Κατάλογος κρατών ανά ήπειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τα κριτήρια κατάρτισης του καταλόγου που ακολουθεί είναι τα εξής: Ανεξάρτητα κράτη, συνιστώντα μέρη ομοσπονδιακών κρατών, αυτόνομες περιοχές, εξαρτημένες περιοχές, νησιά σε μεγάλη απόσταση από το επικυρίαρχο σε αυτά κράτος, είτε είναι ακατοίκητα είτε όχι. Ο κατάλογος παρατίθεται ανά ήπειρο. Καθώς ο γεωπολιτικός χάρτης μεταβάλλεται, γίνεται προσπάθεια τήρησης του καταλόγου, κατά το δυνατόν, ενημερωμένου.

Βόρεια Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βορειότερη Αμερική

Flag of Greenland.svg Γροιλανδία, Αυτόνομη επαρχία του Βασιλείου της Δανίας

Flag of Canada.svg Καναδάς, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι δέκα επαρχίες έχουν καθεστώς συνιστώσας πολιτείας και τα τρία εδάφη έχουν κάποιο βαθμό μικρότερης αυτονομίας:

Ατλαντικές Επαρχίες

Κεντρικός Καναδάς

Δυτικές Επαρχίες

Εδάφη

Σαιν Πιερ και Μικελόν Σαιν Πιερ και Μικελόν, Υπερπόντια Κοινότητα της Γαλλίας

Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι 49 πολιτείες που βρίσκονται στην Βόρεια Αμερική (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια) είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία):

Flag of Bermuda.svg Βερμούδες, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Flag of Mexico.svg Μεξικό, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι 31 πολιτείες είναι οι εξής (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Πόλης του Μεξικού είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία):

Νησιά εκτός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας:

Νήσος Κλίπερτον, ή Νήσος του Πάθους, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό


Κεντρική Αμερική

Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Belize.svg Μπελίζε, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Honduras.svg Ονδούρα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Costa Rica (state).svg Κόστα Ρίκα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Panama.svg Παναμάς, Ανεξάρτητο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 67,59% των εδαφών της στην Βόρειο Αμερική και το 32,41% στην Νότιο Αμερική


Δυτικές Ινδίες - Καραϊβική

Νήσοι Μπαχάμας

Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες, Ανεξάρτητο κράτος

Τερκς και Κέικος Τερκς και Κέικος, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Μεγάλες Αντίλλες

Flag of San Andrés y Providencia.svg Άγιος Ανδρέας και Πρόνοια, Νησιωτική Επαρχία της Κολομβίας, την διεκδικεί η Νικαράγουα

Τα υπόλοιπα μπάγκος της περιοχής που τα διεκδικούν κάποια άλλα κράτη:

  • Μπάγκος Αλίκης, βυθισμένη ανύψωση χωρίς νησίδες ή κης, το διεκδικεί η Τζαμάικα
  • Μπάγκος Μπάχο Νουέβο (Νέος Ύφαλος), ακατοίκητος ύφαλος με μικρές νησίδες, το διεκδικούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, Τζαμάικα, και ίσως και η Ονδούρα
  • Μπάγκος Σερρανίγια (Βουναλάκι), Νήσος με πολλά μικρά κης μέσα σε μια πρώην ατόλλη, το διεκδικούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ίσως η Ονδούρα και η Τζαμάικα

Τα παρακάτω μπάγκος είναι εκτός του διαμερίσματος:

  • Μπάγκος Ροζαλίντας, βυθισμένη ατόλλη, το διεκδικούν οι Νικαράγουα, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες και η Τζαμάικα
  • Μπάγκος Θάντερ Νολλ (Βροντερή Πρόσχωση), πρόσχωση υφάλου από κοραλλιογεννή άμμο, το διεκδικούν οι Νικαράγουα, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες και η Τζαμάικα

Flag of the Cayman Islands.svg Κέιμαν Νήσοι, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Flag of Cuba.svg Κούβα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα, Ανεξάρτητο κράτος

  • Μπάγκος Πέδρο, μεγάλη πρόσχωση από άμμο και κοράλλια, με 4 κης και άλλους βράχους και πολλούς βυθισμένους υφάλους και βράχους
  • Μοράντ Κης, παράκτια νησιωτική ομάδα

Flag of Navassa Island (local).svg Νήσος Ναβάσσα, ακατοίκητο νησί, μη οργανωμένο μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών, το διεκδικεί η Αϊτή

Flag of Haiti.svg Αϊτή, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, με καθεστώς Κοινοπολιτείας (ελεύθερη σύνδεση)

Μικρές Αντίλλες

Υπήνεμες Νήσοι

Flag of the United States Virgin Islands.svg Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, οργανωμένο, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών

Flag of the British Virgin Islands.svg Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Flag of Anguilla.svg Ανγκουίλα, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Flag of Saint-Martin (fictional).svg Άγιος Μαρτίνος (Γαλλία), υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

Flag of Saint Barthelemy.PNG Άγιος Βαρθολομαίος, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

Flag of Sint Maarten.svg Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία), Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

Flag of Saba.svg Σάμπα, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

Flag of Sint Eustatius.svg Άγιος Ευστάθιος, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

  • Flag of Nevis.svg Νέβις, Νήσος με σημαντική αυτονομία εντός της Ομοσπονδίας και δικαίωμα απόσχισης ύστερα από δημοψήφισμα

Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Ανεξάρτητο κράτος Ομοσπονδιακής μορφής

Flag of Montserrat.svg Μοντσερράτ, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Flag of Guadeloupe (local).svg Γουαδελούπη, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

Προσήνεμες Νήσοι

Flag of Dominica.svg Δομινίκα, Ανεξάρτητο κράτος

Άβες Νήσος (Νήσος των Πουλιών), τμήμα των Ομοσπονδιακών Εξαρτήσεων Βενεζουέλας, το διεκδικεί και η Δομινίκα

Μαρτινίκα Μαρτινίκα , υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Grenada.svg Γρενάδα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Ανεξάρτητο κράτος

Νότια Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήνεμες Αντίλλες

Flag of Bonaire.svg Μποναίρ, Ειδικός δήμος της Ολλανδίας

Flag of Curaçao.svg Κουρασάο, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

Flag of Aruba.svg Αρούμπα, Αυτόνομο τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

Γουιάνες

Flag of Guyana.svg Γουιάνα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Suriname.svg Σουρινάμ, Ανεξάρτητο κράτος

Γαλλική Γουιάνα Γαλλική Γουιάνα , υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της συνθήκης Σένγκεν

Άνδεις

Flag of Colombia.svg Κολομβία, Ανεξάρτητο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 99,995% των εδαφών της στην Νότιο Αμερική και το 0,005% στην Βόρειο Αμερική

Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Ecuador.svg Ισημερινός, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Peru.svg Περού, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Bolivia (state).svg Βολιβία, Ανεξάρτητο κράτος


Νότιος Κώνος

Flag of Paraguay.svg Παραγουάη, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Argentina.svg Αργεντινή, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Chile.svg Χιλή, Ανεξάρτητο κράτος

Ανατολική Νότιος Αμερική

Flag of Brazil.svg Βραζιλία, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος

Οι 26 πολιτείες είναι οι εξής (το Διαμέρισμα Πρωτευούσης της Μπραζίλια είναι η έδρα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και δεν αποτελεί αυτόνομη πολιτεία):

Bandeira do Distrito Federal (Brasil).svg Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα Μπραζίλιας

Νησιά εκτός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας:

Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη, Ανεξάρτητο κράτος

Υποανταρκτικοί Νήσοι

Flag of the Falkland Islands.svg Φώκλαντ Νήσοι, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς , ακατοίκητο υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βόρεια Αφρική

Flag of Morocco.svg Μαρόκο, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Madeira.svg Μαδέιρα, Αυτόνομη περιοχή της Πορτογαλίας

Ισπανία, στην Αφρική βρίσκονται 1 από τις 17 αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας:

οι 5 περιοχές Κυριαρχίας της Ισπανίας στην Αφρική που αποτελούνται από τις 2 αυτόνομες Αφρικανικές πόλεις ή Μεγάλες Περιοχές Κυριαρχίας:

και τις 3 Μικρές Περιοχές Κυριαρχίας που είναι:

και η ακατοίκητη ειδική περιοχή Κυριαρχίας:

Αλμποράν Νήσος, Ισπανικό νησί πλησιέστερα στην Αφρική, ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο της Αλμερίας

Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Δυτική Σαχάρα, Αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ της Σαχαραβικής Δημοκρατίας και του Μαρόκου

Flag of Algeria.svg Αλγερία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Tunisia.svg Τυνησία, Ανεξάρτητο κράτος

Πελάγους Νήσοι και Παντελλερία, Ιταλικά Νησιά πλησιέστερα στις ακτές της Τυνησίας και κατά συνέπεια γεωγραφικά στην Αφρική

Flag of Malta.svg Μάλτα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Libya.svg Λιβύη, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Egypt.svg Αίγυπτος, Ανεξάρτητο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 93,65% των εδαφών της στην Αφρική και το 6,35% στην Ασία

Flag of Sudan.svg Σουδάν, Ανεξάρτητο κράτος

  • Flag of Darfur.svg Νταρφούρ, περιοχή ανθρωπιστικής κρίσης στο δυτικό Σουδάν λόγω της σύγκρουσης επαναστατικών ομάδων με κυβερνητικά στρατεύματα

Δυτική Αφρική

Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο, Ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος

Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Senegal.svg Σενεγάλη, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of The Gambia.svg Γκάμπια, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισσάου, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Guinea.svg Γουινέα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Sierra Leone.svg Σιέρρα Λεόνε, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Liberia.svg Λιβερία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού, Ανεξάρτητο κράτος, η χώρα παραμένει χωρισμένη στα 2 μετά τον εμφύλιο πόλεμο που έληξε το 2004, με τον βορρά να ελέγχεται από τους επαναστάτες και τον νότο από την κυβέρνηση, εκλογές αναμένονται τον Οκτώβριο του 2007

Flag of Ghana.svg Γκάνα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Benin.svg Μπενίν, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Togo.svg Τόγκο, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Nigeria.svg Νιγηρία, Ανεξάρτητο Ομοσπονδιακό κράτος Οι 36 πολιτείες της Νιγηρίας είναι (η Ομοσπονδιακή Περιοχή Πρωτεύουσης δεν αποτελεί πολιτεία):

Flag of Niger.svg Νίγηρας, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Mali.svg Μάλι, Ανεξάρτητο κράτος

Κεντρική Αφρική

Flag of Chad.svg Τσαντ, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Cameroon.svg Καμερούν, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα, Ανεξάρτητο κράτος

Αποτελείται από ένα ηπειρωτικό τμήμα, το Ρίο Μούνι, και ένα νησιωτικό με το νησί Μπιόκο στα ανοικτά του Καμερούν και το νησί Αννομπόν πολύ νοτιότερα, ενδιάμεσα στα 2 βρίσκονται τα νησιά Αγίου Θωμά και Πρίγκηπα

Flag of Sao Tome and Principe.svg Άγιος Θωμάς και Πρίγκηπας (Σάο Τομέ και Πρίνσιπε), Ανεξάρτητο κράτος

Flag of the Republic of the Congo.svg Κονγκό, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Saint Helena.svg Νήσος Αγίας Ελένης, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Μπουβέ Μπουβέ , ακατοίκητη εξάρτηση του Βασιλείου της Νορβηγίας

Νότια Αφρική

Flag of Angola.svg Ανγκόλα, Ανεξάρτητο κράτος

  • Καμπίντα, εξωτερική επαρχία της Ανγκόλας στα σύνορα μεταξύ Κονγκό και Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού

Flag of Namibia.svg Ναμίμπια, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική, Ανεξάρτητο κράτος

Πρίγκηπα Εδουάρδου Νήσοι, ακατοίκητα νησιά και τμήμα της Νοτίου Αφρικής στον υποανταρκτικό Ινδικό Ωκεανό

Flag of Lesotho.svg Λεσότο, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Swaziland.svg Σουαζιλάνδη, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Malawi.svg Μαλάουι, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Zambia.svg Ζάμπια, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε, Ανεξάρτητο κράτος

