Λεωφόρος Κηφισίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λεωφόρος Κηφισίας
Athens - Kifissias Avenue - 20080729a.jpg
Νυχτερινή πανοραμική άποψη της λεωφόρου
Μήκος 13 χιλιόμετρα
Διασταύρωση: Πανόρμου, Κατεχάκη, Δημητρίου Βασιλείου & 25ης Μαρτίου, Εθνικής Αντιστάσεως, Λεωφόρος Καποδιστρίου & Κωνσταντίνου Παλαιολόγου & Παπανικολή, Ριζαρείου & Λεωφόρος Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη, Αττική Οδός, Αγίου Κωνσταντίνου, Πεντέλης, Θεοδώρου Δηλιγιάννη
Περιοχή Αθήνα, Αμπελόκηποι, Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία
Εκκίνηση Λεωφόρος Αλεξάνδρας & Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα (Αμπελόκηποι)
Τέλος Χαριλάου Τρικούπη, Κηφισιά/Νέα Ερυθραία
Εμπορικά κτίρια επί της Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι

Η Λεωφόρος Κηφισίας είναι κεντρικός οδικός άξονας του βορειοανατολικού λεκανοπεδίου της Αττικής, ο οποίος συνδέει την πόλη των Αθηνών με την Κηφισιά.

Ο οδικός άξονας ξεκινά από το 7ο δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας στον κόμβο των Αμπελοκήπων και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των Λεωφόρων Αλεξάνδρας, Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων, στην Πλατεία Ευαγγελικής Σχολής. Ο δρόμος ήταν γνωστός στην παλαιά Αθήνα για τη συγκέντρωση θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων εστίασης, αλλά πολλών χώρων πρασίνου γύρω από το Γηροκομείο των Αθηνών. Έξω από την πόλη συνδεόταν ως επέκταση του ιδίου άξονος, με την παλαιά Λεωφόρο Μαραθώνος, η οποία διερχόταν από το Μαρούσι και την Κηφισιά για να καταλήξει στο Μαραθώνα.

Σήμερα αποτελεί κομβικό άξονα έκτασης 12 χιλιομέτρων ανάμεσα σε Αθήνα και Κηφισιά, γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκαν τα βόρεια προάστια της πόλεως του 20ού αιώνα. Διέρχεται από τρεις γέφυρες, τη γέφυρα των Αμπελοκήπων, τη νέα γέφυρα Ψυχικού και τη γέφυρα Χαλανδρίου, διακλαδίζεται με τη Λεωφόρο Σπύρου Λούη στον κόμβο του Πολυδρόσου και διέρχεται από το οδικό δαχτυλίδι του ομώνυμου κόμβου "Κηφισίας", στον Παράδεισο Αμαρουσίου, όπου συνδέεται με την Αττική Οδό και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο. Ο άξονας συνεχίζει προς Μαρούσι για να καταλήξει στην Πλατεία Πλατάνου στην Κηφισιά. Εισερχόμενος στην πόλη περιορίζεται σε πρωτεύοντα αστικό δρόμο του οδικού δικτύου της Κηφισιάς και διαχωρίζεται σε δύο οδικούς άξονες, τη Λεωφόρο Τατοΐου και τη Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, οι οποίες καταλήγουν στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στη Λεωφόρο Θησέως αντίστοιχα.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ομώνυμος κόμβος "Κηφισίας" στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στη διασταύρωση με την Αττική οδό, όπου εδρεύει το Μέγαρο του ΟΤΕ

Σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο εμπορικούς και ακριβούς οδικούς άξονες των Αθηνών και της Ελλάδος. Συνεχίζοντας την παράδοση των κινηματογράφων και των κέντρων εστίασης στην Αθήνα, τέθηκε στο επίκεντρο των Αθηναίων όταν φιλοξένησε τον πύργο των Αθηνών στους Αμπελόκηπους. Αποτελεί έδρα ξενοδοχείων, όπως το Ξενοδοχείο President, εμπορικών υπερκαταστημάτων, κλινικών, εκθεσιακών κέντρων, πρεσβειών και θεματικών πάρκων, ενώ ο κόμβος του Παραδείσου συγκέντρωσε τα τελευταία χρόνια μεγάλο αριθμό ελληνικών και υπερεθνικών επιχειρήσεων. Η μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισε ο οδικός άξονας, παράλληλα με την παραμέληση των γειτονικών αξόνων, υπερφόρτωσε τη Λεωφόρο Κηφισίας που επωμίστηκε το κυκλοφοριακό βάρος σχεδόν ολόκληρου του βορειοανατολικού λεκανοπεδίου. Αρκετές νέες γέφυρες, διαπλατύνσεις, αερογέφυρες και λοιπά έργα επιχείρησαν να βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά παρά ταύτα, μεγάλη ανάσα αναμένεται να δοθεί μετά τη διέλευση της νέας γραμμής του μετρό από τη λεωφόρο, παράλληλα με τη βελτίωση των γειτονικών αξόνων.

Κόμβοι ανταπόκρισης με την Κηφισίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λεωφόρος Κηφισίας διασταυρώνεται με πλειάδα κόμβων του βορειοανατολικού λεκανοπεδίου, εξυπηρετώντας τις μετακινήσεις από βορρά προς νότο και από δυσμάς προς ανατολάς και τούμπαλιν. Σε αρκετούς από τους κόμβους αυτούς προβλέπεται στο μέλλον να κάνει στάση η νέα γραμμή 4 του μετρό.[1]

Κόμβοι Λεωφόρου Κηφισίας
Πύργος Αθηνών Δυτικά συνδέεται με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας προς Αθήνα και ανατολικά μέσω της Φειδιππίδου με τη Λεωφόρο Μεσογείων προς Μεσόγεια, στο ύψος του Πύργου των Αθηνών.
Στροφή Πανόρμου Στα δυτικά συνδέεται με την οδό Πανόρμου που οδηγεί στον πλησιέστερο στη Λεωφόρο σταθμό του Μετρό και εκτρέπει την κίνηση στην Αλεξάνδρας.
Στροφή Κατεχάκη Στο ύψος της Πλατείας Ρώμης, η Κηφισίας διασταυρώνεται με τους περιφερειακούς δρόμους των Τουρκοβουνίων στα δυτικά και με τη Λεωφόρο Κατεχάκη στα ανατολικά, προς τον Υμηττό. Η Κηφισίας εξέρχεται από την πόλη των Αθηνών μέσω υπογειοποιημένης σήραγγας.
Φάρος Ψυχικού Εντοπίζεται στην είσοδο των βορείων προαστίων, όπου κατασκευάστηκε η νέα γέφυρα Ψυχικού, μαζί με τα έργα διαπλάτυνσης. Προβλέπεται να στεγάσει τον πρώτο σταθμό "Φάρο" του μετρό που θα εξυπηρετήσει τη λεωφόρο.
Είσοδος Φλύας Αποτελεί την πρώτη πύλη εισόδου στην πόλη του Χαλανδρίου και κίνηση περιμετρικά του Νέου Ψυχικού προς τη Μεσογείων. Η περιοχή θα εξυπηρετηθεί από το σταθμό "Φιλοθέη".
Γέφυρα Χαλανδρίου Διασταυρώνεται με τη Λεωφόρο Καποδιστρίου στα δυτικά προς Φιλοθέη και με την Παπανικολή στα ανατολικά προς Χαλάνδρι. Προβλέπεται να στεγάσει το σταθμό "Σίδερα" του Χαλανδρίου, στην επιχειρηματική ζώνη και το κέντρο της πόλης.
Κόμβος Πολυδρόσου Εξυπηρετεί την πρόσβαση μέσω της Σπύρου Λούη στο ΟΑΚΑ και τη βορειοδυτική Αθήνα στα δυτικά και μέσω της Ριζαρείου στο Πολύδροσο στα ανατολικά. Προβλέπεται να στεγάσει το σταθμό "ΟΑΚΑ" του μετρό.
Κόμβος Κηφισίας Εντοπίζεται στην καρδιά του βορειοανατολικού λεκανοπεδίου, στον Παράδεισο Αμαρουσίου και εξυπηρετεί τη σύνδεση με την Αττική Οδό την οποία διασχίζει κάθετα, συνδέοντας τη Δυτική με την Ανατολική Αττική και παρέχοντας πρόσβαση στη Λεωφόρο Πεντέλης και τα Βριλήσσια μέσω παραδρόμων. Το οδικό δαχτυλίδι περιστρέφεται πάνω από δύο γέφυρες. Στον κόμβο κάνει στάση ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος στο σταθμό "Κηφισίας", ενώ προβλέπεται να εξυπηρετήσει και την ανταπόκριση με τη νέα γραμμή του μετρό στο σταθμό "Παράδεισος".
Κόμβος Αγίου Κωνσταντίνου Στα δυτικά διασταυρώνεται με τη Λεωφόρο Αγίου Κωνσταντίνου που εξυπηρετεί την πρόσβαση στην Πεύκη και το Νέο Ηράκλειο, διασχίζοντας τις γραμμές του ΗΣΑΠ στο ύψος του ναού της Παναγιάς της Νερατζιώτισσας. Μία πρόταση προτρέπει την εκτροπή του μετρό προς τη Νερατζιώτισσα.
Είσοδος Αμαρουσίου Η πεζοδρομημένη οδός Βασιλίσσης Σοφίας παρέχει στα δυτικά πρόσβαση στην πόλη του Αμαρουσίου. Μια δεύτερη πρόταση προτρέπει την ανταπόκριση του μετρό με το σταθμό του ΗΣΑΠ "Μαρούσι" και τερματισμό της γραμμής.
Στροφή Μελισσίων Στα ανατολικά διασταυρώνεται με την Οδό Πεντέλης προς Μελίσσια και Πεντέλη μέσω Αναβρύτων, στο ύψος της Πλατείας Κασταλλιάς Αμαρουσίου.
Πλατεία Πλατάνου Η Κηφισίας διέρχεται από την πλατεία Πλατάνου και εισέρχεται στην πόλη της Κηφισιάς. Ευθεία διακλαδίζεται σε δύο διαδρομές, με τη δυτική να οδηγεί στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας μέσω της λεωφόρου Τατοΐου και την ανατολική να οδηγεί στη Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου προς τη Νέα Ερυθραία, την Εκάλη και το Μαραθώνα. Οι προβλεπόμενες επεκτάσεις του ΗΣΑΠ και του Προαστιακού προβλέπουν εξυπηρέτηση προς τη βορειοανατολική Αττική.

