπιο, γιο του βασιλιά της Αθήνας, Ερεχθέα, και η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι η ονομασία προέρχεται από τη νύμφη Θέσπια, κόρη του ποταμού Ασωπού.[3]

Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι κατοικείται από τη Νεολιθική ως τη Βυζαντινή εποχή.

Σημαντική είναι η συνεισφορά των Αρχαίων Θεσπιών στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. αφού 700 Θεσπιείς με αρχηγό το Δημόφιλο πολέμησαν στο πλευρό των Σπαρτιατών και του Λεωνίδα οικειοθελώς, χωρίς να υπάρχει κάποια υποχρέωση όπως με τους Σπαρτιάτες. Η στάση τους αυτή οδήγησε τον Ξέρξη να καταστρέψει την πόλη και οι Θεσπιείς να καταφύγουν στην Πελοπόννησο. Ελάχιστοι γνωρίσουν αυτό το ιστορικό σημείο, που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν όλοι οι φορείς να μαθευτεί και να τιμηθούν οι ήρωες. Διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και αγώνας δρόμου από το άγαλμα του Δημόφιλου ως το άγαλμα των Θεσπιών που υπάρχει στις Θερμοπύλες.

Πολιούχος των Θεσπιών είναι ο άγιος Χαράλαμπος, τον οποίο σέβονται οι κάτοικοι και για τον οποίο υπάρχουν πολλοί θρύλοι. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι την εποχή της πανώλης ο άγιος Χαράλαμπος στάθηκε έξω από το χωριό και το προφύλαξε και δεν αρρώστησε κανείς. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το πηγάδι του. Επίσης προσπάθησαν να χτίσουν την εκκλησία μέσα στο χωριό, αλλά κάθε φορά έβλεπαν την εικόνα στο λόφο και κατάλαβαν ότι το θέλημα του είναι να χτισθεί στο σημείο, που βρίσκεται τώρα. Παλαιότερα στην εκκλησία ζούσε ένας μοναχός και μέχρι τώρα υπάρχει το κελί του.

Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων». 
  2. Πανδέκτης, μετονομασίες
  3. Permisospress (2 Ιουλίου 2016). «"Permissos press": Η Ιστορία των Αρχαίων Θεσπιών». "Permissos press". Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]