Ριτσώνα Εύβοιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ριτσώνα
Ριτσώνα is located in Greece
Ριτσώνα
Ριτσώνα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΔήμοςΧαλκιδέων
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΕυβοίας
Πληθυσμός535 (2011)

Η Ριτσώνα είναι γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται στα ανατολικά της επαρχίας Θηβών του νομού Βοιωτίας. Παρόλα αυτά λόγω της μικρής της απόστασης από τον πορθμό του Ευρίπου και της πόλης της Χαλκίδος, ανήκει διοικητικά στο Νομό Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Δήμο Χαλκιδέων. Η ονομασία της φαίνεται να προέρχεται από το ρετσίνι των πεύκων τα οποία μέχρι και πριν από λίγα χρόνια αφθονούσαν στη περιοχή. Τα τελευταία χρόνια λόγω των συχνών πυρκαγιών, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής έχει αποψιλωθεί από τα πευκοδάση. Σήμερα στη Ριτσώνα βρίσκονται αρκετοί αμπελώνες, οι οποίοι παράγουν καλής ποιότητας κρασί, μεγάλες οινοπαραγωγικές μονάδες, όπως επίσης κι αρκετά εργοστάσια τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται στην παρακείμενη εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 535 κατοίκους.

Ιστορία της Ριτσώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της Ριτσώνας ξεκινάει από την εποχή του Ομήρου, με την αρχαία πόλη της Μυκαλησσού. Στον 20ό αιώνα το σημαντικότερο γεγονός συνέβη τον Μάιο του 1944. Τότε κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές 110 ανάπηροι Έλληνες στρατιώτες του Ελληνοϊταλικού πολέμου, ως αντίποινα της επίθεσης που πραγματοποίησαν Έλληνες αντιστασιακοί στην περιοχή , αργότερα στον χώρο της εκτέλεσης ανηγέρθη μνημείο προς τιμήν των 110 εκτελεσθέντων Ελλήνων από τον κατακτητή. Επειδή η περιοχή της επίθεσης ανήκε στην ευθύνη της τότε κοινότητας Χαλίων (σημερινό δημοτικό διαμέρισμα Δροσιάς του Δήμου Ανθηδόνας), αρχικό σχέδιο των Γερμανικών κατοχικών δυνάμεων ήταν να εκτελεσθούν όλοι οι άνδρες ηλικίας 16 ετών κι άνω της περιοχής. Μάλιστα συγκέντρωσαν τον προς εκτέλεση ανδρικό πληθυσμό της κοινότητας σε αλώνια στα όρια του χωριού. Η εκτέλεση του ελληνικού πληθυσμού απετράπη την τελευταία στιγμή με παρέμβαση ισχυρών προσωπικοτήτων και παραγόντων της περιοχής και της Χαλκίδας. Δεν μπόρεσαν όμως να αποτρέψουν την εκτέλεση από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις των 110 αναπήρων Ελλήνων στρατιωτών του Ελληνοϊταλικού πολέμου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον χώρο της εκτέλεσης από στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, μέσω των φυλακών Χατζηκώστα.

Ανάβαση Ριτσώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ριτσώνα Ευβοίας είναι επίσης ονομαστή για έναν από τους πιο δημοφιλείς αγώνες αυτοκινήτου στην Ελλάδα, την περίφημη Ανάβαση Ριτσώνας. Η πρώτη Ανάβαση Ριτσώνας διεξήχθη το 1956 από την Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου και από τότε κάθε χρόνο στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου πραγματοποιείται ο ανωτέρω αγώνας ράλλυ, ο οποίος είναι η αυλαία του ετήσιου Πρωταθλήματος Αναβάσεων, μάλιστα το 2008 οι δηλώσεις συμμετοχής ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο φτάνοντας τις 176.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]