Λεωφόρος Ποσειδώνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεωφόρος Ποσειδώνος
Η λεωφόρος Ποσειδώνος στην Βούλα
Μήκος15,4 χιλιόμετρα
Διασταύρωση μεΛεωφόρος Κηφισού/Α/Δ ΠΑΘΕ, Λεωφόρος Θησέως, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού, Λεωφόρος Αμφιθέας, Λεωφόρος Αλίμου, Γρηγορίου Λαμπράκη
ΠεριοχήΠειραιάς, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμος, Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα
ΕκκίνησηΟμηρίδου Σκυλίτση & Μικράς Ασίας, Πειραιάς
ΤέλοςΠριγκίπος Πέτρου, Γλυφάδα/Βούλα

Η Λεωφόρος Ποσειδώνος, γνωστή και ως Παραλιακή, είναι μια παραθαλάσσια λεωφόρος στα νότια προάστια της Αθήνας. Ξεκινάει από τον Πειραιά, διέρχεται από το Παλαιό Φάληρο, την Καλλιθέα, τον Άλιμο, το Ελληνικό, τη Γλυφάδα και καταλήγει στη Βούλα, όπου μετονομάζεται και σε Λεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες λεωφόρους ακόμη και για το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας.

Η λεωφόρος είναι γνωστή για τα γήπεδα που βρίσκονταν δίπλα της και χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών αγώνων του 2004, περνώντας από μεγάλα συγκροτήματα στο Παλαιό Φάληρο και το Ελληνικό. Αρκετές ταινίες γυρίστηκαν στη λεωφόρο, κυρίως τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, καθώς και τηλεοπτικές σειρές τη δεκαετία του 1980. Από τον Πειραιά έως τη Λεωφόρο Συγγρού, είναι τμήμα της εθνικής οδού 56α, ενώ από τη Λεωφόρο Συγγρού έως τη Γλυφάδα και τη Βούλα, είναι τμήμα της εθνικής οδού 91.

Καθώς είναι μια από τις μεγαλύτερες λεωφόρους της Αθήνας, έχει κίνηση καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, και εξυπηρετεί τις παραλίες που βρίσκονται κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Εξυπηρετεί ακόμη και ναυτικούς, καθώς συνδέει το κέντρο της πόλης και τα νότια προάστια με το λιμάνι του Πειραιά, ενώ κατά μήκος της έχουν έδρα πολλές ναυτιλιακές εταιρείες.

Υπογειοποίηση τμήματος της λεωφόρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μήκος 3 χιλιομέτρων, από τον κόμβο Κηφισού μέχρι τον κόμβο Συγγρού η λεωφόρος Ποσειδώνος ξεκίνησε στα μέσα του 2017 να υπογειοποιείται με σκοπό την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Το σχέδιο προέβλεπε την μεταφορά της λεωφόρου κατά 90 μέτρα από την αρχική της θέση και την μετατροπή της σε ημιυπόγεια, με σκοπό ο χώρος της πρώην λεωφόρου καθώς και ο χώρος πάνω από την υπόγεια λεωφόρο να γίνει πάρκο,[1] όπως και έγινε. Το έργο της υπογειοποίησης σε αυτό το τμήμα της λεωφόρου ολοκληρώθηκε σταδιακά. Συγκεκριμένα ο πρώτος κλάδος παραδόθηκε στην κυκλοφορία την 1η Ιουνίου 2019,[2] ενώ ο δεύτερος κλάδος παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις 23 Ιουνίου 2019.[3] Και οι δύο κλάδοι περιλαμβάνουν 4 λωρίδες κυκλοφορίας και 2 σήραγγες.

Άποψη της νέας λεωφόρου με κατεύθυνση προς λεωφόρο Συγγρού (1η εικόνα) και λεωφόρο Κηφισού (2η εικόνα).


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δύο μεγάλες παρεμβάσεις μεταμορφώνουν την Παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος». Ypodomes.com. 28 Αυγούστου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2019. 
  2. «Στην κυκλοφορία δόθηκε η νέα παραλιακή (VIDEO)». notia.gr. 1 Ιουνίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2019. 
  3. «Παραδίδεται το δεύτερο τμήμα της νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος |thetoc.gr». The TOC. 21 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2019.