Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας
Vasilissis-sofias.jpg
Άποψη της λεωφόρου
Μήκος2,8 χιλιόμετρα
Διασταύρωση μεΑκαδημίας, Σέκερη, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου, Σούτσου, Λεωφόρος Μεσογείων
ΠεριοχήΑθήνα, Χίλτον, Αμπελόκηποι
ΕκκίνησηΠλατεία Συντάγματος, Αθήνα
ΤέλοςΛεωφόρος Αλεξάνδρας & Λεωφόρος Κηφισίας, Αθήνα (Αμπελόκηποι)

Η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι από τις μεγαλύτερες και κεντρικότερες λεωφόρους της Αθήνας. Αποτελεί έναν από τους ακριβότερους δρόμους της πόλης και χωρίζει τη συνοικία του Κολωνακίου από το Παγκράτι και τα Ιλίσια. Η λεωφόρος αυτή, καθώς ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος και κατευθύνεται βόρεια προς την Κηφισιά, είχε ονομαστεί αρχικά Λεωφόρος Κηφισίας. Την 1η Μαρτίου του 1932 όμως το τμήμα από την πλατεία Συντάγματος μέχρι τους Αμπελοκήπους έλαβε το σημερινό όνομα προς τιμήν της βασίλισσας Σοφίας, ενώ το υπόλοιπο τμήμα διατήρησε την ονομασία λεωφόρος Κηφισίας. Μερικά από τα σημαντικά κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας είναι η Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το Πολεμικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο, το Σαρόγλειο Μέγαρο, το γνωστό ξενοδοχείο Χίλτον κ.α. Οι πρεσβείες της Αιγύπτου, της Αργεντινής, της Αυστρίας, της Δανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Νορβηγίας, της Πορτογαλίας και της Χιλής βρίσκονται επίσης στο ιστορικό αυτό δρόμο.

Από την Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας ξεκινά βόρεια (για να καταλήξει νότια στο Παναθηναϊκό Στάδιο) και η οδός Ηρώδου Αττικού, όπου βρίσκονται το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας

Αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού 1 και κλάδο της Εθνικής Οδού 54.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λεωφόρος ασφαλτοστρώθηκε για πρώτη φορά κατά τον 20ο αιώνα. Επίσης προστέθηκαν γραμμές τρόλεϊ στις άκρες της λεωφόρου, ενώ νεοκλασικά κτήρια χτίστηκαν στις δύο πλευρές του δρόμου. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο Πόλεμο, χτίστηκαν μοντέρνα κτήρια οκτώ με δέκα ορόφων, ενώ επίσης προστέθηκαν σηματοδότες κυκλοφορίας και φωτισμός. Σήμερα η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας έχει στο δυτικό της τμήμα τέσσερις λωρίδες για κατεύθυνση προς δυτικά και δύο λωρίδες για κατεύθυνση προς ανατολικά, ενώ στο υπόλοιπο της λεωφόρου υπάρχουν τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης και λωρίδας κίνησης λεωφορείων.

Η Λεωφόρος Βασ. Σοφίας, διακρίνεται το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλ. Διακυβέρνησης

Σημαντικά κτίρια της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νοσοκομεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξενοδοχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών