Μώλος Φθιώτιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μώλος Φθιώτιδας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μώλος Φθιώτιδας
38°48′0″N 22°39′0″E
DE Molou.svg
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου
Πληθυσμός1 974
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)
Μερική άποψη του Μώλου. Στο βάθος ο Μαλιακός κόλπος.


Ο Μώλος είναι κωμόπολη στην περιοχή της Λοκρίδας[1] του Νομού Φθιώτιδας της Στερεάς Ελλάδας σε υψόμετρο 36 μέτρων. Είναι κτισμένος στο κέντρο στενόμακρης πεδιάδας, η οποία εκτείνεται μεταξύ του Μαλιακού[2] κόλπου και του όρους Καλλίδρομο[3]. Από τις νότιες παρυφές του οικισμού διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος Α1[4] (Ε75 / ΠΑΘΕ) μέσω του οποίου ο Μώλος απέχει 189 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 27 χιλιόμετρα από τη Λαμία. Από τις βόρειες παρυφές της κωμόπολης διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης (νέα χάραξη), ενώ στα βορειοανατολικά του Μώλου βρίσκεται και ο ομώνυμος σιδηροδρομικός σταθμός[5]. Στο παραλιακό μέτωπο, περί τα δυόμισι χιλιόμετρα από το κέντρο του οικισμού, υπάρχει μεγάλη μαρίνα ελλιμενισμού αλιευτικών και άλλων σκαφών. Στα εύφορα εδάφη που περιβάλλουν τον Μώλο υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με παντός είδους καλλιέργειες όπως: ελιάς, φιστικιάς, ροδακινιάς, αχλαδιάς, βάμβακος, βιομηχανικής ντομάτας, κηπευτικών κ.ά..Σε απόσταση περί τα 10 χιλιόμετρα δυτικά του Μώλου (μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, με κατεύθυνση προς Λαμία) βρίσκεται το περίφημο άγαλμα του Λεωνίδα, μνημείο ανάμνησης της θρυλικής Μάχης των Θερμοπυλών που διεξήχθη το 480 π.Χ. μεταξύ Ελλήνων και Περσών.

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ: Μώλος ή Μόλος; Πολλοί διερωτώνται εάν η σωστή γραφή του ονόματος του Μώλου είναι με "ω" ή με "ο" καθώς η λέξη "μόλος" (molo) που προέρχεται από την ιταλική γλώσσα, παραπέμπει σε αποβάθρα σε περιοχή κοντά σε θάλασσα - λιμάνι. Η μικρή απόσταση του Μώλου (ιδίως του παλαιού οικισμού) από τον Μαλιακό κόλπο θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το όνομα δόθηκε ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Υπάρχει, όμως και η άλλη άποψη. Εάν κάποιος ανατρέξει στο "Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης"[6] του Ιωαν. Σταματάκου θα διαπιστώσει τα εξής: μώλος = μόχθος, κόπος, κακοπάθεια κυρίως εκ του πολέμου // εντεύθεν, πόλεμος, μάχη // αγών, πάλη // έρις, διαμάχη. Αναλογιζόμενος κανείς τον αριθμό των μαχών και, εν γένει, των πολεμικών επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα στη συγκεκριμένη περιοχή ανά τους αιώνες, το βάρος πέφτει στη γραφή με "ω". Ο Μώλος, δηλαδή, δηλώνει την περιοχή στην οποία έχουν διεξαχθεί σημαντικότατες πολεμικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα ο τόπος να υποστεί πολλά δεινά. Εξάλλου η ευρύτερη περιοχή του Μώλου (από Θερμοπύλες έως τη διασταύρωση προς Κόμνηνα, Ρεγκίνι) αποτελούσε το προπύργιο της ελληνικής άμυνας από τους αρχαίους χρόνους, καθώς οποιοσδήποτε εισβολέας από βορρά θα μπορούσε μέσω του φαραγγιού του Βοάγριου ποταμού να έχει εύκολη πρόσβαση προς Θήβα, Ελευσίνα και, άρα, προς Αθήνα και Πελοπόννησο.

