Συζήτηση:Αυτοκινητόδρομος 1 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Αυτοκινητόδρομος Π.Α.Θ.Ε. αρχίζει από την Πάτρα και όχι από τον Πειραιά ενώνοντας τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδος (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Η αρχή του είναι η Πάτρα και το τέλος του ο Συνοριακός Σταθμός στους Ευζώνους με την Π.Γ.Δ.Μ.

[Μη υπογεγραμμένο σχόλιο από τον χρήστη Verelam, 20:10, 28 Δεκεμβρίου 2014 (UTC)]

Όντως το γράμμα «Π» στο ακρωνύμιο Π.Α.Θ.Ε. υποδηλώνει «Πατρών» κι όχι «Πειραιώς». Πρέπει άμεσα να μετονομαστεί το λήμμα.
Άργος (συζήτηση) 20:40, 28 Φεβρουαρίου 2015 (UTC)

Παρόλο τη παραπάνω διόρθωση το λήμμα ασχολείται υπερβόλικα λανθασμένα με τον Πειραιά αν και είναι ξεκάθαρο ότι δεν ξεκινά απο εκεί . Επίσης αγνοείται παντελώς το τμήμα από Αθήνα εώς Πάτρα!

Μετακίνηση σελίδας[επεξεργασία κώδικα]

Το περιεχόμενο της σελίδας Αυτοκινητόδρομος Πειραιώς - Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (ΠΑΘΕ) μετακινήθηκε επιτυχώς στη νέα σελίδα Αυτοκινητόδρομος Πατρών - Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (ΠΑΘΕ), ενώ η πρώτη σελίδα μετετράπη σε σύνδεσμο ανακατεύθυνσης. Διορθώθηκαν επίσης οι ανακατευθύνσεις των σελίδων:

‎ώστε να οδηγούν πλέον προς την νέα σελίδα. Άργος (συζήτηση) 21:24, 28 Φεβρουαρίου 2015 (UTC)

Πολύ σωστά ο χαρακτηρισμός ΠΑΘΕ αναφέρεται στο τμήμα Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι, ωστόσο το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στον αυτοκινητόδρομο 1 (Αθήνα - Εύζωνοι). Με αυτή την επικεφαλίδα ορθή θα ήταν η προσάρτηση σε αυτό το άρθρο της περιγραφής του τμήματος Αθηνών - Πατρών (αυτοκινητόδρομος 8) ή η μεταβολή του τίτλου σε αυτοκινητόδρομος 1 (ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει το τμήμα κόμβος Αξιού - Θεσσαλονίκη). Επίσης το τμήμα κόμβος Κλειδιού - κόμβος Αξιού αποτελεί κοινό τμήμα για τους αυτοκινητοδρόμους 1 και 2

alexathan88

Αριστερή έξοδος[επεξεργασία κώδικα]

Έξω από την Θεσσαλονίκη υπάρχει (νομίζω) η μοναδική αριστερή έξοδος στην Ελλάδα.--Νικόλας Παπαποστόλου (συζήτηση) 17:27, 3 Μαΐου 2016 (UTC)

Σχόλιο 10-6-2016[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: εσφαλμένη αναφορά

Ο Δρόμος στον τίτλο αναφέρεται ως Αυτοκινητόδρομος Πατρών - Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων ενώ στην ανάλυση αναφέρει ότι είναι από Πειραιά και υπάρχει και συγκεκριμένη ανάλυση για το πρώτο τμήμα ότι αναφέρεται στον Πειραιά. Αναφορά: Αννα Κ. 2A02:587:4003:5300:B14C:FBF0:D2EF:5AB8 14:16, 10 Ιουνίου 2016 (UTC)

Ισχύει, και μάλιστα η εισαγωγή λέει ότι αρχίζει από την Λ. Κηφισού...! Αν κάποιος έχει πηγές ας προβεί στις απαραίτητες αλλαγές... ~~ uℂρЭℝ0υĜe (∩ℤИㅜηsσi2) 15:49, 10 Ιουνίου 2016 (UTC)

Ο αυτοκινητόδρομος αναφέρεται είναι ο Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων ([1]), και όχι Πάτρας-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, και η αρχή του είναι η Λεωφόρος Κηφισού. Αλλαγή αναφοράς σε "λάθος". Wolfymoza (συζήτηση) 06:59, 12 Μαΐου 2017 (UTC)

διόρθωση λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

να ενημερώσω οτι υπάρχει το ΦΕΚ 253ΑΑΠ/2015 το οποίο αναφέρει ρητά διαδρομές, ονόματα και αριθμούς οπότε δεν έχει νόημα να συζητάμε αν ξεκινά από τον Πειραιά ή την Πάτρα.

Επίσης νομίζω πρέπει να μετακίνηθει τμήμα της ιστορίας του δρόμου στην Εθνική Οδό 1 και να μείνει εδώ μόνο η αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο. JayCBR (συζήτηση) 09:07, 9 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Πολύ σωστά! Αφού υπάρχει πηγή από το ΦΕΚ, δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε! SFriendly.svg Επίσης, αν υπάρχει ιστορικό τμήμα που αναφέρεται στην (παλαιά) εθνική οδό 1, που είχε διαφορετική διαδρομή, τότε σαφώς πρέπει να μετακινηθεί! Γενικά το λήμμα αυτό χρειάζεται μεγάλο ξεκαθάρισμα! Texniths (συζήτηση) 09:12, 9 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Κοιτάω εδώ το λήμμα και υπάρχουν πολλά περιττά πράγματα...η λίστα με ποιές ΕΟ συναντάει καλύπτεται από τον πίνακα με τις εξόδους (ο οποίος πρέπει να έχει πηγή τις εκάστοτε ιστοσελίδες των εταιρειών και όχι απλά το motorway-exitlist), επίσης πιο κάτω βλέπω στα τμήματα το Πάτρα - Αθήνα το οποίο πρέπει να μετακινηθεί στην Εθνική Οδό 8α και περαιτέρω ιστορία (πότε άνοιξε ο κάθε σταθμός διοδίων κτλ)...Όσον αφορά την ιστορία του Α1, μάλλον πρέπει να ξεκινάει όταν παραδόθηκε το πρώτο τμήμα κανονικού αυτοκινητόδρομου. (δεν έχω κάποια πηγή που να λέει πότε ακριβώς έγινε αυτό) JayCBR (συζήτηση) 09:30, 9 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Όντως υπάρχουν αρκετά περιττά πράγματα, και συχνά-πυκνά μπαίνουν πολλοί και τα προσθέτουν ξανά. Υπήρχαν μάλιστα ακόμη και... πίνακες με τις τιμές των διοδίων, κάτι που σαφώς δεν έχει χώρο σε εγκυκλοπαίδεια! Πολύ σωστά το Πάτρα-Αθήνα, είναι μέρος του 8α! Texniths (συζήτηση) 09:34, 9 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

οκ, έφυγε το Πάτρα - Αθήνα...σχετικά με τα διόδια πιστεύω το καλύτερο είναι να υπάρχει ένα πινακάκι σε κάθε λήμμα (εννοείται για δρόμο που έχει διόδια) που να αναφέρει αν λειτουργούν ή όχι και για ποιά κατεύθυνση
Σχετικά με το ιστορικό, μπορούμε να αναφέρουμε εδώ ότι ο Α1 αντικατέστησε σταδιακά την ΕΟ1 και να μεταφέρουμε τις περαιτέρω πληροφορίες στο λήμμα της ΕΟ1...δρόμοι που εγκαινιάστηκαν το '60 και το '70 δεν ήταν αυτοκινητόδρομοι, απλά διαπλατύνσεις. JayCBR (συζήτηση) 10:02, 9 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Μα και φυσικά να αναφέρεται το που έχει (αν φυσικά έχει!) διόδια, αλλά οι τιμές τους είναι περιττό να υπάρχουν σε εγκυκλοπαίδεια. Όπως συμβαίνει και με πίνακες δρομολογίων τρένων, λεωφορείων κτλ, πρόκειται για πίνακες με μεταβλητό περιεχόμενο, και δεν προσδίδουν εγκυκλοπαιδικότητα. Έχει δίκιο στα υπόλοιπα! Keep going! SMirC-thumbsup.svg Texniths (συζήτηση) 10:12, 9 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Θεσσαλονίκη-Πολύκαστρο[επεξεργασία κώδικα]

Πριν από κάποιες μέρες έγραψα ότι το κομμάτι του ΑΘΕ από Α/Κ Αξιού μέχρι Α/Κ Πολυκάστρου (Θεσσαλονίκη-Πολύκαστρο) δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί όντως δεν έχει 2 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση (2+2) αλλά 1 (1+1) και χωρίς διαχωριστική νησίδα. Κάποιος μου το έσβησε και γράφει ότι είναι ολοκληρωμένος. Αν κάποιος ξέρει κάτι για το αν έχει γίνει το συγκεκριμένο τμήμα ή έχει φωτογραφίες ότι ολοκληρώθηκε ας μου το πει γιατί εγώ το γράφω με βάση στοιχεία του 2017 και του 2018.

Stevenmits (συζήτηση) 12:43, 20 Αυγούστου 2018 (UTC)


Stevenmits αρχικά καλωσήρθατε στην Βικιπαίδεια, μπορείτε αν θέλετε να διαβάσετε και (ένα μικρό μόνο μέρος από) την πολιτική που τοποθέτησα στη σελίδα συζήτησης σας με το καλωσόρισμα πριν λίγες ημέρες. Επί του θέματος τώρα, το αν θεωρείται ολοκληρωμένος ή όχι ένας αυτοκινητόδρομος δεν έχει να κάνει με το αν υπάρχει τμήμα/τμήματά του με 1 λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση ή όχι, αλλά απ'το αν υπάρχουν ενεργά σχέδια και μελέτες αναβάθμισης αυτού του τμήματος, για παράδειγμα με προσθήκη περισσότερων λωρίδων ή άλλη. Η πρόταση λοιπόν στην οποία αναφέρεστε επαναφέρθηκε από εμένα στην προηγούμενη μορφή της, καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το εν λόγω τμήμα (Χαλάστρα - Πολύκαστρο), εκτός βέβαια αν εσείς γνωρίζετε και έχετε κάποια πηγή που αναφέρει κάτι άλλο.
Ενδεικτικά πάντως, παραθέτω αυτό το άρθρο από τον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι, πριν από ένα μόλις χρόνο όταν είχε ανακοινωθεί η κατασκευή νέων διοδίων επί της Εγνατίας Οδού και προκλήθηκαν αντιδράσεις, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αναβάθμισης του εν λόγω τμήματος και ούτε εξαγγέλθηκε κάτι τέτοιο τότε. Παρόλαυτα λίγο αργότερα, το περασμένο φθινόπωρο, όταν ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, βλέπουμε αυτό το άρθρο στην έγκυρη ιστοσελίδα ypodomes.com, όπου αναφέρεται μια συζήτηση για μια ενδεχόμενη και πλήρως αβέβαιη αναβάθμιση του τμήματος Χαλάστρα - Πολύκαστρο. Αυτό μπορούμε να το συμπεριλάβουμε στο λήμμα, και θα το κάνω τώρα, αν και δεν γνωρίζω αν το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε/θα ζητήσει τελικά την αναβάθμιση στη σύμβαση παραχώρησης και, αν ναι, τι έγινε έκτοτε. Αν έχετε κάποια πηγή με πρόσφατη ενημέρωση, εσείς ή κάποιος άλλος, αν θέλετε μοιραστείτε τη για να προστεθεί στο λήμμα. Esslet(συζήτηση) 19:50, 20 Αυγούστου 2018 (UTC)


Κατάλαβα τι εννοείτε. Ναι η παραπομπή ήταν λάθος. Απλά έγραψα αυτό το κομμάτι επειδή με βάση τον νόμο αυτοκινητόδρομος θεωρείται ένας δρόμος με τουλάχιστον 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση, ΛΕΑ και διαχωριστικό διάζωμα στην μέση. Η ΕΟ Θεσσαλονίκης Ευζώνων έχει μόνο ΛΕΑ ενώ δεν έχει διαχωριστικό διάζωμα στην μέση και έχει μόνο 1 λωρίδα ανα κατεύθυνση. Στο κάτω κάτω αφού και στους κόμβους από τον Αξιό μέχρι το Πολύκαστρο γράφει «οδός ταχείας κυκλοφορίας». Επίσης αν ψάξετε ΕΟ Θεσσαλονίκης Ευζώνων στο διαδίκτυο θα δείτε όλο για ατυχήματα και ανθρώπους να ζητούν η οδός να μετατραπεί σε αυτοκινητόδρομο.

Stevenmits (συζήτηση) 12:39, 12 Σεπτεμβρίου 2018 (UTC)


@Stevenmits: Πράγματι έτσι είναι σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα, απλά πρέπει να ακολουθήσουμε τους ορισμούς που δίνουν οι επίσημες πηγές. Συγκεκριμένα λοιπόν, στο ΦΕΚ 253/ΑΑΠ/21-12-2015 χαρακτηρίζεται ως Αυτοκινητόδρομος (με κωδικό Α1) όλο το τμήμα από την Αθήνα ως τους Εύζωνους του Κιλκίς. Μεταφέρω και αυτολεξεί από το ΦΕΚ:
ΑΘΗΝΑ − ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ − ΕΥΖΩΝΟΙ (Α.Θ.Ε.) αυτοκινητόδρομος με αρίθμηση Α1, και λίγο παρακάτω: Περιγραφή: Αθήνα (Α/Κ ΣΕΦ) − Α/Κ με ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ− Λαμία − Ράχες − Λάρισα − Κατερίνη −Α/Κ Κλειδίου − Α/Κ Αξιού (Θεσσαλονίκη)− Εύζωνοι (σύνορα χώρας με F.Y.R.O.M.). Esslet(συζήτηση) 20:46, 13 Σεπτεμβρίου 2018 (UTC)

Βασικά δεν καταλάβατε, ή εγώ έγραψα κάτι λάθος. Δεν έγραψα ή δεν εννοούσα ότι το Θεσσαλονίκη-Πολύκαστρο δεν είναι μέρος του Α1, εννοείται αφού ο αυτοκινητόδρομος 1 λέγεται Αθήνα Θεσσαλονίκη Εύζωνοι. Αυτό που εγώ έγραψα ή εννοούσα είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το Θεσσαλονίκη Εύζωνοι και είναι υπό κατασκευή. Συγνώμη κιόλας αν δημιούργησα κάποια παρεξήγηση. Και θέλω να ρωτήσω και κάτι άλλο. Γιατί κάποιος σβήνει όλη την ώρα το κομμάτι για το Πέταλο του Μαλιακού και τις σήραγγες της Στυλίδας;

Stevenmits (συζήτηση) 16:47, 15 Σεπτεμβρίου 2018 (UTC)


@Stevenmits:Μικρή παρεξήγηση, κανένα πρόβλημα. Σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν νομίζω όσα έγραψα στην αρχική μου απάντηση. Θα πρέπει να βρούμε μια πηγή που να αναφέρει ότι υπάρχουν τρέχουσες εργασίες αναβάθμισης/ανακατασκευής του τμήματος ή, έστω, συγκεκριμένα και επίσημα σχέδια για την αναβάθμισή του στο μέλλον.
Σχετικά, τέλος, με το ερώτημα σας μπορείτε να δείτε τις αλλαγές της σελίδας, τους χρήστες που την επεξεργάστηκαν και τις συνόψεις επεξεργασίας που άφησαν πατώντας "Προβολή ιστορικού" στο πάνω μέρος της σελίδας του λήμματος. Με δεδομένο ότι η Βικιπαίδεια είναι μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, ο καθένας, με λογαριασμό ή χωρίς, μπορεί να την επεξεργαστεί και να προσθέσει ή να αφαιρέσει κείμενο. Ειδικότερα τώρα για το δικό σας κείμενο, δεν φαίνεται να δικαιολογείται η αφαίρεση του (ειδικά απουσία αντίθετης τεκμηρίωσης) καθώς, ορθά, το έχετε συνοδεύσει με πηγές που το δικαιολογούν. Οπότε, αν συνεχιστεί η ανεξήγητη αφαίρεση, σας ενημερώνω ότι μπορείτε να καταφύγετε στο Σημειωματάριο των διαχειριστών και να ζητήσετε την προστασία του λήμματος, οπότε και οι διαχειριστές θα πράξουν ανάλογα. Καλή συνέχεια και καλές συνεισφορές! Esslet(συζήτηση) 13:22, 18 Σεπτεμβρίου 2018 (UTC)

ΟΚ! Σχετικά με τα διόδια, τα διόδια Τραγάνας πότε έγιναν/ανακατασκευάστηκαν για να τα γράψουμε στο Ιστορικό Διοδίων; Επίσης πότε έγιναν τα Διόδια Μοσχοχωρίου (τα καινούργια) και ανακατασκευάστηκαν τα Διόδια Θήβας το 2009; Stevenmits (συζήτηση) 10:53, 18 Οκτωβρίου 2018 (UTC)

Στρατόπεδο Μπογιατίου - κόμβος Κρυονερίου (1989) (4,5 χλμ.)[επεξεργασία κώδικα]

Δεν είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή αυτού του σημείου το 1989 αφού το 1991 ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης της περιοχής. Το 1994 ακόμα κατασκευαζόταν αφού η σιδερένια γέφυρα του ΟΣΕ τους καθυστέρησε διότι κατεδαφίστηκε για να γίνει η σημερινή γέφυρα με τη διπλή σιδηροδρομική γραμμή και η γέφυρα τελείωσε το 1995.ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Panos seit (συζήτησησυνεισφορά) .

