Λεωφόρος Αλεξάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°59′22.078″N 23°44′44.380″E / 37.98946611°N 23.74566111°E / 37.98946611; 23.74566111

Για το Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, δείτε: Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης.
Λεωφόρος Αλεξάνδρας
Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας το 2007, στο ύψος λίγο μετά το Πάρκο
ΣυντήρησηΠεριφέρεια Αττικής [1]
Μήκος2,7 χιλιόμετρα
Διασταύρωση μεΑκαδημίας, Σέκερη, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου, Σούτσου, Λεωφόρος Μεσογείων
ΠεριοχήΑθήνα, (Πεδίον του Άρεως, Νεάπολη, Γκύζη, Αμπελόκηποι)
ΕκκίνησηΟδός Πατησίων, Αθήνα
ΤέλοςΛεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας & Λεωφόρος Κηφισίας, Αθήνα (Αμπελόκηποι)
Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας το 1915 και οι θέσεις των γηπέδων του Παναθηναϊκού

Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας είναι κεντρικός οδικός άξονας του Δήμου της Αθήνας, ο οποίος ενώνει τη Λεωφόρο Πατησίων με τη Λεωφόρο Κηφισίας, ενώ παράλληλα αποτελεί βόρειο όριο του Αθηναϊκού Δακτυλίου. Τοποθετείται ανάμεσα στον Λυκαβηττό και τα Τουρκοβούνια, συνδέοντας έναν μεγάλο αριθμό συνοικιών της Αθήνας, όπως Αμπελόκηποι, Γκύζη, Κουντουριώτικα, Νεάπολη, Μουσείο και Πεδίον του Άρεως. Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας ονομάστηκε έτσι προς τιμή της Πριγκίπισσας Αλεξάνδρας και φιλοξενεί αρκετά γνωστά κτίρια και σημεία ενδιαφέροντος, όπως το Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης, τον Άρειο Πάγο, την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), καθώς και τον σταθμό Αμπελόκηποι του Μετρό της Αθήνας. Η Αλεξάνδρας συνδέεται με πολλές κύριες οδικές αρτηρίες, όπως τις οδούς Ιπποκράτους, Τρικούπη και Πανόρμου, ενώ φιλοξενεί και την επιμήκη Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας. Η Λεωφόρος έχει μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων.

Επί της συγκεκριμένης οδού βρίσκεται από το 1922 η έδρα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Το γήπεδο το οποίο έχει πλέον την επίσημη ονομασία «Απόστολος Νικολαΐδης» προς τιμήν του αθλητή και παράγοντα του Συλλόγου Απόστολου Νικολαΐδη. Η ανεπίσημη ονομασία του γηπέδου μάλιστα είναι «Λεωφόρος» ακριβώς από το γεγονός ότι βρίσκεται επί της οδού αυτής.

Ένας από τους λόγους για το μεγάλο πλάτος της λεωφόρου, ήταν για να εξυπηρετηθούν τα μαρμαράδικα της περιοχής.

Η περιοχή μεταξύ των οδών Δημητσάνας, Γεωργίου Κεδρηνού και Κυρίλλου Λουκάρεως, στο μέρος που βρίσκεται σήμερα το Μέγαρο το οποίο στεγάζει τον Άρειο Πάγο, αποκαλείται «Αβέρωφ», επειδή σε εκείνο το σημείο βρίσκονταν φυλακές ανηλίκων, που χτίστηκαν με δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ και για το λόγο αυτό ονομάζονταν Φυλακές Αβέρωφ.

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγ. Σάββας», την «Αυστριακή Αρχαιολογική Σχολή» (πρώην πρεσβεία της Αυστρίας), αλλά και το ζαχαροπλαστείο «Σόνια».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]