Λεωφόρος Κατεχάκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λεωφόρος Κατεχάκη
KatehakiBrückeGreece.JPG
Η πεζογέφυρα Καλατράβα στην συμβολή της με τη λεωφόρο Μεσογείων
Μήκος 9 χιλιόμετρα
Διασταύρωση με Λεωφόρος Μεσογείων, Κοκκινοπούλου & Πίνδου, Περιφερειακή Υμηττού, Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως, Λεωφόρος Αγίου Ιωάννου Καρέα
Περιοχή Αθήνα (Δήμος), Ζωγράφου, Γουδί
Εκκίνηση Λεωφόρος Κηφισίας, Αθήνα
Τέλος Περιφερειακή οδός Υμηττού


Η Λεωφόρος Κατεχάκη είναι σημαντική λεωφόρος της Αθήνας η οποία ξεκινάει απ' τη Λεωφόρο Κηφισίας και οδηγεί προς την Λεωφόρο Μεσογείων, την περιοχή Παπάγου, την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και καταλήγει στην Περιφερειακή Οδό Υμηττού. Πήρε το όνομά της απ' τον στρατιωτικό και πολιτικό Γεώργιο Κατεχάκη. Το τμήμα της λεωφόρου από Μεσογείων έως Περιφερειακή Υμηττού επισήμως ονομάζεται Παναγιώτου Κανελλοπούλου. Ανεπισήμως είναι γνωστό ως τμήμα της Λεωφόρου Αλίμου-Κατεχάκη.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατασκευή της λεωφόρου ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και παραδόθηκε στην κυκλοφορία κατά τη δεκαετία του 1960. Σηματοδότες κυκλοφορίας προστέθηκαν σε αργότερο χρόνο. Στη συμβολή της με τη Μεσογείων ο ανισόπεδος κόμβος ο οποίος παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις 18 Μαρτίου 1985. Στο ίδιο σημείο έχει κατασκευαστεί ο ομώνυμος σταθμός του Μετρό, ο οποίος παραδόθηκε στο κοινό στις 29 Ιανουαρίου 2000. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού διαπιστώθηκε ότι η ύπαρξη εκεί του ανισόπεδου κόμβου καθιστούσε αδύνατη την κατασκευή και δεύτερης εισόδου-εξόδου στο ρεύμα της Μεσογείων προς Αθήνα και αποφασίστηκε να κατασκευαστεί μια πεζογέφυρα πάνω σε σχέδιο του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, για να διευκολύνονται εκείνοι που θέλουν να περάσουν απέναντι. Αυτή η πεζογέφυρα παραδόθηκε στο κοινό στις 14 Μαΐου 2004.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Katechaki Avenue της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).