Ανατολική Αφρική

Flag of Eritrea.svg Ερυθραία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Η Αιθιοπία απαρτίζεται από 9 εθνολογικές διοικητικές περιοχές και 2 πόλεις:

Πόλεις

Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of South Sudan.svg Νότιο Σουδάν, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Somalia.svg Σομαλία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

  • Flag of Somaliland.svg Σομαλιλάνδη, ντε φάκτο ανεξάρτητη δημοκρατία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Σομαλίας
  • Flag of Puntland.svg Πουντλάνδη, το 1998 δήλωσε την ανεξαρτησία της, αλλά πλέον είναι αυτόνομη περιοχή που περιμένει την δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Σομαλίας ώστε να ενταχθεί σ’αυτήν
  • Flag of Somalia.svg Γκαλμουντούγκ, αυτόνομη πολιτεία στα κεντρικά της Σομαλίας, προσβλέπει στην δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Σομαλίας

Η υπόλοιπη Σομαλία που παλεύει να βγει απ’ την κρίση έχει την υποστήριξη 2 περιοχών που επιθυμούν και αυτές να αποκτήσουν αυτονομία εντός της ομοσπονδιακής Σομαλίας, και μετέχουν στην μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση:

Σοκότρας Νήσοι, νησιωτική ομάδα της Υεμένης στο άκρο του κέρατος της Αφρικής

Flag of Kenya.svg Κένυα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Uganda.svg Ουγκάντα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Rwanda.svg Ρουάντα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Burundi.svg Μπουρούντι, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Tanzania.svg Τανζανία, Ανεξάρτητο κράτος

  • Flag of Zanzibar.svg Ζανζιβάρη, αρχιπέλαγος της Τανζανίας, που απολαμβάνει ένα μεγάλο βαθμό αυτονομίας εντός της Ένωσης (Ταγκανίκα και Ζανζιβάρη ενώθηκαν ως Τανζανία)

Flag of the Comoros.svg Κομόρες, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Αποτελείται από 3 αυτόνομα νησιά:

Flag of Mayotte (local).svg Μαγιότ ή Μαορέ, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη, Ανεξάρτητο κράτος

Ρεϊνιόν, υπερπόντιο διαμέρισμα, περιοχή και εσωτερικό τμήμα της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος, Ανεξάρτητο κράτος

Στον Μαυρίκιο ανήκουν 3 εξαρτήσεις:

Επίσης του ανήκουν και οι εξής 3 περιοχές (υποθαλάσσιες ανυψώσεις του Οροπεδίου των Μασκαρένων):

Flag of the French Southern and Antarctic Lands.svg Γαλλικά Νότια Εδάφη, υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας

Διοικητικά στα Γαλλικά Νότια Εδάφη υπάγονται οι εξής νήσοι:

Χερντ και ΜακΝτόναλντ Νήσοι Χερντ και ΜακΝτόναλντ Νήσοι , ακατοίκητο εξωτερικό έδαφος της Αυστραλίας

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βόρεια Ευρώπη

Αρκτικά Νησιά

Γιαν Μαγιέν, κτήση του Βασιλείου της Νορβηγίας

Σβάλμπαρντ Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ , αρχιπέλαγος, τμήμα του Βασιλείου της Νορβηγίας

Flag of Iceland.svg Ισλανδία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of the Faroe Islands.svg Φερόες Νήσοι, Αυτόνομη επαρχία του Βασιλείου της Δανίας

Σκανδιναβία

Flag of Denmark.svg Δανία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Norway.svg Νορβηγία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Sweden.svg Σουηδία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Finland.svg Φινλανδία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Åland.svg Άαλαντ, Αυτόνομη αποστρατιωτικοποιημένη επαρχία της Φιλανδίας

Βαλτικές Χώρες

Flag of Estonia.svg Εσθονία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Latvia.svg Λεττονία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Lithuania.svg Λιθουανία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Kaliningrad Oblast.png Καλίνινγκραντ, Εξωτερική Επαρχία της Ρωσίας

Βρετανικές Νήσοι

Ρόκολ, μικρή ακατοίκητη βραχονησίδα του Ηνωμένου Βασιλείου. Την διεκδικούν οι Ιρλανδία, Δανία (για τις Φερόες Νήσους), και Ισλανδία.

Flag of Ireland.svg Ιρλανδία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο, Ανεξάρτητο κράτος

  • Flag of England.svg Αγγλία, Περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, το μόνο από τις 4 περιοχές που για όλα τα θέματα αποφασίζει η κυβέρνηση της Ένωσης
  • Ulster banner.svg Βόρειος Ιρλανδία, Συνιστών κράτος του Ηνωμένου Βασιλείου, με περιορισμένη αυτοδιοίκηση
  • Flag of Scotland.svg Σκωτία, Περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου με περιορισμένη αυτοδιοίκηση
  • Flag of Wales 2.svg Ουαλία, Περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου με περιορισμένη αυτοδιοίκηση

Flag of the Isle of Mann.svg Νήσος Μαν, Εξάρτηση του Βρετανικού στέμματος, δεν αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Flag of Sealand.svg Σήλαντ, ντε φάκτο ανεξάρτητο μικροέθνος, που αποτελείται από μια θαλάσσια πλατφόρμα και όχι από κάποιου είδους νησίδα, νομικά ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο

Δυτική Ευρώπη

Flag of France.svg Γαλλία, Ανεξάρτητο κράτος

  • Flag of Corsica.svg Κορσική, Εδαφική κολεκτίβα της Γαλλίας

Flag of Guernsey.svg Γκέρνσεϊ, Εξάρτηση του Βρετανικού στέμματος, δεν αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου

  • Flag of Alderney.svg Άλντερνεϊ, αυτοκυβερνώμενη εξάρτηση με αντιπροσώπευση στην κυβέρνηση του Γκέρνσεϊ
  • Flag of Sark.svg Σαρκ, φέουδο, αυτοκυβερνώμενο τμήμα χωρίς αντιπροσώπευση στην κυβέρνηση του Γκέρνσεϊ
  • Flag of Herm.svg Χερμ, Εξάρτηση του Γκέρνσεϊ