1995 Αθήνα - Υλίκη[επεξεργασία κώδικα]

Το 1995 δεν είχε ολοκληρωθεί όλος ο αυτοκινητόδρομος από την Αθήνα μέχρι την λίμνη Υλίκη αφού ορισμένα κομμάτια στο ύψος του ημικόμβου του Μαρκόπουλου μέχρι το ΣΕΑ του Καπανδριτίου δεν είχε ολοκληρωθεί το 1995. Επίσης ένα μικρό κομμάτι στο ύψος του ημικόμβου του Μαρκόπουλου μέχρι το ύψος του Terra Vibe Park, ολοκληρώθηκε το 2001. ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Panos seit (συζήτησησυνεισφορά) .

Υλική-Άγιος Κωνσταντίνος[επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το κομμάτι τελείωσε το 1999 και όχι το 2002. Το 1998 είχε σχεδόν τελειώσει με εξαίρεση 2 κομμάτια: Από το ύψος του χωριού Προσκυνάς μέχρι τον Α/Κ Τραγάνας όπου έπρεπε να ξαναχτίσουν τα διόδια και μετά τον Α/Κ Τραγάνας μέχρι τον Α/Κ της Σκάλας Αταλάντης λόγο ότι περνούσε κοντά στη θάλασσα και έπρεπε να διαμορφώσουν την ακτογραμμή. Φαίνονται από τις αεροφωτογραφίες του εθνικού κτηματολογίου. Το 1993 ήδη ξεκίνησαν να αναβαθμίζουν σε αυτοκινητόδρομο το Υλική-Άγιος Κωνσταντίνος με την κατασκευή ορισμένων Α/Κ (Ακραίφνιο, Κάστρο, Τραγάνα, και Αρκίτσα) και ολοκληρώθηκαν το 1996 μαζί με τους υπόλοιπους (Μαρτίνο, Μαλεσίνα, μικρή αναβάθμιση κόμβου Σκάλας Αταλάντης, Λιβανάτες) ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Panos seit (συζήτησησυνεισφορά) .


Panos seit καλησπέρα. Κατ'αρχάς, αν δεν έχετε βέβαια αντίρρηση, σας ενημερώνω ότι ένωσα τις τρεις ενότητες σε μία ώστε να υπάρχει συνοχή και να μην επιβαρύνεται άσκοπα η σελίδα συζήτησης του λήμματος. Σχετικά τώρα με αυτά που αναφέρετε και φαίνεται να τα γνωρίζετε σε βάθος, προκειμένου να προστεθούν στο λήμμα θα πρέπει να αναφέρονται σε κάποια πηγή. Αν διαθέτετε τέτοια πηγή μπορείτε να προσθέσετε τις παραπάνω πληροφορίες στο λήμμα μαζί με μια παραπομπή.

Θυμηθείτε, τέλος, να υπογράφετε τα σχόλιά σας πληκτρολογώντας τέσσερις περισπωμένες(~). Καλή συνέχεια! Esslet(συζήτηση) 12:55, 28 Σεπτεμβρίου 2018 (UTC)


Να ρωτήσω κάτι: Τα διόδια Τραγάνας πότε έγιναν/ανακατασκευάστηκαν για να τα γράψουμε στο Ιστορικό Διοδίων; Επίσης πότε έγιναν τα Διόδια Μοσχοχωρίου (τα καινούργια) και ανακατασκευάστηκαν τα Διόδια Θήβας το 2009; Stevenmits (συζήτηση) 18:06, 16 Οκτωβρίου 2018 (UTC)

Πηγή[επεξεργασία κώδικα]

http://gis.ktimanet.gr/wms/apr1/ Εδώ μπορείς να βρεις αεροφωτογραφίες ακόμα και δεκαετίας του 30. Προσοχή ορισμένες φωτογραφίες δεν φορτώνονται. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον παράκαμψη τς Λάρισας για να ξέρουμε πότε έγιναν τα διόδια. Τα διόδια της Θήβας είναι σχετικά καινούρια, δεν υπήρχαν και τα έχτισαν καταργώντας αυτά του Σχηματαρίου. Δες στο google earth. Ζούμαρε πάνω στην περιοχή των διοδίων και πάτα το εικονίδιο πάνω αριστερά που συμβολίζει ρολόι. Μπορείς να το πας στο 2002 και άλλαξε το. Μέχρι το 2008 δεν υπήρχαν, η επόμενη ημερομηνία εικόνων σε βγάζει στο 2010 και δείχνει ότι υπάρχουν. Άρα τέλη 2008 με τέλη 2009 κατασκευάστηκαν.

