Αττική (συνοικία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°59′47.27″N 23°43′21.06″E / 37.9964639°N 23.7225167°E / 37.9964639; 23.7225167

Πλατεία Αττικής
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αττική
37°59′47″N 23°43′21″E
ΧώραΕλλάδα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Αττική ή Πλατεία Αττικής είναι μια από τις συνοικίες του Δήμου Αθηναίων που εκτείνεται γύρω από την εκεί ομώνυμη πλατεία. Η Αττική αποτελεί την ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Αττικής και κυρίως δεξιά και αριστερά επί της οδού Λιοσίων και γειτονεύει με τις συνοικίες Σταθμός Λαρίσης, Κολωνός, Σεπόλια, Άγιος Νικόλαος, Αγίου Μελετίου, Άγιος Παντελεήμονας, Πλατεία Βικτωρίας, Λόφος Σκουζέ και Θυμαράκια.

Η Αττική είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή με ελάχιστους ακάλυπτους χώρους, πλην της πλατείας. Οικοδομήθηκε έντονα κυρίως τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Η συνοικία πήρε το όνομα της από τη γνωστή πλατεία Αττικής που υπήρχε αρκετά χρόνια στην περιοχή. Η πλατεία Αττικής με τη σειρά της οφείλει την ονομασία της σε παλαιότερο σιδηροδρομικό σταθμό των Σιδηροδρόμων Αττικής που βρισκόταν στη θέση του σημερινού σταθμού του μετρό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αρχαία χρόνια η Αττική αποτελούσε μέρος του Κολωνού. Στην αρχαιότητα ο Κολωνός θεωρούνταν ο πιο αριστοκρατικός δήμος της Αθήνας. Ήταν παραποτάμιος δήμος και τον διέσχιζε ο ποταμός Κηφισός, ο οποίος σήμερα έχει υπογειοποιηθεί κάτω από τη λεωφόρο Κηφισού. Τον 19ο αιώνα η Αττική ήταν μικρό αραιοκατοικημένο προάστιο στα σύνορα της Αθήνας.

Η Πλατεία Αττικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πλατεία Αττικής βρίσκεται επί των οδών Λιοσίων, Αγορακρίτου, Αδμήτου και Παρασίου. Στην Πλατεία υπάρχουν παγκάκια, δέντρα και καφετέριες. Δίπλα από την Πλατεία είναι και το αμαξοστάσιο των τρόλεϊ της Ο.ΣΥ. και η αφετηρία της γραμμής 1 των τρόλεϊ (Πλ. Αττικής - Τζιτζιφιές - Μοσχάτο).

Ο Σταθμός Αττικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή έγινε πιο γνωστή από τον σταθμό Αττική των γραμμών 1 και 2 του αθηναϊκού μετρό.

Ο σταθμός της γραμμής 1 εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1949 και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2004. Διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες, αμαξοστάσιο και γραμμές εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Ο σταθμός Αττικής υπήρξε από τα εγκαίνιά του, το 1949, μέχρι την επέκταση του δικτύου προς τα Άνω Πατήσια, στις 12 Φεβρουαρίου 1956, ο προς βορρά τερματικός σταθμός της γραμμής.

Ο σταθμός της γραμμής 2 εγκαινιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2000 και είναι υπόγειος. Βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από τον σταθμό της γραμμής 1 και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες.

Από το αμαξοστάσιο του σταθμού Αττικής, μία διακλάδωση οδηγεί σε σήραγγα μονής γραμμής που συνδέει τις γραμμές 1 και 2. Οι αιχμές των αλλαγών τροχιάς αυτής της γραμμής μπαίνουν στο αμαξοστάσιο παράλληλα στην επίγεια αποβάθρα του σταθμού Αττική, ενώ στη γραμμή 2 βλέπουν προς τον σταθμό Λαρίσης. Η συνδετήρια αυτή σήραγγα δεν χρησιμοποιείται από συρμούς που εκτελούν δρομολόγια.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αττικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αττικής ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί της γραμμής Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου, στη χιλιομετρική θέση 2,000 από την Πλατεία Λαυρίου. Βρισκόταν στην Αθήνα και η ονομασία του οφειλόταν στο ότι αποτελούσε την αφετηρία του δικτύου των Σιδηροδρόμων Αττικής. Η παρακείμενη πλατεία επίσης ονομάστηκε πλατεία Αττικής, για τον ίδιο λόγο. Εγκαινιάστηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1885 και έκλεισε στις 8 Αυγούστου 1938. Διέθετε αμαξοστάσιο και μηχανοστάσιο. Ο σταθμός Αττικής υπήρξε από τα εγκαίνιά του, το 1885, μέχρι την επέκταση του δικτύου προς την Πλατεία Λαυρίου, το 1889, καθώς και από το 1926 μέχρι το κλείσιμό του, το 1938, ο τερματικός σταθμός της γραμμής προς την κατεύθυνση της Αθήνας. Στη θέση του κατασκευάστηκε το 1949 σταθμός των Ελληνικών Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων (Ε.Η.Σ.) με το ίδιο όνομα.

Προσωπικότητες της περιοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Όταν η Τζένη Βάνου είχε αφηγηθεί τη ζωή της». www.lifo.gr. 15 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2021. 
  2. «Ο Ελληνας που... έγραψε ιστορία στο ΜΙΤ» (PDF). 4 Δεκεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]