Flag of Jersey.svg Τζέρσεϊ, Εξάρτηση του Βρετανικού στέμματος, δεν αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Flag of Monaco.svg Μονακό, Ανεξάρτητο κράτος

Κάτω Χώρες

Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία, Ανεξάρτητο κράτος

  • Μπάαρλε-Νασσάου, επτά εξωτερικά εδάφη της Ολλανδίας που βρίσκονται μέσα σε εξωτερικά εδάφη του Βελγίου στην Ολλανδία και ένα ακόμα που βρίσκεται στο Βέλγιο

Flag of Belgium (civil).svg Βέλγιο, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο Κράτος

  • Μπάαρλε-Χέρτοκ, 22 εξωτερικά εδάφη του Βελγίου στην Ολλανδία και τρία ακόμα στα Ολλανδο-Βελγικά σύνορα

Οι 3 περιοχές του Βελγίου είναι:

Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο, Ανεξάρτητο κράτος

Κεντρική Ευρώπη

Flag of Germany.svg Γερμανία, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο κράτος

Τα 16 κρατίδια που συνιστούν την Γερμανία είναι:

Flag of Poland.svg Πολωνία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Slovakia.svg Σλοβακία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Hungary.svg Ουγγαρία, Ανεξάρτητο κράτος

Άλπεις

Flag of Switzerland.svg Ελβετία, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο κράτος

Τα 26 καντόνια (συνιστώντα κρατίδια) της Ελβετίας είναι:

Γερμανόφωνα

Γερμανόφωνα

Γαλλόφωνα

Ιταλόφωνο

Δίγλωσσα (Γερμανικά, Γαλλικά)

Γερμανόφωνη πλειοψηφία

Γαλλόφωνη πλειοψηφία

Τρίγλωσσο (Γερμανικά, Ρωμανικά, Ιταλικά)

Εντός των συνόρων της Ελβετίας βρίσκονται και 2 εσώκλειστες περιοχές που είναι οι:

Flag of Liechtenstein.svg Λίχτενσταϊν, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Austria (state).svg Αυστρία, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο κράτος

Τα 9 κρατίδια που συνιστούν την Αυστρία είναι:

Flag of Slovenia.svg Σλοβενία, Ανεξάρτητο κράτος

Νότια Ευρώπη

Ιβηρική Χερσόνησος

Flag of Andorra.svg Ανδόρρα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Spain.svg Ισπανία, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 98,52% των εδαφών της στην Ευρώπη και το 1,48% στην Αφρική

Η Ισπανία απαρτίζεται από 17 αυτόνομες κοινότητες και 5 περιοχές Ισπανικής Κυριαρχίας, οι 16 αυτόνομες κοινότητες που βρίσκονται στην Ευρώπη είναι:

Flag of Portugal.svg Πορτογαλία, Ανεξάρτητο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 99,137% των εδαφών της στην Ευρώπη και το 0,863% στην Αφρική

  • Flag of the Azores.svg Αζόρες, Αυτόνομη περιοχή της Πορτογαλίας

Flag of Gibraltar.svg Γιβραλτάρ, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Ιταλική Χερσόνησος

Flag of Italy.svg Ιταλία, Ανεξάρτητο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 99,963% των εδαφών της στην Ευρώπη και το 0,037% στην Αφρική

Η Ιταλία αποτελείται από 20 περιοχές εκ των οποίων οι 5 είναι αυτόνομες:

Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of the Vatican City.svg Βατικανό, Ανεξάρτητη πόλη-κράτος

Βαλκάνια

Flag of Croatia.svg Κροατία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ανεξάρτητο Ομόσπονδο κράτος

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη αποτελείται από 2 συνιστώσες περιοχές:

και αποτελείται από 10 καντόνια:

  • Flag of Republika Srpska.svg Σερβική Δημοκρατία
  • Coat of arms of Bosnia and Herzegovina.svg Μπρτσκο, αυτοκυβερνώμενη περιφέρεια που υπάγεται απευθείας στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφού ‘ανήκει’ και στις 2 συνιστώσες περιοχές της χώρας

Flag of Serbia.svg Σερβία, Ανεξάρτητο κράτος

Αποτελείται από την Κεντρική Σερβία και 2 αυτόνομες Επαρχίες:

Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Macedonia.svg Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Albania.svg Αλβανία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία, Ανεξάρτητο κράτος

Ανατολική Θράκη, το Ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας

Flag of Romania.svg Ρουμανία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Greece.svg Ελλάδα, Ανεξάρτητο κράτος

Αυτοκυβερνώμενη μοναστική πολιτεία εντός της κυριαρχίας της Ελλάδος

Ανατολική Ευρώπη

Flag of Moldova.svg Μολδαβία, Ανεξάρτητο κράτος

Η Μολδαβία περιέχει και δύο αυτόνομες περιοχές:

Flag of Ukraine.svg Ουκρανία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Belarus.svg Λευκορωσία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Russia.svg Ρωσία, Ανεξάρτητο Ομόσπονδιακό κράτος

Διηπειρωτική χώρα με το 23,19% των εδαφών της στην Ευρώπη και το 76,81% στην Ασία

Η Ρωσική Δημοκρατία αποτελείται από 48 Επαρχίες, 7 περιοχές (ιστορικός όρος για συνοριακές επαρχίες) και μία Αυτόνομη Επαρχία στην Ασία, 4 Αυτόνομους Θύλακες:

Έναν στην Ευρώπη:

  • Flag of Nenets Autonomous District.svg Νενετσία, Επαρχία Αρχαγγέλου, στην οποία ενδέχεται να ενσωματωθεί πλήρως ύστερα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2007

και πέντε στην Ασία και αποτελούν την Ομοσπονδία μαζί με 21 ακόμα δημοκρατίες:

και 5 Δημοκρατίες στην Ασία

Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βόρεια Ασία

Σιβηρία, το Ασιατικό τμήμα της Ρωσίας (76,8% των εδαφών της). Οι αυτόνομες περιοχές και οι δημοκρατίες της Ρωσίας στην Ασία είναι:

Μία Αυτόνομη Επαρχία:

