Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλλίδρομο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°36′04″N 22°45′36″E / 38.6010°N 22.7600°E / 38.6010; 22.7600

Καλλίδρομο


Λίμνη στο Καλλίδρομο

Καλλίδρομο is located in Ελλάδα
Καλλίδρομο
Καλλίδρομο
Ύψος 1.399 μέτρα
Κορυφή Γκιόζα
Γεωγραφικά στοιχεία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα

Το Καλλίδρομο (παλαιότερη ονομασία «Σαρώματα»), είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας με υψόμετρο 1.399 μέτρα[1][2] (κορυφή Γκιόζα). Βρίσκεται στον Νομό Φθιώτιδας, μεταξύ του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου και της κοιλάδας του Κηφισού ποταμού και καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της τέως επαρχίας Λοκρίδας. Βόρεια συνδέεται με το όρος Οίτη. Το Καλλίδρομο είναι από τα χαμηλότερα βουνά στα οποία κυριαρχεί το έλατο. Κυρίως η βόρεια πλευρά του καλύπτεται από πυκνό ελατόδασος. Ωστόσο, Το βουνό έχει ποικιλία βλάστησης και κατά τόπους φύονται μαυρόπευκα και δρύες, ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα αείφυλλα πλατύφυλλα. Στις πλαγιές του σχηματίζονται αρκετά υδάτινα ρεύματα ενώ κοντά στην κορυφή του σχηματίζεται η μικρή λίμνη Νευρόπολη. Μεγάλο τμήμα του, στο οποίο περιλαμβάνεται κυρίως η βόρεια πλευρά του, έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.[2]

Η περιοχή του Καλλιδρόμου έχει πλούσια ιστορία. Κατά την αρχαιότητα, στους πρόποδες και στις πλαγιές του ιδρύθηκαν πολυάριθμες πόλεις, όπως η Δρυμαία, το Τεθρώνιο και οι Θερμοπύλες. Η περιοχή του Καλλιδρόμου ήταν χωρισμένη μεταξύ δύο ελληνικών φύλων. Η δυτική του πλευρά ανήκε στους Φωκείς και η ανατολική του στους Λοκρούς.

Σήμερα το Καλλίδρομο διαθέτει αξιόλογες διαδρομές για πεζοπορία. Στις πλαγιές του διεξάγεται συχνά το ράλι Ακρόπολις, ενώ η ομώνυμη σήραγγα που δόθηκε σε λειτουργία το 2018 αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας και χρησιμοποιείται από τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέας - Λειανοκλαδίου - Δομοκός (τμήμα του σιδηροδρομικού άξονα Αθηνών - Θεσσαλονίκης)[3].

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]