Ο Μώλος από ελικόπτερο

Ιστορικά στοιχεία [7][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για πολύ παλιά οικογενειακή φωτογραφία που επεξεργάστηκε ώστε να βελτιωθεί.
Ο Μώλος περί το 1937. Διασταύρωση οδών Λεωνίδου και Θερμοπυλών.

Η ιστορία της κατοίκησης της περιοχής του Μώλου χάνεται στο βάθος των αιώνων. Από την αρχαιότητα και την πόλη των Λοκρών[8] Σκάρφη, που εικάζεται ότι βρισκόταν νοτιοανατολικά του σημερινού Μώλου έως την αρχαία Νίκαια. Συγκεκριμένα η Νίκαια αναφέρεται και στη ρωμαϊκή εποχή (Συνθήκη της Νίκαιας μεταξύ Μακεδόνων και Ρωμαίων) ενώ κατά πάσα πιθανότητα η πόλη βρισκόταν νοτιοδυτικά του Μώλου, στους πρόποδες των λόφων του όρους Καλλίδρομο, καθώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν έρθει στο φως πολλά αρχαιολογικά ευρήματα (τάφοι, αγγεία, κιονόκρανα, διάσπαρτοι κέραμοι, κ.λπ.) που υποδηλώνουν την ύπαρξη αρχαίων οικισμών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις γραπτές πηγές πληροφορούμαστε για τη θέση τη πόλης Νίκαια να βρίσκεται σε απόσταση 40 σταδίων ανατολικά των Θερμοπυλών. Εάν την απόσταση των 40 σταδίων την πολλαπλασιάσουμε με τα 192,27 μέτρα που έχει το «ολυμπιακό στάδιο», θα δούμε ότι η χιλιομετρική απόσταση Θερμοπύλες – Νίκαια είναι 7.691 μέτρα. Εάν την ίδια απόσταση την πολλαπλασιάσουμε με το «δελφικό στάδιο» 177,55 μέτρα, η απόσταση είναι 7.102 μέτρα, δηλαδή όσο περίπου απέχει ο Μώλος από τις Θερμοπύλες.

Στους μεταγενέστερους χρόνους ακριβώς στην περιοχή του σημερινού Μώλου αναφέρεται η πόλις Ραβένικα[9]. Στο βιβλίου του Γεωργίου Κ. Αναγνώστου «Το Ζητούνι» (Λαμία 1977) διαβάζουμε τα εξής:... «Ο Βενιαμίν[10] (Βενιαμίν ο εκ Τουδέλης, διάσημος Ισπανοεβραίος περιηγητής του ΙΒ΄ αιώνα) περιήλθε τας χώρας της Ανατολής από το έτος 1.159 μέχρι του 1.173 και από το «Οδοιπορικόν» δε μανθάνομεν ότι από την Ραβένικαν ήλθε εις Λαμίαν, την οποίαν ονομάζει Σινοπόταμον ή Σίνον ποταμόν κειμένην ύπερθεν της Ραβενίκης και εις απόστασιν από αυτήν μιας ημέρας δρόμου. Πού ακριβώς έκειτο και πότε εκτίσθη η Ραβένικα αγνοούμεν. Πάντως έπρεπε να ευρίσκετο ολίγον δυκικώτερον της λεγομένης Σκάλας Μώλου και να είχε εμπορικήν κίνησιν».

Κέντρο Μώλου, διασταύρωση οδών Λεωνίδου και Θερμοπυλών το 2010.