3 Αυτόνομοι Θύλακες:

5 Δημοκρατίες:

5 πρώην Θύλακες της Ρωσίας στην Ασία:

την 1/1/2007 οι θύλακες Ταϋμυρία και Εβενκία ενσωματώθηκαν πλήρως στην Περιοχή Κρασνογιάρσκ


Νοτιοδυτική Ασία

Flag of Georgia.svg Γεωργία, Ανεξάρτητο κράτος

Διηπειρωτική χώρα, με το 97,13% των εδαφών της στην Ασία και το 2,87% στην Ευρώπη

  • Flag of Abkhazia.svg Αμπχαζία, ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Γεωργίας, ντε ζουρ Αυτόνομη Δημοκρατία
  • Flag of Adjara.svg Αζαρία, Αυτόνομη Δημοκρατία
  • Flag of South Ossetia.svg Νότια Οσσετία, ντε φάκτο ανεξάρτητη δημοκρατία, πρώην αυτόνομη επαρχία, η Γεωργία μετά την διάλυση της επαρχίας και τις αποσχιστικές τάσεις που ακολούθησαν στην περιοχή έχει δημιουργήσει μια Επαρχιακή Διοικητική Οντότητα στην Νότια Οσσετία με σκοπό την διοίκηση του τμήματος της περιοχής που κατέχει και την διαπραγμάτευση για το τελικό καθεστώς του συνόλου της, επίσημα στα εδάφη της Νότιας Οσσετίας βρίσκονται εδάφη 4 διαφορετικών επαρχιών.

Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν, Ανεξάρτητο κράτος

Διηπειρωτική χώρα με το 91,79% των εδαφών της στην Ασία και το 8,21% στην Ευρώπη

Flag of Armenia.svg Αρμενία, Ανεξάρτητο κράτος

  • Αρτσβασέν, εξωτερικό έδαφος της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν

Flag of Turkey.svg Τουρκία, Ανεξάρτητο κράτος

Διηπειρωτική χώρα με το 96,95% των εδαφών της στην Ασία και το 3,05% στην Ευρώπη

Flag of Cyprus.svg Κύπρος, Ανεξάρτητο κράτος

Η Κύπρος ντε γιούρε αποτελείται από 6 επαρχίες στο σύνολο της νήσου και τα περιβάλλοντα ύδατα, ντε φάκτο όμως αποτελείται από 4 πολιτικές οντότητες:

Flag of Syria.svg Συρία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Lebanon.svg Λίβανος, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Israel.svg Ισραήλ, Ανεξάρτητο κράτος

  • Γκολάν Υψώματα, υπό Ισραηλινή κατοχή προσαρτισμένο έδαφος (τμήμα της Βόρειας Περιφέρειας), νόμιμα έδαφος της Συρίας

Flag of Palestine.svg Παλαιστινιακή Αρχή

Flag of Jordan.svg Ιορδανία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Iraq.svg Ιράκ, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Yemen.svg Υεμένη, Ανεξάρτητο κράτος

Διηπειρωτική χώρα με το 99,31% των εδαφών της στην Ασία και το 0,69% στην Αφρική

Flag of Oman.svg Ομάν, Ανεξάρτητο κράτος

  • Μουσαντάμ, εξωτερικό έδαφος του Ομάν στην ομώνυμη χερσόνησο, χωρίζεται από την υπόλοιπη χώρα από τα Η.Α.Ε.
    • Μαντά, εξωτερικό έδαφος του Μουσαντάμ στο εμιράτο Σάργια, στο ενδιάμεσο μεταξύ Μουσαντάμ και του υπόλοιπου Ομάν

Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Τα 6 εμιράτα βρίσκονται από την μεριά του Περσικού Κόλπου και 1 το Φουτζαϊρα από την μεριά του Κόλπου Ομάν, γύρω από το Φουτζαΐρα βρίσκονται εξωτερικά εδάφη των άλλων εμιράτων και του Ομάν, τα 7 εμιράτα με τα εξωτερικά εδάφη τους είναι:

Υπάρχουν επίσης ένα εξωτερικό έδαφος που ελέγχουν από κοινού Φουτζαΐρα και Σάργια, ένα εξωτερικό έδαφος που ελέγχουν από κοινού το Αϊμάν και το κράτος του Ομάν και 2 νησιωτικές περιοχές υπό Ιρανική διοίκηση που διεκδικούνται από τη Σάργια και το Ρας αλ-Καϊμά

Flag of Qatar.svg Κατάρ, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ, Ανεξάρτητο κράτος

Νότια Ασία

Flag of Iran.svg Ιράν, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Pakistan.svg Πακιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

  • Φυλετικές Περιοχές υπό ομοσπονδιακή διοίκηση
  • σε 2 από τις 4 επαρχίες υπάρχουν επίσης και Φυλετικές Περιοχές υπό την επαρχιακή διοίκηση

Επίσης το Πακιστάν διοικεί και τις βορειοδυτικές περιοχές του Κασμίρ

Κατά μήκος των συνόρων με την Ινδία υπάρχουν αρκετές περιοχές που αμφισβητούνται, όπως οι Βάλτοι Κουτς στο δέλτα του Ινδού Ποταμού, τα σύνορα στις επαρχίες Παντζάμπ (όνομα επαρχιών και στα 2 κράτη), και οι περιοχές Τζουναγκάντ και Μαναβαντάρ στην Χερσόνησο Καθιαουάρ

Περιοχή Κασμίρ, περιοχή που αναζητά την ανεξαρτησία της και κατέχεται από 3 διαφορετικές ανεξάρτητες χώρες

  • Πακιστάν (βορειοδυτική περιοχή)
    • Αζάντ Κασμίρ
    • Βόρειες Περιοχές
  • Κίνα (βορειοανατολική περιοχή)
    • Ακσάι Τσιν
    • Σακσγκάμ Κοιλάδα
  • Ινδία (κεντρική και νότια περιοχή)
    • Γιαμμού και Κασμίρ (συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής Λαντάκ)

και η περιοχή του Παγετώνα Σιαχέν που κατέχεται και από την Ινδία (ψηλότερες κορυφές) και το Πακιστάν (χαμηλότερες κορυφές)

