Ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι Ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας γνωστότεροι το όνομα Αβοριγίνες με κεφαλαίο "Α", (στα Αγγλικά "Aborigines") όπως προσδιορίζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας, θεωρούνται όσοι κάτοικοι της χώρας κατάγονται βιολογικά από τους αυτόχθονες κάτοικους της ηπείρου.[1] Οι Αβοριγίνες της Αυστραλίας πιθανόν ήρθαν από την ΝΑ Ασία τουλάχιστον πριν 40 - 45.000 έτη[2]. Στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχαν 400.000 περίπου αυτόχθονες, κατανεμημένοι σε 500 περίπου διαφορετικές φυλές με διαφορετικές διαλέκτους, από τις οποίες 50 έχουν εξαφανιστεί. Αυτές οι φυλές ζούσαν νομαδική ζωή ως κυνηγοί τροφοσυλλέκτες και η επαφή τους με τους Ευρωπαίους αποίκους υπήρξε καταλυτική, καθώς της αυτοκτονίας σε νεαρή ηλικία, κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών και των μεταβολικών διαταραχών που επέβαλαν οι νέες διατροφικές συνήθειες[3]

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αυστραλίας πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η γη είναι θρησκευτικό φαινόμενο και κατοικείται από τα προγονικά πνεύματα. Τούτες οι πίστεις γιορτάζονται με θρύλους, τραγούδι, μίμηση, ξυλοτεχνία και ζωγραφική.

Κοινωνική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους Αβορίγινες χορηγήθηκε πλήρης αυστραλιανή υπηκοότητα το 1967 και συμπεριλήφθηκαν στην απογραφή του 1971, με εκτιμώμενο πληθυσμό 140.000 άτομα. Η "Πράξη για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων στη Γη" τέθηκε σε ισχύ το 1976, ενώ η Πράξη για την Πολιτιστική Κληρονομιά των Αυτοχθόνων και των Νησιωτών το 1984 εγινε εξαιτίας της δημογραφικής αύξησης που οδήγησε τους αυτόχθονες στον πληθυσμό των 300.000 στα μέσα της δεκαετίας 1990[ασαφές][4].


Οι Αβορίγινες (Aborigines) είναι ονομασία των αυτοχθόνων κατοίκων της Αυστραλίας. Η λέξη προέρχεται από το λατ. ab origine (=εξαρχής) και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να χαρακτηρίσει τους αρχαιότερους κατοίκους της ιταλικής χερσονήσου, και ειδικότερα τους κατοίκους του Λατίου.

Ιστορία[επεξεργασία κώδικα]

ΟΙ Αβορίγινες έζησαν ολότελα απομονωμένοι, έως την εισβολή των Ευρωπαίων, το 1788. Αν και για χρόνια ήταν κυρίαρχη η άποψη ότι η Αυστραλία αποικίστηκε ήσυχα, δηλαδή χωρίς αντίσταση μια και οι Αβορίγινες δεν διέθεταν ούτε κάποιου είδους πολιτική οργάνωση, ούτε μόνιμο τόπο εγκατάστασης, ούτε ιδιοκτησία, σήμερα είναι ευρέως γνωστό ότι υπήρξε αντίσταση και μάλιστα επίμονη, με την αυξανόμενη μορφή του ανταρτοπόλεμου, σχεδόν για δύο αιώνες. Στο μεταξύ οι αυτόχθονες άρχισαν να αποδεκατίζονται από διάφορες ασθένειες (πνευμονία, ευλογιά, ιλαρά, αφροδίσια κ.α.) που μετέφεραν οι Ευρωπαίοι και οι οποίες ήταν άγνωστες σε αυτούς, με συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι ευπρόσβλητο. Επίσης άρχισαν να υποφέρουν και από έλλειψη νερού, καθώς αρκετά από τα πηγάδια τους μολύνθηκαν ή επιχωματώθηκαν από τα ζώα που είχαν εισαχθεί, με επιπτώσεις στη βλάστηση και στο κυνήγι. Με την πάροδο του χρόνου ορισμένοι επεδίωξαν τη συνεννόηση, εν μέρει γιατί πίστευαν ότι οι άποικοι ήταν προσωποποιήσεις των πνευμάτων των νεκρών προγόνων τους. Άλλοι αναγκάστηκαν να συμβιβασθούν για να επιβιώσουν. Παράλληλα άρχισε η δράση των ιεραποστολών, ορισμένες από τις οποίες δεν αντιδρούσαν στη σκληρή μεταχείριση των αυτοχθόνων από τους αποίκους, ούτε καν στη εξαιρετικά απάνθρωπη μέθοδο της απομάκρυνσης των βρεφών από τους γονείς τους ή στη βίαιη απαγόρευση των γλωσσών και των θρησκευτικών τελετών των αυτοχθόνων. Κατά τις δεκαετίες του 1920 και 1930 δημιουργήθηκαν ειδικοί καταυλισμοί αυτοχθόνων, που απομόνωσαν ακόμη περισσότερο όσους ζούσαν εκεί, ενώ όσοι προτίμησαν να ζήσουν στις παρυφές της κοινωνίας των λευκών διαφοροποιήθηκαν φυλετικά και δέχτηκαν την επίδραση του δυτικού τρόπου ζωής.[1]