Σε άλλο σημείο του ίδιου βιβλίου διαβάζουμε: …«Ο Βονιφάτιος (Βονιφάτιος ο Μομφερατικός, ένας από τους κυριότερους παράγοντες της Δ΄ Σταυροφορίας, μετά από την οποία έγινε κύριος του βασιλείου της Θεσσαλονίκης το 1.207) ενώ κατελάμβανε την Θεσσαλίαν και την υπόλοιπον χώραν, διένειμε καθ’ οδόν τας πόλεις αυτής εις τους μεγιστάνας Λομβαρδούς, Αλλαμάνους και Φλαμανδούς υποτελείς του. Την Λαμίαν και την Ραβένικαν παρεχώρησε κατά το ήμισυ εις το Τάγμα των Ναϊτών και κατά το έτερον ήμισυ εις τον εκ των περιχώρων της Πάρμας καταγόμενον Λομβαρόν Μαρκήσιο της Βοδονίτζης Γουΐδωνα Παλαβιτσίνι…».

Τέλος στο ίδιο βιβλίου του Γ. Αναγνώστου φθάνουμε στα παρακάτω κατατοπιστικά στοιχεία.

Μώλος: Ιερός Ναός "Εισόδια της Θεοτόκου"

«Η κατακύρωσις της Ραβένικας εις τον Ράινερ Ντε Τραβάγια εστέρησε την Μαρκιωνίαν της Βοδονίτζης επινείου επί του Μαλιακού κόλπου. Ένεκα τούτου εχρησιμοποιήθη από αυτήν όρμος, ο οποίος κείται κατ’ ευθείαν προς βορράν της Βοδονίτσης καλούμενος τότε Σκάλα Βοδονίτσης ή απλώς Σκάλα (Μύλλερ «Η Μαρκιωνία της Βοδονίτζης, σελ.5). Περί αυτόν δε εκτίσθη οικισμός καλούμενος Μώλος, οποίος εσώζετο μέχρι της Επαναστάσεως του 1.821 αποτελών τσιφλίκι τουρκικόν. Κατά την διάρκειαν της Επαναστάσεως ο οικισμός κατεστράφη εξ ολοκλήρου εμπρησθείς από τους Τούρκους, εκδικούμενους διά την συμμετοχήν των κατοίκων αυτού εις την Επανάστασιν. Το 1.833 οι διασωθέντες εκ των κατοίκων επανήλθον οίκαδε, ευρόντες δε αυτόν κατεστραμμένον επανέκτισαν αυτόν νοτιώτερον εις απόστασιν 20 λεπτών της ώρας (πεζή) και ακριβώς εκεί όπου ευρίσκεται η σήμερον ευημερούσα ομώνυμος κωμόπολις. Επροτιμήθη δε η θέσις αύτη, διότι είχε ολιγωτέραν υγρασίαν, ήτο περισσότερον ευάερος και απηλλαγμένη σχετικώς από ενοχλητικά έντομα (σκνίπες, κουνούπια κ.λπ.). Ο όρμος ούτος εξακολουθεί μέχρι σήμερον να ονομάζεται Σκάλα (σημερινή μαρίνα Μώλου).

Ο Παλαιός Δήμος Θερμοπυλών [11][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και ύστερα από τον σχηματισμό του νεοσύστατου κράτους δημιουργήθηκε νόμος στις 27-12-1833 και δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ 3 της 10-1-1834) «περί του σχηματισμού και της διαιρέσεως των δήμων».

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου «Όλον το Βασίλειον της Ελλάδος θέλει διαιρεθή εις δήμους, εκάστου δε δήμου θέλει προσδιορισθή η περιοχή». Παρακάτω στο άρθρο 4 αναφέρει: «Παν χωρίον έχον τουλάχιστον 300 κατοίκους δύναται να σχηματίζει ίδιον δήμον με ιδίαν δημοτική αρχήν…».

Οι δήμοι (άρθρο 7) διαιρούνται ανάλογα με τον πληθυσμό τους σε τρεις τάξεις. Η α΄ περιλαμβάνει δήμου με δέκα τουλάχιστον χιλιάδες κατοίκους, η β΄ με δύο τουλάχιστον χιλιάδες και οι γ΄ με ολιγότερους από δύο χιλιάδες κατοίκους.

