Μπραζαβίλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπραζαβίλ

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μπραζαβίλ
4°16′10″S 15°16′16″E
ΧώραΔημοκρατία του Κονγκό[1]
Διοικητική υπαγωγήΔημοκρατία του Κονγκό
Ίδρυση10  Σεπτεμβρίου 1880
 • Μέλος του/τηςΔίκτυο Δημιουργικών Πόλεων[2]
Έκταση263,9 km²
Υψόμετρο320 μέτρα
Πληθυσμός1.733.263 (2014)[3]
Τηλ. κωδ.242
Ζώνη ώραςUTC+01:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μπραζαβίλ (γαλλικά: Brazzaville) είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Δημοκρατίας του Κονγκό. Έχει πληθυσμό περίπου 1 εκατ. κατοίκων και εκεί κατοικεί το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας. Βρίσκεται επάνω στον ποταμό Κονγκό και ακριβώς απέναντι βρίσκεται η πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Κινσάσα. Είναι πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της χώρας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μαυσωλείο που χτίστηκε για τον Πιερ Σαβορνιάν ντε Μπρατζά.

Η Μπραζαβίλ δημιουργήθηκε στη θέση ενός χωριού της φυλής Μπατέκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1880 από τον Γάλλο εξερευνητή Πιερ Σαβορνιάν ντε Μπρατζά, από τον οποίο και η πόλη πήρε το όνομά της. Ο αρχηγός της φυλής Μακόκο του Τεκέ παραχώρησε τη γη που ανήκε στον λαό του στην Γαλλική Αυτοκρατορία. Η πόλη χτίστηκε ως ανταγωνιστική για την Κινσάσα, όπου ιδρύθηκε από τους Βέλγους. Την περίοδο 1880-1892, η πόλη καταλήφθηκε από μια μικρή ομάδα στρατιωτών υπό την ηγεσία του Σενεγαλέζου στρατηγού Μαλαντίν Καμαρά, ο οποίος συνεργαζόταν με τους Γάλλους, προκειμένου να την προστατεύσει από την Βελγική επέκταση. Κατά την δεκαετία του 1960, η πόλη χωρίστηκε στο ευρωπαϊκό (το κέντρο της πόλης) και το αφρικανικό τμήμα (τα περίχωρα της πόλης). Η Μπραζαβίλ ήταν το θέατρο πολλών μαχών μεταξύ της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ανγκόλα. Τέλος, τη δεκαετία του 1990, διεξήχθη ένας πολύνεκρος εμφύλιος πόλεμος με χιλιάδες νεκρούς, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν πολλοί κάτοικοι την πόλη.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπραζαβίλ βρίσκεται πάνω στην βόρεια όχθη του ποταμού Κονγκό, ακριβώς απέναντι από την Κινσάσα. Απέχει 500 χλμ. περίπου από τον Ατλαντικό Ωκεανό και βρίσκεται στο Νότιο Ημισφαίριο. Γύρω από την πόλη βρίσκεται σαβάνα. Η πόλη είναι γενικώς επίπεδη, και βρίσκεται σε υψόμετρο 317 μέτρων.

Αδελφές πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 8375. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2018.
  2. en.unesco.org/creative-cities/brazzaville. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουνίου 2021.
  3. ins-congo.cg/download/chapitre-6-statistiques-demographiques/.