Γέφυρα Σπερχειού[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Στον κατάλογο των κόμβων κάνατε λάθος. Στην Αθηνών Λαμίας η γέφυρα μετά τον κόμβο του Μπράλου είναι η γέφυρα του Ασωπού (Αλαμάνας). Η γέφυρα του Σπερχειού είναι ανάμεσα από τον Α/Κ Λαμία 2 και τον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Λαμίας. Στο ρεύμα για Αθήνα λίγο πριν το ΣΕΑ Λαμίας υπάρχει μία έξοδος για Ανθήλη. Επίσης στο ρεύμα για Λαμία ο ΣΕΑ Λαμίας χρησιμοποιείτε και σαν ημικόμβος για έξοδο προς την Ανθήλη και είσοδο από την Ανθήλη. Ελέγξτε και λίγο το google earth πριν τα δημοσιεύσετε

Καλημέρα σας. Η Βικιπαίδεια αποτελεί εθελοντικό εγχείρημα και ο καθένας συνεισφέρει βάσει των δυνατοτήτων του. Επιπλεόν η βικιπαίδεια είναι ελεύθερη όχι μόνο για χρήση αλλά και για επεξεργασία. Αντίστοιχα το λήμμα είναι ελεύθερο προς επεξεργασία και μπορείτε πατώντας το κουμπί "επεξεργασία" στο πάνω μέρος του λήμματος να το διορθώσετε και ο ίδιος. Αν θέλετε να σας εξηγήσω με ποιο τρόπο πραγματοποιούνται οι επεξεργασίες μπορείτε να με ρωτήσετε σε αυτή σελίδα. Ευχαριστούμε για την επισήμανση σε κάθε περίπτωση.--Diu (συζήτηση) 11:19, 18 Ιανουαρίου 2019 (UTC)

Δεν μπορώ να το κάνω προσπάθησα αλλά είχα προβλήματα τόσο με το γαλάζιο χρωματισμό των κελιών (γέφυρα Σπερχειού) όσο και με την εικόνα με τα βελάκια (σύμβολο λωρίδων στα δεξιά κελιά) λόγο το ότι οι εικόνες χρησιμοποιούνται από άλλο χρήστη.

Είδα χάρτες και έκανα τις απαραίτητες αλλαγές. Αλλαγή αναφοράς σε έγινε. Stevenmits (συζήτηση) 18:17, 1 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Πρότυπο:Αυτοκινητόδρομος 1 (κόμβοι) και φωτογραφίες[επεξεργασία κώδικα]

Προτείνω το πρότυπο:Αυτοκινητόδρομος 1 (που δείχνει τους κόμβους στην δεξιά πλευρά του λήμματος) να διαγραφεί, διότι δεν είναι ολοκληρωμένο (τελειώνει στον κόμβο Μώλου), εκτός και αν ολοκληρωθεί. Επίσης προτείνω όλες οι φωτογραφίες να μπουν σε μία ενότητα, όπως γίνεται σε αρκετά λήμματα αυτοκινητοδρόμων, πχ: Εγνατία Οδός, Ιόνια Οδός, Ολυμπία Οδός

Stevenmits (συζήτηση) 15:49, 17 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Λαμίας[επεξεργασία κώδικα]

Παρακαλώ σβήστε το κελί "Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Λαμίας" διότι εδώ και λίγες εβδομάδες τον έχουνε καταργήσει αφού βάλανε μπάρες στις εισόδους και τις εξόδους τόσο στο βενζινάδικο ΕΚΟ στο ρεύμα για Αθήνα όσο και στο Goodys και βενζινάδικο Bp στο ρεύμα για Θεσσαλονίκη. Τις έβαλε η κοινοπραξία της Νέας Οδού γιατί θεώρησε παράνομη τη σύνδεση με την εθνική οδό αφού από αυτά τα ΣΕΑ μπορούσες να βγεις στους παράδρομους ή να μπεις στην εθνική (Όπως είχε κάνει και στο 90 καφέ). Ανάμεσα από τον Α/Κ (37) Τραγάνα και (38) Αταλάντη έχει δημιουργηθεί νέο ΣΕΑ και στα 2 ρεύματα Olympus Plaza. Είναι Το ΣΕΑ Αταλάντης. Ανάμεσα από το σταθμό διοδίων Μοσχοχωρίου και τον Α/Κ (67) Νίκαιας - Νότιας Λάρισας υπάρχει άλλο ένα ΣΕΑ και στα 2 ρεύματα. Είναι το ΣΕΑ Νίκαιας με βενζινάδικο Aegean και Γρηγόρης μικρογεύματα.

