Καλλίδρομο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°36′04″N 22°45′36″E / 38.6010°N 22.7600°E / 38.6010; 22.7600

Καλλίδρομο
Καλλίδρομο βρίσκεται στο τόπο Ελλάδα
Καλλίδρομο
Καλλίδρομο
Ύψος 1.399 μέτρα
Κορυφή Γκιόζα
Γεωγραφικά στοιχεία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα

Το Καλλίδρομο (παλαιότερη ονομασία «Σαρώματα»), είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας με υψόμετρο 1.399 μέτρα[1][2] (κορυφή Γκιόζα). Βρίσκεται στον νομό Φθιώτιδας μεταξύ του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου και της κοιλάδας του Κηφισού ποταμού και καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της επαρχίας της Λοκρίδας. Βόρεια συνδέεται με την Οίτη. Το Καλλίδρομο είναι από τα χαμηλότερα βουνά στα οποία κυριαρχεί το έλατο. Κυρίως η βόρεια πλευρά του καλύπτεται από πυκνό ελατόδασος. Το βουνό ωστόσο έχει ποικιλία βλάστησης και κατά τόπους φύονται μαυρόπευκα και δρυς, και σε χαμηλότερα υψόμετρα αείφυλλα πλατύφυλλα. Στις πλαγιές του σχηματίζονται αρκετά υδάτινα ρεύματα ενώ κοντά στην κορυφή του σχηματίζεται η μικρή λίμνη Νευρόπολη. μεγάλο τμήμα του στο οποίο περιλαμβάνεται η βόρεια κυρίως πλευρά του, έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.[2]

Η περιοχή του Καλλιδρόμου έχει πλούσια ιστορία. Στην αρχαιότητα στους πρόποδές του και στις πλαγιές του ιδρύθηκαν πολυάριθμες πόλεις, όπως η Δρυμαία, το Τεθρώνιο καθώς και οι Θερμοπύλες. Η περιοχή του Καλλιδρόμου ήταν χωρισμένη μεταξύ δύο ελληνικών φύλων. Η δυτική του πλευρά ανήκε στους Φωκείς και η ανατολική του στους Λοκρούς.

Σήμερα το Καλλίδρομο διαθέτει αξιόλογες διαδρομές για πεζοπορία. Στις πλαγιές του διεξάγεται συχνά το ράλι Ακρόπολις, ενώ κατασκευάζεται μία από τις μεγαλύτερες σήραγγες της Ελλάδας που θα χρησιμοποιείται από την νέα σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέας - Δομοκού (τμήμα του σιδηροδρομικού άξονα Αθηνών - Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015[3]).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Επίτομο γεωγραφικό Λεξικό, Σταματελάτου, Εκδ. Ερμής
  2. 2,0 2,1 Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Φιλότης, Καλλίδρομο
  3. http://www.ypodomes.com/