Σταθμός Κάτω Πατήσια (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°00′42″N 23°43′44″E / 38.0116°N 23.7288°E / 38.0116; 23.7288

Κάτω Πατήσια
Kato Patissia
Ο σταθμός Κάτω Πατήσια σε φωτογραφία στις 1 Ιουλίου 2007.
Πληροφορίες
ΠεριοχήΟδός Αχαρνών & Λεωφόρος Ιωνίας & Στρατηγού Καλλάρη, Πατήσια, Αθήνα
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας12 Φεβρουαρίου 1956
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα1
Τύπος δόμησηςΥπόγειος
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 1
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σταθμός Κάτω Πατήσια είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 1, στη χιλιομετρική θέση 13,722 από το σταθμό του Πειραιά. Βρίσκεται στην Αθήνα και πήρε το όνομά του από τη συνοικία των Κάτω Πατησίων, την οποία εξυπηρετεί. Εκτός από αυτήν, εξυπηρετεί και τη διπλανή συνοικία των Τριών Γεφυρών. Οριοθετείται στον κόμβο των Λεωφόρων Αχαρνών και Στρατηγού Καλάρη και Ιωνίας. Εγκαινιάστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1956 (την ίδια μέρα με τους σταθμούς Άγιος Νικόλαος και Άνω Πατήσια) και η σημερινή του μορφή εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουλίου 2004, καθώς τότε ανακαινίστηκαν (σταδιακά, το 2003 - 2004) όλοι οι σταθμοί της γραμμής 1 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Είναι υπόγειος (μετά την επικάλυψή του το 2004, ενώ μέχρι τότε ήταν επίγειος χαμηλού επιπέδου, τύπου ανοικτού ορύγματος) και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες. Επειδή είναι μόνο ενός υπόγειου επιπέδου, οι σκάλες οδηγούν απευθείας στα πεζοδρόμια.

Ο σταθμός κατασκευάστηκε στη θέση παλαιότερου, επίγειου σταθμού των Σιδηροδρόμων Αττικής με το ίδιο όνομα. Δίπλα από τον σταθμό βρίσκεται η πλατεία Κωνσταντίνου Σπανούδη, ο οποίος ήταν ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ.

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 προς Πειραιά (Άγιος Νικόλαος)
Αποβάθρα 2 προς Κηφισιά (Άγιος Ελευθέριος)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά

Σιδηροδρομικός Σταθμός Κάτω Πατησίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Κάτω Πατησίων ήταν προαιρετικός σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί της γραμμής Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου, στη χιλιομετρική θέση 3,650 από την Πλατεία Λαυρίου, στη συμβολή Ευγενίου Καραβία και Λεωφόρου Ιωνίας. Βρισκόταν στην Αθήνα και πήρε το όνομά του από τη συνοικία των Κάτω Πατησίων, την οποία εξυπηρετούσε. Εγκαινιάστηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1885 και έκλεισε στις 8 Αυγούστου 1938, εν αναμονή της ηλεκτροδότησης. Ο σταθμός αυτός ήταν τερματικός για το τραμ 6 που εξυπηρετούσε τη γραμμή Ομόνοια - Αχαρνών.