ΟΙ ΑΒΟΡΙΓΙΝΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Τη δεκαετία του 1940 σχεδόν όλοι οι Αβορίγινες αφομοιωθήκαν στην αγροτική και αστική Αυστραλιανή κοινωνία ως χαμηλόμισθοι εργάτες με περιορισμένα δικαιώματα, πολλά από τα παιδιά τους δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες για την περαιτέρω προώθηση της αφομοίωσης τους. Το 1976 και το 1993 η Αυστραλιανή κυβέρνηση θέσπισε νόμο για τα δικαιώματα της γης με νομοθεσία που έχει επιστρέψει στους ιθαγενείς ένα βαθμό αυτονομίας, και με τις δικαστικές αποφάσεις, το1992, το 1996 και το 2006 έχουν αναγνωριστεί ως αυτόχθονες με ιδιοκτησίες και το δικαίωμα να αναγνωρίζονται ως ιθαγενείς.Αβορίγινες είναι οι τοπικοί κάτοικοι της Αυστραλίας που ήρθαν πιθανά από κάποια περιοχή της Ασίας τουλάχιστον πριν από 40.000 έτη. Στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχαν 500 - 600 διαφορετικές φυλές με διαφορετικές διαλέκτους, από τις οποίες 50 έχουν εξαφανιστεί. Σαν αποτέλεσμα της αναγκαστικής αφομοίωσης το 1880, αναμείχθηκαν σε διάφορες αστικές και επαρχιακές κοινότητες. Σταδιακά αποδυναμώθηκαν οικονομικά και εκτέθηκαν σε καινούργιες ασθένειες,γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την μαζική μείωση του πληθυσμού και την εξαφάνιση των φυλών. Σε απογραφή του πληθυσμό της Αυστραλίας το 1996 κατέχουν το 2% περίπου. Στις 14/02/08 ο πρωθυπουργός, κ. Κέβιν Ραντ ζήτησε συγνώμη από τους ιθαγενείς για όλα όσα έχουν υποστεί. Σε αυτές τις φυλές δεν υπήρχαν πολιτικοί ή οικονομικοί άρχοντες , καθώς και ταξική ιεραρχία και αρχηγία . Ζούσαν με το κυνήγι και την καλλιέργεια και υπήρχε εκτεταμένο εμπόριο σε όλη την Ήπειρο. Οι Αβορίγινες έχουν ένα περίπλοκο και δυσνόητο «οικογενειακό» σύστημα που καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ τους και τους γάμους.Οι Karimera για παράδειγμα χωρίζονται σε νομάδες ή τοπικά γκρουπ των 30 ατόμων,τα οποία χωρίζονται σε 4 τάξεις ή τμήματα. Οι Αβοριγινες αποδεκατίστηκαν από λευκούς επιδρομείς-αποίκους

Κοσμογονία Οι Αβορίγινες αναφέρουν την αρχή του Κόσμου ως το "Όνειρο" ή "την Ώρα του Ονείρου". Κατά την διάρκεια του Dreamtime οι ιθαγενείς πρόγονοι τους δημιούργησαν τα διάφορα στοιχεία της όπως, τα ζώα, το νερό, τα δέντρα, τον ουρανό.

Μουσική Η μουσική θεωρείται ότι αποτελεί μία "γέφυρα" ανάμεσα σε αυτούς και στους προγόνους, τους ήρωες, τη Γη, τα ζώα που ζουν σε αυτήν, και φυσικά τους Θεούς τους. Επίσης η επίκληση για βροχή, μία θεραπευτική τελετουργία, κ.λπ., συνοδεύεται από μουσική και χορούς.

Τέχνη Στην Βόρεια Αυστραλία η τέχνη των Αβορίγινων περιλαμβάνει στους φλοιούς των δέντρων και Ακόμη, κατασκευάζουν καλάθια, κομπολόγια κ.α.


Κοινωνία Οι Αβορίγινες έχουν ένα περίπλοκο και δυσνόητο "οικογενειακό" σύστημα που καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ τους και τους γάμους. Οι Karimera για παράδειγμα χωρίζονται σε νομάδες ή τοπικά γκρουπ των 30 ατόμων, τα οποία χωρίζονται σε 4 τάξεις ή τμήματα.


Θρησκεία

Οι Αβορίγινες είναι θρησκευόμενος λαός, πράγμα που εκφράζεται όχι μόνο στους μύθους και τις τελετές, αλλά σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας τους. Γι' αυτούς, όλος ο Κόσμος, η Γη, οι άνθρωποι, ζώα και φυτά, δημιουργήθηκε από τα πρωταρχικά πνεύματα, τους πρωταρχικούς θεούς, οι οποίοι υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Η τελετουργική διαδικασία παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και καθημερινή ζωή των Αβορίγινων. Οι τελετές τους αναπαριστούν γεγονότα της Dreamtime τα ταξίδια των θεών, μύθοι που τους αφορούν, δράσεις και κινήσεις τους συνοδευμένες από τα κατάλληλα τραγούδια και τους χορούς, συνθέτουν μια κλασική τελετή οποιουδήποτε τύπου: μύησης, εορταστική, επικήδεια.

Θεοί

Karraru O θεός-ήλιος στη νοτιοδυτική Αυστραλία. Kunapipi Είναι η μητέρα θεά στη νότιο Αυστραλία. Ταξίδευσε σε όλον τον Κόσμο μαζί με κάποιους ήρωες και ηρωίδες που τη συνόδευαν.

Mamaragan

Είναι o θεός της βροντής και της αστραπής. Κτυπάει μεγάλες πέτρες μεταξύ τους και ρίχνει τη βροχή στη στεγνή γη, δίνοντας και στην και σε όλα τα όντα. Η είναι η του. Σε περίοδο καλοκαιρίας κατοικεί σε μια λακκούβα με νερό.


Baiame Για την νοτιοανατολική Αυστραλία είναι ο Δημιουργός θεός, πατέρας των πάντων. Έφερε στους ανθρώπους την πρώτη bora (τελετή μύησης), που συνεχίζεται ως σήμερα. Μαζί με το γιο του Dhurramulan αποτελούν τους βασικούς θεούς της μυθολογίας των Αβορίγινων. Αφού δημιούργησε τον κόσμο, αποσύρθηκε στον ουρανό, απ' όπου προήλθε και όπου κατοικεί για πάντα. Karora Για τους Αrandan της Αυστραλίας είναι ο δημιουργός θεός.

Bunjil

Είναι ο θεός του ουρανού με τη μορφή ιέρακα ή αετού. Δημιουργός θεός για τις φυλές στα δυτικά της νοτίου Αυστραλίας. Δημιούργησε τον Κόσμο και όλα τα όντα στη γη. Έμαθε τους ανθρώπους να τραγουδούν και να χορεύουν. Με την καθοδήγησή του οι άνθρωποι απόκτησαν σταδιακά τη. Σε κάποιες εκδοχές αναφέρεται ότι έπλασε τον άνδρα από πηλό, ενώ ο αδελφός του, Bat, έπλασε τη γυναίκα από Djanggao και Djunkdao Είναι αδελφές θεές της γονιμότητας. Δημιούργησαν τον ωκεανό και όλα τους ιχθύες μέσα σε αυτόν. Στην περιοχή της Arnhemland ονομάζονται και Wawalay

Gidja

Είναι ο θεός της. Ο μύθος αναφέρει ότι ήταν ερωτευμένος με το άστρο της Νύκτας, τη Yalma. Αυτή γέννησε τη Lilga, το άστρο της Αυγής. Όταν αυτή πέθανε από κάποιο ατύχημα, ήταν η πρώτη φορά που πέθαινε κάποιος. Οι άνθρωποι κατηγόρησαν το Gidja γι' αυτό και προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. Δεν τα κατάφεραν και ο θεός τους τιμώρησε να πεθαίνουν και να μην αναγεννώνται. Σε άλλες εκδοχές, ο Gidja δημιουργεί τις γυναίκες, ενώ σε κάποιες άλλες αναφέρεται ως θεός των ονείρων

Gnowee Είναι η θεά του ήλιου στη νοτιανατολική Αυστραλία. Κάποτε ζούσε στη όταν ο ήταν πάντοτε σκοτεινός. Οι άνθρωποι περιπλανώνταν στο σκότος χωρίς να βλέπουν. Μια ημέρα, ενώ η Gnowee ήταν έξω και μάζευε φρούτα, o μικρός της γιος χάθηκε. Άρχισε να τον ψάχνει, κρατώντας έναν τεράστιο φακό, αλλά δεν τον βρήκε. Μέχρι σήμερα ανεβαίνει κάθε ημέρα στον ουρανό με το μεγάλο φακό και ψάχνει για το γιο της.

Palpinkalare Είναι η θεά της Δικαιοσύνης.

Puckowe Είναι η μάμμη θεά. Ζει στον ουρανό και είναι προστάτης των θεραπευτών-ιατρών. Wati και Kutjarra Είναι οι δυο αρσενικοί πρόγονοι των ανθρώπων, που τους δίδαξαν να θυμούνται τα όνειρά τους και να κρατούν ζωντανή στη τους, την "εποχή του ονείρου".

Wondjina

Είναι τα πρώτα όντα της "εποχής του Ονείρου". Ήρθαν από τη θάλασσα και ξεκουράστηκαν πάνω σε βράχια όπου αποτυπώθηκε η μορφή τους. Δημιούργησαν τον Κόσμο. Έδωσαν το Νόμο που πρέπει να ακολουθούν οι άνθρωποι. Φέρουν στους ανθρώπους την τεκνοποίηση. Έδωσαν τη βροχή στη Γη. "Η Γη αναπνέει και η εκπνοή της δημιουργεί ατμούς και σύννεφα που φέρνουν βροχή. Η φέρνει καρπούς και δημιουργεί τα πάντα να μεγαλώνουν, τα δέντρα, το χορτάρι, και να τρέφουν τα ζώα και όλα στη γη." Παριστάνονται σε βραχογραφίες με φωτοστέφανο και χωρίς στόμα. Τα μάτια και η μύτη είναι ενωμένα.

Yhi Είναι η θεά του φωτός και δημιουργός θεά των Karraur. Γέννησε για να αντικαταστήσει τον ήλιο τη νύκτα και έτσι να μη φοβούνται οι άνθρωποι το σκότος. Αφού δημιούργησε τον πρώτο άνδρα, έπλασε και την πρώτη γυναίκα από το μίσχο ενός άνθους, για να μη.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Οι σημερινοί Αβορίγινες, οι οποίοι μαζί με τους ιθαγενείς των νησιών Τόρες είναι οι αυτόχθονες της Αυστραλίας, δεν ξεπερνούν τις 250.000 σε έναν πληθυσμό 20 εκατ. κατοίκων. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα, ζουν εκεί τα τελευταία 40.000-60.000 χρόνια. Όταν έφθασαν οι Ευρωπαίοι άποικοι στην Αυστραλία υπήρχαν περίπου 500 διαφορετικές ομάδες ιθαγενών, οι οποίες μιλούσαν συνολικά περίπου 250 γλώσσες, κάποιες παρόμοιες μεταξύ τους και κάποιες εντελώς διαφορετικές. Μετά την αποικιοκρατική εισβολή και τις φυλετικές εκκαθαρίσεις, αντιμετωπίζουν δραματική εθνολογική συρρίκνωση.

αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Plevitz, Loretta D & Croft, Larry (2003) "Aboriginality Under The Microscope: The Biological Descent Test In Australian Law" QUT Law & Justice Journal Number 7 Accessed 21/2/2011.
  2. "Native Australians" στο World Encyclopedia. Philip's, 2008. Oxford University Press.
  3. "aborigines" στο A Dictionary of Public Health. Ed. John M. Last, 2007. Oxford University Press
  4. "Native Australians" στο World Encyclopedia. Philip's, 2008. Oxford University Press.