Αξιοπρόσεκτες εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιοπρόσεκτες εγκαταστάσεις Λεωφόρου Κηφισίας
Προξενείο Σιγκαπούρης
Αθήνα
Πρεσβεία & Προξενείο Νοτίου Κορέας
Αθήνα
Προξενείο Π.Γ.Δ.Μ.
Ψυχικό
Πρεσβεία Ισραήλ
Ψυχικό
Πρεσβεία Βενεζουέλας
Ψυχικό
Προξενείο Καμερούν
Ν. Ψυχικό
Προξενείο & Πρεσβεία Κουβέιτ
Ψυχικό
Προξενείο Παλαιστίνης
Ψυχικό
Προξενείο & Πρεσβεία Τυνησίας
Ψυχικό
Πρεσβεία Ταϊβάν
Ψυχικό
Πρεσβεία & Προξενείο Σαουδικής Αραβίας
Ψυχικό
Πρεσβεία Ταϊλάνδης
Ψυχικό
Πρεσβεία Ουκρανίας
Φιλοθέη
Προξενείο & Πρεσβεία Αλβανίας
Φιλοθέη
Προξενείο Νέας Ζηλανδίας
Χαλάνδρι
Προξενείο Μπελίζ
Μαρούσι
Πρεσβεία Νοτίου Αφρικής
Μαρούσι
Ξενοδοχείο President
Αθήνα
Γηροκομείο Αθηνών
Αθήνα
Μαρούσι
Μαρούσι
Μαρούσι
Μαρούσι
Μπενάκειο Παιδικό Ίδρυμα Κηφισιά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γραμμή 4». Αττικό Μετρό. 3/6/2008. http://www.ametro.gr/page/default.asp?la=1&id=384. Ανακτήθηκε στις 7/11/2008. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]