Κριμαία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κριμαία
ΧώραΟυκρανία και Ρωσία
Διοικητική υπαγωγήΑυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και Δημοκρατία της Κριμαίας
Γεωγραφική υπαγωγήΝότια Ρωσία και Νότια Ουκρανία
Έκταση27.000 km²
Πληθυσμός2.340.921 (2017)
Γεωγραφικές συντεταγμένες45°0′0″N 34°0′0″E
Αυτό το λήμμα αφορά την γεωγραφική περιοχή. Για την πολιτική οντότητα, δείτε: Δημοκρατία της Κριμαίας.

Συντεταγμένες: 45°18′N 34°24′E / 45.3°N 34.4°E / 45.3; 34.4

Κριμαϊκή Χερσόνησος

Δορυφορική εικόνα της Κριμαϊκής Χερσονήσου
Γεωγραφικά στοιχεία
Ήπειρος: Ευρώπη
Έκταση: 27.000 τετραγωνικά χλμ.
Πόλεις: Συμφερόπολη, Σεβαστούπολη
Πολιτικά στοιχεία
Χώρα: {{{χώρα}}}
Γεωγραφικό διαμέρισμα: {{{γεωγραφικό διαμέρισμα}}}
Περιφέρεια: {{{περιφέρεια}}}
Πληθυσμός: 2.4 εκατ. (το 2007)

Η Κριμαϊκή Χερσόνησος (ρωσικά: Крымский полуостров, ουκρανικά: Кримський півострів, ταταρικά κριμαίας: Qırım yarımadası), που είναι απλώς γνωστή ως Κριμαία, είναι μια χερσόνησος στη βόρεια πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία περικυκλώνεται σχεδόν αποκλειστικά από θάλασσα. Η χερσόνησος τοποθετείται, επίσης, πλησίον της νότιας Ουκρανίας, με την οποία συνδέεται εδαφικά.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Κριμαίας ήταν οι Κιμμέριοι. Ένας αρχαίος λαός εγκατεστημένος στη στέπα της Κριμαίας και των περιοχών γύρω από την Αζοφική θάλασσα, (στη σημερινή Ουκρανία) Στην αρχαιότητα και το μεσαίωνα, ήταν γνωστή ως Ταυρική Χερσόνησος ή Ταυρίδα (Ταυρίς), αποτέλεσε σημείο πολλών πολιτισμών, με πιο σημαντικούς από αυτούς που πέρασαν από εκεί τους Έλληνες[1], τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς Έλληνες, τους Τούρκους (Οθωμανούς), ενώ πολλές φορές υπήρξε σημείο διεκδίκησης για τους Σκύθες, τους Γότθους, τους Βούλγαρους, τους Ούνους, τους Χαζάρους, τους Μογγόλους και άλλους νομαδικούς λαούς.

Η χερσόνησος της Κριμαίας και οι γύρω περιοχές αποτέλεσαν μέρος του Χανάτου της Κριμαίας, ενός Οθωμανικού προτεκτοράτου, από τον 15ο ως το 18ο αιώνα, όταν και αποκτήθηκαν από τη Ρωσική Αυτοκρατορία το 1783. Ως μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η Κριμαία, απέκτησε ξανά το ελληνικό όνομα Ταυρίδα. Η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, στις αρχές του 20ού αιώνα αποφάσισε να δώσει ξανά το όνομα στην περιοχή Κριμαία, ενώ το 1954 αποφάσισε να το προσαρτήσει από τη Ρωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία στην Ουκρανική. Το 1991, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η περιοχή παρέμεινε στα ουκρανικά εδάφη, ως Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, ενώ η Σεβαστούπολη, το κύριο λιμάνι της χερσονήσου, απέκτησε και αυτή ένα ειδικό καθεστώς αυτονομίας.

Το 2014 έγιναν ταραχές στην περιοχή κατά τις οποίες επικράτησε η φιλορωσική μερίδα. Οργανώθηκε δημοψήφισμα στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, από το 2014 η πλήρης κυριαρχία επί της χερσονήσου ασκείται από τη Ρωσία, κάτι το οποίο η Ουκρανία θεωρεί προσβολή της εδαφικής της ακεραιότητας, και το οποίο η πλειοψηφία της Διεθνούς κοινότητας δεν αναγνωρίζει.[2] Από τότε η Κριμαία και η Σεβαστούπολη αποτελούν την 84η και 85η ομόσπονδη ενότητα της Ρωσίας, ως Δημοκρατία της Κριμαίας.

Για παραπάνω πληροφορίες σχετικά με το θέμα, δείτε Προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ορεινά φυσούν βόρειοι άνεμοι και επικρατεί παγωνιά με συχνές χιονοπτώσεις.[3] Αντίθετα στο νότιο τμήμα το κλίμα είναι υποτροπικό, με αποτέλεσμα να προτιμάται η περιοχή από Ουκρανούς (έως το 2014) και Ρώσους τουρίστες για τις ηλιόλουστες παραλίες της.

Γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το 77% των κατοίκων της Κριμαίας δηλώνουν τα ρωσικά ως την εθνική τους γλώσσα. Επίσης, το 11,4% δηλώνουν τα ταταρικά της Κριμαίας και 10,1% τα ουκρανικά.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο Ελληνισμός της Κριμαίας – των Σ. Αγγελίδη, Γ. Λεκάκη, Τ. Κουντούρη, Θ. Καλαφάτη, Γρ. Βουκουνά». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2022. 
  2. «Seven years since Russia's illegal annexation of Crimea». 
  3. «Climate in Crimea,Weather in Yalta:How Often Does it Rain in Crimea?». Blacksea-crimea.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2014. 
  4. «Results / General results of the census / Linguistic composition of the population / Autonomous Republic of Crimea». Ουκρανική απογραφή πληθυσμού του 2001.