Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οδός Παναγή Τσαλδάρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°58′53.58″N 23°43′20.50″E / 37.9815500°N 23.7223611°E / 37.9815500; 23.7223611

Οδός Παναγή Τσαλδάρη
Η οδός Παναγή Τσαλδάρη κοντά στην Ομόνοια
ΣυντήρησηΔήμος Αθηναίων
Μήκος1 χλμ.
ΠεριοχήΑθήνα
ΕκκίνησηΟμόνοια (Αθήνα)
ΤέλοςΟδός Πειραιώς


Η Οδός Παναγή Τσαλδάρη είναι ιστορικός δρόμος στην 1η δημοτική ενότητα της πόλης της Αθήνας με αρχική ονομασία Οδός Πειραιώς. Έχει μήκος περίπου 1 χιλιομέτρου. Εντάσσεται στο ρυμοτομικό πλέγμα του πολεοδομικού σχεδίου που εφαρμόστηκε βόρεια της παλαιάς πόλης, αναπτυσσόμενη περιμετρικά του ιστορικού κέντρου, παραλλήλως της Αγίου Κωνσταντίνου η οποία οδηγεί στη Λεωφόρο Αθηνών και έναντι των οδών Ακαδημίας και Σταδίου στα ανατολικά. Η ονομασία του δρόμου προέρχεται από τον πολιτικό Παναγή Τσαλδάρη, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδος μεταξύ 1932 και 1935.

Ο δρόμος ξεκινά από την Ομόνοια και διέρχεται από την Πλατεία Κουμουνδούρου και τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, για να καταλήξει στη Οδό Πειραιώς μετά τη διακλάδωση με την Ιερά Οδό στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στο Γκάζι και το Θησείο.

Ο δρόμος διαχωρίζει νοητά την οικιστική και εμπορική ζώνη των Αθηνών στα ανατολικά από την παραγωγική ζώνη στα δυτικά, όπου αναπτύχθηκαν το Μεταξουργείο και το Γκάζι, με τις πιο οχλούσες χρήσεις να εκτοπίζονται δυτικά στα σύνορα με το συγκρότημα του Πειραιά, με αποτέλεσμα πολλές ιστορικές βιομηχανίες να εντοπίζονται μέχρι και σήμερα στη Λεωφόρο Πειραιώς, καθώς και τουριστικά καταλύματα για τους επισκέπτες της πόλης. Σημεία ενδιαφέροντος αποτελούν η Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών και ο Άγιος Γεώργιος, ενώ στην Παναγή Τσαλδάρη στεγάζεται και το Κέντρο υποδοχής και αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.