Βαρνάβας Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°13′29″N 23°55′17″E / 38.22472°N 23.92139°E / 38.22472; 23.92139

Βαρνάβας
Βαρνάβας βρίσκεται στο τόπο Greece
Βαρνάβας
Βαρνάβας
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Αττικής
Δήμος Μαραθώνος
Πληθυσμός 1 326
Ιστοσελίδα https://marathon.gr

Ο Βαρνάβας Αττικής είναι ένα από τα χωριά την Βορειανατολικής Αττικής. Απέχει 35 χιλιόμετρα από την Αθήνα και η πρόσβαση προς αυτόν είναι μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας. Ο Βαρνάβας απέχει από το γειτονικό χωριό Καπανδρίτι (Δυτικά) 6 χιλιόμετρα και το Γραμματικό (Ανατολικά) 6 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 1.326 κάτοικοι

Πορεία του πληθυσμού:

Έτος 2001 2011
Πληθ. 1.415 1.326

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση του ονόματος "Βαρνάβας". Η πρώτη αναφέρεται στο πέρασμα του Αποστόλου Βαρνάβα από την περιοχή, ενώ η δεύτερη - και πιθανώς ακριβέστερη - θεωρεί ότι η τοποθεσία ανήκε σε ένα μεγαλογαιοκτήμονα που ονομαζόταν Βαρνάβας.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαιότητα, στην περιοχή αυτή πιθανότατα βρισκόταν ο Δήμος Σημαχίδαι, Δήμος της αρχαίας Αττικής στην περιοχή Επακρία ή Διακρία.

Η περιοχή κατοικήθηκε αρχικά από Αρβανίτες, που ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία, εκμεταλλευόμενοι τη μορφολογία του εδάφους. Αργότερα, αναπτύχθηκε η γεωργία και κυρίως η αμπελουργία. Ακόμα αργότερα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποτελείτο από οικοδόμους και εργάτες σε εργοστάσια, ενώ λιγότεροι ασχολούνταν με το εμπόριο.

Σήμερα, χάρη στην έντονη οικιστική ανάπτυξη και την προσέλευση νέων κατοίκων, η κοινωνική σύνθεση έχει μεταβληθεί σημαντικά και το Αρβανίτικο στοιχείο έχει μειωθεί. Λίγοι μόνο αγρότες έχουν απομείνει, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, όπως Υπηρεσίες.

Παραλία Βαρνάβα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κοινότητα Βαρνάβα επίσης περιλαμβάνει μία παραλία που έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις καθαρότερες παραλίες της Αττικής, με αποτέλεσμα να προσελκύει ένα μεγάλο αριθμό λουομένων τα Καλοκαίρια.

Η παραλία απέχει 12 χιλιόμετρα από το χωριό Βαρνάβας Αττικής και συνδέεται με αυτόν με έναν δύσκολο μεν, αλλά ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Η διαδρομή παρουσιάζει πολλές εναλλαγές με σπίτια, πευκοδάση, απόκρημνες πλαγιές και κτήματα με ελαιόδενδρα.

Φτάνοντας στην Παραλία ο επισκέπτης θα συναντήσει το εξωκλήσι του Αγ. Δημητρίου. Συνεχίζοντας αριστερά συναντάμε την παραλία Ντόρμπερι (Αρβανίτικη ονομασία). Στο τέρμα της παραλίας ακολουθώντας τον μοναδικό δρόμο αριστερά φτάνει κανείς στην Πηγή Ντόρπερι με πηγή, πλατάνια και πλακόστρωτο. Το πλακόστρωτο στη δεξιά κατεύθυνση, από τον Αγ. Δημήτριο, βγάζει στο Λιμανάκι ή Άγιο Δημήτριο, έναν μικρό κόλπο. Στην συνέχεια υπάρχει το παλιό εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα και αμέσως μετά η παραλία Σκάλωμα.

Στην παραλία υπάρχουν ταβέρνες, καφετέρια, πάμπ, πιτσαρία και δύο καντίνες.

Μνημεία της περιοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Βαρνάβα υπάρχουν πολλά ιστορικά μνημεία από την αρχαία και Βυζαντινή περίοδο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Αρχαϊκός πύργος του 5ου π.Χ. αιώνα, η Βυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Γεωργίου και της Αγ. Παρασκευής και το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο στο ναό των Απ. Πέτρου και Παύλου.

Εορτές - Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικές από τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην Κοινότητα είναι ο εορτασμός της 29ης Ιουνίου (των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου), το πολιτιστικό φεστιβάλ "Τα Κύματα της Θάλασσας" που πραγματοποιείται κάθε Καλοκαίρι στα τέλη του Ιουλίου στην Παραλία Βαρνάβα, και ο «Πολιτιστικός Βαρνάβας» που πραγματοποιείται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πολλές άλλες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους από την Κοινότητα Βαρνάβα και τις διάφορες οργανώσεις (Σύλλογος Γυναικών, Κέντρο Νεότητας Γραμμάτων & Τεχνών, Εργαστήριο Ζωγραφικής και το Λαογραφικό Μουσείο [1]).

Πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1921 στον Βαρνάβα γεννήθηκε ο Ευάγγελος Σκουβαράς πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διδασκαλείου Μέσης Εκπαιδεύσεως, συγγραφέας πολλών Βιβλίων («Τα δυσετυμολόγητα του Ιστορικού λεξικού της Νέας Ελληνικής της Ακαδημίας Αθηνών»,«Άνθιμος Ολυμπιώτης»,«Χρονικό της Συκής»,«Το παλιότερο αρματολίκι του Πηλίου κι οι Αρβανίτες στη Θεσσαλομαγνησία, 1750-1790»,«Στηλιτευτικά Κείμενα του 18ου αιώνος – Κατά των Αναβαπτιστών»,«Πηλιορείτικα Α΄»,«Πηλιορείτικα Β΄»).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]