Ειδομένη[επεξεργασία κώδικα]

Αναστράφηκε η διόρθωση που έκανα από "Ειδομένη" (λανθασμένο) σε "Εύζωνοι" (ορθό). Μια ματιά σε έναν γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας αρκεί για να αντιληφθούμε ότι η πηγή μάς παρέχει λανθασμένα στοιχεία (ενίοτε).Giorgos Kollias (συζήτηση) 08:37, 10 Ιουνίου 2019 (UTC)

Ειδομένη[επεξεργασία κώδικα]

Οι χάρτες της Google αποδεικνύουν ότι ο αυτοκινητόδρομος "1" δεν διέρχεται από την Ειδομένη. https://www.google.gr/maps/@41.1201279,22.5097941,14.75z Giorgos Kollias (συζήτηση) 19:29, 12 Ιουνίου 2019 (UTC)

Αγαπητέ Giorgos Kollias καλησπέρα,
Κατ' αρχάς να σημειώσουμε ότι οι χάρτες Google γενικά δεν "αποδεικνύουν" τίποτα στο πλαίσιο της ΒΠ. Στο προκείμενο τώρα, αυτό που, προφανώς, εννοεί η (γενικά απολύτως αξιόπιστη στο αντικείμενο) πηγή ypodomes.com είναι ότι συζητείται η αναβάθμιση του τμήματος του Α1 από το Πολύκαστρο μέχρι τα σύνορα με την γείτονα χώρα, στην Ειδομένη. Δεν πρόκειται δηλαδή περί "λάθους", θυμάμαι μάλιστα έντονα το απόσπασμα επειδή τυχαίνει και να είμαι αυτός που το είχε προσθέσει. Σεβόμενος όμως την παρατήρησή σας προχωρώ σε μια μικρή διόρθωση-διευκρίνιση με την οποία ελπίζω να είστε σύμφωνος. Καλή συνέχεια! Esslet(συζήτηση) 21:52, 12 Ιουνίου 2019 (UTC)
Γιατί αποφεύγετε τη χρήση του τοπωνυμίου "Εύζωνοι"; Από το 1969 μέχρι σήμερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους χρησιμοποιούν συστηματικά το εν λόγω τοπωνύμιο για να χαρακτηρίσουν το τμήμα της οδού. Μιλάτε για γενικά απολύτως αξιόπιστη στο αντικείμενο πηγή ypodomes.com. Από πού τεκμαίρεται αυτό; Ειλικρινά, αδυνατώ να πιστέψω ότι αναγνωρίζετε παπικό αλάθητο σε ανθρώπινο κατασκεύασμα. Giorgos Kollias (συζήτηση) 14:44, 13 Ιουνίου 2019 (UTC)
@Giorgos Kollias: Αγαπητέ, δεν χρειάζεται να γινόμαστε επιθετικοί, συζήτηση κάνουμε. Δεν αποφεύγω καμία χρήση, τι λόγο θα μπορούσα άλλωστε να έχω;! Προσπάθησα απλά να ακολουθήσω τους κανόνες της ΒΠ σχετικά με την παράθεση πηγών. Σχετικά, δε, με την ίδια την επίμαχη πηγή, δεν έχω καμία χειροπιαστή απόδειξη να σας προσκομίσω και ούτε αναγνωρίζω παπικό αλάθητο(!) σε κανέναν, απλά μπορώ μονάχα να πω ότι την παρακολουθώ εδώ και καιρό και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες και τα ρεπορτάζ της αποδεικνύονται έγκυρα. Εάν τώρα έχετε κάποιο λόγο να πιστεύετε το αντίθετο σχετικά με την εγκυρότητα της πηγής, παρακαλώ εξηγήστε μου, είμαι ειλικρινά περίεργος και πρόθυμος να διαψευσθώ. Σε κάθε περίπτωση, επαναφέρω αμέσως την επεξεργασία σας εφόσον το κρίνετε σημαντικό. Esslet(συζήτηση) 20:25, 13 Ιουνίου 2019 (UTC)

