Οδός Πατησίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λεωφόρος Πατησίων)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οδός Πατησίων
Patission Avenue.JPG
Η οδός Πατησίων από το ύψος της οδού Χαλκοκονδύλη προς τα βόρεια
Μήκος 4,5 χιλιόμετρα
Διασταύρωση με
Περιοχή Ομόνοια, Πατήσια (Άνω & Κάτω)
Εκκίνηση Οδός Πανεπιστημίου, Ομόνοια
Τέλος Λεωφόρος Ιωνίας & Αγίας Λαύρας, Άνω Πατήσια

Η Οδός Πατησίων είναι από τους κυριότερους οδικούς άξονες της Αθήνας, με μήκος 4,5 χιλιομέτρων.[1] Ξεκινά από την οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στην Πλατεία Ομονοίας, και με κατεύθυνση προς βορρά, οδηγεί στα Πατήσια, συνοικία της Αθήνας από την οποία έλαβε το όνομά της. Παλαιότερα, και έως τα μέσα του 20ού αιώνα, τα Πατήσια ήταν ύπαιθρος[2] και ο δρόμος αυτός τα συνέδεε με την Αθήνα, διερχόμενος από άκτιστες εκτάσεις. Με την ανάπτυξη όμως της Αθήνας, και μέχρι τη δεκαετία του 1970, η Πατησίων εξελίχθηκε σε σημαντικό δρόμο που διέρχεται μέσα από την πόλη, ανάμεσα σε συνοικίες όπως η Κυψέλη, η Πλατεία Βικτωρίας και η Πλατεία Αμερικής.

Στα χρόνια μετά την Κατοχή, το τμήμα της οδού από την αρχή της στην οδό Πανεπιστημίου μέχρι την Πλατεία Αμερικής, μετονομάστηκε ως Οδός 28ης Οκτωβρίου, προς τιμήν της νεότερης εθνικής επετείου του ελληνικού κράτους, όμως η ονομασία Πατησίων παραμένει ο συνηθέστερος τρόπος αναφοράς στην οδό.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σταθμός τρόλεϊ επί της Πατησίων.

Η Πατησίων χαράχθηκε το 1908 με την πρώτη επίσημη διαίρεση της πόλεως των Αθηνών - κατόπιν μελέτης του Αθανασίου Γεωργιάδη - συνδέοντας τα Πατήσια με την πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας. Αποτελεί διοικητικό όριο μεταξύ διαφόρων συνοικιών του Δήμου της Αθήνας, όπως Άνω και Κάτω Πατήσια, κλπ. Η Λεωφόρος Πατησίων φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα ιστορικά κτήρια της Αθήνας, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα πρώτα κτήρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το ξενοδοχείο Ακροπόλ Παλάς[3][4], το κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το σπίτι της Μαρίας Κάλλας.

Διασταυρώσεις με σημαντικούς δρόμους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκπαιδευτικά καταστήματα απέναντι από το Πολυτεχνείο.

Με κατεύθυνση από τα νότια προς τα βόρεια, συναντά αρκετούς μεγάλους οδικούς άξονες της Αθήνας:

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ύψος της Πλατείας Βικτωρίας.

Η Πατησίων εξυπηρετείται από πολλά μέσα μαζικής μετακίνησης όπως:

Πλατείες επί της οδού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί της οδού Πατησίων βρίσκονται οι ακόλουθες πλατείες:

Σχετική βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σκιαδάς Ε. Οι συνοικίες των Αθηνών, Αθήνα 2001, ISBN 960-7401-30-1.
  • Βουγιούκα Μ., Μεγαρίδης Β. Οδωνυμικά, τ. Β΄ σσ. 491-492, Αθήνα 2010, ISBN 978-960-7401-94-6.
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διαδρομή από την αρχή ως το τέρμα της Πατησίων». Bing Maps (http://www.bing.com/maps). http://www.bing.com/maps/#Y3A9MzguMDIzMDQzfjIzLjczNjg1MSZsdmw9MTgmc3R5PXImcnRwPXBvcy4zNy45ODM5ODVfMjMuNzI5MzkwX25lYXIlMjBBaW9sb3UlMjAlMjYlMjBMZW9mb3JvcyUyMFZlbml6ZWxvdSUyMEVsZWZ0aGVyaW91JTIwJTJGJTIwMjhJUyUyME9rdG92cmlvdSUyQyUyMDEwNSUyMDY0JTIwQXRoZW5zJTJDJTIwR3JlZWNlX19fZV9+cG9zLjM4LjAyMzQwOF8yMy43MzU5NjZfX19fZV8mbW9kZT1X. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2014. 
  2. «Το μέλλον προοιωνίζεται ευτυχές και λαμπρόν». LIFO (www.lifo.gr). http://www.lifo.gr/team/bookroom/28358#comment. Ανακτήθηκε στις 13 Aυγούστου 2014. 
  3. «Ξενοδοχείο "Acropole Palace"». Αρχείο Νεοτέρων Μνημείων. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. http://www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio_more.aspx?id=208. Ανακτήθηκε στις 13 Aυγούστου 2014. 
  4. «Πολιτιστικές δράσεις θα βρουν στέγη στο «Ακροπόλ Παλάς»». ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ. 12 Ιουλιου 2014. http://www.naftemporiki.gr/story/832302/politistikes-draseis-tha-broun-stegi-sto-akropol-palas. Ανακτήθηκε στις 13 Aυγούστου 2014.