Οδός Πατησίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Οδός Πατησίων
Patission Avenue.JPG
Η οδός Πατησίων από το ύψος της οδού Χαλκοκονδύλη προς τα βόρεια
Μήκος 4,5 χιλιόμετρα
Διασταύρωση με
Περιοχή Ομόνοια, Πατήσια (Άνω & Κάτω)
Εκκίνηση Οδός Πανεπιστημίου, Ομόνοια
Τέλος Λεωφόρος Ιωνίας & Αγίας Λαύρας, Άνω Πατήσια

Η Οδός Πατησίων είναι από τους κυριότερους οδικούς άξονες της Αθήνας, με μήκος 4,5 χιλιομέτρων.[1] Ξεκινά από την οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, πενήντα μέτρα από την πλατεία Ομονοίας, και με κατεύθυνση προς βορρά, οδηγεί στα Πατήσια, συνοικία της Αθήνας από την οποία έλαβε το όνομά της. Παλαιότερα, και έως τα μέσα του 20ού αιώνα, τα Πατήσια ήταν ύπαιθρος[2] και ο δρόμος αυτός συνέδεε τα Πατήσια με την Αθήνα, διερχόμενος από άκτιστες εκτάσεις. Με την ανάπτυξη όμως της Αθήνας, και μέχρι τη δεκαετία του 1970, η Πατησίων εξελίχθηκε σε σημαντικό δρόμο που διέρχεται μέσα από την πόλη, ανάμεσα σε συνοικίες όπως του Μουσείου, η Κυψέλη, η Πλατεία Βικτωρίας και η Πλατεία Αμερικής.

Στα χρόνια μετά την Κατοχή, το τμήμα του δρόμου από την αρχή του στην οδό Πανεπιστημίου έως την οδό Αγίου Μελετίου, μετονομάστηκε σε οδό 28ης Οκτωβρίου, προς τιμήν της νεότερης εθνικής επετείου του ελληνικού κράτους. Η ονομασία αυτή όμως δεν επικράτησε, ούτε στον προφορικό, ούτε στον γραπτό λόγο και η ονομασία «Πατησίων» είναι ο κοινός τρόπος αναφοράς στην οδό.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σταθμός τρόλεϊ επί της Πατησίων.

Η Πατησίων χαράχθηκε το 1908 με την πρώτη επίσημη διαίρεση της πόλεως των Αθηνών - κατόπιν μελέτης του Αθανασίου Γεωργιάδη - συνδέοντας τα Πατήσια με την πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας. Αποτελεί όριο μεταξύ διαφόρων συνοικιών του Δήμου της Αθήνας, όπως Άνω και Κάτω Πατήσια, κλπ. Η Λεωφόρος Πατησίων φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα ιστορικά κτήρια της Αθήνας, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα πρώτα κτήρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το ξενοδοχείο Ακροπόλ Παλάς[3][4], το κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το σπίτι της Μαρίας Κάλλας.

Με κατεύθυνση από τα νότια προς τα βόρεια, συναντά αρκετούς μεγάλους οδικούς άξονες της Αθήνας, όπως τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στη συμβολή των οποίων βρίσκεται η Πλατεία Αιγύπτου καθώς και η νότια είσοδος στο Πεδίον του Άρεως, αλλά και τη Λεωφόρος Γαλατσίου.

Στο ύψος της Πλατείας Βικτωρίας.

Η Πατησίων εξυπηρετείται από το Μετρό Αθήνας (σταθμοί «Ομόνοια», «Βικτώρια», «Άνω Πατήσια»), τρόλλεϋ και λεωφορεία.

Επί της οδού Πατησίων βρίσκονται οι ακόλουθες πλατείες:

Σχετική βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σκιαδάς Ε. Οι συνοικίες των Αθηνών, Αθήνα 2001, ISBN 960-7401-30-1.
  • Βουγιούκα Μ., Μεγαρίδης Β. Οδωνυμικά, τ. Β΄ σσ. 491-492, Αθήνα 2010, ISBN 978-960-7401-94-6.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]