Άγιος Ελευθέριος (Αθήνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Άγιος Ελευθέριος βρίσκεται στο τόπο Αθήνα
Άγιος Ελευθέριος
Άγιος Ελευθέριος
Η θέση του Αγίου Ελευθερίου στο χάρτη

Ο Άγιος Ελευθέριος είναι συνοικία της Αθήνας με 3.929 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Τα παλιά χρόνια αποτελούσε σημαντικό εμπορικό και οικιστικό κέντρο των Αθηνών της περιφέρειας Αττικής. Συνορεύει με τις συνοικίες Άγιος Νικόλαος, Κάτω Πατήσια, Άνω Πατήσια και Άγιος Λουκάς Πατησίων.

Ιστορική εξέλιξη και προέλευθση τηςε ονομασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομά Άγιος Ελευθέριος προέρχεται από τον ομώνυμο ναό ο οποίος βρίσκεται στην οδό Αχαρνών. Η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε το 1902 από μερικές οικογένειες αγρότων όπου αργότερα,το 1967 για την ακρίβεια,έφτιαξαν τον ναό του Αγίου Ελευθερίου. Μέχρι τότε εκκλησιάζονταν στον προυπάρχοντα ναϊσκο του Αγίου Ελευθερίου ο οποίος κατεδαφίστηκε.Το 1920 ειχε 103 κατοίκους και μετα την Μικρασιατική Καταστροφή ήρθαν άλλοι 500. Στην οικονομική αξιοποίηση συμβάλλει το ατμοκίνητο τρένο Θηρίο, το οποίο διέρχεται από την περιόχη χωρις να υπάρχει σταθμός. Στα προσεχή έτη η περιοχή καθίσταται δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο Αθηναίων,μέχρι το 1925 που αναγνωρίζεται και επισήμως ως κοινότητα του Δήμου Αθηναίων. Αργότερα φτάνει τους 800 κατοίκους ενώ το 1942 ξεπερνά τους 1000 κατοίκους. Η θέση της περιοχής μέσα στη φύση, στο πέρασμα μεταξύ Αττικοβοιωτίας τον ώθησε γρήγορα σε δημοφιλές παραθεριστικό και οικιστικό κέντρο, με πληθώρα εξοχικών να ξεπηδούν σε δροσερές περιοχές του ήρεμου τούτου τοπίου. Μέχρι το 1960 όλη η περιοχή δεν είχε ούτε μια πολυκατοικία, μόνο μονοκατοικίες, πολλές εκ των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα και δίνουν ενα παλαιοαθηναϊκό τύπο στην περιοχή. Κατά την απογραφή του 2001,συγκεντρώνει 3.929 κατοίκους. Λόγω των υψηλών τιμών των οικοπέδων και των περιορισμών στη δόμηση, η πληθυσμιακή εξέλιξη της πόλεως παρουσιάζει ήπιες αυξήσεις με ποσοστά της τάξεως του 12,84% ανά απογραφή. Ο Άγιος Ελευθέριος, λόγω του υγιεινού κλίματος, του ωραίου περιβάλλοντος, των άφθονων νερών και του μικρής σχετικά απόστασής του από την Αθήνα, υπήρξε προνομιούχος τόπος και τόπος παραθερισμού πλουσίων και ευγενών.Επί 50 χρόνια παρέμενε αραιοκατοικημένη στερούμενη ρυμοτομίας αλλά και άλλων μέσων προκειμένου να εξελιχθεί σε σύγχρονο συνοικία των Αθηνών. Από του έτους όμως 1961, όταν συνδέθηκε με την πρωτεύουσα με το ΗΣΑΠ τέθηκαν και οι βάσεις για τη διαμόρφωσή του. Κατά τα Δεκεμβριανά του 1944 στην περιοχή έγινε πολύνεκρη μάχη με στρατωνισμένες εκεί βρετανικές δυνάμεις. Φημισμένα άλλοτε προϊόντα του ήταν τα φασόλια,οι ελίες και οι πατάτες.

Πληθυσμιακή Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πληθυσμιακή εξέλιξη του Αγίου Ελευθερίου εξελίσσεται με ομαλούς ρυθμούς, χωρίς απότομες μεταβολές, αλλά με ήπιες αυξητικές τάσεις. Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθεται η πληθυσμιακή εξέλιξη από το 1951 έως την απογραφή του 2001: