Οδός Ερμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο πεζόδρομος της Ερμού

Η Οδός Ερμού είναι εμπορικός δρόμος στο ιστορικό τρίγωνο της παλαιάς πόλης των Αθηνών. Aν και αρχικά αποτελούσε τμήμα του μικρού δακτυλίου που σχημάτιζε μαζί με τις οδούς Σταδίου και Παναγή Τσαλδάρη, με την Οδό Αθηνάς να διέρχεται καθέτως, μεγάλο μέρος του δρόμου σήμερα είναι πεζοδρομημένο εξυπηρετώντας κατεξοχήν εμπορικές χρήσεις. Αντλεί την ονομασία του από τον Ερμή, αγγελιαφόρο των Θεών και προστάτη του εμπορίου και αναπτύσσεται παραλλήλως της οδού Ηφαίστου, όπου λειτουργεί το Δημοπρατήριο των Αθηνών.

Η Ερμού βρίσκεται στην καρδιά του αθηναϊκού εμπορίου, με τη Βαρβάκειο συνοικιακή αγορά στην Αθηνάς και το υπαίθριο παζάρι παλαιοπωλών στην Πλατεία Αβησσυνίας να αναπτύσσονται περιμετρικά. Αποτελεί διαχρονικά τόπο ανάπτυξης του ντόπιου εμπορίου και ιστορικό σημείο ανάδειξης της μεσαίας τάξης των εμπόρων με ελληνικά υφάσματα, υποδήματα, είδη ρουχισμού και είδη προικός, λόγω της γειτνίασης με το Μεταξουργείο και τη βιοτεχνική ζώνη στα δυτικά των Αθηνών.

Η Βυζαντινή εκκλησία της Καπνικαρέας.

Τοπογραφικά ο δρόμος τοποθετείται βορείως του Λόφου της Ακρόπολης, συνδέοντας τα Παλαιά Ανάκτορα της Πλατείας Συντάγματος με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στο Θησείο και την Πλατεία Ασωμάτων. Στο μέσον της οδού βρίσκεται η πλατεία του Μοναστηρακίου, ενώ σε κοντινή απόσταση εκτείνονται ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού και η παλαιά βιομηχανική ζώνη της σημερινής Τεχνόπολης (Γκάζι). Αξιοσημείωτα τοπόσημα της περιοχής αποτελούν ο βυζαντινός Ναός της Καπνικαρέας και η γειτονική Μητρόπολη των Αθηνών, σημεία συνάντησης κατοίκων και τουριστών, καθώς ο δρόμος χωρίζει τους παραδοσιακούς οικισμούς της Πλάκας, του Ψυρή και του Θησείου. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους υποκαταστήματα ξένων επιχειρήσεων, οξύνοντας τον ανταγωνισμό και ρίχνοντας τις τιμές συγκριτικά με το παρελθόν. Ωστόσο, παραμένει ένας από τους πιο ακριβούς και πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]