Νομίζω ότι αμφότερες οι πηγές που δίνονται δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αξιόπιστες 100%. Το Google Maps χρησιμοποιείται ευρέως σε γεωγραφικά άρθρα στη Βικιπαίδεια, άλλωστε πώς θα βγάλουμε συντεταγμένες στα λήμματα π.χ. πόλεων; Από την άλλη μεριά, θα έλεγα σε λίγες περιπτώσεις, έσφαλε και προκάλεσε κρίση στην Κεντρική Αμερική. Επίσης, για τη σελίδα ypodomes.com. που αναφέρεται επίσης και ζυγίζεται ως προς την αξιοπιστία της με το Google Maps, το σίγουρο που θα έλεγα βλέποντάς την είναι ότι θυμίζει ένα ιστολόγιο, με πολλές διαφημίσεις. Ενώ επικεντρώνεται στο θέμα του οποίου άπτεται (υποδομές, αυτοκινητόδρομοι κλπ.) απουσιάζουν τα σχόλια και οι πιθανές διορθώσεις π.χ. από αναγνώστες, κάποια συζήτηση στα γραφόμενα και κάποια ενότητα για την ταυτότητα της ιστοσελίδας. Υπάρχει πηγή ή πηγές που να αναγνωρίζει την εγκυρότητα των ρεπορτάζ ή έστω των γραφόμενων; Για την ώρα, θεωρώ ότι θα πρέπει να γραφούν και οι δύο απόψεις, λόγω έλλειψης τρίτης πηγής για το θέμα (Ειδομένη vs Εύζωνοι). ----Lemur12να'στε καλά 21:19, 13 Ιουνίου 2019 (UTC)

Στον ιστότοπο http://web.gys.gr/GeoSearch παρέχεται πρόσβαση (δωρεάν) σε χάρτες σχεδιασμένους από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Καλύπτουν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και η κλίμακά τους προσφέρει πληθώρα πληροφοριών. Στα αριστερά, βάζουμε tick στο <<Βοηθητικό Χαρτογραφικό Υπόβαθρο>> και πατάμε το κουμπί <<Ανανέωση του Χάρτη>>. Πατώντας το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού ζουμάρουμε επανειλημμένα μέσα στον χάρτη της Ελλάδας, ώστε να δούμε την περιοχή που μας ενδιαφέρει.Giorgos Kollias (συζήτηση) 13:14, 15 Ιουνίου 2019 (UTC)


Αγαπητέ Lemur12 σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Το ζήτημα με τους χάρτες Google δεν είναι κυρίως, στην περίπτωσή μας, εάν αποτελούν ή όχι αξιόπιστη πηγή αυτοί καθαυτοί οι χάρτες (που πράγματι δεν αποτελούν σε πάμπολλες περιπτώσεις, με πολύ αργή ενημέρωση των πληροφοριών και λάθη), αλλά ότι συνιστούν μια πρωτογενή πηγή. Να σημειώσω εδώ ότι δεν αμφισβητώ ότι ο αυτοκινητόδρομος 1 διέρχεται από τους Ευζώνους, αυτό το γνωρίζω καλά, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση η επίκληση των χαρτών της Google για να υποστηρίξεις ότι "ο Χ δρόμος περνά/δεν περνά από το Υ μέρος επειδή το είδες/είδαμε στους χάρτες Google", μπορεί να αποτελεί πρωτότυπη έρευνα και σύνθεση για την ΒΠ. Καλό θα ήταν πάντως, με την ευκαιρία, να ξεκινήσουμε μια συζήτηση ως Κοινότητα σχετικά με τη αποδοχή ή όχι των χαρτών Google ως αξιόπιστη πηγή στην ΒΠ και σε ποιες περιπτώσεις.
Να ξεκαθαρίσω επίσης ότι δεν "ζύγισα" τις δύο ιστοσελίδες, και πώς θα μπορούσα άλλωστε μιας και δεν είναι δυνατό να γίνει σύγκριση. Το ότι η ιστοσελίδα ypodomes.com έχει διαφημίσεις δεν νομίζω ότι δηλώνει κάτι υπέρ ή κατά της αξιοπιστίας της. Υπάρχει ηλεκτρονική ιστοσελίδα στις μέρες μας που δεν περιέχει διαφημίσεις; Ούτε και η απουσία σχολίων από αναγνώστες δηλώνει κάτι, καθώς πάμπολλες αναμφισβήτητα αξιόπιστες ηλεκτρονικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες δεν επιτρέπουν σχόλια αναγνωστών. Ενότητα για την ταυτότητα της ιστοσελίδας υπάρχει, όπως και η δυνατότητα επικοινωνίας. Σχετικά, τέλος, με το τελευταίο σου ερώτημα, δεν γνωρίζω και δεν νομίζω να υπάρχει καμία αναγνώριση της εγκυρότητας της συγκεκριμένης πηγής από τρίτη, αλλά ούτε και κάποια συγκεκριμένη αρνητική κριτική.
Για μένα πάντως το ζήτημα της αναφοράς στο επίμαχο σημείο στο λήμμα των Ευζώνων ή της Ειδομένης έχει λήξει σε κάθε περίπτωση, δεν επιμένω σε καμία επιλογή για τους λόγους που εξήγησα στο παρόν και στο προηγούμενο μήνυμα μου. Esslet(συζήτηση) 12:35, 16 Ιουνίου 2019 (UTC)