Λεωφόρος Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεωφόρος Αθηνών
Άποψη της Λεωφόρου Αθηνών
Μήκος10,9 χιλιόμετρα
Διασταύρωση μεΛεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως, Σπύρου Πάτση, Αγίας Άννης, Λεωφόρος Κηφισού/Α/Δ ΠΑΘΕ, Λεωφόρος Θηβών, Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου, Καραϊσκάκη & Φαβιέρου, Ηρακλέους, Ιερά Οδός
ΠεριοχήΑθήνα, Ελαιώνας, Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Σκαραμαγκάς
ΕκκίνησηΛεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως, Αθήνα
ΤέλοςΛεωφόρος Σχιστού Σκαραμαγκά, Χαϊδάρι / Σκαραμαγκάς

Η Λεωφόρος Αθηνών (παλαιότερα αποκαλούμενη ως Λεωφόρος Καβάλας) είναι κύρια οδική αρτηρία που ξεκινά από το κέντρο της Αθήνας και κατευθύνεται δυτικά, ως την Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Συγκεκριμένα, από την πλατεία Καραϊσκάκη και τον Σταθμό Μετρό Μεταξουργείο, εκκινά με την ονομασία Αχιλλέως. Την ονομασία Λεωφόρος Αθηνών αποκτά από τη διασταύρωσή της με τη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως και διασχίζει τις περιοχές Αιγάλεω και Χαϊδάρι, φτάνοντας έως το Δαφνί. Από τη Μονή Δαφνίου ενώνεται με την Ιερά Οδό, μέχρι τα όρια του Δήμου Ελευσίνας, απ' όπου εκκινά η Εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου. Αποτελεί μέρος των Εθνικών Οδών 8 και .

Για πολλά χρόνια στη Λεωφόρο Αθηνών υπήρχε εμπορική δραστηριότητα με χρήσεις γης χαμηλής αξίας. Ωστόσο, μετά τα πρώτα χρόνια του 2000 άρχισαν να κτίζονται κτίρια γραφείων και να αυξάνεται η αξία της γης.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λεωφόρος απέκτησε 8 λωρίδες (4 ανά κατεύθυνση) κατά τη δεκαετία του 1950 και κατά τη δεκαετία του 1960 συνδέθηκε με την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Αργότερα, προστέθηκε ο κόμβος με τη Λεωφόρο Κηφισού, ο οποίος πήρε μήνες για να κατασκευαστεί, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε ο κόμβος με τη Λεωφόρο Θηβών. Και οι δύο αυτοί κόμβοι είχαν δύο λωρίδες εξόδου και δύο λωρίδες παραμονής στην οδό, για αποσυμφόρηση της κυκλοφοριακής ροής. Μεταξύ των ετών 1991 και 1993 ξεκίνησε η κατασκευή του ανατολικού κόμβου και της δυτικής εισόδου από τη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως, εξέλιξη η οποία οδήγησε στο κλείσιμο τμημάτων της Λεωφόρου Αθηνών και της οδού Αχιλλέως. Η οδός παρέκαμπτε μέσω της οδού Παλαμήδου. Σήμερα αποφεύγεται η διέλευση μιας σιδηροδρομικής γραμμής, στην οποία προκαλούνταν κυκλοφοριακή συμφόρηση μετά το άνοιγμα της οδού. Οι εργασίες μεταξύ 1992 και 2000 δεν επηρέασαν τη λεωφόρο, αλλά τους κόμβους στις εισόδους τους. Επί του παρόντος, έχουν εκπονηθεί σχέδια για τη σύνδεσή της με το νότιο άκρο της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]