Flag of India.svg Ινδία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Η Ινδία αποτελείται από 28 πολιτείες και 7 περιοχές της ένωσης:

Πολιτείες

Περιοχές Ένωσης

Flag of Nepal.svg Νεπάλ, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Bhutan.svg Μπουτάν, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Maldives.svg Μαλδίβες, Ανεξάρτητο κράτος

Βρετανικά Εδάφη Ινδικού Ωκεανού Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού , υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου

Κεντρική Ασία

Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν, Ανεξάρτητο κράτος

  • Μπαϋκονούρ, η ομώνυμη πόλη και οι εγκαταστάσεις δορυφορικών εκτοξεύσεων της Ρωσίας έχουν εκμισθωθεί από την Ρωσία έως το 2050

Διαηπειρωτική χώρα με το 94,48% των εδαφών της στην Ασία και το 5,52% στην Ευρώπη

Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν, Ανεξάρτητο κράτος

Εξωτερικό έδαφος του Τατζικιστάν στο Ουζμπεκιστάν:

Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιζία, Ανεξάρτητο κράτος

Εξωτερικό έδαφος της Κιργιζίας στο Ουζμπεκιστάν:

Ανατολική Ασία

Flag of Mongolia.svg Μογγολία, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of North Korea.svg Βόρεια Κορέα, Ανεξάρτητο κράτος

Η Βόρεια Κορέα αποτελείται εκτός από τις διοικητικές της περιφέρειες και από 3 εδικές περιφέρειες, εκ των οποίων η πρώτη έχει καθεστώς στο μοντέλο των Χονγκ Κονγκ και Μακάο της Κίνας:

Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα, Ανεξάρτητο κράτος

  • Flag of Jejudo.svg Τζέτζου-ντο, Ειδική Αυτόνομη Επαρχία της Νοτίου Κορέας
  • Λιανκώρτ Βράχοι, αμφισβητούμενη νησιωτική περιοχή, που ελέγχει η Νότιος Κορέα ως Ντοκντό και διεκδικεί η Ιαπωνία ως Τακεσίμα

Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα, Ανεξάρτητο κράτος

Η Κίνα περιλαμβάνει 5 αυτόνομες περιοχές:

και 2 ειδικές διοικητικές περιοχές:

Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν, ντε φάκτο Ανεξάρτητο κράτος, επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Κίνας και στους περισσότερους διεθνής οργανισμούς Κινεζική Ταϊπέι. Θεωρητικά είναι η 23η επαρχία της Κίνας στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση της Κίνας μετά την επικράτηση των κομμουνιστών στην ενδοχώρα, η Κίνα απειλεί με εισβολή εάν δηλώσει ανεξαρτησία από την υπόλοιπη Κίνα, ενώ η Ταϊβάν θεωρεί ότι όλη η Κίνα είναι τμήμα της υπό το όνομα Δημοκρατία της Κίνας

Flag of Japan.svg Ιαπωνία, Ανεξάρτητο κράτος

  • Σενκάκου Νήσοι, αμφισβητούμενη περιοχή που την διεκδικούν εκτός από την Ιαπωνία που την ελέγχει, η Κίνα και η Ταϊβάν

Νοτιοανατολική Ασία

Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ, Ανεξάρτητο κράτος, με δικτατορικό καθεστώς που αποτελείται από 7 επαρχίες και 7 πολιτείες με πληθυσμό φυλετικά διαφορετικό αλλά δίχως αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση

Flag of Laos.svg Λάος, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Cambodia.svg Καμπότζη, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Malaysia.svg Μαλαισία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Η Μαλαισία αποτελείται από 13 πολιτείες (9 σουλτανάτα και 4 πολιτείες) και 3 ομοσπονδιακές περιοχές:

Σουλτανάτα

Πολιτείες

Ομοσπονδιακές Περιοχές

Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Brunei.svg Μπρουνέι, Ανεξάρτητο κράτος

Νησιά Παρασέλ, αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος στην Νότια Κινεζική Θάλασσα που διοικεί η Κίνα, και διεκδικούν το Βιετνάμ και η Ταϊβάν

Νησιά Σπράτλυ, αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος στην Νότια Κινεζική Θάλασσα μεταξύ Μπρουνέι (θαλάσσια ζώνη μόνο και όχι νησιά), Κίνας (στο σύνολο τους), Μαλαισίας (τμήμα), Φιλιππίνων (τμήμα), Ταϊβάν (στο σύνολο τους) και Βιετνάμ (στο σύνολο τους), περίπου 45 από τα 100 και πλέον νησιά κατέχονται από μικρές δυνάμεις των διεκδικούντων κρατών πλην του Μπρουνέι

Νήσοι Πράτας, διοικούνται από την Ταϊβάν και τα διεκδικεί η Κίνα

Ανύψωση Μάκκλσφηλντ, επιμήκης βυθισμένη ατόλλη που είναι αμφισβητούμενη μεταξύ Κίνας, Βιετνάμ και Ταϊβάν

Ύφαλος κάρμπορο, κατέχεται από το πολεμικό ναυτικό των Φιλιππίνων με ανοχή στην διεθνής αλιεία και τον διεκδικούν Κίνα και Ταϊβάν

Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Indonesia.svg Ινδονησία, Ανεξάρτητο κράτος

Διαηπειρωτική χώρα με το 60,84% των εδαφών της στην Ασία και το 39,16% στην Ωκεανία

Από τις 33 επαρχίες της Ινδονησίας 5 έχουν ειδικό καθεστώς:

Νησιά Κόκος Νησιά Κόκος , εξωτερικό έδαφος της Αυστραλίας

Νήσος των Χριστουγέννων Νήσος των Χριστουγέννων, Εξωτερικό Έδαφος της Αυστραλίας

Ωκεανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυστραλασία

Flag of Australia.svg Αυστραλία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

Η Αυστραλία αποτελείται από 6 πολιτείες και 10 εδάφη:

Πολιτείες

Εδάφη Ενδοχώρας

Εξωτερικά Εδάφη

Τα υπόλοιπα 4 εδάφη αναφέρονται στις ηπείρους που βρίσκονται:

Flag of Lord Howe Island.svg Νήσος Λορντ Χάου, μη ενσωματωμένο νησιωτικό έδαφος της Νέας Νότιας Ουαλίας

Νήσος Μακουώρι, υποανταρκτικό νησί της Αυστραλίας, τμήμα της Πολιτείας της Τασμανίας

Μελανησία

Τμήμα της Μελανησίας αποτελούν και τα τμήματα της Ινδονησίας που βρίσκονται ανατολικά της Γραμμής της Μελανησίας (Μολούκκες Νήσοι και Παπούα) ενώ ως Ωκεανία θεωρούνται και τα τμήματα της Ινδονησίας που βρίσκονται ανατολικά της Γραμμής Γουάλλας (πλην των άνωθεν, το Σουλαβέσι και οι Μικρές Σούνδες ανατολικά του Μπαλί)

Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουϊνέα, Ανεξάρτητο κράτος

  • Μπουγκαινβίλ ή Βόρειες Νήσοι Σολομώντα, αυτόνομη επαρχία της Παπούα Νέα Γουϊνέα

Flag of the Solomon Islands.svg Σολομώντα Νήσοι, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of New Caledonia.svg Νέα Καληδονία, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας, το καθεστώς της είναι μοναδικό ανάμεσα στις Γαλλικές περιοχές και θεωρείται sui generis, καθώς βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην υπερπόντια κολλεκτίβα και στο ανεξάρτητο κράτος

και μακρύτερα στα ανατολικά βρίσκονται δύο ακατοίκητα νησιά που τα διεκδικεί το Βανουάτου:

Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Fiji.svg Φίτζι, Ανεξάρτητο κράτος

  • Ροτούμα, εξάρτηση των Φίτζι με πολυνησιακό στοιχείο

Μικρονησία

Flag of Palau.svg Παλάου, Ανεξάρτητο κράτος σε ελεύθερη σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Flag of the Federated States of Micronesia.svg Μικρονησία, Ανεξάρτητο ομοσπονδιακό κράτος

που αποτελείται από 4 πολιτείες:

Flag of Nauru.svg Ναούρου, Ανεξάρτητο κράτος

Ιαπωνικές Νήσοι Ωκεανίας, συστάδες νησιών που αποτελούνται από τα:

Και δύο απομονωμένα νησιά που διοικούνται ως τμήμα των Νήσων Ογκασαβάρα:

  • Οκίνο Τορισίμα, 700 χμ νότια της Συστάδας Ηφαιστείου και βόρεια του Παλάου
  • Μινάμι Τορισίμα ή Νήσος Μάρκου, απομονωμένο νησί της Ιαπωνίας βορειοανατολικά από τις Νήσους Μαριάνες, 1900 χμ ανατολικά των κυρίως νησιών.

Flag of the Northern Mariana Islands.svg Βόρειες Μαριάνες Νήσοι, κοινοπολιτεία σε πολιτική ένωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Flag of Guam.svg Γκουάμ, οργανωμένο μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών

Flag of Wake Island.svg Γουέηκ Νήσος, ανοργάνωτο μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στον Β Ειρηνικό Ωκεανό, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

Flag of the Marshall Islands.svg Μάρσαλ Νήσοι, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι, Ανεξάρτητο κράτος, από τις 3 νησιωτικές περιοχές του Κιριμπάτι, οι Νήσοι Γκίλμπερτ είναι τμήμα της Μικρονησίας και οι Νήσοι Φοίνικα και Γραμμής Ισημερινού της Πολυνησίας

Πολυνησία

Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία, Ανεξάρτητο κράτος

Οι 9 Εξωτερικές νησιωτικές ομάδες της Νέας Ζηλανδίας:

Οι υπόλοιπες 7 δεν αποτελούν τμήμα καμιάς περιοχής ή περιφέρειας, αλλά αποτελούν Περιοχή Έκτός Εδαφικής Εξουσίας:

Οι εναπομείνασες 5 αποτελούν τα υπο-ανταρκτικά νησιά της Νέας Ζηλανδίας:

Επίσης, η Νέα Ζηλανδία διοικεί ως έναν βαθμό και τρεις νησιωτικές περιοχές της πολυνησίας:

  • Flag of Tokelau (local).svg Τοκελάου, μη αυτοκυβερνώμενη εδαφική κτήση της Νέας Ζηλανδίας
  • Flag of the Cook Islands.svg Κουκ Νήσοι, αυτοκυβερνώμενη νησιωτική περιοχή σε ελεύθερη σύνδεση με την Νέα Ζηλανδία
  • Flag of Niue.svg Νιούε, αυτοκυβερνώμενη νησιωτική περιοχή σε ελεύθερη σύνδεση με την Νέα Ζηλανδία

Flag of Tonga.svg Τόνγκα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of Samoa.svg Σαμόα, Ανεξάρτητο κράτος

Flag of American Samoa.svg Αμερικανική Σαμόα, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών

  • Σουαίηνς Νήσος, ανοργάνωτο έδαφος της Αμερικανικής Σαμόα στην αλυσίδα των Τοκελάου Νήσων
  • Ρόουζ Νήσος, ακατοίκητο ανοργάνωτο έδαφος της Αμερικανικής Σαμόα

Flag of Wallis and Futuna.svg Γουώλλις και Φουτούνα, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας

Flag of Tuvalu.svg Τουβαλού, Ανεξάρτητο κράτος

Μπαίηκερ Νήσος, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Φοίνικα, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

Χάουλαντ νήσος, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Φοίνικα, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

Ατόλλη Παλμύρα, ενσωματωμένη ατόλλη των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Γραμμής Ισημερινού, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

Κίνγκμαν Ύφαλος, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βόρειες Νήσους Γραμμής Ισημερινού, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

Νήσος Τζάρβις, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Κεντρικές Νήσους Γραμμής Ισημερινού, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

Flag of Hawaii.svg Χαβάη, Πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πολυνησία

  • Βορειοδυτικές Νήσοι Χαβάης ή Απήνεμοι Νήσοι Χαβάης, διοικούνται από την Πολιτεία της Χαβάης εκτός της Ατόλλης Μίντγουεη που διοικείται από την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής

Ατόλλη Μίντγουαιη, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βορειοδυτικές Νήσους της Χαβάης, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

Ατόλλη Τζόνστον, μη ενσωματωμένο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών απομονωμένο στον Β Ειρηνικό Ωκεανό νότια της Χαβάης, για στατιστικούς λόγους αποτελεί τμήμα των Μικρών Εξωτερικών Νήσων των Ηνωμένων Πολιτειών

Flag of French Polynesia.svg Γαλλική Πολυνησία, υπερπόντια κολεκτίβα της Γαλλίας με τον χαρακτηρισμό υπερπόντιας χώρας, που αποτελείται από τα αρχιπελάγη Flag of the Gambier Islands.svg Γκάμπιερ, Flag of the Socoety Islands.GIF Εταιρείας, Flag of Marquesas Islands.svg Μαρκέζας, Flag of the Tuamotu Islands.svg Τουαμότου και Flag of the Austral Islands.svg Αουστράλ

Νήσοι Πίτκαιρν Νησιά Πίτκερν , υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου που αποτελείται από τις Νήσους Πίτκαιρν, Χέντερσον, Ντούτσι και Οένο, όπως και το επίσημο όνομα τους

Flag of Rapa Nui, Chile.svg Ράπα Νούι ή Νήσος του Πάσχα, νησί της Χιλής στον ΝΑ Ειρηνικό Ωκεανό

Σάλα υ Γκομέζ και Σκοτ Ύφαλος, μικρό ακατοίκητο νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό και ύφαλος πλησίον αυτού που ανήκουν στην Χιλή και αποτελούν το ανατολικότερο σημείο της Πολυνησίας

Ανταρκτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανταρκτική Ανταρκτική , η νότια ήπειρος της γης που δεν ανήκει σε καμμία χώρα και με την συνθήκη της Ανταρκτικής κάθε απαίτηση στην Ανταρκτική νότια των 60° γεωγραφικού πλάτους έχει ανασταλεί

Οι διεκδικήσεις στην Ανταρκτική που πάγωσαν με την Συνθήκη της Ανταρκτικής είναι:

  • Bandera de la Provincia de Tierra del Fuego.svg Αργεντίνικη Ανταρκτική ή Επαρχία Γης του Πυρός, Ανταρκτικής και Νήσων Νοτίου Ατλαντικού, η σημαία είναι η ίδια με αυτήν της Επαρχίας Γης του Πυρός και εκτός από τις διεκδικήσεις στην Ανταρκτική (25°Δ έως 74°Δ) περιλαμβάνει και τις διεκδικήσεις στις Νήσους Μαλβίνας (Φώκλαντ Νήσοι) και Νότιας Γεωργίας και Νότιους Σάντουιτς Νήσους
  • Αυστραλιανή Ανταρκτική Περιοχή, αποτελείται από όλα τα νησιά και εδάφη νότια των 60° Ν και μεταξύ 160°Α έως 142°2΄Δ και 136°11΄Δ έως 44°38΄Α
  • Flag of Magallanes, Chile.svg Ανταρκτική Χιλιανή Περιοχή ή Μαγκαλιάνες και Ανταρκτική Χιλιανή Περιοχή καθώς οι διεκδικήσεις στην Ανταρκτική (53°Δ έως 90°Δ) θεωρούνται τμήμα της Επαρχίας Μαγκαλιάνες
  • Αδελία Γη, αποτελεί την διεκδικούμενη περιοχή της Γαλλίας μεταξύ 142°2΄Α και 136°11΄Α ως τμήμα των Γαλλικών Νοτίων και Ανταρκτικών Εδαφών
  • Εξάρτηση Ρος, αποτελεί την διεκδικούμενη περιοχή της Νέας Ζηλανδίας μεταξύ 150°Δ και 160°Α
  • Νορβηγική Ανταρκτική Περιοχή που αποτελείται από δύο ξεχωριστές διεκδικήσεις:
  • Βρετανική Ανταρκτική Περιοχή, αποτελεί την διεκδικούμενη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 20°Δ και 80°Δ
  • Βραζιλιανή Ανταρκτική αποτελεί την ‘Ζώνη Ενδιαφέροντος’ της Βραζιλίας στην Ανταρκτική μεταξύ 28°Δ και 53°Δ, δεν αναφέρεται στην Συνθήκη της Ανταρκτικής καθώς χαρακτηρίστηκε μόλις το 1986

Είναι εμφανές ότι οι διεκδικήσεις της Αργεντινής, Χιλής και Βρετανίας συμπίπτουν στο μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ αυτή της Βραζιλίας συμπίπτει με αυτές της Αργεντινής και της Βρετανίας χωρίς να τις προσβάλει, καθώς ο όρος ΄Ζώνη Ενδιαφέροντος’ δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.

Μεταξύ 90°Δ και 150°Δ δεν υπάρχουν διεκδικήσεις και το τμήμα αυτό της Ανταρκτικής (Marie Byrd Land) αποτελεί την μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο που δεν διεκδικείται από κανένα κράτος.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν, βάσει της Συνθήκης, το δικαίωμα διεκδίκησης εδαφών, όταν και εάν αυτή πάψει να ισχύει.

Οι κάτωθι υπο-Ανταρκτικές νησιωτικές περιοχές βόρεια των 60° γεωγραφικού πλάτους συνδέονται με την Ανταρκτική, αλλά εδώ δεν αναφέρονται σ’ αυτήν καθώς θεωρούμαι ως Ανταρκτική τις περιοχές νότια των 60° που υπόκεινται στην Συνθήκη της Ανταρκτικής με την οποία όλες οι διεκδικήσεις σ’ αυτήν έχουν ανασταλεί.


Διηπειρωτικές χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως Διηπειρωτικές χώρες μπορούν να θεωρηθούν οι εξής, εάν υπολογίσουμε νησιά που συνδέονται με άλλες ηπείρους από αυτήν που κυρίως βρίσκονται, γεωπολιτικούς δεσμούς με άλλην ήπειρο από αυτήν που κυρίως βρίσκονται και, φυσικά, συνεχόμενα εδάφη τους να βρίσκονται σε παραπάνω από μία ήπειρο: