Άνω Αυστρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 48°12′N 14°0′E / 48.200°N 14.000°E / 48.200; 14.000

Άνω Αυστρία

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΑυστρία
Διοικητική υπαγωγήΑυστρία
ΠρωτεύουσαΛιντς
Διοίκηση
 • ΕπικεφαλήςThomas Stelzer
Έκταση11.981,92 km²
Υψόμετρο343 μέτρα
Πληθυσμός1.490.279 (1  Ιανουαρίου 2020)[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°12′0″N 14°0′0″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Άνω Αυστρία (γερμανικά: Oberösterreich‎‎, Όμπερεστερραϊχ, προφέρεται ˈoːbɐˌʔøːstɐʀaɪ̯ç; Αυστροβαυαρικά: Obaöstarreich) είναι ένα από τα συνολικά εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας. Πρωτεύουσά της είναι το Λιντς. Η Άνω Αυστρία συνορεύει με τη Γερμανία και την Τσεχία, καθώς και με τα επίσης αυστριακά κρατίδια της Κάτω Αυστρίας, της Στυρίας, καθώς και του Σάλτσμπουργκ. Με συνολική έκταση 11.980 τ. χλμ. και 1.523.200 κατοίκους (1η Ιανουαρίου 2023)[2], η Άνω Αυστρία αποτελεί το τέταρτο μεγαλύτερο αυστριακό κρατίδιο με βάση την εδαφική της έκταση και το τρίτο μεγαλύτερο με βάση τον πληθυσμό της.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για μεγάλο διάστημα στη διάρκεια του Μεσαίωνα, μεγάλο μέρος της Άνω Αυστρίας ανήκε στο Δουκάτο της Στυρίας. Στα μέσα του 13ου αιώνα έγινε γνωστή ως το Πριγκιπάτο επί του Ποταμού Ενς, με το όνομα αυτό να καταγράφεται για πρώτη φορά το 1264. (Εκείνη την εποχή, ο όρος «Άνω Αυστρία» περιελάμβανε, επίσης, το Τιρόλο, καθώς και διάφορες διάσπαρτες κτήσεις των Αψβούργων στη Νότια Γερμανία.)

Το 1490, στην περιοχή παραχωρήθηκε ένας συγκεκριμένος βαθμός ανεξαρτησίας εντός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, λαμβάνοντας το καταστατικό του πριγκιπάτου. Προς το 1550, η πλειοψηφία των κατοίκων της ήταν Προτεστάντες στο δόγμα. Το 1564, η Άνω Αυστρία, μαζί με την Κάτω Αυστρία και τα εδάφη της Βοημίας, περιήλθαν υπό τον έλεγχο του Αγίου Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού Β΄.

Στις αρχές του 17ου αιώνα, τέθηκε σε εφαρμογή η αντιμεταρρύθμιση από τον Αυτοκράτορα Ροδόλφο Β΄ και τον διάδοχό του, Ματτίας. Μετά από στρατιωτική εκστρατεία, η περιοχή περιήλθε υπό τον έλεγχο της Βαυαρίας για μερικά χρόνια στις αρχές του 17ου αιώνα.

Το Ίνφιρτελ παραχωρήθηκε από το Δουκάτο της Βαυαρίας στην Άνω Αυστρία μέσω της Συνθήκης του Τέσεν το 1779. Στη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, η Άνω Αυστρία κατελήφθη από τα γαλλικά στρατεύματα αρκετές φορές.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χάλστατ, χωριό της Άνω Αυστρίας

Το 1918, μετά την κατάρρευση της Αυστροουγγαρίας, η ονομασία Oberösterreich χρησιμοποιήθηκε για τον ορισμό της επαρχίας της νέας Αυστρίας. Μετά την προσάρτηση της Αυστρίας από τον Αδόλφο Χίτλερ, ο Ναζιστής δικτάτορας ο οποίος είχε γεννηθεί στην πόλη της Άνω Αυστρίας, Μπράουναου αμ Ιν, και είχε μεγαλώσει στην Άνω Αυστρία, κατέστησε την Άνω Αυστρία ως το Ράιχσγκαου του Άνω Δούναβη, αν και αυτό περιελάμβανε, επίσης, το νότιο τμήμα της Σουδητίας, η οποία είχε προσαρτηθεί από την Τσεχοσλοβακία, καθώς και ένα μικρό τμήμα της Στυρίας. Το 1945, η Άνω Αυστρία διαιρέθηκε στην Αμερικάνικη ζώνη ελέγχου στα νότια και τη Σοβιετική ζώνη ελέγχου στα βόρεια.

Σήμερα, η Άνω Αυστρία αποτελεί τη σημαντικότερη βιομηχανική περιοχή της Αυστρίας. Το 2009, η περιοχή ήταν υπεύθυνη για το ένα τέταρτο των αυστριακών εξαγωγών.[3]

Διοικητικές υποδιαιρέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

OberösterreichLänd Bezirke

Η Άνω Αυστρία είναι ιστορικά χωρισμένη σε τέσσερις περιοχές (Viertel, «τέταρτα»): το Χάουσρουκφιρτελ, το Ίνφιρτελ, το Μύλφιρτελ και το Τράουνφιρτελ.

Από διοικητικής άποψης, το κρατίδιο είναι χωρισμένο σε 15 διαμερίσματα, τρεις πόλεις (Statutarstädte) και 442 δήμους.

Statutarstädte[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λιντς
  2. Στάγιερ
  3. Βελς

Διαμερίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μπράουναου αμ Ιν
  2. Έφερντινγκ
  3. Φράιστατ
  4. Γκμούντεν
  5. Γκραϊσκίρχεν
  6. Κίρχντορφ αν ντερ Κρεμς
  7. Λιντς Ύπαιθρος
  8. Περγκ
  9. Ριντ ιμ Ίνκραϊς
  10. Ρόρμπαχ
  11. Σέρντινγκ
  12. Στάγιερ Ύπαιθρος
  13. Περίχωρα Ούρφαρ
  14. Φέκλαμπρυκ
  15. Βελς Ύπαιθρος

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τόμας Στέλτσερ (από το ÖVP) είναι κυβερνήτης από τις 5 Απριλίου 2017. Στις κρατιδιακές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2015, το κυβερνών Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) υπέστη απώλειες στην τοπική βουλή, με 21 έδρες από τις συνολικά 56.


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Bevölkerung am 1.1.2020 nach detaillierter Staatsangehörigkeit und Bundesland». Statistics Austria. Ανακτήθηκε στις 3  Ιανουαρίου 2021.
  2. Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία 2023
  3. Upper Austria Technology and Marketing Company. «Upper Austria in figures». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιθήκη έχει το κείμενο της Encyclopædia Britannica, 11η έκδοση (1911), για το λήμμα Austria, Upper.