Ο σχηματισμός και η διαίρεση των δήμων «διατάσσεται παρά του βασιλέως».

Κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας των δήμων και μέχρι να ολοκληρωθεί «η τεχνική προετοιμασία των εκλογών» οι δήμαρχοι διορίζονταν από την κυβέρνηση. Η εκλογή γινόταν από ειδικό «δημαιρεσιακό σώμα», το οποίο συγκροτούσαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και ίσος με αυτά αριθμός δημοτών που λαμβανόταν «εκ των μάλλον φορολογουμένων πολιτών».

Μώλος: οδός Λεωνίδου

Ο Δήμος Θερμοπυλών Γ΄ τάξεως συγκροτήθηκε το 1836 με έδρα τον Μώλο. Με το βασιλικό διάταγμα της 1/13-9-1840 «περί συγχωνεύσεως δήμων» πρωτεύουσα ορίστηκε η Μενδενίτσα. Αργότερα οι δημοτικές αρχές μεταφέρθηκαν και πάλι στον Μώλο, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί και σχετικά διάταγμα. Στο υπ’ αριθμ. 37 παράρτημα της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως στις 20-8-1873 ως πρωτεύουσα του δήμου φέρεται ο Μώλος, χωρίς στην αντίστοιχη στήλη να αναγράφεται και το σχετικό για τη μεταφορά διάταγμα. Με το βασιλικό διάταγμα της 4-2-1847 (ΦΕΚ 4/16-2-1847) αποσπάστηκε από τον Δήμο Θερμοπυλών επανασυστήθηκε ο Δήμος Δρυμίας.

Η παραλία του Μώλου

Τα χωριά που αποτελούσαν τον δήμο με έδρα τον Μώλο το 1836 ήταν : Μώλος, Μενδενίτσα, Άντερας, Λιαπάτες, Κατμάτες, Καραβίδια, Γλάνιτσα (Δρυμαία), Δρινίτσα (Τιθρώνιον), Άρνιτσα (διαλυμένο τώρα χωριά ανάμεσα Λιαπάτας-Καλλιδρόμου-Μενδενίτσας) και Ξηλιασής (αρχική ονομασία των Ξυλικών).

Τα χωριά που αποτελούσαν τον δήμο με έδρα τη Μενδενίτσα το 1840 ήταν: Μενδενίτσα, Καραβίδια, Άρνιτσα, Κατουμάταις, Λιαπάταις, Γλούνιτσα, Δερνίτσα, Ξυλικός, Μώλος, Άντερας, Παλαιοχώρι, Ρουμελιός (άλλοτε λιβάδι με εγκατάσταση γεωκτηνοτρόφων στα όρια των κοινοτήτων Αγίας Τριάδας και Θερμοπυλών), Μαυρουκάτες (άλλοτε καλύβια θερινής διαμονής στην περιφέρεια κοινότητας Μενδενίτσας), Ρετζέρι (Καλλίδρομον) και Μονή Αγίου Γεωργίου στην περιφέρεια κοινότητας Μώλου.

Από το 1847 και μέχρι το 1911 η έδρα είναι στον Μώλο και συμπεριλαμβάνει τα χωριά: Άντερας, Μενδενίτσα, Καραβίδια, Λιαπάτες, Κατμάταις, Ρεντέρι, Αγία Τριάδα και διαλυμένη Μονή Αγίου Γεωργίου.

Τέλος, το 1912 σαν έδρα ορίζεται και πάλι ο Μώλος με τα παραπάνω χωριά και επιπροσθέτως τη Βουμβάρδα (άγνωστο πού βρισκόταν και τι αποτελούσε) καθώς και τον Χονδρονικόλα (άλλοτε θερινή διαμονή κατοίκων στην περιφέρεια κοινότητας Μενδενίτσας με 69 κατοίκους κατά την απογραφή του 1879).

Ως πρώτος πρόεδρος του Δήμου Θερμοπυλών (1836) αναφέρεται ο Α.Ι. Κλοτόκηλος. Με το βασιλικό διάταγμα της 13-7-1843 ο Α. Εγκολφόπουλος. Ακολουθούν ο Ιωάννης Γ. Αλεξάνδρου και ο Κωνσταντίνος Ι. Σιαφάς, οι οποίοι παραιτήθηκαν για να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές του 1895, βασιλικό διάταγμα της 31-8-1895. Από το 1904 και μέχρι το 1914 αναφέρεται ο Νικόλαος Περιβολιώτης.

Το 1912 εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε ο νόμος Δ.Ν.Ζ. «περί συστάσεως δήμων και κοινοτήτων». Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1, δήμοι είναι οι πρωτεύουσες των νομών και οι πόλεις που έχουν πάνω από 10.000 κατοίκους.

Μώλος: μαρίνα ελλιμενισμού αλιευτικών σκαφών

Κατά τις διατάξεις του άρθρου 2, κάθε νόμιμος συνοικισμός που έχει πάνω από 300 κατοίκους και «σχολείο στοιχειώδους εκπαιδεύσεως» αποτελεί κοινότητα. Σε εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων εκδόθηκε για τον Νομό Φθιώτιδας βασιλικό διάταγμα (β.δ.29-8-1912) «περί αναγνωρίσεως των δήμων και κοινοτήτων του Νομού Φθιώτιδος και Φωκίδος» (ΦΕΚ 261/Α΄ της 31-8-1912), με το οποίο αναγνωρίσθηκαν για τον Νομό Φθιώτιδας με την τότε διοικητική του διαίρεση ένας δήμος (Δήμος Λαμιέων) και 123 κοινότητες, ανάμεσα στις οποίες και ο Μώλος…

Η άγνωστη μάχη του Μώλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 1941, κατά την κάθοδο των γερμανικών στρατευμάτων προς την Αθήνα, στην περιοχή του Μώλου[12] διεξήχθη μεγάλη μάχη μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων (Άγγλων, Αυστραλών, Νεοζηλανδών) και Γερμανών. Τα γερμανικά στρατεύματα βρέθηκαν μπροστά σε απρόσμενα μεγάλο εμπόδιο στην πορεία τους προς την κατάληψη της ελληνικής πρωτεύουσας και υπέστησαν σημαντικές απώλειες, σε αντίθεση με τις απώλειες μικρής κλίμακας των συμμαχικών δυνάμεων. Η γερμανική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε βομβαρδισμό του Μώλου κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν δύο κάτοικοι. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους είχαν εγκαταλείψει την κωμόπολη, καθώς αναμένοντας τον επικείμενο βομβαρδισμό, βρήκαν καταφύγιο στους λόφους νότια του Μώλου. Από εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες των παλαιότερων, είχαν πλήρη εικόνα των γερμανικών αεροπλάνων Stukas[13] να βομβαρδίζουν τον οικισμό.

Κατά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από την περιοχή οι Νεοζηλανδοί άφησαν ως ανάμνηση της μάχης στον Μώλο ένα στρατιωτικό αυτοκίνητο μεταφοράς προσωπικού, το οποίο βρισκόταν έως τη δεκαετία του ’70 στην οδό Οδυσσέα. Ανδρούτσου, περίπου στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το κτήριο του Ειρηνοδικείου Θερμοπυλών.

(Για τους αγγλομαθείς υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία για τη μάχη του Μώλου στα links Α[14] και Β[15])

Απογραφικά στοιχεία [16][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πληθυσμός του Μώλου, σύμφωνα με επίσημες απογραφές, παρουσίασε τις ακόλουθες διακυμάνσεις:

Απογραφή                                                Άτομα

12-3-1861                                                 610

15-4-1879                                                 956

15-4-1889                                              1.173

5-10-1896                                              1.185 

27-10-1907                                            1.516

19-12-1920                                            1.482

15-5-1928                                             1.577

16-10-1940                                           2.073

7-4-1951                                              1.985

19-3-1961                                             2.229

14-3-1971                                             2.090

5-4-1981                                              2.113

17-3-1991                                             3.008

17-3-2001                                             3.203 (απογραφή 2001 σύνολο τέως Δήμου Μώλου 6.668)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Αρχαία Λοκρίδα και Λοκροί – Μια Ιστορική Αναδρομή - Δρόμοι του Παυσανία». arcadia.ceid.upatras.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
 2. «Μαλιακός κόλπος» (στα αγγλικά). Academic Dictionaries and Encyclopedias. http://greek_greek.enacademic.com/224652/%CE%9C%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CF%80%CE%BF%CF%82. Ανακτήθηκε στις 2018-04-25. 
 3. «Περιγραφή περιοχής ΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟ | foropenforests.org». www.foropenforests.org. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2018. 
 4. «Ο διαδραστικός χάρτης με τους Ελληνικούς Αυτοκινητόδρομους, τι λειτουργεί και τι έρχεται στη συνέχεια - ypodomes.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-11-12. https://web.archive.org/web/20181112201909/https://www.ypodomes.com/index.php/metafores/odikes-logistics/item/39243-deite-ton-diadrastiko-xarti-me-tous-ellinikoys-aftokinitodromous-ti-leitourgei-kai-ti-oxi. Ανακτήθηκε στις 2018-04-25. 
 5. «ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Παράδοση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα-Λιανοκλάδι». ΕΡΓΟΣΕ. https://www.ergose.gr/deltio_typoy_20180502_tithorea_003/. Ανακτήθηκε στις 2018-04-25. 
 6. Σταματάκος, Ιωάννης (1994). Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης. ΑΘΗΝΑ: "ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ" Ι. ΣΙΔΗΡΟΦΑΓΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. σελ. 642. μώλος, ο 
 7. Τάκης Κολιαβάς - Μωλιοτάκης, "Μώλος Θερμοπυλών", εκδ. GOLEMA, Αθήνα 2006
 8. «Λοκροί (Locrians)». ethnologic.blogspot.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2018. 
 9. www.arotroweb.gr, ARoTro Web -. «Αρχαιολογικά μυστήρια και Μεσαιωνικές αόρατες πόλεις στην Φθιώτιδα!!!» (στα αγγλικά). Fonografos. http://fonografos.net/v1/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA/. Ανακτήθηκε στις 2018-04-25. 
 10. «Βενιαμίν ο εκ Τουδέλης ( ; - 1178) - Εκδοτική Αθηνών Α.Ε.». www.greekencyclopedia.com. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2018. 
 11. Τάκης Κολιαβάς - Μωλιοτάκης, "Μώλος Θερμοπυλών", εκδ. GOLEMA, Αθήνα 2006
 12. «NZ OH 01 Greece: Chapter 17: The Defence of Brallos and Thermopylae Passes, 24 April». tothosewhoserved.org. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2018. 
 13. ArmyNow.Net (2017-06-12). «Jungers Ju-87 Stuka: To συνώνυμο της καταστροφής- ArmyNow.net» (στα αγγλικά). ArmyNow.Net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-09-24. https://web.archive.org/web/20170924203138/http://www.armynow.net/jungers-ju-87-stuka-synonimo-katastrofhs/. Ανακτήθηκε στις 2018-04-25. 
 14. «Molos: The Gunners' Battle | NZETC». nzetc.victoria.ac.nz. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2018. 
 15. «The Invasion and Battle of Greece». www.feldgrau.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2018. 
 16. Τάκης Κολιαβάς - Μωλιοτάκης, "Μώλος Θερμοπυλών", εκδ. GOLEMA, Αθήνα 2006