Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλατύκαμπος Λάρισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°37′18″N 22°32′6″E / 39.62167°N 22.53500°E / 39.62167; 22.53500

Πλατύκαμπος Λάρισας
Πλατύκαμπος is located in Greece
Πλατύκαμπος
Πλατύκαμπος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
ΔήμοςΚιλελέρ
Γεωγραφία
ΝομόςΛάρισας
Πληθυσμός
Μόνιμος1.603
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας40009
Τηλ. κωδικός2410

Ο Πλατύκαμπος είναι η έδρα του πρώην ομώνυμου Δήμου και δημοτικού διαμερίσματος, που υπάγεται στον Δήμο Κιλελέρ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Απέχει 10 χλμ από τη Λάρισα. Οι 1.804 κάτοικοι του Πλατυκάμπου είναι αγρότες, εργάτες και υπάλληλοι. Το χωριό πανηγυρίζει στις 10 Φεβρουαρίου (ημέρα μνήμης του Αγίου Χαραλάμπους) και στις 8 Μαΐου (ημέρα μνήμης των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους) με εκκλησιασμό και εκδηλώσεις. Νεολιθικοί οικισμοί και ευρήματα της κλασικής εποχής βρέθηκαν στη γύρω περιοχή, ενώ μέσα στο χωριό σώζεται τούρκικο κτίσμα (λουτρό). Το ρέμα Ασμάκι κυλά κοντά στο χωριό, ενώ ο ταμιευτήρας νερού, που υπάρχει στην περιοχή, είναι κατάλληλος για ψάρεμα. Οι αγρότες του χωριού καλλιεργούν βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι, τριφύλλι αλλά περισσότερο γνωστός ο τόπος είναι για τα σκόρδα που παράγει.

Εκπαίδευση

Το χωριό διαθέτει 2 δημοτικά σχολεία (το 1 βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Γαλήνης) και 2 νηπιαγωγεία (το 1 βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Γαλήνης). Επίσης διαθέτει γυμνάσιο, γενικό λύκειο και παιδικό σταθμό.

Δημόσιες υπηρεσίες

Στον Πλατύκαμπο, βρίσκεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του δήμου Κιλελέρ (ΔΕΥΑ Κιλελέρ) η οποία στεγάζεται στο δημαρχείο του πρώην δήμου Πλατυκάμπου. Στο δημαρχείο σχεδιάζεται η μεταφορά του Αστυνομικού Τμήματος Κιλελέρ, το οποίο στεγάζεται τώρα στο δημαρχείο του πρώην δήμου Κραννώνα, που βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους. Με την μεταφορά του Αστυνομικού Τμήματος Κιλελέρ στο δημαρχείο του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, το δημαρχείο και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Κιλελέρ, θα μεταφερθεί σε έναν χώρο που κατασκευάζεται απέναντι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, δίπλα στον παλαιό Αστυνομικό Σταθμό Πλατυκάμπου. Στο χωρίο επίσης υπάρχει Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), στο οποίο στεγάζεται και ο Τοπικός Αστυνόμος Πλατυκάμπου.